2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Akkus csavarbehajtó kettőhúszasítása avagy akkusból hálózatit - projekt.

Írta: | Kulcsszavak: akku . csavarbehajtó . bosch . modding . power supply . mrderekas

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kellett egy ötlet...
A kezdet:

Figyelem! A bejegyzés tartalmában és képeiben reklám szerű tartalmak láthatóak valamint a képek idegállapotba hozhatják a rendszerető látogatót!


Az elgondolás egyszerű volt, a kivitelezés pedig puritán. Na meg persze semmi sem ment elsőre. A történet talán akkor kezdődött, mikor megdöglött a BOSCH PSR 14,4 akkus csavarozó gépem akkuja. Igen akkuja, mert bár két akkuval szerelték gyárilag én alig használtban szereztem meg. Nyilván az akku miatt vásárolta meg előző gazdája, majd a megmaradt akkuval értékesítette. Sikeresen :K Nos három évet bírt az egy darab akku nálam. Mondhatni sanyarú sorsa volt és több tízezer csavarbehajtáson vagyunk túl vele.
Szóval. A gép tökéletes és nem szívesen kukáznám, hát mit évő is legyek... Rántottára gondoltam épp. Meg arra, hogy jó lenne a fali 220-as aljzatból meghajtani a kicsikét. (Nem. Nem Gizit, hanem a fent nevezett akkus gépet.) Mikor ezt ilyen jól kiókumuláltam, vettem a bátorságot és félelmekkel telve bekérdeztem a PH megfelelő (alias "gány") topikjába, miszerint lehetséges-e laptop töltővel meghajtani?
Megoszthatatlan vélemény szerint ez az ötlet, bizony kapufa. A Tisztelt hozzáértők, fáradtságot nem kímélve világosítottak fel arról, hogy a töltőn szereplő A, azaz az amper érték, nem egyenlő - persze, hogy nem, de még csak nem is ugyanazt mértékelik velük - az akkus fúrón található 1,5 Ah, vagyis amperórával. (Quartz órám több is volt a KGST piac idején, de sosem láttam Amper márkájút :O ) Természetesen - alapból szkeptikus lévén - nem értem be ennyivel és bizony csak összegányoltam egy noti töltővel. Miután szuahéli nyelvű szakirodalmon sem nevelkedtem, némi kreatív dolgot kellett merítenem az emberi találékonyság feneketlen zsebéből. Gugli barátom mutatott pár dolgot és Jutub is villantott pár szakbarbároknak való videót és végül sikeren azonosítottam (mit azonosítottam?! Már tudom, hogy mik a jelöléseik :B ) a pozitív és negatív ki-be meneteket és érintkezőket s nagy-nagy lendülettel, hatalmas precizitással kötöttem össze az akkus gépet a laptop töltővel. Konyhai kisgépek csomagoló drót kötegelőit blankolva építettem meg a hőn áhított áramkört a töltő és a gép között.
Itt drámai hatást keltendő, kis szünet következik.

Remegő kézzel és áramtalanított számítógépekkel kis dolgozószobámban/irodámban/műhelyemben a hátam mögött ragadtam meg a Bosch kisgépet. Majd megnyomtam a gombot/ravaszt és diadalmas érzéssel tekintettem végig mesteri művemen, mely egy egészet fordult is!!! Majd még egyet, és még egyet, és megint és újra és... éreztem, hogy ez nagyon nem az amit vártam. Nos valóban igaza volt a kedves fórum tagoknak. Sajnos egyet-egyet fordult a masina és közben mindig picit megállt erőt gyűjteni a következő fordulathoz. Ezen kudarc rámutatott arra, hogy megleltem egy olyan módját az akkus gépek hálózatosításának, amelyik nem működik. Ahogy Rózsa néni szokta mondani gyakorta: Epresszióba estem. Na nem annyira, csak agyaltam tovább a dolgon. Ezen tevékenység nem megy könnyen számomra. Mi sem mutatja jobban, minthogy 2-3 hónapig tartott mire megfogalmazódott bennem az újabb kérdés.Nem volt mit tenni, újra elzarándokoltam a Minden Gány templomába és feltettem az isteni szikrát elhozó kérdést:
Lehet-e számítógép táppal meghajtani egy akkus csavarozót?

A Gány misztériumának felkent papjai, pedig megáldottak a válaszukkal: Lehet. :R
Majd jöttek a sötét tanok leckéi. ;]
Első körben megelégedtem a rövid válasszal. A tőlem már jól ismert körültekintő és biztonságos szerelési eljárás során közösítettem a pc tápot a kicsikével (Ismét nem Gizi a szóban forgó). Gem kapocs a táp 24 pinjébe, a zöldbe és mellé a feketébe. Érdekes, hogy a világ minden pontján ugyanezen rúnák felhasználásával érik el, hogy delejt adjon a pc nélküli pc táp. :F A táp feléledt! Persze megint nem egészen így történt. Ugyanis volt egy silent tápom, és pont azt sikerült kézhez ragadnom a dobozból. Kellet egy kis idő még öngyújtó lánggal sikerült indikálnom a hűtőventilátor működését. :Y Lényeg, hogy beindult a Mana áramlása az akkus csavarozó megfelelő csakráiba. Ezúttal bízva a FI relé fehér mágiájában, óvatosan kezdtem használatba venni az egykor volt akkus gépet. S működött! Majd eljövend a második indítás és a gombját benyomva, úgy lenyomta a tápot, mint Iván barátom a vodkát a piaci söntésben. Én inkább konyakoztam akkor még. Ám de sokáig nem gyötrődtem a hirtelen halál láttán, hanem teljes áramtalanítás után - örvendve hogy nem hagyott el a régi tápok jószelleme - ismét nyomtam a gombot ami ismét a vodka sorsára jutó tápot eredményezett. Ekkor már úgy éreztem kellően elfogadnak lelkes műkedvelőként a szakma szentjei, ezért bátran előadtam a táplecsapós történetemet és lélegzetvisszafojtva várakoztam válaszukra.
A PC táp nem szereti a hirtelen terhelést, azaz leold. Vagyis megvédi magát még tőlem is. Két útbaigazítást is kaptam. Az első - amit azonnal próbálnom is kellett, engedve a belső kényszernek - hogy lassan bírjam mozgásra a kéziszörnyet. Ez kiválóan működött és bebizonyosodott, hogy az eredeti ötletem, tézisből lépett elő gyakorlattá :DDD
A második parancsolat lényege pedig ez volt: Mindenekelőtt lásd el állandó terheléssel az 5 voltos ágat!
Ez picit bonyolította ugyan dolgokat, de a lehetetlent nem ismerve egy usb-s noti lámpát közösítettem a táp öt voltjával. Mindezért pedig feláldoztam két szivargyújtó töltőt és egy pc ház előlapi usb paneljét. Lőn estve és reggel és eljövend a valahanyadik nap. Működött a dolog!


Természetesen nem álltam meg az elv sikerénél, igyekeztem komfort formába önteni az egész projektet. Természetesen a nagy Nulla Forint értékpapír és a Helyi Forrás raktározási konföderáció szűkös kereteit felhasználva, kiaknázva. Volt némi hulladék vízálló MDF lapom. Találtam közöttük négy egyformát, meg kettőt, ami eléggé hasonlított. Nagyjából ezzel meg is teremtődött a külméret. Mivel nem vagyok hiperaktív, igyekeztem a minél kevesebb munkát előnyben részesíteni. Ez néhol a külcsín és praktikum rovására ment. Meg persze ez sem így ért véget.
Kezdetben volt a doboz. Benne a táppal, oldalán a nagyon csini ledsorral. Valamint a sok ki nem aknázott köb-centiméterrel. Erre mondottam: Kell egy fiók nekem! És vala. Itt ugyan némi gépmunka is szükségeltetett, de megérte. Egy üresen lévő rész, immár hasznos térfogattá lépett elő. Valamint a táp szellőzése is megmaradt, trükközve a belső térrel. Ezzel felvetődött az újabb probléma. Miszerint ha hurcibálom, akkor kicsúszhat a fiók és a benne tárolt kismillió akármi, valamint a tápkábel erősen teleportálhat belőle a gravitációs hatásokat, valamint a cipelt test tétovaságát kalkulálva. Ezt megoldottam egy nagyon elmés és ravasz zárszerkezettel. A doboz tetejét átfúrva, belefúrtam a fiók előlapjának felső kávájába és ebbe a két furatba helyeztem egy precíziós popszegecset. Alap kétbalkészséggel kalkulálva a fiók kiborulás valószínűsége elhanyagolhatóan minimális, de nem zárható ki. ;]

Szünet. (Igyál egy kávét, cigizz, vidd le a szemetet, vagy csak nézz ki az ablakon.)

Kedves Olvasóm! Ha eddig eljutottál, akkor hozzám hasonlóan képes vagy önmagad senyveszteni. Nem kis teljesítmény :C Ha eddig kitartottál, akkor most magammal rántalak a barkácsolás perverz mélységeibe.
Tehát volt a doboz. A fiók is. De mi a fenét rakjak a megmaradt helyre.... A kicsinyke szentélyemben egy jobb időket látott Samsung porszívó hevert egykedvűen. Rohadtul nem érdekelte, hogy akciósan huszonnégyezeré' vettem és motorhiba miatt elárult engem. Ezen motor 28.900 plusz szállításért pedig beszerezhető. Ahogy nézegettem, egyre inkább megtetszett a kábelöncsévélő izé benne. Ki is szereltem. Aránylag gyorsan és precízen sikerült. Már csak le kellett fordítanom a fék mechanikáját egy gányabb nyelvre. Megfelelő algoritmus hiányában a közelítő eljárással kezdtem. Nagyjából kiszerkesztve a tengelyközép, megsaccolva a fékkar forgáspontja. Ezt még kétszer sikerült megsaccolnom. Valamint háromszor újragondolni a dobsíktól való kiemelést. Körülbelül annyi idő alatt sikerült kiviteleznem, míg két hobbit valami nemesfémmel Mordor közelébe ért, házaló kereskedelmük folyamán. :W
Jut eszembe! Fiókhúzó keresés közben kezembe akadt némi fotelgörgő. Ez is a felépítménybe kerülve emelte ipari szintre, a kezem alatt születő csodát.
Akkor mivel is voltam meg eddig?
A táp kapcsoló üzemre állítása. (zöld+fekete párosítása egy pin átmérőjű mindkét végén blankolt réz vezeték patkó alakúra hajtásával)
Egy gurulós dobozba építése ezen tápnak, ügyelve a hűtés szellőző csatornáinak kialakítására.
A sokak által kedvelt fiók megteremtése, nem feledkezve meg annak zárhatóságáról.
Ledes fénysor applikálása a doboz oldalára, mer' az menő...
5 méter vezeték importálása, önbehúzó mechanikával együtt.
Ipari keréknek tűnő fotel kerekek injektálása a futóműbe.

Ami kimaradt...

Az akkus fúró akkuját rommá szedve szemügyre vehettem a silány minőségű NiMH akkukat. Ezt határozottan és határozott mozdulatokkal kicsupálva, némi kerékpározással egybekötve a végfelhasználási helyére szállítottam. Merthogy veszíjes hulladék E! Az üres akkuházba pedig már csak a porszívó vezetékének a nem a dobozban lévő végét kellet beletuszmákolnom. Némi forrasztó ón és vagy két marék "meleg takony" biztosította a zavartalan áramtovábbítást, valamint a kötések helyen tartását. Hatalmas mérnöki tudással és tervezési előrelátással megalkottam a lyukat az akkuházon, amint keresztül a doboz felé irányul a delejt szállító csodadrót. Mikor ezzel elkészültem, szemügyre véve művemet tudatosult bennem, hogy mekkora marha is vagyok. A hátrafelé tervezett kábel kimenet, gyönyörűen előremutató irányt szabott nekem....

A lényeg, hogy eddig belefértem az előre irányzott pénzügyi keretbe. Csakhogy. A doboz kész, a ménkű arra megy amerre kell, sőt még a gépet is lehet használni, azonban húderondaződ ez a vízálló mdf... Akkor festek - mondottam - és felnyitottam egy rendszerváltás korabeli alvázvédő festék dobozát. Bár tudtam, hogy 3-4 nap még megszárad, de ez nem így cselekedett. Ma egy hónapja festettem és ha puszta kézzel felemelem, akkor nem bírom letenni. De legalábbis nem engedem el. Szóval reload a projekt és újrafestettem. Ezúttal egy barkácsboltban fellelhető, matt fekete szpré festékkel. Külön öröm volt, hogy újra maszkolhattam :W

Végül összeállt. Az alábbi képen a mozgás érzékeltetése miatt kapcsoltam be rajta a blur funkciót :P (Magyarán annyira nem tudtam egyenesen tartani a fényképezőt, miközben nyomom a ravaszt is, hogy eszembe jutott a konyak...)

Köszönettel tartozom a Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek topik kemény magjának! :R
Valamint külön köszönet gyenesmartin és távcsőves kollégáknak a gyakorlati és elméleti tanácsokért, szakmai útbaigazításokért, és a jövőben fejlesztések ötleteiért! :R

Recept:
1 akkus csavarozó
1 pc táp
1 usb lámpa vagy bármi ami beéri max 5 volttal
Némi hulladék anyag a doboznak
Pár csavar
Kéziszerszámok
Kevés festék
Több kábel
Kiváló support topik :K
Ötletek
Kitartás
Szabadidő
Sok kávé, csoki, PH, ...

Köszönöm ha elolvastad és remélem, hogy jól szórakoztál :R

Hozzászólások

(#1) #68237056


#68237056
törölt tag

:Y Úristenderégótakerestemilyenmegoldást!!!!!44!!! :R :C :C

(#2) MrDerekas válasza #68237056 (#1) üzenetére


MrDerekas
addikt

Akkor már megérte kiizzadnom ezt a bejegyzést :C :R

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#3) gabyka


gabyka
aktív tag

Ez egy igazán derekas megoldás lett :P

(#4) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog (1)

Minőségi gányolás. Valahol kallódik egy régi táp, akad rossz akkus csavarozó is (anno autó akkuról ment, kettő krokodilcsipesszel és némi másfeles hangszóróvezetékkel). Tetszik a megvalósítás. Először azt hittem Boombox is lesz a ládában :D

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) MrDerekas válasza gabyka (#3) üzenetére


MrDerekas
addikt

Köszönöm ;) Igyekeztem. Kicsit :)

(#4) Samus Köszi! Ha boombox nem is, egy brútuszos hangszóró, pár 12 és 5 voltos csatlakozó HB kimeneti aljzat, egy-két usb aljzat ha töltenék telót meló közben, meg még pár apróság szerepel a bővítési tervekben. Van egy kosárnyi kiselejtezett akkus gép a műhely padlásán. Ha még kettőt működésre tudok bírni ilyen módon, az felér egy fejlesztéssel :D

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#6) ericssonfan2


ericssonfan2
tag

Ügyes munka! :)

Mondjuk cáfolnám a laptop-táp dolgot, nekem igenis működött egy 19 Voltos 4 Amperes darabbal, egy komplett lakást végig gipszkarton-csavaroztam vele, 15 centis facsavarokat küldtem be vele tetőn, és azóta is vígan elvan.

"A music lover listens to music with his sound system. An audiophile listens to his sound system with music."

(#7) Lauda


Lauda
félisten

Grat! :DDD

(#8) Redneck


Redneck
veterán

Jó írás lett, gratulálok!

Ez a kezdés, már önmagában beadta:
"a képek idegállapotba hozhatják a rendszerető látogatót!" :C

Ez pláne:
"Ha még kettőt működésre tudok bírni ilyen módon, az felér egy fejlesztéssel :D"

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#9) #33253120


#33253120
törölt tag

Szép mint egy traktor... :)

Gratulálok, nagyon jó lett... :)

(#10) ncc1701


ncc1701
veterán

Enyém szintén meghalt, de én vettem az aljára egy 4-es 18650-es li-ion akku tartót, abba akkukat, és azzal használom, elég patent.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.