Hirdetés

Cooltek Invader vs CoolerMaster CM690

Bevezető

Következő tesztemben nem csak bemutatásra kerül két számítógépház, hanem szerelehetőségük, anyagminőségük és nem utolsó sorban hűtési tudásuk, belső elrendezésük is mérlegre kerül.

Cooltek Invader Silver Black

Sajnos a jó öreg Cooltek házam csere érett le, mivel az elmúlt években nagyon sok ki-be költözést megért eme házam. A csavarmenetek annyira kikoptak, hogy se a videókártya se az alaplapot nem fogták a csavarok rendesen. E mellett a Cooltek elrendezése sem volt kedvező számomra. Egyrészt a 90 fokkal elforgatott HDD keret miatt a 9800GX2 és a későbbi GTX szériás kártyáim alig fértek el a keret oldala miatt (kb 1 ujjnyi hely volt a fal és a vga között, ami azt eredményezte, hogy eleve csak sréhen tudtam betenni a vga-t, majd a slot felé igazítva kellet visszaforgatnom).

Felsőkategóriás hűtők küzdelme

Bemutatás

Legfrissebb tesztemben két 13 ezer forint környéki hűtő mérkőzik meg egymással. Az egyik versenyző a (ma már nyugdíjazott) TRU vagyis a Thermalright Ultra 120A. Ez csupán annyiban különbözik a TRUE vagyis a Thermalright Ultra 120 eXtreem-től hogy jóval olcsóbb és a teljesítménye is jobb. Mindezek fényében még mindig nem sikerült megértenem miért szűnt meg a TRU gyártása, holott több teszt is igazolta (Frostytech, G4ga tesztje), hogy a TRU jobb mint a TRUE.
Fizikailag a TRU kicsivel szélesebb mint a TRUE viszont kevesebb HP-ot tartalmaz (4 vs 6).

Maga a TRU a legjobb hűtők közé sorolható, ezt számtalan teszt bebizonyította már. Nem a legjobb de ár/érték arányban kb a - szintén méltán híres - Mugen 2-vel van egy súlycsoportban.
Amit érdemes tudni, még, hogy a TRU 4 db nikkelezett, 6 mm átmérőjű réz heatpipe-ot tartalmaz, ami a szintén nikkelezett réztalpból vezeti el a hőt a rendkívül sűrűn lamellázott bordatestre. Ennek előnye, hogy nagy lesz a hőleadó felület, viszont a ventilátor keltette szélzajt is felerősíti valamelyest (a nagyobb légellenállás miatt).
Mivel a talpának csiszoltságával nem voltam elégedett ezért Overlocker fórumtárs segítségével fel lett polírozva a hűtő talpa ami így elvesztette nikkel borítását de cserébe terheléstől függően 3-5 fokos javulást hozott a gyári állapothoz mérten (teszt).

i7 konfig születik

Bevezető

A megszokottól eltérőn ezúttal nem sebességteszt következik hanem az előző Q6600-os gépemet váltó új konfigurációm bemutatása. A sebesség teszt egyelőre elmarad, mert éppen hogy csak bekapcsoltam a gépet egyből virtuális tollat ragadtam, hogy leírjam első tapasztalataimat frissiben.

Az átalakult konfiguráció fontosabb elemei:

Gigabyte EP35 DS4 (Rev 2.1) -> Gigabyte EX58 UD4P (rev 1.0)
Intel Core2 Quad Q6600 (G0) -> Intel Core i7 920 (C0)
2x2GB G.Skill 1000MHz CL5 -> 3x2GB OCZ Platinum 1600 CL7 helyett
3x2GB Corsair Dominator 1600 CL8
(Galéria)

Az ismeretségi körből sokan megkérdőjelezték, hogy minek még i7, és miért nem elég a 3,6GHz-es Q6600 a hozzá társított 4GB 1000MHz CL5-ös rammal?! Egyrészt kinek mi a hobbija, másrészt meg vagy bő két évig max vga-t kell cserélnem, hogy élvonalbeli gépem legyen/maradjon.
(A dologhoz hozzá tartozik, hogy eredetileg csak vga-t akartam cserélni végül sikerül a meglévő vga-n kívül kb minden mást kicserélnem.)

Q6600: 2 mag, 2 mag és 4 mag

Mai rövid kis tesztem ihletője a Kentsfield topikban felmerült egyik kérdés volt. A legtöbb program ma még nem használ ki 2-nél több magot ezért a maximális teljesítmény miatt törekedni kell a minél magasabb órajelre és L2 cache méretre. Ugyebár a Q6600 - és a többi Q szériás processzor is - 2 db 2 magos processzor egybetokozásából született meg, esetemben 2 db E6600 egybetokozásával. Magpáronként van 4MB L2 cache-e, de vajon mennyire befolyásolja hogy a magpár melyik két tagján fut az adott program? Ugyanis ha a 0. és az 1. magpárosán fut akkor maximum 4MB L2 cache-ből gazdálkodik a processzor, ezzel szemben ha a két magpár két különböző magját használom (pl 0. és a 3.), már az elméleti maximális L2 cache méret 8 MB-ra növekszik a magpáronként osztott 4MB-os gyorsítótár miatt.
(Korábban már született egy ph!-s teszt hasonló témában ott a 2 MB vs 4 MB közti különbség kerül kimérésre 2 mag esetén.)

PhysX: Társkártyával vagy nélküle?

Következő tesztemben arra a kérdésre keresem a választ, hogy egy jelenleg középkategóriás videókártya kivált-e egy ma már alsóbb kategóriásnak számító videókártya és egy ma már belépőszintűnek számító videókártya párosát fizikai számítások terén. A teszt címe akár az is lehetne, hogy G92 + G84 VS GT200.
Egy korábbi tesztemben azt vizsgáltam, hogy mennyit számít, ha egy 8800 GTS 512 mellé a fizikai számítások elvégzésére egy 8600 GT videókártyát párosítok. (Az elméleti áttekintés miatt javasolt ennek átolvasása.) Mai tesztemben ugyanazt a felállást hasonlítom össze egy GTX 260-as videókártya teljesítményével.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez nem játék teszt lesz, aki erre számít annak felesleges is tovább olvasnia a tesztet. A különböző játékteszteknek se szeri se száma, most egy kicsit más szemszögből próbálom megvilágítani a dolgot. Gyakorlatilag a korábban kiadott technikai demók újraméréséről lesz szó mai környezetben így elválik mennyit javult a helyzet. Mivel a fejlődés legalább ilyen ütemű lesz még egy jó darabig, így hamarosan kiderül érdemes-e vennünk fizikázásra egy társkártyát vagy egy újabb önmagában is gyorsabb vga-val járunk-e jobban általános célra.

HD4850 vs GTX260

A mai verseny apropóját a videókártyám lecserélése adta. Mindig letesztelem az új "vasat", hogy vajon mennyivel tud többet a réginél. A következőkben is egy ilyen kis tesztet olvashattok, a résztvevőpáros egyik tagja a Sapphire HD 4850 512MB a kihívó fél pedig a Gigabyte GTX 260 OC. Erőforráshiány miatt csak 3 játéktesztre futotta és két szintetikus tesztre ezúttal, de azért ezek segítségével is közel reális képet kaphatunk az erőviszonyokról. Mind a két kártya a középmezőnyben versenyez, de lássuk mennyivel gyorsabb az új, mint a régi!

A versenyzőkről bővebben:

A HD4850 az 55nm-en készült RV770(PRO) gpu-t, összesen 800 stream processzort (160 komplex és 640 egyszerű skalár) vonultat fel, 512 MB GDDR3-as memóriát kapcsoltak hozzá, amit 256bit-es hubvezérlet memóriavezérlőn keresztül irányít. A referencia órajele 3D-ben 625/993 MHz míg 2D-ben 500/750 MHz. A kártyán egy 6pin-es PCI-E tápcsatlakozó is megtalálható, ez felel a kártya tökéletes tápellátásáért. Ezen kívül annyit érdemes tudni, hogy a gyári hűtést egy Zalman VF1000LED cserélte, a VRM-ek pedig gyárilag kékre festett alumínium Thermaltake rambordákat kaptak. Ezt leszámítva egy teljesen referencia darabról van szó. Nincs gyárilag tuningolva, a hűtés módosítása is utólagos beavatkozás eredménye. A VF1000 teljes egészében rézből készült a bordázatra 4 heatpipe vezeti át a hőt, a közepén egy – még maximális fordulatszámon is – halk ventillátorral. A gyári hűtéssel ellentétben, ez csendben és hatékonyan végzi a dolgát. A Radeon kezdeti driver gondjait is sikerült orvosolnia a gyártónak végre, így mondhatni ereje teljében vághat neki a küzdelemnek.

Q6600 tuning: Mennyit számít a táp?

Mai tesztemben arra derül fény, hogy igenis márkás és márkás táp között is nagy különbség van, valamint arra is, hogy bizony a Q6600 nagyon szereti a 12V-on erős tápokat.
A történet pár hónappal ezelőtt kezdődött, mikor a családunk egy másik gépébe anyagi okok miatt első körben egy Eurocase nevű tápegység (szándékosan nem használom a márka jelzőt) került, pedig a milyen tápot vegyek topikban ettől óvjuk a fórumozókat lépten nyomon: A tápon nem érdemes spórolni! Miután az anyagiak lehetővétették az Eurocase-t lecserélte a Chieftec GPS550 AB A táp, a gépembe pedig egy Corsair TX650 került.

Mivel elégedetlen voltam a processzorom tuning-potenciáljával a Kentsfield topikban eszmecserét folytattam a többi kollégával, hogy vajon a Chieftec a gyenge láncszem vagy valami más (alaplap vagy processzor fsb wall-os, esetleg ennyit bír a 6 fázisos tápellátás a DS4-ben), mert 3,51GHz felett csak a Windows betöltésig jutott a gép (az adott feszültség mennyiségétől függetlenül) ami még távolról sem nevezhető stabil beállításnak. A végén arra jutottunk, hogy bizony lehet kevés a Chieftec vezetékenkénti, ("ágankénti") 18A-es maximális 12V-os körének áramereje, mert alacsonyabb szorzóval de magasabb fsb-vel stabil volt. Mikor eljött a táp csere ideje, ha már lúd legyen kövér alapon vettem meg a Corsair-t. Ez a tápegység igen impozáns 52A-es 12V-os körrel rendelkezik. Pontosabban nem szétbontott vezetékezésű, valójában egy tőről fakad a 3 db 12V-os "ág" a Chieftec esetében is. (Ami összesen 30A-t képes leadni ha hihetünk a külföldi fórumnak).