2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • SES-10 / Falcon 9 FT-R indítás streamek és információk

    Jelenleg várható indítási időpont (itthoni idő): 2017 március 31. 00:27 (2,5 órás indítási ablak, tehát 02:57-ig lehet indítani, ha valamiért (időjárás, technikai okok, lezárt területre betévedő hajó) csúsztatni kell az indítást).

    Ez lesz az első olyan indítás, ahol már repült Falcon 9 'core' fokozatot (az első fokozatot hívják így) használnak újra. A B1021 jelű fokozat a CRS-8 úton repült, 2016 április 8-án, akkor ASDS-re (vagyis hajóra) szállt le.

    A SES-10 műhold tömege 5281.7kg, és 35410 km x 218 km x 26.2° Geo transzfer pályára (GTO) állítják, innen még tovább 1,789m/s ΔV szükséges, hogy a műhold ~36000km-es Geostacionárius körpályára (GEO) álljon, utóbbit a műhold saját hajtóművével valósítják meg.

    Mivel lehetőség van a 'core' fokozat visszaszerzésére, ezért most is megpróbál a fokozat leszállni a Of Course I Still Love You hajóra.

    SpaceX alap stream (műsorvezetőkkel, akik különféle információkat osztanak még meg)

    Technikai steam (csak a 'nyitott' rádióbeszélgetések lesznek a hangcsatornán, nincsenek műsorvezetők):

    Folytatás...

    Cifu 7 éve 16

  • Az amerikai űrhajók új generációja - II. rész

    Két (részben) piaci alapon készülő űrhajó is jön a kanyarban, hogy ellopja a rivaldafényt az Orion elől...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 7 éve 91

  • Új űrverseny kezd kialakulni a Hold felé...

    Történt, hogy a NASA tett egy bejelentést arról, hogy már 2019-ben szeretnének az Orion űrhajóval egy teszt-utat tenni a Hold körül (mindezt személyzet nélküli tesztút nélkül, rögtön az első SLS rakétaindítással). A SpaceX nem sokkal később bejelentette, hogy ők viszont még 2018 végén szeretnének két fizető utast egy Hold-megkerülő útra felvinni. Erről bővebben itt írtam.

    A többi szereplő a jelek szerint nem szeretne lemaradni, Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin tulajdonos/vezetője egy kvázi szimpla nyilvános interjún árulta el, hogy egy rövid és tömör elképzelést raktak le a NASA asztalára (a videó erre található). Az un. Blue Moon elképzelés lényege egy Holdra szálló robot a New Shepard űrugró járműre épülve, amelyet egy Atlas-V vagy a Blue Origin saját (még nem elkészült) New Glenn rakétájának orrára szerelve indítanának el, és 2020-ra a Holdra szállhatna. A megvalósításhoz a NASA részvétele is szükséges, de Bezos jelezte, hogy a saját pénzét is befektetné a cél érdekében.

    Folytatás...

    Cifu 7 éve 1

  • Az amerikai űrhajók új generációja - I. rész

    Az űrsikló 2011. július 21-én szállt le utolsó útján, de már dolgoznak a következő generáción.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 7 éve 73

  • A SpaceX két embert vinne a Holdhoz 2018-ban...

    A helyzet az, hogy egy nagyobb lélegzetvételű cikket írtam / írok a Logoutra a most készülő amerikai űrhajókról. A mérete miatt kénytelen voltam kettébontani, és az első része szerdán jelenik meg a címlapon várhatóan. A 'mókás' mégis az, hogy most folyamatosan bővíthetem, mivel cirka egy héten belül egy kisebb fajta cicaharc kezd el kialakulni a NASA és a SpaceX között.


    Az SLS hordozórakéta főbb elemei

    Tömören a háttérről: a NASA-nak van egy "saját", nagy célokat kitűző programja, amely az Orion űrhajóra, és most éppen az SLS nevezetű hatalmas rakétára épül. Eredetileg az Orion szolgálta volna ki az ISS űrállomás személyzet-cseréjét is az Űrsikló nyugdíjazása után, ám ez végül úgy tűnik véglegesen a CCtCap (~kereskedelmi személyszállítási szolgáltatás) keretében valósul meg (arról majd az első részben lehet olvasni, hogy erről mi a véleménye a kongresszusnak és mi a NASA-nak...). Az Orion jelenleg kifejezetten a "Földtől távoli" missziókra van szánva, 2018-ban egy személyzet nélküli útra indulna (EM-1), ami a rendszerek végső ellenőrzéséről szól (és hát ez lesz az SLS rakéta első indítása...), hogy aztán cirka 2022-2023 körül négy fős személyzettel megkerülje a Holdat, vagyis azt az utat, amit anno az Apollo-8 teljesített 1968-ban.

    Folytatás...

    Cifu 7 éve 21

  • Várható 2017 hordozórakéta-indítások

    2017 elég rázós lesz, az elmúlt években ennyi bizonytalan indítási terv nem volt, a Falcon 9 szeptemberi balesete, a Boeing CST-100 csúszások, a SpaceX Dragon v2 csúszások, Falcon Heavy csúszások, az orosz indítóállás elkészülésének csúszása sok-sok bizonytalanságot jelent. Itt van azért a nem teljes, hanem csak fontosabb, említésre méltóbb várható indítási terv:

    Magyarázat:
    az adott hónap napja, ha ismert: Hordozórakéta típusa • Fő hasznos teher elnevezése (plusz információk)

    Január

    10.: SS-520-4 • TRICOM 1 (Egy kis méretű japán indítórakéta első útja, egy 3U méretű cubesatot visz fel)
    19/20: Atlas V - 401 • SBIRS GEO Flight 3 (Az ULA régóta húzódó indítása a védelmi minisztérium infravörös rakétaindítás-előrejelző műholdjának)
    20: GSLV Mk.3 • GSAT 19E (India első teljesen saját GEO kommunikációs kísérleti műholdja, GEO tesztindítás a GSLV Mk.3 rakétával)
    27: Atlas V - 401 • NROL-79 (Egy titkosított műholdat indítanak az NRO-nak)

    TBD (még nem véglegesített januárra tervezett):
    Falcon 9 FT • Iridium Next 1-10 (a Falcon 9 szeptemberi balesete után az első indítása a SpaceX-nek)
    Falcon 9 FT • EchoStar 23 (egy másik régóta húzódó, brazil kommunikációs műhold indítása a SpaceX-nek)

    Február

    21:Szojuz-U • Progresz MSz-05 (ISS ellátmány)

    Folytatás...

    Cifu 7 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.