2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

i7 konfig születik

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tulajdonosa lettem egy i7-es gépnek, így leírom az első tapasztalatokat az alkotóelemeiről.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A megszokottól eltérőn ezúttal nem sebességteszt következik hanem az előző Q6600-os gépemet váltó új konfigurációm bemutatása. A sebesség teszt egyelőre elmarad, mert éppen hogy csak bekapcsoltam a gépet egyből virtuális tollat ragadtam, hogy leírjam első tapasztalataimat frissiben.

Az átalakult konfiguráció fontosabb elemei:

Gigabyte EP35 DS4 (Rev 2.1) -> Gigabyte EX58 UD4P (rev 1.0)
Intel Core2 Quad Q6600 (G0) -> Intel Core i7 920 (C0)
2x2GB G.Skill 1000MHz CL5 -> 3x2GB OCZ Platinum 1600 CL7 helyett
3x2GB Corsair Dominator 1600 CL8
(Galéria)

Az ismeretségi körből sokan megkérdőjelezték, hogy minek még i7, és miért nem elég a 3,6GHz-es Q6600 a hozzá társított 4GB 1000MHz CL5-ös rammal?! Egyrészt kinek mi a hobbija, másrészt meg vagy bő két évig max vga-t kell cserélnem, hogy élvonalbeli gépem legyen/maradjon.
(A dologhoz hozzá tartozik, hogy eredetileg csak vga-t akartam cserélni végül sikerül a meglévő vga-n kívül kb minden mást kicserélnem.)

Alaplap:

Az alaplap beszerzése nem volt olyan egyszerű. Maga a döntés igen, mert hogy (majdnem) elvakult Gigabyte rajongó vagyok így nem volt kérdés melyik gyártót választom (főleg a ph!-s teszt elolvasása után). Az előző 2 Gigabyte deszkám meggyőzött (965P DS4, EP35 DS4) és ha bevált, miért váltsak?! Végül sikerült 3 nap alatt megszerezni nagykerből az (akkor) egyetlen náluk lévő darabot. Gondolkoztam, hogy az UD4P vagy az UD5-öt vegyem. Végül konzultálva a többi ph!-s kollégával maradtam az UD4P-nél, hiszen extrém tuning nem lesz és igazából nem hiányoznak az UD5 plusz szolgáltatásai (+1 LAN, +2 Sata csati, komolyabb VRM hűtés (jó, ez hiányzik)). Arról nem is beszélve, hogy a vásárláskori forint gyengülés miatt az UD5 már bele sem fért volna a keretbe mint utólag kiderült. Maga a lap gyárilag az F8-as biost tartalmazta ami jelenleg a legfrissebb nem béta bios. Az alaplap körítése bőséges, egyedül a CF hidat hiányoltam belőle, ha már 2 és 3 csatlakozós SLI hidat is adnak mellé illetve egy külön fém merevítőt a több utas SLI-CF kiépítéshez, aminek segítségével stabilabban állnak a kártyák és kisebb terhelés éri az alaplapot is.

Processzor:

A jelenlegi i7 felhozatalból egyértelműen a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező 920-ast választottam mert a többi jóval drágább, viszont tuningban nem igazán lehet többet kihozni belőlük. A processzort volt a legkönnyebb beszerezni, csupán felkerestem az aprókat itt a ph!-n és másnapra volt jó áron i7 920-am. Mivel hosszútávon úgy is elveszti az értékét ezért az olcsóbb C0 steppinges i7-et vettem, mert végülis a D0 steppingesekből is ki lehet fogni rosszabbul húzható darabot. Arról nem is beszélve, hogy a vásárláskori +10k felárat biztos nem éri meg az újabb stepping.
Mivel rendelkezem LGA1366 kompatibilis processzorhűtővel ezért természetesen OEM procit vásároltam 1 év garanciával. Maga a processzor jóval nagyobb mint előde az LGA775-ös Q6600 volt, nem is csoda hogy nőtt a lefogató lyuktávolsága is, méretre a régi AMD Duron procival egyezik meg (emlékeztetőül az még 180nm-en készül). A processzor alapfesze: 1,256V-ot állít a lap normalon ehhez képest a BIOS 1,3V-ot állított be auto-n ami 45nm-en túl sok, márpedig a 65nm-es Q6600 is beérte 1,28V-al, tehát nem gyengén feszeli felül teljesen feleslegesen (kivéve ha "alapfeszes" tuningrekordra hajtunk). Ehhez képest 1V-al is stabil alap órajelen.

Hűtő:

A meglévő Thermalright Ultra 120-hoz 2 ezer forint volt az i7-hez való LGA1366-os lefogató keret ami elég kedvező ár. A (polírozott) hűtő teljesítménye még bőségesen elég lesz a tuningolt i7 920-hoz is, ha a 1,5V-on üzemelő 3,6-3,8GHz-en járatott Q6600-ot is meghűtötte (teszt). A felszerelés nem különösebben nehéz. Átszerelés előtt megpucoltam a réz talpat egy kis fogkrémmel, ami remekül eltüntette az előző processzor által hagyott nyomokat is, majd egy alapos portalanítás után (egyszerűen a csap alatt folyóvízzel átmostam a bordát, majd kiszárítottam) került ismét a helyére, noha most egy minden tekintetben nagyobb processzort kell maga alatt hűvösen tartania. Maga a hűtő kicsit elforog a processzoron, az előző (LGA775-ös) keret stabilabban tartotta a hűtőt de remélhetőleg ez nem okoz nagy hátrányt, viszont ezt sokkal egyszerűbb "bejátszani" a hőcsőrengetegbe, mert nyitható-csukható maga a bilincs, nem pedig merev mint az LGA775-ös bilincs. Ha mégsem tartana elég feszesen akkor a régi alátétes megoldást kell majd alkalmazni.

Memória:

A memória viszont erős fejtörést okozott. Sokan mondták, hogy Gigabyte és az OCZ ram nem nyerő párosítás. A support listában sem sok OCZ ram található. Viszont a Giga X58 és i7 topikban kellemes tapasztalatok vannak vele. Az OCZ Platinum kit-ek háklissága annak tudható be, hogy nem tartalmaz XMP (Extreme Memory Profile) profilt így az időzítéseket kézzel kell beállítanunk (mint anno a tuning DDR modulok esetén). Viszont a subtimings-okat a lap - amennyiben auto-ra van állítva - helytelenül állítja be így érdemes utána érdeklődni a fórumban vagy a gyártónál, hogy mik a konkrét értékek és ezeket kézzel beállítani.
Első körben biztos ami biztos alapon XMP profillal rendelkező memória csomagot rendeltem, a 3x2GB OCZ 1600MHz CL8 Intel Extrem Edition kit-et az USA-ból. Erre vártam a legtöbbet 4 hétet, majd feladtam a várakozást és megvettem az OCZ Platinum 1600 CL7-et itthon. Ugyan drágább de gyorsabb is és az esetleges garanciális eljárás is sokkal egyszerűbb lenne így.

A sors fintora, hogy az OCZ Platinum kit egyik darabja hibás volt így végül kénytelen voltam beérni a Corsair Dominator 1600 CL8-as kitjével, mivel nem voltam hajlandó újabb heteket ram és ennek okán gép nélkül tölteni. A különbség úgy is max benchmarkokban jön ki a CL7 és 8 között.
A Corsair DHX hűtési megoldása remeknek bizonyult. Nem csak hogy sokkal hűvösebb mint az OCZ XTC megoldása de a Corsair magasított bordás ramja (itt jelzem simán elfér a TRU ventije alatt a ram, viszont ha ki akarja venni ez ember a ramot a ventit is le kell vennie előbb). Kevesebb fesszel is beéri (1,64V) mint a hárombetűs ellenfele, igaz valamivel lassabb is. A Dominator további előnye, hogy XMP profilos. Sajnos ennek aktiválása ellenére sem volt stabil a ram a gyári értékein csak ha megemeltem a QPI feszt.
Érdemes arra figyelni, ha XMP profillal használjuk akkor hajlamos egészségtelen magasságba emelni a feszültségeket így ezeket inkább magunk állítsuk be kézzel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.