2021. július 26., hétfő

Gyorskeresés

Egy "űrugrás" margójára

Írta: | Kulcsszavak: Világűr . média . kármán . baumgartner . űrugrás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Attól hangos a média, hogy Felix Baumgartner a "világűr határáról" leugrott ejtőernyővel. Szép teljesítmény, tényleg elismerést érdemel Baumgartner a bátorságáért, a háttércsapat pedig a szükséges háttér megteremtéséért.


Felix, a világűr-ugró

Azonban mégis keserű a szám széle. Nekem egy jó pár éves történet ugrott be, Anettka nagyképű "űrugrása" körüli médiahajcihő. Ő ugye egy "szupertitkos" MiG géppel emelkedett fel. Ami egy amúgy cseppet sem titkos MiG-25PU volt, és ami tény, az tény, az átlag utasszállító repülőgépek által elérhető ~12-14km-es repülési magassághoz képest tényleg félelmetes 25km-es magasságig képes emelkedni.

A probléma szerény, a világűr hivatalosan elismert határa az un. Kármán-határ, vagy Kármán-vonal, a 100km-es magasság. Itt olyan ritka már a légkör, hogy az aerodinamikai megoldások már haszontalanok, a szárnyakkal nem lehet elegendő felhajtóerőt kifejteni, a vezérsíkokkal nem lehet egy járművet kormányozni (hozzá kell tenni, hogy ettől még nem elhanyagolható viszont a légellenállás, még a ~400km-es pályán keringő Nemzetközi Űrállomást is ezért kell időről időre hajtóművek segítségével magasabb pályára állítani - egyszerűen "kopik" a sebessége és ezáltal a keringési magassága a ritka légkör ellenállása miatt).


Az ISS repülési magasságának görbéje 1999-ben, jól látható, hogy 105 nap alatt mintegy 35km-t veszít a keringési magasságából

A Red Bull Stratos csapatának honlapján ott olvasható, hogy a világűr határáig (Edge of Space) mennek. A hivatalosan megadott érték 128 ezer láb, vagyis kicsivel több, mint 39km. Ez jóval kevesebb, mint fele, a hivatalosan elfogadott 100km-es értéknek.

Sajnos a mai világ ilyen, nem lenne elég vajon csak a tényekre koncentrálni? Mert hát három világcsúcsot döntött meg mégis ez az osztrák úriember, évtizedes rekordokat. De nyilván az nem hangzik elég frappánsan, hogy nagyon-nagy magasságú ejtőernyős ugrás, kell a nagyotmondás, kell a médiahiszti. Amit a média persze át is veszi, és leközli, hogy majdnem a világűrből ugrottak ám le....

Szomorú...

Hozzászólások

(#1) callmeakos


callmeakos
veterán

Szerintem nincs ezzel baj. A jelenlegi technikai háttérrel ezt lehetett kihozni. Ráadásul majdnem ment az egész a kukába ugye, ettől is hangos volt a média. 1 hetet csúsztak az eredeti időponthoz képest csak azért mert 3-5 km/h-val erősebb volt a szép. LoL.

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni hogy egy 52 éves rekordot döntöttek meg (4ből 3at) ami azért eléggé dúúúúúúúúúrva.

Szóval maxi respekt az arcnak.

All→M8

(#2) Dany007


Dany007
veterán

Egyetértek, csúsztatás van a dologban erősen.
Amúgy azt hittem az ISS csak 200km-en kering és a Hubble van olyan 5-600km-en... Mindegy.
Amúgy (2) ez kell a médiának. Illetve sajnos az embereknek. Mert a média is azért tesz hangzatosabb kijelentéseket, mert az emberek inkább erre ugranak. Bár az értelmesebbje képes felfogni, hogy a 39km is mocskosul sok. Mégis ha azt mondják az űrből ugrik le az ember, akkor az jobban hangzik.
Mondjuk ha ez kell, hogy fejlődjön a technika, döntsenek új rekordokat akkor legyen. Legalább történik valami.

(#3) Eastman


Eastman
őstag
LOGOUT blog (1)

Sajnos a mai világ ilyen, nem lenne elég vajon csak a tényekre koncentrálni?

[vitz]Hibás a csatolt grafikonod, Anettka nem az ATV-nél, hanem a BP TV-nél hirdette az igét. :P [/vitz]

Bocs...

Schmeichelt lézerfénnyel zavarták az angol szurkolók I> https://streamable.com/zn4cej

(#4) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Tök mindegy. Aki egy kicsit is tájékozottabb a témában az tuja hogy mit jelentenek a számok, akik nem azok meg másnapra úgyis elfelejtik az egészet.
A média mindig ilyen volt és ilyen is lesz, erre nem kell rácsodálkozni.

Ettől függetlenül a 39km qrva sok és a 1000+ km/h is szabadesésben, szívesen kipróbálnám én is.

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#5) Cifu


Cifu
nagyúr

@noxwill: Itt az én bajom az, hogy folyamatosan az jön vissza, hogy a világűr határáról ugrott. A világűr határa meg kegyetlenül nem ott van, ahonnét ő ugrott. Félrevezetés...

A teljesítmény szép, nekem ezzel semmi bajon,. csak ahogy ezt kommunikálják...

@Dany007: A Heavens-Above oldalon van egy jó grafikon az aktuális magasságról és annak változásáról. Jól látható, próbálják lehetőleg 400km felett tartani, de az
űrsikló repülések nélkül ez annyira nem egyszerű (hajdan mindegyik űrsikló repüléskor jelentősen tudták emelni a pályamagasságot, mert volt bőven rendelkezésre álló üzemanyag).

Ami a második felét illeti, a gond az, hogy itt durva technikai áttörésekről nem beszélhetünk. Viszonyításképpen csak az USA-ban három civil (SpaceX Dragon, Boeing CST-100 és Sierra-Nevada DreamChaser) és egy teljesen hivatalos állami (Orion) űrhajót építenek jelenleg, és mindegyiknek sokkal komolyabb körülményeknek kell megfelelnie. Tehették volna azt is, hogy egyszerűen a SpaceX-től vesznek egy Dragon kapszulát, csak az túl nagy és nehéz lett volna a ballonnak. Csináltak egy egy személyes, túlnyomásos kabint, ám már több, mint 50 éve járnak ilyan magasságokban repülőgépek, szóval annyira csodát nem műveltek. A David Clark cég szkafandere, amit viselt, egy átalakított űrruha-desing, szintén főleg létező elemekre épülve. Az ejtőernyője az, ami mondjuk valóban külön fejlesztés, tehát arra lehet mondani, hogy van valami köze a fejlesztéshez.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#6) kekegsm válasza Cifu (#5) üzenetére


kekegsm
őstag

Egyszerű, csináld utána, csak 1km-el magasabbról, és elismeri mindenki az igazad

Lépj ki, lépj be, próbáld meg újra...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.