2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Arizona, “The Grand Canyon State”

ARIZONA az indiánok, a cowboyok és vörös sziklák földje. Mesebeli tájain járva tátva marad az ember szája

[ ÚJ TESZT ]

BEVEZETŐ

ARIZONA az indiánok, a cowboyok és vörös sziklák földje. Mesebeli tájain járva tátva marad az ember szája a színes szírtek, meredek szakadékok, hatalmas sivatagok és óriás kaktuszok láttán. Készíts be egy kis forró teát vagy kakaót a monitor mellé, mert a képre kattintva egy közel fél órás kirándulásra indulunk a világ egyik legérdekesebb és legszebb vidékére, a Grand Canyonba, vagy magyarul a "nagy szurdok"ba, Arizona szívébe. :)

Arizona földje kívül, belül csábító. Rézbányái szolgáltatják az USA egész rézkitermelésének 2/3-át. Ezért is becézik “Copper State”nek, magyarul VörösRéz Államnak. Területileg Alaszka, Texas, California, Montana és Új-Mexikó után a hatodik legnagyobb állam az USA-ban, 295 254 km², Magyarország háromszorosa. Népessége pedig 7-8 000 000 közöttire tehető.

Arizona legismertebb nevezetessége a csodás panorámájú Grand Canyon, aminek sokszínű szikláit a Colorado folyó és az erózió formálta káprázatos természeti csodává. A Grand Canyon hossza több, mint 446 km, szélessége 6 és 29 km között váltakozik, mélysége pedig több mint 1500 m. A képre kattintva praktikus tanácsok mellett a téli tájban is gyönyörködhetünk.

A Grand Canyon Nemzeti Park megismeréséhez nem elég egy nap. Aki egy napra sem tud eljutni ide, annak a képek és videók nyújthatnak csöppnyi kárpótlást.

A vadnyugat igazi szerelmesei azonban hetekre, hónapokra jönnek az aranyásók és szerencsevadászok földjére, ahol jól berendezett luxus farmok (ranch-ek) várják a turistákat.
A legtöbben a Grand Canyon könnyebben megközelíthető, déli peremét keresik csak föl. Részben azért, mert az északi perem októbertől májusig zárva van.Nyáron és kora ősszel is hűvösebb és zöldebb, mint a déli perem és kétszer olyan messze van a folyótól, mint a déli. Kilátóhelyeinél a kanyon kiszélesedik, ezért jobban érzékelhető a 16 km-es szélesség.

Naponta százak várakoznak a varázslatos naplementékre, hogy alkonyatkor láthassák a sziklákon a fény-árnyék játékát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hawaii, "The Big Island"

    szikrázó napsütés, türkízkék tenger, pálmák, virágfüzéres lányok, egzotikus ételek, vulkánok és tsunamik

  • Utah, "The People of The Mountains"

    a nagy sós-tó, a homok- és só-sivatag, indiánok, mormonok, vörös sziklák, kanyonok és barlangok hazája.

  • Alabama, "The Heart of Dixie"

    Gazdag történelemmel, csodálatos természettel és hatalmas vendégszeretettel várja Alabama a turistákat.

  • Újra itthon

    Már majdnem két hónapja itthon vagyok és nagyon jól érzem magam!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.