2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

486-os Laptop története

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retro . 486

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2000-es évek elején járunk, két öcsémmel még mindig csak egy közös géppel. Szakközépiskolához még nem volt szükséges számítógép, sem internet, így külön nem lehetett az íróasztalainkon. Csak egy közös gépünk volt az étkezőben vagy nappaliban, mint akkoriban sok más családnál.
Már régóta szerettem volna egy régebbi laptopot, de 2001-ben még horror áron voltak.
[kép]

486-os Laptop története:

Pár évet kellett még várni. 2004 év elején aztán 10.000Ft spórolt pénzből vettem egy 486-os Laptopot, a DrótPostaGalamb PC-cuccok csatornán megismert levelezőtárstól. Személyesen mentem el, az Árpád híd metróállomáson dolgozott a srác apja, így bejutottam a föld alatti bunkerba!

De maradjunk is a Laptopnál, ami egy Dell Latitude XP 4100T típus, intel 486DX4-100 CPU, 8MB RAM, Cirrus Logic 1MB VGA, 510MB HDD, kisfloppy, 10.4” 640x480 felbontású színes LCD kijelző, hanyatt-egér, ez utóbbi TrackBall-t jobb szeretem, mint a későbbi Laptopok touchpad-ját.
Érdemes megtekinteni a korabeli Dell katalógusban is: [link]

Eredetileg Windows 95 volt rajta, ami hamar tönkre is tette magát, ugyanis valamiért kontakt hibás az oldalt kívülről kihúzható HDD keret csatlakozója, hiába a kontakt tisztító nem segít. Többnyire csak néhány naponta induláskor kell kihúzni és vissza, de volt, hogy működés közben jött el az idő, Windows kék halállal. Ezt az előző tulaj is mondta. Kikapcsoltam, megigazítom, indítom de a Windows csúnyán megsértődött mert nem lett szabályosan leállítva, úgy mondtuk lekaszálta magát. Ezután format c: /u /s… így jóval egyszerűbb és gyorsabb DOS és Windows 3.1 került rá.

Időközben a floppy meghajtó lemezérzékelő mikrókapcsolója is kezdett bizonytalan lenni, így mielőtt végleg tönkremegy, inkább párhuzamos portot használtam fájlátvitelre.
Szétszedtem és tudomásul vettem, hogy nincs ilyen mikrókapcsolóm, viszont találtam egy érdekességet: a floppy meghajtó tetején kapott helyet dupla zsugorcsőben 6 cellás NiMH CMOS akku, erről 2 hétig megy csak és ha ennél tovább nem használom akkor mindig visszaáll 1995-re, ugyanis ekkor gyártották a gépet. Legalább vezetéken kivezették és nem az alaplapon van beforrasztva a CMOS akku, ami sok gép halálát okozta amikor kifolyt.
A gép akkuja pedig már Li-Ion volt, ami sajnos nálam már nem működött. Szét is szedtem az akkut, 8 db 18650 cella volt benne kettesével párhuzamosan, ezekből 2 kifolyt és szétmarta az akku belső elektronikát, így csak a műanyag házat tettem vissza a gépbe, így legalább nem folyhat ki újabb károkat okozva.

Nagyon sok levelet írtam rajta, programoztam is, elektronikai alkatrész katalógusok is kerültek rá, valamint az LCD 24 bites színmélységének köszönhetően szépek a színei, így képeket is néztem rajta. Érdekes, hogy nem egy későbbi laptopnak rosszabb volt a képe. A kijelző meglehetősen szűk betekintési szöge egy laptop esetében nem probléma, ha öcsémmel Lotus-t játszottunk osztott képernyőn, akkor megvolt melyik oldalról látni jobban. Sajnos a GTA1 akad rajta, lehet, hogy a 8MB RAM kevés, mert hasonló 486-os asztali gépen 16MB memóriával egész jól ment.

Sajnos hamar eltört az egyik zsanérnál, ahol mindig is repedt volt a műanyag, ekkor jöttem rá, hogy sajnos nem fogja más, nincs belső fém keret. Pillanatragasztóval és átlátszó műanyag lapok hozzáragasztásával viszonylag szépen javítottam. Az egyik zsanér tartó műanyag amelyik el is tört, ott hiányzott az fura alakú fém, helyette kör alátéttel pótolta az előző tulaj, na ennek helyére inkább befaragtam egy műanyag fogaskereket :)

Sajnos intel processzoros, de legalább nem Award BIOS-os :) A processzor integrált, de szerencsére legalább a 486-os csúcsa: DX4-100Mhz 16K cache-el.
Phoenix BIOS-t Fn+F1 billentyűvel lehet elérni bármikor és ha kilépünk akkor folytatódik ott ahol előtte voltunk, így pillanat állj funkciót is betölt, ami némelyik játékhoz jól jön. Viszont a legjobb, hogy így menet közben is tudunk három szintű PC speaker hangerőt állítani, továbbá azt is, hogy mikor kapcsoljon le a HDD és LCD…

Szemfülesek talán észrevették, hogy a jelenben már jóval több RAM van a gépben, de ehhez menjünk vissza a jövőbe közel két évtizedet, szóval ez már egy újabb történet lesz… annyit elárulok, hogy ott már nem akad a GTA :)

486-os Laptop memóriabővítés: módosított EDO RAM, FPM helyett

Hozzászólások

(#1) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Az ott a képen a LOTUS? :DDD
szerk: most hogy olvasom is a bekezdést az tényleg a lotus

[ Szerkesztve ]

(#2) domos


domos
senior tag

Ennyire el volt maradva az ország hogy 2001-ben még a Pentium 1 ment? Vagy nálam van valami zavar?

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#3) Narxis válasza domos (#2) üzenetére


Narxis
nagyúr

Szegénység volt(van).

Thanos was right.

(#4) sh4d0w


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

"...a 486-os csúcsa: DX4-100Mhz..."

A 486-os csucs az AMD 5x86-ja volt, 133 MHz-cel.

https://www.coreinfinity.tech

(#5) Hieronymus válasza domos (#2) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Akkor már P4 volt az aktuális processzor.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) jan herz válasza sh4d0w (#4) üzenetére


jan herz
tag

Az első gépem olyan volt. Közelítette a pentiumot (Sosem érte el xd). Mp3-mat hallgatni is csak kompromisszumokkal lehetett rajta szaggatás nélkül :) :DD :))

(#7) Hieronymus válasza sh4d0w (#4) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Az Intelnél valóban a DX4-100 volt az utolsó processzor. Utána a Pentium jött, ami ellen vetette be az AMD, a DX5 jelzésű processzorokat, mérsékelt sikerrel.

Ekkor az AMD és a VIA megegyezett az Intellel az addig használt, jog védetlen megoldások tovább használati jogában. A VIA beállt a nyugodt erőt képviselni. Lassú de jó környezettűrő processzorokat gyártottak.
A VIA tragikus helyzetbe került, Első körben az alaplap északi hídjának gyártása alól húzták ki processzorgyártók a talajt. A processzorba integrálták az egész északi hidat.

A végső döfést az Intel tolta be a VIA processzoraiba. Az Atom processzorcsalád megjelenésével minden tulajdonságában kedvezőbb processzort dobot piacra az Intel. Ezt követte az AMD "Atomja", ám kevesebb sikerrel. A VIA még piacra dobta a kétmagos processzorát, ám a 4 magos változat fejlesztését dobták a processzor gyártással együtt.

Ezek a tervek kerültek át kínai cégekhez. Mivel az AMD és a VIA nem továbbadható jogokat kapott. Hivatalosan nem forgalmazhatnak Intel kompatibilis processzort a technológia új gazdái.
Mondjuk nem is lenne rá nagy kereslet. Az első dualcore - core2duo szintjén álló technológia már nagyon leavult.
Ráadásul már az Intel processzoraitól is szívesen szabadulnának a gyártók, Microsofttal az élen.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) sh4d0w válasza Hieronymus (#7) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Igen, az Intelnel valoban, de sidi nem azt irta.

A VIA alol az huzta ki a talajt, hogy az Intel nem engedte, hogy chipseteket es CPU-kat csinaljanak x86-ra/

https://www.coreinfinity.tech

(#9) Hieronymus válasza sh4d0w (#8) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A VIA rendelkezett a CPU fejlesztés jogával. Csak szükségtelenné váltak abban a kategóriában is, amiben versenyképesek voltak. Akik megkapták a CPU fejlesztés dokumentációit, már nem készíthetnek processzort.

Az AMD sem adhatja el a CPU gyártását. A licenc nem átruházható.
A chipset piacról kirakás viszont hasznos és szükséges volt. Hiába voltak olcsó termékeik. Lassú és megbízhatatlan volt.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#10) sh4d0w válasza Hieronymus (#9) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

A VIA tulajdonába a Centaur felvásárlása során jutott a szükséges szabadalom a CPU-khoz. Amikor ezt megelégelte az Intel, jött a per, 10 éves keresztlicenc megállapodással a CPU-kra és 3 éves türelmi idővel a socketre - mindkettő hízelgő a VIA-ra nézve, mert ahogy írtad, a licenc nem átruházható.
A saját cuccaikkal viszont nem mentek semmire, túl gyengék voltak processzor fronton, igazából a chipset volt nekik a nagy biznisz, amit viszont nem folytathattak az Intel-per után.

https://www.coreinfinity.tech

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.