2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Brain turbó: Intel Xeon CPU asztali alaplapban

Intel Xeon processzorait asztali alaplapba is beletehetjük, így jó áron juthatunk jelentős teljesítmény többlethez.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Cikkemmel szeretném összefoglalni a logouton és a prohardveren elérhető információkat, kiegészítve saját tapasztalataimmal. Szóval nem én találtam fel a spanyol viaszt, csak egyfajta elindulási pontot és ismeret-összefoglalót szeretnék nyújtani.

Ha gépet csak garanciával vásárolsz, nem mersz a gépeden módosítani, nem neked való ez a cikk. Vásárolj akkor inkább boltban egy 1151-es alaplapot garanciával, Pentium/Core i3/i5 processzorral sokkal jobban fogsz járni.

Az Intel a Xeon processzorcsaládját nem asztali gépekbe, hanem munkaállomásokba és szerverekbe szánja. A friss fejlesztések nagyon drágák, még asztali társaiknál is többe kerülnek. A 4-8 éves példányokhoz azonban nagyon jó áron lehet hozzájutni. Egy CPU általában nagyon sokáig működőképes marad. Rengeteg szerver és munkaállomás életciklusa lejár, leselejtezik és szétszedik őket. A még működőképes processzorokat a használt piacon értékesítik.

Mivel a kínálat hatalmas, már pár ezer forinttól remek CPU-kat lehet kapni. Sokszor asztali társaiknál fejlettebbek, nagyobb cache-el rendelkeznek, jobban bírják a tuningot, ráadásul - használtan - olcsóbbak.
Platformtól függően akár mindenféle átalakítás, BIOS-frissítés nélkül beletehetőek desktop alaplapunkba, máskor minimális hardveres átalakítás és BIOS-módosítás szükséges.

Az Intel már a kezdetektől készít Xeon processzorokat, de a legrégebbi típus, amivel foglalkoznék, a LGA 771-es sorozat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.