2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Kell egy ház... 3. rész - Átmeneti megoldás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kicsi, pici meg még kisebb. Mindezt pedig - ezúttal - fából.
(Bár külön rész, mégiscsak egy bevezető lesz a következő verzióhoz)

Régóta agyaltam egy kisebb méretű faházon és nem rég neki is ugrottam a feladatnak. Főleg a külcsín miatt szerettem volna természetes anyagból készíteni a kuckót, valamint mert ehhez akadt némi - a méltán sokat hangoztatott - HelyiForrás és szerszám is.

Már az alapanyagnál megakadt a projekt. Bármilyen nyers (de légszáraz) fából is készíteném, az bizony a fa természetes mivolta miatt, egy pc háznál nem túl előnyös tulajdonságokkal is bír. Vetemedés, repedés, szilárdság, mérettartás. Ezt bizony ki kell küszöbölni. Felmerült ugyan a préselt alapanyagok használata, de ezek már kevéssé keltik a természetes érzetet az emberben, valamint a rögzítési csavarozást sem tűrik túl jól lap irányban. Lapirányra jó a szilárdságuk, de préselt szerkezetüknek köszönhetően az élükbe hajtott csavaroktól, akár szét is nyílhatnak, repedhetnek, ami azért nem túl esztétikus ha sor kerül rá, valamint nem is megbízható kötési mód. Tiplizés, meg ragasztás a szerelhetőség miatt nem igazán jöhetett szóba. Nem csak jó döntés, de kényelmes is a rétegelt lemez lett. Mivel kísérleti jellegű házépítésbe kezdtem, a puhább, olcsóbb nyárfa tökéletesen megfelelt a célra, illetve az éleknél és a sarkoknál a bükkfa élzárás lett tervbe véve, az aránylag könnyű megmunkálás mellett elérhető nagyobb szilárdság/keménység érdekében.

Igazából a kezdeti ötlet az volt, hogy kerítek háromirányú csappal rendelkező sarokelemeket és ezekből, illetve ehhez való profilokkal építem meg a ház vázát. Mivel ilyet még véletlen sem találtam, ki kellett találnom, hogy akkor, hogyan is épüljön fel a ház. Profil és ellenprofil. A bükk lécek hosszú éleit 10mm-es rádiusszal gömbölyítve, a belső két lapjukba pedig egy-egy 5x5mm-es nútot marva adták a váz él elemeit. Maguk az oldallapok 10mm-es rétegelt lemezből lettek szabva, majd mérethelyesen a sarokhoz csatlakoztatandó éleiken 5x5 mm-es falcot eszközöltem. Ezután már aránylag könnyen össze lehetett illeszteni a sarok elemekkel és ragasztással rögzítettem. Gyakorlatilag egy tető és alja nélküli láda született meg. Ezen láda külméretére, pedig már szabhattam is a tető és fenék lemeznek valót, szintén rétegelt lemezből.

Szerény belsővel rendelkező gépecske házának készült, így csak egy alaplap, táp, és merevlemez méretei kellettek a pozicionáláshoz. A gépház hátuljára eső I/O panel helyét már a kész házból vágtam ki, mert bontás nélkül nem tudtam megállapítani a pontos kezdőmagasságot azon gépen, melyet a most készülő házba céloztam átépíteni. Némi kényelmetlen multi-géphasználattal, de sikeresen helyére került a nyílás. A régi Dell Optiplex GX150-ből bontott táp ventilátorának (60-as), valamint egy 120-as ventinek kellett lyukat fúrnom, ami különösebb fennakadást nem okozott, lévén fa alapú anyagot kell csak megmunkálnom. Aztán rájöttem, hogy a tápnak is kell némi plusz lyuk, mert nem vezeték-nélküli technológia szállítja hozzá a delejt.

Jöhetett a felületkezelés. Itt megint csak időből volt a legkevesebb és viaszos vékony-lazúrral dörgöltem be a külsejét két soron. A szín ugyan nem a legszerencsésebb választás, de ez volt kéznél. Miután a belsejére különösebb gondot és időt nem fordítottam, elég igénytelenül festenek a belső fotók. Bár mutogathatok arra, hogy beépítve nem látszik, azért ez messze nem olyan igényes összhatást kelt, mint amennyire szeretném, és képes vagyok. A lustaság nagy úr...

Természetesen némi mérnöki probléma is akadt. A bekapcsoló gomb. Van pár micro kapcsolóm, kábelem, na de ebből hogy lesz valami faházhoz illő nyomógomb? Első, második és harmadik ötletre is sehogy. Bár már megvan, hogyan is tudom sikeresen kivitelezni, egy másik utat választottam. Fiókhúzó gombot egy 8-as tiplivel átküldtem a doboz oldalán, és a tipli belső végére excentrikusan rögzítettem egy teflon korongot. Ez alá pedig fixen rögzítettem a micro kapcsolót, amit a fiók fogantyút forgatva az excentrikus korong a végálláson be tud nyomi és kapcsolja a gépet/tápot. Amolyan slusszkulcsos (by cinemazealot :R ) megoldásra sikeredett.

Ezután nem maradt más, mint a power és HDD ledek helyének kifúrása. Mivel készletből (véletlenül vettem több száz ledet íbéj aukción :) ) szedegettem ki a ledeket, a bekötésüket sima pin hosszabbító kábellel oldottam meg. A HDD rögzítésén is elmélkedtem, aztán szögegyszerű megoldáshoz nyúltam. Két kis kampó a faház belső oldalába és postás gumival rögzítettem közéjük a merevlemezt.

Pro és kontra:
Gyorsan elkészült, masszív, olcsó, elfér benne ami kell.
Nem szép, rondák a látszódó tető csavarok, hangszóró effektus (mondjuk kevésbé, mint vártam), kicsit nagy. (Egyértelműen túlméreteztem.)

Jó volt megkreálni. Nem mondom, hogy hencegős darab, de modellnek első osztályú. Elég sok dolog megoldódott így a következő verzióhoz már. A zajcsökkentés amit a leginkább szeretnék elérni, illetve még litereket lefaragni a térfogatból. Maga az újabb házikó is elkészült már, megjött a pico psu, nyomógomb, még egy kis idő kell és közszemlére is bocsájtom.

Köszönöm a megtisztelő figyelmetek!
by derekas

Egy kis spoiler a következő részből:

Hozzászólások

(#1) maláj


maláj
őstag

jóféle :C

(#2) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Az újról is kérünk szépen majd bemutatót!

:C

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#3) pet007


pet007
aktív tag

Ez is jora sikeredett, varjuk a folytatast! :R

(#4) MrDerekas


MrDerekas
addikt

Köszi fiúk! :R Igyekezni fogok, de rohadt meleg vaaaaan :O Meg pár demó alkatrészt még be kell szereznem. Fel kell hajtanom pár 2,5-3,5 colos vinyót (az se baj ugye ha döglött, csak a képeken ott legyenek) valami normálisabb ventiket, aztán a következő projektekhez további kidobott hardvereket :DDD Kukázni köll :)

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.