Hirdetés

2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) cinemazealot


cinemazealot
addikt

Nem teljesen világos számomra, hogy ez most a közel- vagy régmúlt, de még olvasni is félelmetes volt. :Y Csak kitartást és sok-sok erőt tudok kívánni, Derekas uram!

(#2) buherton


buherton
őstag
LOGOUT blog

Egy "laparoszkópos" tüdő műtét ennyire fájdalmas? Ejha a fene gondolta volna.

Melyik kórházban volt? A leírás alapján nagyon jó fejek volt az ápolók is.

Hasonlón mentem keresztül, de a jó kedvemet nem veszítettem el csak az első éjszaka. No, meg amikor a seb elkezdett dagadni, mert akkor betojtam, de az orvos gyorsan megnyugtatott, hogy nincs gond. Körülöttem mindenki csak szörnyűlködött és az ápolók is úgy néztek rám, mint aki most dobja fel a talpát. Sebaj, én néztem az asszony által hozott igazán üdítő és életvidám filmeket, mint a Kurszk, A chilei 33 és Csernobilt. Amikor nem ehettem és nem ihattam, akkor hozta a Konyhafőnökből a komplett sorozatot. Köszi! Én is szeretlek :DDD .

Ami nagyon megviselt az a rövid alvások és hogy állandóan ment a nyüzsgés. No, meg kifogtunk egy skrizofént beteget, akit nem láttak el rendesen. Napokon keresztül gyötört minket mindennel. A másik az a szurkálás, amiből ajándék gyanánt előírtak még 20 alkalmat otthonra is... Meg volt egy antibiotikum, ami nagyon durva cucc volt. Vénásan adták be, de minden cseppje kegyetlenül fájt és alig vártam, hogy lecsepegjen.

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#3) buherton válasza cinemazealot (#1) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Írja is, hogy 10 hónapja volt és hogy kellene majd még, mert nem élethosszigtartó ez a beavatkozás sem.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#4) cinemazealot válasza buherton (#3) üzenetére


cinemazealot
addikt

"...Tíz hónap kellett, hogy úgy tudjak mesélni magamról és műtétemről, hogy ne verjen ki a víz, s ne kerülgessen az ájulás. Most, majd húsz évvel később, már csak sztorizgatok erről a műtétről, ha úgy adódik..."

:F
De igazából mindegy. Csak pont a napokban gondoltam arra, hogy egy ideje nem hallok Derekas uramról. Erre most ez a sztori. Mondjam, hogy egy pöttyet megszeppentem?

(#5) vhw válasza cinemazealot (#4) üzenetére


vhw
addikt

Azóta csak történt valami előrelépés egy ilyen műtétnél(?)

"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"

(#6) wody21 válasza buherton (#2) üzenetére


wody21
tag

Mi okozhatja azt, hogy a páciensen "laparoszkópos" tüdőműtétet kell végezni? Gondolom, például daganat (pl dohányzás miatt), de az írásban az szerepel, hogy kilyukadt, összeomlott a tüdő... Azt mi okozhatta?

(#7) MrDerekas


MrDerekas
addikt

Sziasztok!
Először is köszönöm, hogy elolvastátok :R Még '99-ben műtöttek, de elég élénken él bennem a dolog, hiába is van mélyen eltemetve. Nos múlt pénteken kicsit kilukadtam megint és ismét, részlegesen összeomlott a jobb tüdő. Szombat este az kemény volt, de nem vert földhöz a dolog, miután évente 2-3 alkalommal, kisebb-nagyobb ilyen ptx van nekem. Csak épp tegnap mentem havi kontrollra (más miatt), oszt a doki nénim megkért, hogy ugyan menjek a sürgősségire. Szó-szó, ijedtség, kapkodás, más Kecskemétre akartak vinni műteni... Nagy nehezen kialkudtam, hogy hazamegyek és reggel jelentkezem az osztályon. Ma meg kell alkudnom valahogy a főorvossal, hogy had feküdjem ki már otthon, ahogy szoktam az elmúlt húsz évben.
Na majd még jelentkezem ;)

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#8) MrDerekas válasza wody21 (#6) üzenetére


MrDerekas
addikt

Ismeretlen krónikus tüdőbetegség. Sem az ok, sem a kórlefolyás nem ismert. Emphysemás bullákkal van tele mindkét tüdő csúcs és ezekből néha egy-egy kilyukad és levegő kerül a tüdő és a mellhártya közé.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#9) MrDerekas válasza buherton (#2) üzenetére


MrDerekas
addikt

Maga a műtét nem volt fájdalmas, hanem utána. Tényleg kegyetlen. Nem tudom volt-e mellhártyagyulladásod valaha, de kívánom ne legyen. Viszont ahhoz, annak fájdalmához hasonlít a legjobban. Főleg, hogy gyakorlatilag mesterségesen idéznek elő egy elég heveny mellhártyagyulladást a VATS eljárás keretében. (Kecskeméti Megyei kórház, mellkas sebészeti osztály) Egy éles tűvel gyakorlatilag a mellkas teljes belső oldalát felkarcolják, ezt beszórják talcummal (tiszta penicillin) majd becsövezik és mehet rá a központi vákuumra. (Rendes légtechnikai gyors-csatlakozó és borszívó slag :D ) Szóval ezeket a csöveket csupálták naponta és öt napig kellett ülni. Az ülés és a 45 percenkénti szúrástól meg felfekvésem lett. Nemhogy életkedv, de az élni akarás nyoma sem maradt meg bennem a harmadik napra. Viszont azóta, amiket ki kellett már bírni :) Kétnaponta injekciózom magam, illetve a feleségem már több, mint két éve (SM), sorvadó gerincvelő vagy nyolc összeroskadt (inkább csak megroskadt), kiszáradt csigolya, scheuermann kór meg az évi pár ptx és kb az egész ismerősi köröm legkiegyensúlyozottabb, tettrekész, életvidám és élni akaró figurája vagyok. Roskadásig önhumorral. Mert úgy gondolom, hogy a családnak - akik körülvesznek, aggódnak, segítenek - vidáman sokkal kisebb teher vagyok :) Na meg hogy piszokul nem hagyom el magam. Bár néha jól esne kicsit leülni, oszt siránkozni, hogy mennyire is tud szívatni az élet. De igazából - lehet párszor több év után, de - mindenen lehet röhögve sztorizni, amit kibírtunk. ;)
Egyébként a személyzet tényleg jó fej volt. Persze az öt nap az nagyon szubjektív volt (mi más is lehetne..?), de utána volt mosoly, tisztelet, kedvesség, jó szó, törődés. Persze mindehhez én is úgy álltam, hogy kérni is tudtam és megköszönni. Azóta is igyekszem jó beteg lenni és ugyan talán nem túl örömteli a szitu, de minden kórházba szeretettel várnak vissza :R

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#10) MrDerekas válasza cinemazealot (#4) üzenetére


MrDerekas
addikt

:R
Házi feladat volt ez az iromány. Egy éve kb, próbáltam megtanulni a férfi légzést. Kerek egy hónapig gyakoroltam, aztán közöltem a doktornőmmel, hogy amíg számolok, koncentrálok, tökéletesen megy. Viszont ahogy nem figyelek (jé, ott egy légy/kéne nasizni/ki ez a barom, aki így csapkodja a kocsi ajtót, stb...)máris női légzésem van. A kedves Éva kissé furán rámnézett, majd: - László! Nem volt magának valami poszttraumás élménye véletlen? Ugyan gondolkodás nélkül rávágnám, hogy nem, de akkor bevillant az, az öt nap. Úgyhogy annyit mondtam neki, hogy "lehet...". Ekkor adta feladatul, hogy írjam meg. Bár azóta sem tudok egészségesen lélegezni, de nem akarok már üvölteni éjszaka :) Végülis segített, hogy megírtam, kiírtam.
Köszönöm az együttérzést és aggodalomra semmi ok :R Most pihenek itthon, mert megalkudtam a főorvossal. (Nagy menet volt, először látnak ilyen többszörös visszaesőt, de lehet ilyen műtöttet is, merthogy közelebbi kórházba helyeztem át a működésem és gondoltam, akkor a pulmonológiát is itt veszem igénybe. Kb az egész osztály megismert :D ) Szigorú fekvés, masszív antibiotikum és semmi hajolás, emelés, nyújtózkodás. Szokásos :DDD Igazából megnyugodtam, mikor tegnap láttam a röntgen felvételt, hogy "csak" akkora a ptx-em. Igazából a műtét és a sokszoros ptx miatt már annyira heges az egész tüdőm, hogy jó ízűen össze se tud omlani. Ez volt amivel igazából meggyőztem az orvost (aki egy irtó jó fej) viszont haza csak úgy jöhettem, hogy kérésre és hogy csak a kisebb légmell lett leletezve. Most picit több folyadék gyűlt össze a mellkas alján (a szokott két ujjnyi helyett négy ujjnyi) de simán jól vagyok vele.
Az, hogy egy ideje nem hallatok magamról, inkább az év végi hajtás, az otthoni mókolások, pár bér vizsga és némi lustaság okán történt :B Tehát jól vagyok :K

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#11) buherton válasza MrDerekas (#9) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Hemicolectomiám volt egy krónikus vakbélgyulladás miatt. 2 hétig voltam a budapesti Szt. Margit kórházban. A műtét utáni első éjszaka volt húzós. Ébredéskor azonnal tudtam, hogy nem laparoszkópos volt a műtét és akkor két részletban kaptam morfiumot is. Utána már "csak" kellemetlenség volt, hogy 3 napig nem ihattam vizet és 4 napig nem ehettem. A csövek ismerősek. A gyomorszonda volt a legrosszabb, mert minden nyelés fájdalmas volt. Na meg ilyenkor az emésztőrendszer iránya megfordul és a beleimből a jó savas cucc a gyomromba folyt vissza. Éreztem, ahogy folyik vissza és fáj.

Határozottan nem egy leányálom kórházban lenni. A második hétre hiába a látszólagos jó kedv és a többi kezdett már minden bajom lenni. Főleg, hogy nem tudtam jól aludni és ez kezdte felőrölni az idegrendszerem. Egyszer kértem nyugtatót is (Frontin), de semmit sem használt. A morfium sem egyébként... Pedig nem drogozom az alkoholon kívül.

MIndentől függetlenül "jó" élményekkel jöttem el. Minden bajom volt a vérvételtől korábban, most már mindkét karomat nyújtom és nem érdekel már. Megnyugodtam, hogy ha más nem is, de a sebészeti osztály rendben van. Azóta többször is vissza kellett mennem, de mindig teljes bizalommal fordulhattam hozzájuk.

Számomra kellemes meglepetés volt, hogy a hazaengedésem után 2 hónappal visszamentem kontrollra és az osztályvezető főorvos felismert és meg is kérdezte a hogy létem. Hollott nem is ő műtött. Nagyon jól esett a figyelmesség.

Szerencsére szinte teljesen panaszmentes vagyok.

Nem semmi a kórház utáni életed sem. Az elmondásod alapján teljesen jól csinálod és ehhez kívánok egészséget, erőt és kitartást!

Úgy vettem észre, hogy a kórházban szinte mindenki vevő a humorra. Hiába nem betegek nekik sem lehet egyszerű. Látni a sok beteg és elkeseredett embert. Ráadásul ők azután is bemennek dolgozni, hogy te vagy én már kikerültünk. Teljesen egyetértek veled, hogy ha mással nem is, de egy kis humorral kölcsönösen fel lehet dobni a napot. Szerintem a hivatás tudatuk mellett ezek az apróságnak tűnő dolgok is marasztalják az ott dolgozókat.

Hajrá!

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#12) cinemazealot válasza MrDerekas (#10) üzenetére


cinemazealot
addikt

Női légzés? Férfi légzés? Szerintem hiányozhattam a suliból, amikor ezt adták, mert gőzöm nincs, miről beszélsz. :B

(#13) 8th


8th
őstag

Az ilyen bejegyzések mindig rádöbbentenek, hogy milyen egy beszari alak vagyok amikor egy szimpla fogászati beavatkozástól is úgy tudok fosni mint egy ijedt kisgyerek. És az ehhez képest egy wellness nyaralás. Én ebbe tuti belepusztultam volna, nem bírom a fájdalmat. :N

A törvény egy olyan kerítés amit a birkák ellen találtak ki. A nagy kutyák átugorják, a patkányok meg átsurrannak alatta...

(#14) MrDerekas válasza buherton (#11) üzenetére


MrDerekas
addikt

Férfiasan bevallhatjuk, kemény dolog majd minden műtét :K (Érdekes, hogy vannak banyák, akik évente műttetnék magukat... Anyósom is ilyen. Az összes féltengely és gömbcsukló már fém benne) És hogy sokkal többet kibír az ember, mint kívülről nézve gondolná.

81-ben hasi görcs, körzetis, mentő, sebészet, beöntés, vakbélműtét. 85-ben ismét megpróbálta a körzetis, de mutattuk neki az előző heget :D Érdekes fejet vágott. Ugyanis anno felvágtak és meglepődve - de ha már úgyis nyitva - kivették a tök egészséges vakbelem. Krónikusan alacsony gyomorsavszint következtében produkáltam a klasszikus tüneteket. Ezt ismételtem négy évvel később, viszont ki is nőttem azt a problémát. Kiskölökként az első éjszaka volt pokoli, utána viszont a sok "bácsi" között hamar kiskedvenc lettem :)
Szóval az emberen múlik, hogy ilyen helyzetben és környezetben, hogy érzi magát. Én eldöntöm, hogy ha már úgyis itt kell lennem, akkor akár jól is érezhetem magam. Ilyen tök egyszerű apró, de emberi dolgok miatt kaptam már királyi bánásmódot is némely osztályon, anélkül, hogy ezreket dugtam volna zsebekbe. Eleve akik ilyen környezetben dolgoznak - ahogy te is írod - bizony jó emberek és ezt nekünk, betegeknek nem szabad kiirtani belőlük. (Mert sajnos vannak nagyon rossz betegek is)

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#15) MrDerekas válasza cinemazealot (#12) üzenetére


MrDerekas
addikt

Nem maradtál le semmiről :N A férfi(as) légzés az, mikor előbb hasra veszed a levegőt, majd felszívod mellkasba is. A női, ettől pihegősebb, mert mellkasra veszi alapból az ember és inkább a tüdőcsúcsokba pumpálja fel. A barokk kor hagyatékaként, miután igen nagy divatja volt, hosszú időn keresztül a fűzőknek, amitől a has teljesen kimaradt a légzés ritmusából. Magyarán a férfi légzés, jobban átszellőzteti a tüdőt és magasabb a kapacitása. Úgyhogy ennyi, hasra abszolút nem lélegzem, kivéve ha kimondottan arra figyelek. Pedig sosem volt még fűzőm :DDD

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#16) MrDerekas válasza 8th (#13) üzenetére


MrDerekas
addikt

Nem vagy az. Szerintem kívülállóként mindig sokkal ijesztőbb az ilyen sztori, mintsem benne lenni. Arról nem is szólva, hogy csakis éles helyzetben derül ki, hogy ki és mit képes kibírni. (Ahogy meg szoktam jegyezni: A Jóisten mindenkit annyival próbál meg, amennyit még éppen elbír. Jó, nálam lehet egyszer-kétszer megszaladt kicsit :DDD )

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#17) UnA válasza cinemazealot (#12) üzenetére


UnA
Korrektor

Az iskolában nincs szó adóbevallásról sem, vagyis az nem igazán jó hivatkozási pont ;)

De a hasi légzés ismertebb elnevezés.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.