2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Florida, "The Sunshine State"

Romantikus naplementék, hófehér homok, türkízkék tenger, fincsi ételek, jeges italok, melegszívű emberek.

[ ÚJ TESZT ]

MEZŐGAZDASÁG

A homokos talaj és a sok kártevő nem kedvez a mezőgazdaságnak, mégis a trágyázásnak és a permetezésnek köszönhetően Floridában 44000 nagyüzemi farm működik. Ezekben a farmokban több, mint 280 különböző fajta terményt termesztenek. Legjellemzőbbek a floridai narancs és grapefruit. A földiepertől kezdve az áfonyáig, sok gyümölcsösben saját magunk is szüretelhetünk. Meglepő módon nem minden növény szereti annyira a floridai klímát. Az alma pl a hidegebb éghajlatot kedveli , de ilyen a cseresznye is.

Első floridai látogatásunkkor persze "okosan" időzítve, a legrekkenőbb hőségben, egy szem narancsot sem láttunk. "Szőkenősen" föl is voltam háborodva, hogy micsoda hely ez a Florida, hogy még narancs sincs?! Pfff. :DD Nem tudtam, hogy érett narancsot kora téltől kora tavaszig lehet csak látni. :) Nyáron ugyanis a méregzöld színű gyümölcsök megbújnak a sötétzöld levelek között felismerhetetlenné téve a fát. A következő kisfilmen a szöveg felülírja a képet, ennek ellenére szerintem érdemes meghallgatni, mert értékes információt tartalmaz.

Aki kifejezetten narancs-ültetvényt szeretne látni, vagy pláne narancsot szedni, annak Ocala és Orlando környékére kell utaznia, egész pontosan az Orange Blossom Trail-re kell térnie. Itt az egyik citrus-ültevény címe, ahol saját magunk szedhetjük a finom csemegét. Decemberben, januárban, februárban van a narancs szüret.

A floridai emberek általában meleg szívűek, jó kedélyűek, jóhiszeműek. Egyszer egy több órás vezetés után megálltunk egy útmenti dinnyeárusnál, ahol fura helyi piaci szokásra figyeltünk föl.

Nagy plakát hirdette: IN GOD WE TRUST!, a sok édes dinnye mellett pedig csak egy kis pénzgyűjtő ládika helyettesítette az eladót. Sehol egy árva lélek nem volt, a dinnye-vásár mégis ment magától. Jóleső érzés volt ez a nagyfokú bizalom, --mert azt gyanítom, hogy a világ néhány pontján ugyanilyen körülmények között lehet, hogy nem csak a dinnyét emelték volna el, "természetesen" fizetés nélkül, hanem az egész kasszát is, bódéstól együtt. Egy másik piacon is kedves emberekbe botlottunk, akik azt mondogatták, hogy úgyis vissza fogunk mi még jönni ide, mert itt vannak a legkedvesebb emberek az USA egész területén. :) Lehet, hogy van benne valami. :) Valóban visszajöttünk a gyapot, kiwi, mangó, avokádó, ananász és papja hazájába. :)

A banán szinte kiírthatatlan, ha el is fagy télen, tavasszal újra kihajt.

Még, aki nem is ismeri Floridát, az is kitalálná, hogy mi lehet a legnagyobb sláger errefelé? Igen, az amerikai mogyoró! De a fogyasztásának egyik módja szerintem sokakat meghökkenthet. Itt ugyanis csípős paprikával ízesítve megfőzik és úgy eszik. Hihetelenül népszerű az ún. boiled peanut.

A pomegranat vagy más néven gránátalma őshonos Floridában. Állitólag Pensacola területén egész gránátalma ligetek voltak régen. Sajnos ennek ma már nyoma sincs. Itt-ott azért találni még egy-két gránátalmafát a kertekben, de már sajnos nem erdőszerűen uralják a vidéket.

Floridában sokan spanyol ajkúak, ezért olyan közkedveltek a mexikói ételek, amiknek fő alapanyaga az avokádó. Az avokádó fogyasztása nagyon egészséges, mert gazdag a K és E vitaminban. Az avokádó csak Florida legdélebbi részein él meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.