2021. július 26., hétfő

Gyorskeresés

Egy photoshoppolt kép, ami megvicceli a szakértőket is...

Írta: | Kulcsszavak: Szaljut . szojuz . photoshop . képhamisítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Folyamatban van ugyebár a Szovjet és Orosz űrhajózás történetét követő kis sorozatom, és annyira sikeres lett, hogy felfigyelt rá Schuminszky Nándor is, aki évtizedek óta az űrhajózás és űrkutatás megszállotja és szakértője, több könyv és számtalan cikk szerzője az témában. Nagyon kedvesen felajánlotta, hogy a szakmai lektorálásban szívesen segítene, és már jó pár részt néztük át együtt, javítottunk ki különféle hibákat, amiket a sorozat írása közben vétettem. Néha vitatkozom is vele, mert nem egyértelmű helyzetekben ha az egyik forrás ezt állítja, a másik meg az, akkor nehéz igazságot tenni, és bizony nem egy eleme van a Szovjet űrhajózás múltjának, amelyet feltehetően már teljesen tisztán látni sose fogunk.

A legutóbbi kis beszélgetésünk alkalmával a Szaljut-6-ról átküldött egy érdekes fotót, amelyen azt lehet látni, hogy két Szojuz űrhajó van bedokkolva az űrállomásra. Ez itt ni:

A kép érdekessége az, hogy vajon miről is fotózhatták? Ugyanis személyzet nélküli űrhajóról nem nagyon történt ilyen, vagyis az efféle képek mindig az űrállomást megközelítő Szojuz űrhajókról készültek. Ami azt jelenti, hogy itt bizony három Szojuznak kellett volna a világűrben lenni. Ilyesmire példát a Szovjet időkből nem tudtunk felhozni (illetve de, hajdanában a Szojuz-6/-7/-8 közös űrrepülést 1969-ből), vagyis a kép komoly fejtörtést okozott.

Szó szót követett, Nándi megkért, hogy ugyan nézzek már utána, mert a legesélyesebbnek az tűnt, hogy a Szojuz T-2 vagy T-3 repülés környékén fordulhatott elő ilyesmi, amikor az új Szojuz T és a korábbi 7K-OKSz űrhajók párhuzamosan voltak használva. Bevallom nekem sem tűnt furcsának semmi az ügyben, gondoltam pár perces ujjgyakorlatnak megteszi. Na itt jött a meglepi. Először csak a javasolt 1980/81-es időszakot néztem át, kis táblázatba szedve a Szojuz-ok indítási és landolási időpontját, hogy kiugrasszam a nyulat a bokorból. Nem nyert. A végén az elejétől kezdve néztem végig már, de ott sem találtam arra példát, hogy három Szojuz lenne a világűrben.

Miközben a képet nézegettem, elkezdett gyanús lenni. Először a két Szojuz feltűnő hasonlósága kezdett el zavarni, de éppen annyira eltértek egymástól, hogy sima tükrözésnek ne lehessen elfogadni. Aztán kép alján lévő Föld tűnt fel, hogy valahogy kiesik a képből. A napelemszárnyak ugye a Nap felé néztek folyton (kivéve meghibásodás esetén, lásd Szaljut-7 és Mir esete), tehát a Napnak a fényképet készítő űrjármű mögött kell lennie. Ez alapján viszont a Föld felszínén eléggé lapos beeső fénynek (hajnal / napnyugta) kellene lennie, nem pedig tűző napfényes időszaknak. Szóval egyre több dolog zavart a képen, hát uccu neki, Szaljut-6 képkeresés...

Erre szembe jött ez a kép - 90°-al elforgatva (elforgattam, hogy a fenti képnek megfelelően álljon):

Itt esett le a tantusz. Ez a kép a Szaljut-6 űrállomást a bedokkolt Szojuz-31-el mutatja, a képet pedig a Szojuz-29-ről készítették. Egy Photoshop-huszár pedig ebből csinált egy képet, amely a Szaljut mindkét végébe bedokkolt Szojuzzal látható, alattuk a Föld. Gyöngyörű kép, pláne az alá pakolt Földdel. Csak hát hamisítvány...

Ilyenkor pedig elgondolkozom. A kép elég jó munka ahhoz, hogy ne valami vicceskeskedő gyerekcsínynek vegyem. Ráadásul olyan időszakból, amikor már készülhetett efféle kép (nem volt minden eltitkolva) és közben nyilvánosságra is kerülhetet. Több olyan oldalon is visszaköszönt, amely amúgy szakmailag korrekt szintű leírással bír. Hovatovább egy képek kereskedelmével foglalkozó oldalon is megtalálható. Szóval tényleg megvezetheti még azt is, aki amúgy az ilyesminek él. Talán túlzásnak tűnik, de innen nézve ez valahol történelemhamisítás. Nem feltételezek rosszindulatot és nem akarom túlreagálni sem, ám ugyanakkor elgondolkoztató, hogy hány hasonló lehet még...

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Ha megnézem, akkor a két Szojuz tökéletes tükörképe egymásnak, csak az egyik kicsit homályosabb. Ennyire szimmetrikus lenne a Szojuz? Na mega fények sem stimmelnek, azok is szimmetrikusak. Ez utóbbi nagyon nehéz photosoppolni.

[ Szerkesztve ]

Gut, besser, Pfizer.

(#2) Cifu válasza lezso6 (#1) üzenetére


Cifu
nagyúr

Nem szimmetrikus eredetileg sem, de láthatóan a kép photosoppere is dolgozott ezen egy kicsit. :)

Várj, így egyértelműbb:


A felső a bal oldali (valódi), az alsó a jobb oldali (photoshoppolt). Látható, hogy az antennákat átszerkesztette, illetve eltüntette a beszálláshoz használt kerek ajtót az elülső orbitális modulról (kerek modul az űrhajó elején).

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#3) lezso6 válasza Cifu (#2) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Nem dolgozott vele sokat. Megtükrözte és megfelelő szögbe forgatta. Ezért kicsit furák a napelemszárnyai, mert az elforgatás során a nagyon vékony vonalak kicsit elhományosodnak.

Gut, besser, Pfizer.

(#4) Cifu válasza lezso6 (#3) üzenetére


Cifu
nagyúr

A függőleges vonalak az űrhajó hátsó részénél antennák, a 7K-OKSz nem rendelkezett napelemekkel. ;)

Egyébként igen, így belenagyítva, egymás mellé rakva már látható a nagy hasonlóság, de mivel az antennákkal játszott, és az ajtót eltüntette, ezért annyira nekem sem tűnt fel pusztán a képet látva...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#5) lezso6 válasza Cifu (#4) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Ja, azt hittem, hogy a napelem élét látom. :D Túl sokszor láttam a Gravity-t.

Az biztos szerintem, hogy az orbitális modullal pepecselt, mert az ugye árnyékban is van, valahogy újra kell rajzolni. S ott a kampószerű elem (antenna? :D) az is elég homályos / vastag, ezért szerintem az eredeti, csak a z ajtót szedte le, meg pótolta az árnyékban lévő részt, illetve máshol is újrarajzolta az árnyékokat. De a homályos antennák nagyon árulkodóak.

Gut, besser, Pfizer.

(#6) Fred23


Fred23
veterán

:D

(#7) Urby66


Urby66
aktív tag

Tényleg erről jut eszembe:
Lesz majd cikk a kilyukasztott űrállomásról?
Nagyon érdekelne a véleményed a témában! Bennem elég sok kérdés megfogalmazódott amire a hírekből nem kaptam választ. És egyáltalán nem tiszta az egész sztori. Előbb egy munkás fúr a földön amit nem vesznek észre, majd az űrhajósok.
Mennyire van félreeső helyen a lyuk?
Hogyan ellenőrzik az űrhajót indítás előtt? (azért a képek alapján ordít a fekete barmolás a fehér felületen.)
Valóban egyszerre 2 ember tud csak fúrni az űrben?
Miért csinálhatták, ha a személyzet volt?
Mennyire rögzítik az űrhajósok mozgását az állomáson?

Hálásan köszönöm! :R

(#8) Cifu válasza Urby66 (#7) üzenetére


Cifu
nagyúr

1.: Nem az űrállomás lett kilyukasztva, hanem az egyik bedokkolt Szojuz orbitális kabinja. :)
2.: Dedikáltan nem szeretnék róla írni, mert leginkább csak találgatni lehet arról, pontosan mi történt. Majd lesz egy hivatalos vizsgálati eredmény, aztán lehet elemezgetni. Tudom, hogy felkapott téma... de szóval nem tudom, tényleg megér-e ez ennyit. Az IAC 2018 (október 1.-5.) akarok egy bővebb írást, amibe az elmúlt év fontosabb eseményeit akartam felsorolni, gondoltam abba esetleg szóvá teszem. De ha lesz érdeklődés, lehet írok egy gyors összefoglalót...
3.: Mennyire van félreeső helyen? Nos, itt vannak a képek:


A lyuk maga


Az elsődleges javítás


A már epoxygyantával lezárt lyuk

4.: Az orbitális modult még szétszerelt, és aztán az űrhajót már összeszerelt állapotban is alávetik nyomáspróbának. Ha a lyuk meg lett volna az indulás előtt, ott ki kellett volna ugrania. Erre volt az a teória, hogy valamivel be volt tömve ugye.
5.: Nehéz fúrni, mert ugye nyomást kifejteni úgy tudsz, ha valami fix pontnak támaszkodsz, kapaszkodsz. A cikksorozatban is említve van, hogy űrsétánál vagy úgy tudnak hasonló műveletet végrehajtani, ha az űrruha "csizmáját" egy tartóplatformhoz rögzítik, vagy a másik űrhajós addig fogja.
6.: Nincs dedikált kamera az űrhajón, amely folyamatosan rögzít. Eleve egyes helyek direkt "privát szférának" vannak tekintve, hogy visszahúzódhassanak (anno pl. a Szaljut-7-et is úgy látogatta meg Szavickaja, hogy a Szojuz kvázi a külön rezidenciája volt, ahol a privát dolgait intézhette zavartalanul).

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#9) Urby66 válasza Cifu (#8) üzenetére


Urby66
aktív tag

Köszönöm, azért így már tisztább kicsit...

(#10) Redneck


Redneck
veterán

Lerí róla hogy moddolt kép. Az egész gépezet teljesen elüt a földtől de még a fekete háttérrel sem stimmel. Szerintem már kicsiben is látszik. Olyan mintha a kép felső része, fele akkora felbontással készült volna mint az alsó.

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.