2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

NYÁK készítés házilag

Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.

[ ÚJ TESZT ]

Maratás

Akár kézzel rajzoltuk a NYÁK-unkat, akár lézernyomatot varázsoltunk rá, vagy fotokémiai úton történt a maszk felhelyezése, szükségünk lesz a felesleges réz eltávolítására. A maszk szerepe, hogy megvédje a megfelelő helyen a rézfóliánkat. A felesleges réz eltávolítására többféle vegyi anyag is használható.

Vasklorid (FeCl3+6H2O)

A legtöbb elektronikai alkatrészt árusító üzletben/webshopban beszerezhető granulátum formájában (bekeveréséről információ a csomagoláson, általában 125 g-hoz 0,25 liter víz szükséges), melyből telített vizes oldatot kell készíteni. Megvásárolható folyadék állapotban is gyorsmarató néven (TN150) ebben vannak már különböző adalék anyagok is, de folyadék halmazállapota miatt mindenhol csak személyesen átvehető (alkatrész webshopok).

Forrás: internews.hu

Forrás: Frankye

A vasklorid vizes oldata sárgás-barna színű, erős szagú folyadék (minél telítettebb, annál sötétebb a színe), gőze károsítja a vas dolgokat a közelében, ruhánkra fröccsenve barnásra színezi azt, a folt csak ollóval eltávolítható. Bőrünket megfogja és károsítja, így csak gumikesztyű használatával nyúlkáljunk bele! Magasabb hőmérsékleten gyorsabban mar, de nő az alámaródás veszélye. Felhasználási hőmérséklete 20-40°C. Üveg edényben, légmentesen lezárva hűvös helyen sokáig eltárolható.

Melegíteni többféleképpen is lehet:
Ha hőálló üveg tálban maratunk (konyhából leselejtezett jénai üveg tál teteje, mert kicsorbult a széle, vagy direkt veszünk erre a célra) akkor rezsóra vagy gáz lángra helyezve melegíthető. Erősen korrozív párolgása miatt ne a konyhában végezzük, hanem lehetőleg szabad téren, ide a rezsó még kicipelhető, vagy alternatíva lehet egy kis kemping gázfőző.

Házilag is készíthetünk ezen útmutató alapján melegítő alkalmasságot sörös dobozokból, vattából és denaturált szeszből, kis kreativitással.

Az alkoholos kis tűzhelyet fokozott óvatossággal használjuk! Minden éghető anyagot távolítsunk el a közeléből, csak akkor töltsük újra, ha már teljesen elaludt és még ekkor is várjunk vele, mert a forró fémre öntött alkohol/denaturált szesz képes belobbanni! Tapasztaljuk ki, milyen mennyiségű alkohol szükséges a megfelelő hosszú működéséhez, használjunk mérőedényt a feltöltéshez! Mindenki csak saját felelősségére használjon ilyet! A bekövetkezett balesetekért, anyagi kárért nem vállalok felelősséget !!

A másik melegítési módszer, hogy egy edénybe engedünk forró vizet, és ebbe a forró vízbe tesszük pl. a fagylaltos dobozt amelyben a vaskloridunk található.

Egy oldalas panel esetén készítsünk szigetelőszalagból fület a NYÁK hátuljára, és óvatosan helyezzük a vasklorid tetejére, úsztassuk meg, így a leváló szemcsék leülepednek a marató aljára. Kétoldalas panel esetén, ha tudjuk, helyezzük függőlegesen edénybe, de marathatjuk kétszerre is a két oldalt, hasonlóan megúsztatva a mint az egy oldalas panelt. A NYÁK vagy a maratófolyadék mozgatása gyorsítja a maratási folyamatot.

Nátriumperszulfát (Na2S2O8)

A legtöbb alkatrészboltban/webshopban megtalálható finom-kristályos maratóanyag néven, de vegyszerboltból is beszerezhetjük kristályos formában. Erős oxidálószer, tűzveszélyes.
Vízben jól oldódik, a már rezet is tartalmazó oldat világoskék színt kap, minél több az oldott réz annál erősebb kék színe lesz. Egy liter vízhez 0,25-0,5kg nátrium-perszulfát szükséges (nekem a maratókádban megközelítőleg 2,5l folyadék van, ebbe 1kg nátriumperszulfát került). A vizes oldatnak nincs erős szaga, de - mert erősen oxidáló hatású - csak gumikesztyűben nyúlkáljunk bele! A vizes oldatot maximum 50°C-ig szabad melegíteni, felette lebomlik, 40°C környékén a legideálisabb a maratás. Lassabban mar, mint a vasklorid de jóval egyenletesebben, kisebb az alámarás veszélye.
A maratás gyorsítására buborékos maratókádat érdemes készíteni. A buborékok elősegítik a folyadék mozgását, és a fűtőbetét hőjét is jobban elkeverik a folyadékban. Ruhánkra fröccsent nátrium-perszulfátos maratót egyszerű öblítéssel eltávolíthatjuk, de az anyag színét megszívhatja. A kifolyt oldatot bő vizes öblítéssel tudjuk eltávolítani, ha esetleg odaszáradt, mert nem vettük észre, szintén bő vizes mosással eltávolíthatjuk.

Sósav+Hidrogénperoxid (HCl+H2O2)

A három közül a leggyorsabb és egyben legveszélyesebb marató anyag, készítéséhez 30%-os háztartási sósavat, fodrászkellékes boltban beszerezhető 35%-os hidrogén-peroxidot és vizet kell használnunk.
Általánosnak mondható keverési arány: 12 ml 35%-os hidrogén-peroxid, 6ml 30%-os sósav, 12 ml víz.
A bekevert oldat hamar lebomlik, nem eltárolható, ezért mindig csak a maratáshoz szükséges mennyiséget keverjük be. A maratás közben az oldat melegszik, mindig legyen kéznél víz, hogy, ha túl gyors lenne a reakció a vízzel lassíthassunk rajta.

Gumikesztyű, védőszemüveg használata kötelező! A reakció közben klór-gáz képződik így csak szabadtéren használható !! Ha kezünkre kerül, éget, rögtön mossuk le bő vízzel! A szövet anyagot megmarja.

Mind-három vegyszerről elmondható, hogy veszélyes, maratás közben ne együnk-igyunk ne dohányozzunk mellette, használjunk védőfelszerelést (szemüveg, gumikesztyű)! A vegyszereket - amennyiben nem gyári csomagolásban tároljuk - lássuk el figyelemfelkeltő címkével, hogy méreg és veszélyes anyag lapul az üvegben! A maratás végeztével zárjuk el a vegyszereket, hogy gyerekek ne férhessenek hozzá !!

A kimaratott panelt gondosan öblítsük le szappanos vízzel, hogy semlegesítsük a sav maradványokat majd töröljük szárazra.

A panelokról maratás után a filctollas, körömlakkos, P20-as lakkot hígítóval, acetonnal, Dry fóliát a panelról Nátrium-hidroxidos oldattal (a P20 előhívó folyadéka) tudjuk eltávolítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.