2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD A6-5400K

A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

[ ÚJ TESZT ]

Összefoglalás

Nehéz összefoglalást és véleményt írni az A6-5400K-ról. Mielőtt ezt megtenném, még érdemes összeszedni, hogy mire vásárolják, mire lehetnek alkalmasak a belépő szintű gépek:

- Internetezni (Facebook, Youtube...)
- Kisebb office munkákra (Excel, Word, tömörítés...)
- Néha-néha játszani (Webes flash játékok, néha egy-két casual játék)
- Multimédiára (HD filmek, zenék...)

Az első két feladatra tökéletesen elegendő a processzor részleg. Az IGP gyorsítás le tud venni a válláról pár feladatot, bár lassan, de jönnek azok a programok (flash pl.) ahol ez egyre fontosabbá válik.

A játékokat láthattátok, hogy ha az igazán igényes újabb darabokkal nem is tud elbánni, de a tudása egy HD4650 körül van, ami régebbi darabokhoz bőven elegendő, még az XCOM-ba is sikerült belefeledkeznem vele. Az Athlon X2 HD4650 páros nem gyorsabb, de cserébe több, mint a kétszeresét zabálja.

A multimédia területén is szépen teljesít a kis APU. Az IGP a nagyobb rokonságnak köszönhetően a hardveres videó dekódolásban is jól teljesít. Kipróbáltam XBMC alatt és a live CD-vel gond nélkül ment a hardveres dekódolás. Hasonlóan jól teljesített Windows alatt is, ahol különböző HD filmeket próbálgattam youtube alatt, miközben a fogyasztása 50 W körül mozgott. Ablakban csak a dekódolás hardveres, de teljes képernyőnél a megjelenítést is segíti az IGP.

Értékelés

Az A6-5400K egy érdekes keveréke a CPU-nak és az IGP-nek:

A CPU részleg teljesítménye kb. a G530 szintjén van, ami elég egy átlag otthoni felhasználónak. Ha azonos árú Inteles géphez mértem volna, akkor cirka harmadával lenne lemaradva az APU. Ezen a téren van mit fejlesztenie az AMD csapatának.

Az IGP-je, ha korlátozottan is, de alkalmas játékra. Az Intelek egyike sem tudja hozni ezt a teljesítményt. A multimédiás képességei szerintem nagyon jók. Ha ki akarjuk használni a tudását, akkor mindenképpen dual módban kell hajtani és minimum 1600, de inkább 1866-os memóriára lesz szükségünk.

Saját véleményem az, hogy a koncepció nem rossz. A kistestvér 5300-hoz képest a szabadon állítható szorzó és az 50%-kal erősebb IGP megéri a többletpénzt. Ha tiszta CPU erőt akarunk, akkor az olcsóbban is megvásárolható, sokkal gyengébb IGP-vel párosítva az Inteltől, de az AMD is jó választás. Az A6-5400K-t nyugodtan merem ajánlani, ha nincs szükség a CPU erőre, vagy kevés az Intelek IGP-je. Egyedül azt nem értem, hogy az AMD miért ad túl magas feszültséget és ha már ekkorát ad, akkor miért csak 200 MHz-cel emeli a turbo core a frekvenciát.

Az FM2-nek a legnagyobb problémája szerintem az alaplap választék. A tesztben szereplő lapot talán egy 5500 alá még merném ajánlani, de az áramellátó részlege nem éppen izmos és amúgy is elég fapados. Az eredeti BIOS-szal nem szenvedtem sokat, amire frissítettem, az már egész használhatónak bizonyult. A normálisabb lapok viszont nem olcsók, legalábbis ár/érték arányban az Intel állja a versenyt. Ehhez jön az is, hogy memóriából is érdemes gyorsabb darabot választani. Az ITX lapok ritkák és áruk túlzó az Intelhez képest. Pedig kis méretű, integrált gépeknél jönne ki legjobban az APU koncepció előnye.

Nem a teszt tárgya, de FM2 alapon, ha nincs szükség IGP-re, akkor a 750K egy nagyon jó választás, ami ráadásul alig kerül többe. Veri i3-ig bezárólag ár/érték arányban a mezőnyt és kis optimalizációval a fogyasztása sem száll el. Egy HD7770-tel párban kis kompromisszummal minden mai játék elballag a gépen.

Tuning értékelés

Az 5400K-ban a K azt jelenti, hogy a szorzó szabadon állítható. A gyári hűtő már az alap beállítások mellett is fel tud hangosodni, ha elkezdjük terhelni. A kis aludarabbal én nem merném nagyon megcibálni a kis APU-t. Nagyobb hűtővel 4.5 GHz CPU és 1 GHz körüli IGP órajelre lehet számítani, de ez mindig az adott darabtól függ. Érdemes megfontolni, hogy az utolsó 10% kihajtása nem mindig kifizetődő.

Ha nem akarjuk felhúzni teljesen, akkor is érdemes kicsit optimalizálni. Tapasztalatok alapján a C6, APM és Turbo Core kikapcsolása után 4 GHz körül elfut a CPU rész feszültség emelés nélkül. Ez kis szerencsével akár 4.2 GHz is lehet és a fogyasztás is a gyári körül marad. IGP oldalon Az alap feszültséget 850 MHz körül kell emelni. A kettő együtt egy kellemes 10% pluszt jelent, amihez az NB (2 GHz-en) és a memória egy lépcsővel emelése újabb 10%-ot hozhat. Ez már azért érezhető javulást jelent és a gyári hűtő is elég hozzá, ha van légmozgás a házban.

Azóta történt

  • Celeron G1610 Ivy alapokon

    Az új Ivy Bridge alapú Celeron. Mit tud a régi szériával és egy A6-5400K-val szemben?

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

  • GTX650Ti gyorsteszt

    Három kártya, három teszt és némi tuning: AMD HD7770, HD5850 és egy GeForce GTX650Ti.

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.