2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Régi Gépterem: 386

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retro . retró . 386 . MFM . CGA

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Számítógép közelében általános iskolában ültem először, akkoriban még nem jutott minden diákra egy gép, így 2-3-an is ültünk egy fekete-fehér monitorral rendelkező 386-os előtt és tanultuk a DOS könyvtárszerkezetet módosítani meg fájlokat létrehozni, nem is nagyon értettem mi ez, végképp, hogy mire is jó. Arra emlékszem, hogy a fordított perjel az AltGr+Q, mert azt pont első plátói szerelmemtől kérdezték. Igazából csak akkor értettem meg jobban amikor nekünk is lett számítógépünk és ekkor nem is sejtettem mennyire fog még érdekelni.
Menjünk is vissza az időben, lássuk milyen számítógépeink is voltak, nem könnyű összeszedni, de sokat segít, hogy a retró gépek szerelése hamar elkezdett érdekelni, ennek köszönhetően jobban is emlékszem a részletekre.

386:

Hárman vagyunk testvérek, 2 öcsém van. Az első számítógépünket általános iskola felsőben 5. osztályos korom (1997) körül nagymamám - testvére ajánlására - vette 5.000Ft-ért, hogy ismerkedjenek az unokái is a számítógéppel. Ez egy fekvő öntöttvas házban lévő 386SX (20Mhz körül) volt, amit hátul oldalt kellett bekapcsolni, nagy piros karos kapcsolóval, aztán lassan pörgött is fel a 20MB-os Seagate MFM winchester, ennek hangjára máig emlékszem, kikapcsoláskor is lassulva állt le, aki hallott már ilyet az tudja milyen a hangulata :) Kívülről még egy 5.25” nagy floppy-meghajtó volt látható, valamint ekkoriban tipikus PC elrendezés szerint, a fekvő gépház tetején egy Philips CGA monitor, zöld megjelenítési színével valóban szemnyugtató volt, nagyon meg is szerettem ezt a zöld-fekete színvilágot. Érdemes megjegyezni, hogy ekkor még csak a nagymamánál volt számítógép, akihez rendszeresen mentünk ezelőtt is, mivel nem messze laktunk, iskola után is szinte előtte mentünk el és a házi feladatok elkészülése után gépezhettünk egy kicsit.

Volt rajta DOS és Norton Commander. Játékok közül a Prince of Persia, amit 2 testvéremmel együtt nagyon sokat játszottuk, bizony felváltva, ki melyik pályát szereti. Később barátom hozott hozzá papíron örök élet kódot, ami be is került a -start.bat-ba :) Volt még rajta egy hajós játék, amiben jet-ski szerű hajókkal lehetett versenyezni, de nem emlékszem a nevére és nem találtam rá azóta, hogy nagyobbik öcsém egy CMOS akku lemerülés után beszabadult a Bios-ba és leformázta a winchestert… :( Sajnos ez az MFM merevlemezt használhatatlanná tette, akkoriban sem tudták sokan üzembe helyezni: [link] Ezúton is köszönet Bacsis-nak a cikkért.

Nagybácsikám és fia sajnos nem tudta helyrehozni, így egy darabig nem működött a számítógépünk. Később nagymamám testvérének a lánya, aki informatika tanár, vette kezelésbe és újította meg a gépet, úgy hogy tett bele egy Conner 40MB-os IDE winchestert + vezérlő kártyát, és egy fekete-fehér VGA monitort + videókártyát. A memória nem tudom bővült-e, de innentől 4MB RAM-ra emlékszem. DOS 6.22 és Windows 3.1 volt rajta, valamint egy soros portos egér lett az új háziállatunk a nagymama hullámos papagája mellett. Elkezdtünk ismerkedni a Paint-el és rajzoltunk papagájt is. Sajnos a CGA videókártyát nem kaptuk vissza, mint ahogy az MFM vezérlőt sem (a tanárnő sajnos később nem emlékezett rá) de legalább a gépben hagyta kikötve az MFM winchestert, amit később, amikor észrevettem rá is dugtam a tápra és nagy örömünkre visszajött legalább a nosztalgia hangja a gépnek :) A CGA monitorral nem tudott mit kezdeni, szerencsére nálunk maradt, így a szekrény tetején várta leendő társát: egy Commodore 64-et, ami ekkor még nem volt meg.

Jet-ski játék megtalálása:

2022 december közepén 85 éves nagymamám névnapját ünnepeltük, aki mutatott régi kapcsolási rajzaimat és írásaimat, közte az első 386SX számítógépének használatához jegyzeteket. Érdekes, hogy akkoriban papírra leírtam a könyvtárak nevét és érthetetlen módon még a méretét is, de legalább így meg van a régi játékok neve is.
Szóval: Taxi, Turtle (1), Prince és Californ szerepel a papíron.
Később rá kerestem és megtaláltam: California II volt az! :)
Mondjuk egészen más színesben, ugyanis zöld-fekete CGA monitorral játszottuk, ami meg is van még, szóval majd beüzemelem, de CGA módban indítva azonos a felbontása :)
Valamint jó volt több mint 20 év után ismét hallani a zenéjét is.
Ezek közül már csak a Taxira nem emlékszem.
Érdekes, hogy ez az alkalom előtt két hónappal kezdtem összeírni ezeket a retró emlékeket, így ez tovább segített.

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába...
< 386 > 486 , C64 , XT , 286 , 386DX , 5x86 , Szerver , K6/2 , II.486
(narancssárgával kiemelve a következő rész linkje)

Hozzászólások

(#1) joghurt


joghurt
addikt

Nekem még a ZX Spectrumos kockás füzetem is megvan, ahol a játékokról csináltam leírást. Az alap tudnivalókon túl benne volt pl. az irányítás, mert a WASD-ról akkor még senki sem hallott. A legtipikusabb talán a QAOP volt.

A tej élet, erő, egészség.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.