2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Florida, "The Sunshine State"

Romantikus naplementék, hófehér homok, türkízkék tenger, fincsi ételek, jeges italok, melegszívű emberek.

[ ÚJ TESZT ]

NÖVÉNYZET

Ponce de Leon 1512-ben fedezte föl Floridát és a sok virág láttán La Florida-nak, azaz Virágok Földjének , ("Land of Flowers"-nek) nevezte.

Tényleg rengeteg gyönyörű és érdekes növény van itt, amelyek mindegyikéről külön regényt lehetne íni. Annyi itt a virág, hogy sok közülük egyenesen gaznak számít. Pl ezt a szép narancssárga tölcsérest is annak tartják, ami a lilaakáchoz hasonlóan kúszik föl a fák csúcsára, és, ami a nagymamám kertjének legszebb dísze volt, Floridában vadon él az erdőkben.

A lila virágú Passion Flower egy nagyon különleges futónövény. Egyszerű szaporítani, de télen sajnos elpusztul. Jóízű gyümölcséből, amit "magyarul" maracujának hívnak, üdítőt készítenek. A képekre kattintva nagy felbontásban is gyönyörködhetünk a virágokban.

Ennek a növénynek Lantana a neve, és a szép virágai ellenére ez is gaznövénynek számít errefelé, mert szinte kiirthatatlan. Erdőn-mezőn, mindenütt megtallható. Az egy tőn egyszerre nyíló több színű pici virágai nagyon jellegzetesek.

A Bird of Paradise nevű vidám és kihívó egzotikus virág csak Florida legdélebbi területein honos. Az óriási terület miatt más fajta növények élnek Dél-Floridában, és mások Észak-Floridában.

Tél végén, tavasz elején nyílik az American Red Bud tree, ("Amerikai Piros Rügyű" fa), ami az egyik kedvencem. Szív alakú lombhullató levelei jóval a virágzás után bújnak ki. Másik érdekessége, hogy nem csak a vékonyka ágakon bújnak ki a virágai, hanem mindenütt, az egész fatörzsön. Nagyon mókás látványt nyújtanak a fa derkán a kéregből kinövő kis virágcsokrok. :) Nagyon szeretem a téli ködös hajnalokon nézni, amikor az első napsugarak ennek a fának a rózsaszínű rügyecskéire vetődnek és a kis harmatcseppeken finoman megcsillannak. Lélegzetelállítóan szép!

Florida jellegzetes növényei a Camellia (Kamélia) bokrok, amik néha 3-4 m magasra is megnőnek.. A mi udvarunknak is a legszebb díszei ezek a méltóságteljes dísznövények. A karácsonytól tavaszig nyíló virágaik ehetők. (Én ugyan még nem kóstoltam, de az állataink szívesen majszolják. A kínaiak teát is készítenek belőle.) A kamélea bokrok a rózsaszín, fehér, cirmos piros, lila, dupla és szimpla ezer féle variációiban, több színben és formában pompáznak.

A másik nagyon jellegzetes floridai növény az Azálea, ami viszont tavaszi kertek üde színfoltja. Általában csoportosan telepítik őket a házak elé a félárnyékos, árnyékos helyeken. Az óriási tölgyek tövébe is szokták ültetni, mert szereti az árnyékot. Viráguk, levelük nagyon mérgező, akárcsak a leanderé. Sokféle színben találhatók meg, de a legelterjedtebb fajtái a rózsaszín és a lila. Az ún tűz-azálea a ritkábbak közé tartozik.

Novemberben Thanksgiving idején hatalmas tölcséres virágával ékeskedik az Angel Trampet (=Angyaltrombita) nevű, bokor nagyságú óriásvirág.

Ezzel persze nem ért véget a sor, én csak egy kis illusztrációt akartam adni az itteni jellemző növényekből. Az egyik fiam hobbija a floridai növények adatbázisba rendezése, 500-hoz közel jár már..

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.