2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Louisiana, "The Pelican State"

Pazar partik, virtuóz dzsessz, fanatikus football-rajongók és fűszeres ételek jellemzik Louisianát.

[ ÚJ TESZT ]

TÖRTÉNELEM

Louisiana 1803-ig francia uralom alatt állt, ezért viseli XVI. Lajos király nevét. Az állam színes arculatát azonban nem csak a francia befolyásnak, hanem a soknemzetű kultúra keveredésének is köszönheti, ami az építkezéstől kezdve mindenre rányomta bélyegét. Az építészeti stílusokat elemezgetve városaiban leginkább francia, spanyol és egyiptomi elemek dominálnak. A French Quarter vagy Francia Negyed híres a színes, erkélyes házairól. A képre kattintva egy kis sétát tehetünk New Orleans szívében.

Louisiana történelmi érdekessége az USA legszenzációsabb üzletkötése volt, amikoris a franciák által birtokolt hatalmas területet, az ún. Louisiana Birodalmat, --ami Kanadától a Mexikói Öbölig húzódott és a Mississippi folyó teljes egészét is magába foglalta --, (2147000 km2-t, Magyarország 23-szorosát), Thomas Jefferson fillérekért (acres-enként kb 4 centért), összesen 15millió dollárért vásárolta föl Bonaparte Napóleontól, aki akkoriban nagy pénzszűkében szenvedett. A képen barnával jelzett rész a szóbanforgó terület, az ún. "Louisiana Purchase", azaz a "Louisiana Vásárlás".

Manapság Louisiana néven csak a déli rész ismert. Ez a 134 273 km2-nyi terület nagyrészt lápos, mocsaras farmvilág. A csodálatos természet sok érdekes vízinövénynek és állatfajnak ad otthont. Becenevét a barna pelikánok tömkelegéről kapta. A lenti képre kattintva bepillanthatunk a mocsárvilág titkaiba, a csodálatos cédrusok hazájába, és megtudhatjuk, hogy miben rejlik az aligátor úszótudománya? :)

Turisták számára kihagyhatatlan célállomás Bossier City és Shreveport, ahol különös egyvelegét tapasztaljuk a texasi vadnyugatnak, a lasvegasi játékoknak és a déli vendégszeretetnek. Ez Louisiana másik oldala. (Mindez a fönti képre kattintva látható.)

Érdekesség még, hogy van egy Albany nevezetű kisváros, amit eredetileg 1896-ban magyar telepesek hoztak létre. Itt egy kis bemutatót láthatunk Albany környékéről, és egy bolondos kis filmet az ottani időjárásról.

Louisiana másik beceneve: "Sportsman's Paradise", vagyis a Sportolók Paradicsoma. A terep kiválóan alkalmas autós kempingezésre is. További tudnivalókat itt találhattok erről. Legjellemzőbb növény a bőrlevelű magnoliafa, aminek enyhén illatos, csodálatos nagy virága van.

Louisiana földrajzi fekvése Észak-Floridához esik legközelebb, nem csoda hát, ha az időjárásban, növény~ és állatvilágban is sok a hasonló vonás. Közös jellemzőjük pl, hogy mindkét államban nagyon elterjedt fa a live oak, vagy magyarul tölgyfa, amin legtöbbször a páradús levegőből táplálkozó spanyol moszat lóg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.