2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Brain turbó: Intel Xeon CPU asztali alaplapban

Intel Xeon processzorait asztali alaplapba is beletehetjük, így jó áron juthatunk jelentős teljesítmény többlethez.

[ ÚJ TESZT ]

LGA 1366-os Xeon

Az Intel x58-as chipsetjére épülő LGA 1366 foglalattal rendelkező alaplapok a Core i5/i7-es CPU-k mellett Xeon processzorokkal is működnek, átalakítás sem szükséges. LGA 1366-os Xeonok 45 nm-es Nehalem/Bloomfield (W35xx) és Nehalem/Gainestown (L,E,X 55xx) valamint 32 nm-es Westmere/Gulftown (W36xx) és Westmere/Westmere-EP (L,E,X 56xx) változatokban készültek. Ha olyan alaplapunk van, ami támogat némi tuningot, részesítsük előnyben a Westmere-EP magra épülő 56xx-es sorozatot: fejlettebb utasításkészlettel rendelkeznek, kevesebbet fogyasztanak, akár hatmagos változatok is elérhetők és olcsók. BCLK emelést nem támogató munkaállomás alaplap estén válasszunk magas órajelű ill. hatmagos példányokat.

Az Intel X58-s chipsetjére épülő alaplapok az un. HEDT (High End desktop) családba tartoznak. 5-7 évesek, de még mindig erős és rendkívül költséghatékony alapot nyújtanak. Egyáltalán nem őrült ötlet erre építeni "napjaink" PC-jét sem. PCWorld is foglakozott ezzel nem is olyan régen: "A filléres csúcs PC titka" cikkben. X58-as alaplapot boltban már nem kapunk, Ebay-t is érdemes elkerülni (ár miatt), de a Hardveraprón bele lehet futni jó ajánlatokba. De a kereslet óriási, a kínálat meg csekély, úgyhogy érdemes türelmesen "vadászni".

Állapottól, gyártótól és típustól függően - a cikk írásakor- úgy 25 000 - 40 000 Ft között mozog az ár. A high end (pl. ASUS Sabretooth X58, Gigabyte X58A-UD9) és a belépőkategóriát képviselő (EVGA X58 SLI LE, Gigabyte EX58-UD3R) X58-as lapok között használtan már nem nagy az árkülönbség, érdemes az előbbieket keresni, de ha az utóbbiak vannak jó áron, akkor azok is nyugodtan bevállalhatók (Gigabyte EX58-UD3R , egyáltalán nem vallott szégyent ebben a teszben).

Van néhány felső kategóriás X58-as lap, ami akár 4x SLI-t/Cross Fire-t is támogat, nagyon jól felszerelt, de XL-ATX formátumú, ezért csak hatalmas házba fér bele (pl. Gigabyte G1 Assassin). Komolyabb lapok feszültségszabályozója több fázisú (8 helyett 16), és a chipset hűtése is nagyobb teljesítményű, ami magas BCLK esetén nem elhanyagolható szempont. Néhány alaplapon USB 3.0-ás és SATA 3.0-ás csatlakozó is van, előbbi 1500-2000 Ft-os PCIe kártyával könnyen orvosolható (sőt, azokon belső port is van előlapi USB 3.0 számára), az utólag lapra biggyesztett Marwell SATA 3.0 (6 Gb/s) nem sokat ér, messze elmarad a későbbi Intel SATA 3.0-s megoldásoktól, szóval nem kell hozzá ragaszkodni.

Az X58-as chipset háromcsatornás memória vezérlővel rendelkezik (még az olcsóbb, 4 foglalatos GA-EX58-UD3R-es lapon is megy a 3 csatornás mód). Így érdemes 3 vagy 6 modult használni. Jelenleg a 8 GB-s, 1866-os DDR3-as modulok alig 10 000 Ft felett kaphatók boltban, garanciával, így 3x8 GB nagyon jó választás egy X58-as konfighoz (de ha csak 2 modulra van pénzünk azt is bevállalhatjuk, 2 csatornás mód alig lassabb).

Néhány alaplapteszt itt és itt olvasható. 1366-os Xeonok esetén a szorzó zárt (csak a Speedstepnek és a turbó szorzónak megfelelően változik) így csak un. BCLK emelésével lehet az órajelet növelni. Alapban ez 133, a mi akár 200-210-ig emelhető, ami igen jelentős tuningot jelent. (Sandy és Ivy Bridge Core i7 esetén csak BCLK emelés minimális, és csak a méregdrága K-s, szorzózár mentes CPU-k tuningolhatók.) 180-as BCLK felett azért érdemes az északi hidat hűteni egy plusz ventivel.

A tuning nem bonyolult, kiváló logout-os cikk segít az első lépésekben. Mégis mit várhatunk egy öreg Core i7-nek megfelelő Xeontól az újakkal összevetve, arra a prohardver remek írása ad választ. Kell-e nekünk 4 mag, 8 szál, 6 mag, 12 szál abban ez a remek írás segíthet.

Említettem, hogy meglett koruk ellenére az X58-as alaplapok nem olcsók, de a beléjük való Core i5/i7 és különösképpen a Xeonok nagyon jó áron kaphatók. Legolcsóbban szerverek bontásával foglalkozó fórumtársaktól lehet beszerezni megfelelő 1366-os Xeont. De Ebay-en és Aliexpress-en is lehet jó ajánlatot kifogni.

Véleményem szerint 1366-os Xeonokból érdemes az ES (engineering sample) változatokat elkerülni, mivel használatuk/értékesítésük nem jogszerű, az Intel tulajdonát képezik és kereskedelmi változat is könnyen, olcsón beszerezhető ( LGA 2011-es E5-V3-as Xeonoknál jelenleg "emberi áron" csak ES változatok vehetők Japán és hong kongi eladóktól, néhány szorzózármentes, de senkit sem szeretnék nem legális irányba csábítani ....).

A Xeonok működnek 2 CPU-s konfigurációban is. Néhány beszerezhetetlen remekművet kivéve (pl. EVGA SR-2) BCLK emelés nem lehetséges. Workstationok esetén a biztos teljesítmény fontosabb, mint a tuning. Ha erősen többszálú teljesítményre van szükségünk már reális áron (100 000 Ft alatt) hozzájuthatunk Dell T5500-as munkaállomáshoz, melybe akár 2 db 6 magos 56xx-es Xeont is bele tehetünk. A Dell 5500 nagyon kompakt, sok HDD-nek nincs hely, abból 2 ráadásul szerencsétlenül függőleges helyzetben van, amit hosszú távon nem nagyon szeretnek a tárcsás meghajtók (inkább SSD-t tegyünk oda, annak mindegy) (lehet csak nekem volt vele rossz tapasztalatom, de tény hogy a Dell T5400/5500-ban nagyon kicsi a hely). A 2. CPU meg bővítőkártyán foglal helyet.


HP Z600, 2x X5650, Aida CPU Queen (köszönet viktor621-nek)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.