2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

NYÁK készítés házilag

Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.

[ ÚJ TESZT ]

A NYÁK darabolása, tisztítása

Lássuk részletesebben:

Mielőtt felvisszük a NYÁK-tervet az alapanyagra, azt a technológiai méretre kell vágnunk, és meg kell tisztítanunk (a technológiai méret nagyobb a végleges méretnél, lézernyomatos és fotós eljárásnál is jó ha van legalább 5-6 mm plusz a végleges mérethez képest).

A méretre vágáshoz sokféle szerszámot használhatunk, így minimális szerszámozottság mellett is meg tudjuk oldani a darabolást. A legtöbb háztartásban a vasfűrész, mint daraboló eszköz megtalálható, én is ezt használom,

de ugyan így felhasználható a dekopír fűrész is (fémvágó lappal), a talpára érdemes valamilyen puha anyagot rögzíteni, hogy a fém talp ne karcolja össze a rézfelületet. Egy másik lehetséges megoldás ha az asztallapra alulról rögzítjük úgy, hogy a vágólap kiálljon a felületből.

A nyers NYÁK lemez darabolható még snicerrel (tapétavágókés) is,: a feljelölt vonal mentén mindkét oldalon, erősen rányomva, karcolásokat ejtünk a vágási vonal mentén, majd az asztal éléhez fektetve letörjük a darabot. Ez leginkább a cellulóz alapanyagú lemezeknél működik, üvegszálas erősítésűek nehezebben törnek, Nekem e technika nem jött be, így csak kísérletező kedvű felhasználóknak javaslom.

Kézre nagyon vigyázni, mély sebeket szerezhetünk a sniccer helytelen használatával, csak saját felelősségre !!

Egzotikusabb szerszám a karos lemezvágó olló, mely már jóval kevesebb háztartásban található meg. Vékonyabb (0,5 - 0,2 mm vastag) NYÁK esetén sima papírvágó ollót is használhatunk.

Kerek, vagy alakos (pl. fenyőfa forma) NYÁK-ok készítésénél a méretre vágást végezhetjük fonálfűrésszel is (lombfűrész) melybe fémvágó lapot helyezünk. Az üvegszálas erősítésű panelok elég hamar kiviszik ugyan az élét, de használható.

Méretre vágás után az éleket reszelővel, csiszolópapírral igazítsuk meg, hogy megszűnjenek a sorjás élek. Ez fontos mindegyik NYÁK-készítős technikánál:
-Kézi rajzolásnál a kezünket védjük az elvágástól,
-Vasalásos/lézernyomat laminálásos technikánál a sorjás élek eltartják a lemeztől a papírt, így a nyomat nem tud áttapadni teljesen a rézfelületre, hiányos lesz a rajzolatunk.
-P20 lakk esetén a lakk fújásakor a sorjás él mentén vastagabb lesz a lakkréteg, e miatt problémánk lehet az előhívással.
-Dry fólia laminálásnál a sorjáknál vékonyabb lesz a polimer-réteg, ami szintén előhíváskor okozhat gondot, és károsíthatja a lamináló gép szilikongumi hengerét is.

A rajzolat felvitele előtt az üres NYÁK-unkat meg kell tisztítanunk a szennyeződésektől és a zsírtól. Erre többféle módszer is van:

Én finom szemcsés csiszoló szivacsot használok, mellyel szárazon tisztítom meg a NYÁK-ot akár tükörszerű felületet is elérve, bár ez nem minden technikánál jelent előnyt.

Koszosabb, oxidos NYÁK esetén a mechanikai tisztítást végezhetjük fémszivaccsal, melyet háztartási és festék-boltokban tudunk beszerezni, vagy a mosogató szivacsokon is található dörzsilapokkal, (ezek a legtöbb háztartásban megtalálhatóak), valamint finomabb csiszoló papírokkal is (320, 600 szemcsesűrűség).

Zsírtalanításhoz használhatunk hideg zsíroldót (P20 lakk esetén a hideg zsíroldóból készíthetünk előhívó folyadékot is!) és különböző hígítókat (vasalásos NYÁK-készítésnél a hígítók nálam nem váltak be, mert elpárologva valamilyen réteg maradt a felületen és a toner por nem tapadt meg rendesen, így csak csiszolószivacsos tisztítást alkalmazom jelenleg is)

A mechanikai tisztításhoz, és egyben zsírtalanításhoz használható még konyhai súrolószer, mellyel nedvesen átdörzsöljük a NYÁK-ot. Vízzel leöblítve a lemezt, a víz film-szerűen el tud terülni a lemezen. Ha a víz cseppekben összeugrik, akkor még zsíros a felületünk. A zsírtalanítás valamennyi NYÁK-készítési technikánál fontos lépés.

Zsírtalanítás után, ha lehet, a már megtisztított felülethez csupasz kézzel ne érjünk hozzá ! Használjunk gumikesztyűt, melyet bármelyik festékboltban vagy gyógyszertárban beszerezhetünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.