2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Q6600: 2 mag, 2 mag és 4 mag

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mai tesztem ihletője a Kentsfield topikban felmerült egyik kérdés volt.

[ ÚJ TESZT ]

Mai rövid kis tesztem ihletője a Kentsfield topikban felmerült egyik kérdés volt. A legtöbb program ma még nem használ ki 2-nél több magot ezért a maximális teljesítmény miatt törekedni kell a minél magasabb órajelre és L2 cache méretre. Ugyebár a Q6600 - és a többi Q szériás processzor is - 2 db 2 magos processzor egybetokozásából született meg, esetemben 2 db E6600 egybetokozásával. Magpáronként van 4MB L2 cache-e, de vajon mennyire befolyásolja hogy a magpár melyik két tagján fut az adott program? Ugyanis ha a 0. és az 1. magpárosán fut akkor maximum 4MB L2 cache-ből gazdálkodik a processzor, ezzel szemben ha a két magpár két különböző magját használom (pl 0. és a 3.), már az elméleti maximális L2 cache méret 8 MB-ra növekszik a magpáronként osztott 4MB-os gyorsítótár miatt.
(Korábban már született egy ph!-s teszt hasonló témában ott a 2 MB vs 4 MB közti különbség kerül kimérésre 2 mag esetén.)

Tesztmetódus:

A tesztelésre az Everest processzor tesztjeinek egy részét és a Winrar-t vettem elő, hiszen most kimondottan a processzor teljesítményére vagyok kíváncsi a magok és az elméleti maximális L2 cache méret változásának függvényében. Ezúttal játékok nem kerülnek lemérésre az időm szűkössége miatt (tervezem ennek későbbi pótlását).
A tesztkörnyezet végig változatlan volt, a processzor is alap órajelen fog üzemel, egyedül az L2 cache méret fog változni illetve a használt magok száma. Mivel nem minden esetben sikerül elsőre ráerőltetnem az Everestre a 2 magos futtatási módot ezért először csak kontrollként futtattam 4 magon is a méréseket de végül úgy döntöttem, hogy az árnyaltabb kép érdekében ezeket az adatokat is feltüntetem a grafikonokon.

A grafikonokon a pontszámok mellett a százalékos eloszlás is látszik. A 100% a 4 magos teljesítmény 2x4 MB L2 cache-el. Elméletileg 2 maggal és 2x4MB L2 cache-el valamivel több mint fele akkora teljesítményt kell hogy kapjunk míg 2 maggal de csupán (1x)4MB L2 cache-el pedig ettől kevesebbet.

Teszt konfiguráció:

Gigabyte EP35 DS4
Intel Core2 Quad Q6600 - 2,4 GHz
G.Skill F2-8000CL5D-4GBPI - 800 MHz (5-5-5-15, 2T)
Gigabyte GTX 260 OC
Samsung Spinpoint SataII 80GB - 8MB cache
Samsung SpinPoint SataII 320GB - 16MB
Corsair TX650
----------------------------------------------------

Windows XP Prof. 32bit + SP3
Everest Ultimate V5.01
Winrar V3.8

Teszt eredmények:

Összegzés:

A fenti diagramok önmagukért beszélnek, tisztán látható hogy igenis van gyorsulás ha magunk állítjuk be a 2 szálas feldolgozású programoknál az affinitást. Nem eget rengető a gyorsulás de egyértelműen kimérhető, ráadásul mondhatni hozta a papírformát is a maximális L2 cache növelés. 2 maggal és 2x4 MB L2 cachel Winrar-ban és CPU Photoworxx-ben olvadt 50%-nál kisebbre a +2 mag előnye azonos L2 cache méret mellett míg fele ekkora maximális cache-el természetesen végig lassabb volt.

Galéria

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.