2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Jön az Amerikai Űrerő?

    Donald Trump utasításba adta, hogy hozzák létre az Űrerőt (Space Force), de mit is jelent ez igazából?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Vélemény 6 éve 143

  • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XIV. rész

    A Mir-saga kezdete: sorra megdőlő rekordok és nyeregbe kerülő oroszok az amerikaiak ellenében.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 6 éve 48

  • A Battletech-sztori

    Előszó: ezt 2011-ben írtam eredetileg még az Mechwarrior: Online bloghoz, most picit (tényleg picit) reszeltem rajta, és kiraktam ide, hátha valakit érdekel ilyen nos... kissé szétesett formában is....

    Szerk. 2..: Mivel úgy tűnik, hogy 1 nap csak 1 személyes bejegyzés jelenik meg: A Battletech világának története 3049-ig

    A Battletech eredete

    1980-ban jött létre a FASA, hogy szerepjátékokat és asztali, táblás játékokat fejlesztésével foglalkozzanak, illetve adjanak ki. Mindössze 350 dollár tőkével induló vállalkozás két kulcsembere Jordan Weismann és L. Ross Babock volt.


    "Valkyre" Veritech-ek (alakváltó robotok) a Robotech rajzfilmből (a képen látható Mecha "Wasp" néven került be a Battletech-be)

    Folytatás...

    Cifu 6 éve 5

  • A Battletech világának előtörténete röviden

    Földi szövetség (Terran Allliance) 2086-2315:

    2013-ban létrejött egy új nemzetközi szövetség, az ENSZ kvázi utódja, a Western Alliance (Nyugati Szövetség), amelybe az összes nagyobb hatalom helyet kapott, 2086-ban a világűr kolonizálását elkezdve, a szövetséget átkeresztelték Terran Alliance (Földi Szövetség) névre. A szövetség alapvetően a nagyhatalmak játéktere volt, a kisebb és szegényebb országok hatalma és szava csekély volt, ami társadalmi feszültségeket okozott. A csillagközi kolonizáció, vagyis más naprendszerek meghódítására azonban várni kellett, amíg egy megfelelő eszköz nem került a szövetség kezére. Az első Fénynél Gyorsabb (Faster-Than-Light, FTL) hajtómű megvalósításáig 2103-ig kellett várni, és iszonyatos költségeket jelentett, ám a sikeres próba után nekiálltak az első csillagközi fénynél gyorsabb űrhajó megépítésének, amely a TAS Pathfinder névre hallgatott (a TAS a Terran Alliance Ship, Földi Szövetség Hajója rövidítése). Az űrhajó un. űrugrásra volt képes, nagyjából 30 fényévnyi távolságra ugorhatott, két ugrás között pedig hatalmas vitorlákat bontottak, amelyekkel újratöltötték magukat. A technológia persze korlátozásokkal jár, biztonságosan ugrani csak jól feltérképezett pontokat (un. ugrási pontokra, Jump Points) lehet. A Pathfinder első útja a Tau Ceti-re vezetett és a 14 fős személyzete 30 nap múlva épen és egészségesen vissza is tért a Naprendszerbe.

    Folytatás...

    Cifu 6 éve 7

  • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XIII. rész

    Az Enyergija hordozórakéta, a Poljusz katonai műhold és a VKK űrrepülőgép története.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 6 éve 103

  • Desktop felület váltás Linuxon

    Szóval az történt, hogy elegem lett a Kubuntu-ból. A Dolphin ugye elviekben a világ legjobb fájlkezelője... már ha működik. Nálam viszont elinduláskor általában 20-30 másodpercig nem történik semmi (az ablak nem válaszol), a fájlkezelés horror lassú, szóval az állítólag szörnyű Nautilus-ra és a Double Commanderre fanyalodtam. Utóbbi dettó kuka, ugyanis valamiért képtelen sorba rakni a fájlokat az általan kívánt módon (dátum, fájltípus, mikor hogy), így pedig használhatatlan.

    Ezek mellett pedig ott a nagy fájdalmam, hogy ha sötét témát állítok be, akkor a Firefox-alapú böngészőkben sok oldal (pl. a RiOS! alapúak esetén is) szívás lesz a jutalmam, mert a háttérszínt / betűszint felülírják. Külön öröm, amikor sötét háttér előtt van sötét karakter, de csak egy hangyaorral jobb, amikor fehér háttér előtt vannak világosszürke (ezüst) betűk. Ja, és az ablakok is, pl. a LibreOffice is kb. szemkifolyás esete. Bár állítólag ez nem KDE-only gond, de bízok a csodákban.


    Ez a LibreOffice Kubuntu alatt, Breeze Dark témával...

    Folytatás...

    Cifu 6 éve 10

  • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XII. rész

    A Szaljut-7 balsorsa nehéz helyzetbe hozta a szovjet emberes űrprogramot.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 6 éve 36

  • A szovjet / orosz űrhajózás múltja XI. rész

    Az első magyar űrhajós és a többi "baráti ország" űrhajósainak repülése, valamint a Szaljut-6 további sorsa.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 6 éve 68

  • A Szovjet űrprogram meghatározóbb alakjai

    A szovjet űrprogram meghatározó(bb) szereplői, nem teljes lista, de talán segít egy kicsit a szovjet űrprogram cikksorozat olvasóinak, ha a sok név között valamelyik nem hangzik ismerősen.

    Szergej Pavlovics Koroljov
    (1907. 01. 12 - 1966. 01.14)

    Sugárhajtású Meghajtás Kutató Intézet, igazgató-helyettes (1933-1938)
    OKB-156, mérnök (1939-1942)
    OKB-16, mérnök (1942-1946)
    NII-88, vezető mérnök (1946-1956)
    OKB-1, főmérnök (1956-1966)

    Hánnyatattot családi háttér mellett nőtt fel, édesapja és édesanyja születése után három évvel (anyagi gondok miatt) különváltak, majd anyja 1916-ban hozzáment egy másik férfihoz, aki Odesszába vitte őket. Az 1920-as évek elején érdeklődni kezdett a repülés iránt, többször próbált Moszkvában repülőgép-mérnöki képzésre bejutni, de csak 1926-ban koronázta siker próbálkozásait. 1930-tól a rakétahajtóművek építése kezdte el érdekelni, 1933-ban a Sugárhajtású Meghajtás Kutató Intézet igazgató-helyettese lett, és többek között Valentyin Petrovics Glusko is a kezei alatt dolgozott.

    Folytatás...

    Cifu 6 éve 3

  • A szovjet / orosz űrhajózás múltja X. rész

    Szaljut-6 története, avagy a világűr elkezd nemzetközivé válni, de a magyarokra még várni kell.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 6 éve 62

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.