2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Florida, "The Sunshine State"

Romantikus naplementék, hófehér homok, türkízkék tenger, fincsi ételek, jeges italok, melegszívű emberek.

[ ÚJ TESZT ]

IDŐJÁRÁS

Florida időjárása többnyire napos, egész nyáron kánikulai strandidővel és közel testhőmérsékletű tengervízzel. Júniustól szeptember végéig átlagosan 29C-33C szokott lenni a hőmérséklet, amit a magas páratartalom miatt még melegebbnek érezni. Októberre a páratartalom normálisra csökken.

Ilyenkor kb olyan az idő, mint Magyarországon a meleg nyári napokon.
USA-szerte az idősebbek nyugdíjas korukra szeretnek ideköltözni. Egész kórházláncolatok állnak a rendelkezésükre. Floridában a vendéglátóipar mellett az egészségügy virágzik a legjobban. A fiatalabbak márciusban, a tavaszi szünetben özönlik el Floridát. Erre is számítani kell, amikor nyaralást tervezünk. Katt a képre.

Vannak nyugalmasabb, kisebb forgalmú üdülőhelyek is, amik szépségben semmivel sem maradnak el a fölkapottabbaktól, legfeljebb maga a település szerényebb. Dél-Floridában az átlagnál is melegebb szokott lenni. Ide biztos, hogy nem augusztusban tanácsos látogatni. Az eddig mért legmagasabb floridai hőmérséklet 109F, azaz 43C volt 1931 június 29-én.

Légkondit májustól novemberig használunk, nem csak a hűtés, hanem a párátlanítás miatt is. A tengerparton persze mindig kellemes szellő fújdogál, ott ki lehet bírni a rekkenő hőséget is, de nagyon vigyázni kell a leégéssel, mert a fehér homok visszatükrözi a nap sugarait és emiatt rövidebb idő alatt is le lehet égni.

A csillagászati ősz szeptember 2-án kezdődik, de Floridában ilyenkor még javában tart a nyár. Októberre kezd "tökéletessé" válni a levegő páratartalma és hőmérséklete. Ilyenkor van a kinti sportok és az építkezések ideje, mert ilyenkor már egész nap izzadás nélkül is a szabadban lehet tartózkodni.

Októbertől decemberig általában se fűteni, se hűteni nem kell. Éjjelente viszont ekkortájt már hűvöskés az idő. Decemberben kezdődik a fűtési szezon, persze ez nagyon függ az egyéni igényektől és tűrőképességtől is. Van aki 15C fokban érzi magát a legjobban, és mezítláb flangál még télen is. Vannak, akik soha nem fűtenek. :) A tél száraz, legtöbbször kellemesen hűvös. A következő kép január elsején készült. Igazi télikabátunk sincs is, csak amolyan szélfogó.

Télen a reggelek hűvösek, 0C-tól +10C körüliek, ami délre +20C, +25C-ra melegszik. Minden évben van kb két-három hét, amikor erősebb lehülésre számítani, ami azt jelenti, hogy éjjelente pár órás fagyok is előfordulhatnak. Hó viszont soha sincs. A híresztelésekkel ellentétben 2010 januárjában sem volt, hacsak nem számítjuk hónak azt a 3 db hópihét, amit Florida-szerte összeszámláltak. :) Inkább a fagyveszély jelent gondot a narancs-ültetvényekre. Sajnos már pár éjszakai fagy is komoly károkat okozhat.

Tavaly az átlagosnál is hidegebb idő volt, ami meg is látszik az idei termésen. Volt olyan éjszaka, amikor egy-két órára mínusz 10C fokig is süllyedt a hőmérő "higanyszála". Az idősebb mandarin- és narancsfáink túlélték, de a fiatal kis citromfák nagyon megsínylették azt a telet. Idén talán, ha 1 szem citromunk lesz a tavalyi nagyon bő termés után. Az eddigi legalacsonyabb hőmérséklet Tallahasseeban mértek 1899 februárjában, -19C-ot.

Enyhe teleken még karácsonykor, vagy akár februárban is lehet szörfözni. A legideálisabb nyaralóidő azért mégiscsak a tavasz és az ősz. Én nagyon szeretem a telet is, mert akkor érik a mandarin és a narancs, teljes pompájukban díszelegnek a kaméleák, tél végén a tulipánfák, azáleák és azok a hagymás virágok, amik Magyarországon csak tavasszal szoktak kinyílni. Majdnem egy egész évszaknyi az időeltolódás.

Forró, fülledt nyári napokon megszokott a délutáni zivatar, ami nagyon különbözik az európai esőzésektől, mert itt a hőmérséklet még ilyenkor sem változik, és a szél is langyos. Hurrikánok idején erős széllökések kísérik a hosszas esőzést. Az Iván nevű hurrikán 2004, szeptember 16-án pusztított Pensacolában. Soha nem felejtem el azt a napot. Az emberek hanyatthomlok menekültek el a kezdetben 5-ös errősségű vihar elől, csapot-papot hátrahagyva. Legtöbben csak hetek múlva vagy soha sem tértek vissza. A képre kattintva döbbenetes látvány tárul elénk.

Nézzétek azokat a csupasz fákat! Ez a hosszan tartó erős szél műve volt. Az állandóan élénk zöldben pompázó floridai utcák most szürke színtelenségbe burkolóztak, sivatagi hangulatot árasztva, mintha csak valami bomba-támadás érte volna őket. A nagy fák rádőltek a vezetékekre, sok helyen maguk a villanyoszlopok zuhantak a földre. Mivel egyszerre százezrek maradtak áram nélkül, a szakemberek csak lassan győzték ellátni a lakosságot. Megható élmény volt, hogy még Kanadából is érkeztek villanyszerelők segíteni a helyieket az áramellátás helyreállításában. Majdnem minden ház teteje is megrongálódott, és kék műanyag takarót kapott.

Egy évvel később, 2005-ben a Katrine nevű hurrikán tombolt New Orleans környékén. Maga a hurrikán nem volt annyira erős, mint amilyen az Iván volt, mégis nagyobb veszteséget okozott, mert a szakadatlan esőzés annyira megnövelte a vízszintet, hogy a várost védő gát átszakadt, aminek katasztrófális következményei lettek. New Orleans ugyanis a tengerszint alá épült. A szakértők jól tudták, hogy előbb-utóbb be fog következni a szörnyű katasztrófa.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.