2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Alamizsna

    Alamizsna

    Fájdalmasan felberregett az ébresztőóra. Egy kéz tűnt fel a homályban és zuhanva nyomta le az órát. Ismét egyenletes légzés hangja töltötte meg a levegőt. Két egész óra telt még el, mikor a férfi felriadt: Elkésett!
    Lázasan kapta magára kissé gyűrött ruháit, jobb kezével beletúrt rövidre nyírt szálkás hajába, közben baljával szeme sarkából kikotorta az éjszaka folyamán megkövült könnydarabkákat. Az ajtó felé rohanva ugrott cipőjébe és felmarkolta a slusszkulcsot. Ahogy az lenni szokott, rossz volt a fogás és a kulcscsomó laposan esett a cipőszekrény mögé. A férfi kikerekedett szemmel bámulva tűnődött, aztán kilépett lakásából. Tudta, hogy nem bírja egyedül odébb tolni az antik bútort ezért úgy döntött, hogy igénybe veszi a tömegközlekedést. – Majd délután elhívom egyik haveromat... - gondolta.
    Növekvő lendülettel vágódott ki a kapun. Nagy sebességgel törtető alakja nem vesztett a lendületből, de furcsa átalakuláson ment keresztül. Az ilyet, leginkább radarszint alatti repülésként fogalmazná meg a szakirodalom és egy nem klasszikus szépségű landolást említene meg. A kapuban fekvő alakban megbotlott és egy lapos ívű pályán átrepült a járda felett. Az úttest egyik kátyújában ért először talajt majd gellert kapva, őrült bukfencekkel gurult a szemközti házig és – hogy egy nagy magyar költő néhány sorára utaljak – nagyot koppant, azután elhallgatott.

    Folytatás...

    MrDerekas 5 éve 2

  • Barackbefőtt

    BARACKBEFŐTT

    - Anyúúú! Nézd hogy hullik a hajam – nyújtotta tüntetően István a fésűt édesanyja felé.
    - Látom kisfiam. – bólogatott megértően – Ez azért van, mert a hosszú tél alatt szervezeted felemésztette a vitaminkészletét. Ezért szoktunk tavasszal fáradtabbak lenni, mint az indokolt volna. Tudod mit ? – nézett kisfiára játékosan felhúzott szemöldökkel – Szaladj a kamrába és egyél valamilyen gyümölcsöt!
    István elviharzott és csak csalódott hangja szállt édesanyja felé:
    - Nincs is semmi gyümölcs! – nyafogta.
    - Akkor hozz egy üveg befőttet! Majd én kinyitom neked.

    - Lassan peregni kezd rövidke életem filmje, miközben érzem, hogy az egyre növekvő hőmérséklet hatására testemet kín járja át és egymás után állnak le az életfunkcióim. Csak néhány napja kezdődött s most ostobán és tehetetlenül ér véget életem.
    - Igen! Határozottan emlékszem. Hat nappal ezelőtt kezdődött az életem. Talán furcsa, de ez az igazság. Akkor hajnalban ébredtem öntudatra, tehát számomra akkor kezdődött az élet. Nem is értem, hisz biztos, hogy már előbb is éltem, hisz születnem és növekednem is kellett. De erről nincsenek emlékeim, sem sejtéseim. Egyszer csak voltam. És tudtam mi a dolgom. Itt voltam belül és járatot kellett készítenem. Ezt sem értem, hogy mi az hogy belül. Mert ez ugye feltételezi azt, hogy van kívül is, amiről viszont nekem fogalmam sincs. Egyszerűen erről sem tudok. Nem értem a világot. Nem is tudok róla.

    Folytatás...

    MrDerekas 5 éve 7

  • Üveggolyó... (Ne este olvasd!)

    A tudatlanság kegyetlensége:

    Egy üveggolyó

    Lepattant biciklijéről a két suhanc és nyílegyenesen rohantak a tiltott hely legveszélyesebb részéhez. A bika akó. Ott is a disznó karámhoz - ahol a falu legnagyobb és legfélelmetesebb kandisznóit tartották – futottak. Egyszerűen lenyűgözte őket az irdatlan hústömeg, a disznók nagysága, rettenetes és hatalmas fogakkal teli szájuk. Már-már mesebeli szörnyeknek tekintették őket a srácok és megigézve bámulták hosszú perceken át a felhorkanó és mindig csámcsogó fenevadakat.

    - Végig mersz menni a kerítésen? – hangzott a kérdés, ami sokkal inkább biztatás volt és utat engedett a gizdábbik fiú belső kényszerének. Már kapaszkodott is felfelé az akó oldalára és apró lábaival tapogatva az ódon keményfa deszkák tetejét, óvatosan araszolt előre. Majd hirtelen ötlettől vezérelve átlépett a válaszfalra, és így mindjárt két éhes tekintet kísérte két oldalról az enyhén billegő mozdulatait. Végülis megtette a távot oda és vissza és hatalmas megkönnyebbüléssel ugrott le a talajra. Diadalmas vigyorral nézett farkasszemet barátjával:
    - Te mered? – vágta ki a kérdést. Bár tudta, hogy kitérő lesz a válasz.
    - Áááá, nekem most nincs kedvem – és unottan elfordult a cimbora. Rá sem mert nézni barátjára. Pedig, ha tudta volna, hogy az kis híján a saját nadrágjába vizelt a mutatvány közben, lehet hanyagolta volna a jövőben az ilyen kihívásokat.

    Folytatás...

    MrDerekas 5 éve 10

  • A szkeptikus

    Magyarázat helyett:

    A szkeptikus

    Diszkréten nyekkent a szék, mikor belezuhant a nemrég hazatért férfi. Halkan csilingelt a kávéscsésze, amint óvatosan belekevert a fekete, még erősen gőzölgő lébe. Fáradt, tétova mozdulattal nyúlt dohányos dobozkájáért, majd szisztematikus mozdulatokkal – kezének állandó remegését valamelyest leküzdve – tömte meg cigarettáját. Hátradőlt s felemelte a csészét, egy apró korty s már tette is vissza az asztalra, kicsi koppanás kíséretében, morgolódva a fránya remegés miatt. Jól megszokott mozdulattal tolta fogai közé cigarettáját, kattintott tüzet jobb kezével (pedig balkezes) s szívta magába a dohány semmihez sem hasonlítható füstjét. A napi áhítat ideje. Jól eső érzésként élte meg, ahogy apró adrenalin löket kél testében a forró füsttől, szűnik meg egy pillanatra a fájdalom s árad szét az érzés: jól esik.
    Fáradtan megdörzsölte szemeit, majd kissé hátrafordulva kiáltott be a lakás mélyére: - Telefonálok. Kicsit hagyjatok!

    Folytatás...

    MrDerekas 5 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.