2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

NYÁK készítés házilag

Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.

[ ÚJ TESZT ]

Fényérzékeny réteg felvitele

P20

Mint a kézi rajzolású és lézernyomat laminálós paneleknél, a fotós eljárásoknál is kiemelkedő fontosságú a tisztított és zsírtalanított NYÁK-lemez.

Tisztítás után a NYÁK éléről surló fényben nézzük meg, hogy az összes szennyeződést eltávolítottuk e, nincsenek e porszemek a panelen (ahol porszem marad, ott a lakk nem futja be rendesen a felületet és levilágításnál, ha épp oda esik, ahol vezetősávnak kellene lennie, akkor lesz egy szakadásunk a rézfelületen)

A P20 lakkunkat tároljuk hűvös helyen, esetleg hűtőszekrényben: tovább marad használható. Vásárláskor alaposan nézzük meg a lejárati időt! Lejárt szavatosságú lakkal problémáink lehetnek.
Használat előtt lehetőleg 4-5 órával tegyük szoba hőmérsékletű helyre.

A megtisztított NYÁK-unkat helyezzük pormentes és vízszintes helyre. A Pozitiv 20 lakkunkat rázzuk fel jól, majd egyenletesen, kb. 30cm-es távolságból, pásztázó mozdulatokkal fújjuk be nyers panelt.

Ha valahol kimaradt, vagy túl sok porszem ragadt a panelre, ne fújjunk csak arra a helyre, mert csak rontunk a helyzeten. Tisztítsuk meg az egész panelt és kezdjük elölről.

A lakkozást lehetőleg ne napfényes helyen végezzük. Száradás előtt a P20 ugyan nem annyira érzékeny az UV fényre, mint száradás után, de jobb az elővigyázatosság. Kerüljük a fénycsövek és kompakt fénycsövek használatát is a fény-érzékenyített NYÁK-okkal való munka során, mivel fényük jelentős UV összetevőt tartalmazhat.

A P20 száradási ideje 20°C-on 24 óra. Ha nem akarunk ennyit várni, 70°C-on kb 20 perc kell a teljes száradáshoz. Száradás közben túlmelegítve nőhet a levilágítás ideje, a magas szárítási hőmérséklet az UV érzékenység elvesztését is okozhatja. Amennyiben nem sietünk, várjuk ki a 24 órás száradási időt.

A száradás pormentes és sötét helyen történjen. Ha türelmesek vagyunk, tegyük a lakkozott panelt belül feketére festett papírdobozba és a dobozt száraz, pormentes helyre a száradás végéig.

A száradást gyorsíthatjuk hőfokszabályzós sütőben. Mivel a család nőnemű tagjai nem szokták ezt díjazni, így inkább készítsünk a szárításhoz egy kivénhedt szendvicsütőből szárító alkalmasságot, vagy másból hasonló szerkezetet.

Forrás: hobbielektronika.hu

A P20 lakk frissen fújva sötét szürkéskék-kék, túl vastag bevonat esetén sötétzöld. Száradás után zöldes színt kap. Az UV fénnyel megvilágított felületen lilás-kékes színe lesz.

Dry fólia

A dry fóliát is érdemes a felhasználásáig hűtőben tárolni, mivel hő hatására nyúlni és ragadni fog, ez megnehezíti a panelre helyezést, főleg a nyári, nagy melegekben.

A megtisztított és technológiai méretre vágott panelhez képest 1-2 mm-el kisebb dry fóliát vágunk (a nagyobb fólia laminálás közben rátapad a meleg lamináló hengerére és letakaríthatatlanul ráolvad). Én fém vonalzó, vagy maga a NYÁK mellett szoktam vágólapon, snicerrel elvágni.

A fólia egyik sarkára szigetelő szalag vagy cellux ragasztóból mind két oldalra rakunk egy-egy csíkot, a ragasztó csíkokat széthúzva a fólia egyik oldaláról (a fólia pöndörödik össze és a belső oldaláról kell lejönnie a fóliának) le kell szedni a védő fóliát. Ez a fólia kissé matt és puha, nyúlik. A védő fólia nélküli oldalt kell a megtisztított NYÁK-lapra helyezni. Amennyiben a fényes, keményebb, csörgős fóliát sikerült megkezdeni, a leszedési műveletet kezdjük újra a fólia másik sarkán.

A NYÁK-lapra helyezve, a panel szélénél simítsuk rá a NYÁK szélére úgy, hogy rá tapadjon,

majd tegyük a lamináló gépbe. Figyeljünk rá, hogy a fólia ne gyűrődjön meg.

A legtöbb lamináló gép átalakítás nélkül alkalmas dry, vagy lötstop fólia laminálására, de elképzelhető, hogy a külső műanyag burkolatot el kell távolítani.

Egy, maximum három alkalommal küldjük át a lamináló gépen.

Míg a fóliával dolgozunk, kerüljük a napfényt, fénycsöves vagy kompaktfénycsöves megvilágítást az UV tartalmuk miatt, használjunk sima izzólámpát, vagy LED-es fényforrásokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.