2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD A6-5400K

A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

[ ÚJ TESZT ]

Fogyasztás

Az AMD processzorok a P4 korszak óta általában többet fogyasztanak, mint az Intelek. Egy modullal, de erős IGP-vel kérdés, hogy ez hogyan alakul. Az összevetés nem korrekt, mert az APU alá egy alsó kategóriás, míg a Celeron alá egy sokkal jobban felszerelt lap került. Ráadásul a tápegység is különbözött, elvileg a pár éves VX450 hatásfoka rosszabb A 400-as FSP APN-nél. Mindezek ellenére nagyságrendileg össze lehet vetni a két processzor fogyasztását. Ráadásnak bekerült az X2 is és az alulfeszelt A6 is. Érdemes elgondolkozni azon, hogy minek ad gyárilag 1.45 V-ot a turbó, ha elég 1.2 V is.

Az első grafikonon az IGP-vel mért fogyasztás látható. Tuning nélkul az A6 fogyasztása terhelés nélkül és HD-s youtube videó nézése közben egy szinten van a Celeronéval. A CPU fogyasztása terhelve eléggé megugrik, sokkal többet fogyaszt, mint az Intel. Erről alap beállítások mellett a Turbo Core tehet, ugyanis brutális feszültséget ad a magoknak. Ezt bizonyítja, hogy az órajelet 4.5 GHz-re emelve is alig kell plusz feszültség, így csak 7 W-tal eszik többet. A gyári feszültséget csökkentve a fogyasztás már a Celeron szintjén van. Az IGP fogyasztása is sokkal magasabb, de a durván háromszoros teljesítményért cserébe szerintem elfogadható. Teljes terhelésnél az APU sokat fogyaszt, de UV beállítással már nem indokolható a különbség.

Diszkrét GPU-val mérve az 5400K és a G530 között csak a CPU fogyasztása miatt van különbség. Nem mértem feszültséget csökkentve, ami hiba, de egyértelmű, hogy akkor az eltérés pár Wattra csökkenne, ami így 15-20 W körül van. A régi X2-höz képest mind a két gép sokkal kevesebbet eszik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Celeron G1610 Ivy alapokon

    Az új Ivy Bridge alapú Celeron. Mit tud a régi szériával és egy A6-5400K-val szemben?

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

  • GTX650Ti gyorsteszt

    Három kártya, három teszt és némi tuning: AMD HD7770, HD5850 és egy GeForce GTX650Ti.

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.