2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cooltek Invader vs CoolerMaster CM690

Középkategóriás házak csatája.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Következő tesztemben nem csak bemutatásra kerül két számítógépház, hanem szerelehetőségük, anyagminőségük és nem utolsó sorban hűtési tudásuk, belső elrendezésük is mérlegre kerül.

Cooltek Invader Silver Black

Sajnos a jó öreg Cooltek házam csere érett le, mivel az elmúlt években nagyon sok ki-be költözést megért eme házam. A csavarmenetek annyira kikoptak, hogy se a videókártya se az alaplapot nem fogták a csavarok rendesen. E mellett a Cooltek elrendezése sem volt kedvező számomra. Egyrészt a 90 fokkal elforgatott HDD keret miatt a 9800GX2 és a későbbi GTX szériás kártyáim alig fértek el a keret oldala miatt (kb 1 ujjnyi hely volt a fal és a vga között, ami azt eredményezte, hogy eleve csak sréhen tudtam betenni a vga-t, majd a slot felé igazítva kellet visszaforgatnom).

A másik - egyben lényegesen nagyobb - problémám az volt, hogy az általam választott Corsair táp nem ilyen házelrendezésre lett tervezve. A Corsair tápokra jellemző csendesség a gyárilag alulvezérelt ventilátorának köszönhető. Mivel a táp közvetlenül a processzorhűtőm felett helyezkedik el a hűtő termelte meleg levegő pedig egyenesen a tápba áramlik. Ezt természetesen csak tuningolt állapotban, extrémebb terhelésnél adott okot igazán aggodalomra de az igazság az, hogy a házhűtés csúcsra járatásával is nagyon erősen melegedett a tápom ami ugye nem a hosszú életű kondenzátorok titka.

Cooler Master CM690

Így elérkezett az idő, hogy egy újabb ház után nézzek. A Xigmatek Utgard került fel a lista elejére, aminek 25,000.- forintos ára kicsit elrettentett. Igaz ennyiért kapunk gyárilag 2 db 12-es és egy 17-es ventilátort is. Mivel sokkal gazdaságosabb ám hasonlóan jó hűtésű házat kerestem végig böngésztem a lehetőségeket és végül a jó öreg és méltán híres CM690-re szavaztam, hiszen a ph!-s lan partykon már azért közelebbi ismeretséget is kötöttem ezzel a házzal így egyáltalán nem zsákbamacska volt a dolog.
Ez egy alsó tápos ház és a nagyobb videokártyák is kényelmesen beférnek. Az oldalára is lehet 120 mm-es ventilátort szerelni már pedig több éves izzó nVidiás tapasztalat után (9800GX2, GTX280/260) szintén kizáró oknak tartom hogy az izzó vga kártyá(ka)t megfosszam az oldalról beáramló friss levegőtől. Az már csak extra ráadás, hogy ebben a házban még alulról is tudom lélegeztetni a grafikus gyorsítót. Ez azért is jó hír mert tervbe van véve egy GTX400-as kártya vételezése ami ugye nem a hűvösségéről híres jószág.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.