2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nagy használt VGA vásárlási tanácsadó

Avagy megateszt GeForce 8500 GT-től GTX 980 Ti-ig, mert a nagy videókártyás cikkem után 3 évvel újra kedvet kaptam!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - Ár/teljesítmény arány

Most pedig következzen az a grafikon, ami újdonságot jelent ebben a cikkben a korábbi írásaimhoz képest! Itt azt láthatjuk, hogy az előző oldalon megszerzett pontokért hány Forintot kell fizetni az egyes kártyák esetében. Természetesen nem kizárólag ez alapján kell dönteni, hiszen hiába szerepel itt jól egy kártya, ha túl drága (vagy éppen túl olcsó) nekünk, illetve egyéb szempontokat, mint fogyasztás, melegedés, zajszint, illetve időtállóság, értelemszerűen nem tud figyelembe venni. Eltérő színnel jelöltem a DX10-es és 11-es modelleket a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében.

Teljesen más képet mutat a grafikon, ha a kártyák árát is figyelembe vesszük, hiszen a lista első 7 helyén kizárólag Radeonokat találunk. Az AMD mindig is ebben volt jó (és emiatt népszerű): bár nyers erőben nem mindig képesek felvenni a versenyt a riválisukkal, de egységnyi pénzért magasabb teljesítményt kínálnak. Elmondhatjuk, hogy a jelenlegi használtpiac legjobb ár/teljesítmény arányú kártyái az első dx11-es generáció erősebb példányai, azon belül is elsősorban a Cypress és Barts magra épülő modellek. Ennél meglepőbb lehet, bár illeszkedik a trendbe, hogy a legjobb ár/teljesítmény arányú NVIDIA kártya az egykori csúcsmodell GTX 580-as lett, de a többi nagy Fermi-s GeForce is jól szerepelt ebben a tekintetben.

Az újabb, modernebb (és emiatt nyilvánvalóan még drágább) modellek közül érdemes kiemelni a Radeon HD 7790 nagyszerű szereplését, ami kiváló választás lehet azoknak, akik egy kedvező árú, modern, alacsony fogyasztású kártyával szeretnék bővíteni a gépüket, és hajlandóak némi kompromisszumra a legteljesítményigényesebb játékok grafikai szintje terén. A Kepleres GeForce-ok jól tartják az árukat, így a legjobb vételnek számító dx11-es, nem Fermi-s NVIDIA kártya meglepetésre a Maxwell-es GTX 750 Ti lett, de produkciója már csak a középmezőnybe elegendő.

A DirectX 10-es kártyák versenyét egyértelműen az NVIDIA modelljei nyerték, nem csak jó teljesítményük, hanem sokkal jobb drivertámogatásuk miatt is. Olyannyira így van ez, hogy a második legjobb ár/teljesítmény arányú NVIDIA kártya a kedvező árú GTX 260-as lett, de összetettben jól szerepeltek még a G92 alapú modellek (8800/9800 GT/GTS, és GTS250) is.

A lista vége igazi vegyesfelvágott lett, hiszen a cikk legdrágább és legolcsóbb kártyája szerepel a két utolsó helyen, jól szemléltetve, hogy szélsőségek közül választani sosem racionális döntés. A lehengerlően erős, ám méregdrága GTX 980 Ti fajlagosan ugyanúgy nem jó vétel, mint a fillérekért hazavihető, ám az esetek többségében csak diavetítést (vagy azt sem) produkáló 8500 GT. Ezen kívül még a gyűjtői különlegességnek számító (és ezért értelemszerűen drága) Radeon HD 2900 XT-t, valamint a többi túlságosan gyenge, vagy túlságosan drága versenyzőt találjuk a vert mezőnyben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.