2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Bükki gyalogtúra 73 km (2014.06.14. szombat)

    A 2 héttel korábbi túra után eldöntöttem, hogy megpróbálom átlépni a 70 km távot, hiszen ha már a 60 megvolt, akkor ez sem lehetetlen. Az időjárás előrejelzés alapján a 2014.06.14 szombati nap tökéletesnek ígérkezett hozzá. A nappali 27 és hajnali 9 fokot jósoltak 17 km/h széllel és 0 mm esővel, ennek megfelelően kellett előkészülnöm. A hőmérséklet aggasztott, mert 2 héttel korábban 22/13 fok tartományt adtak meg, és a 22 tökély volt, de este mire végeztem már dideregtem, ezért beraktam a kedvenc cipzáros, hosszú nyakú polár felsőmet, imádom annyira jó viselni. Nem szoktam ruha terén elszállni, de ez a Decathlonban vásárolt egyébként Quechua márkájú cucc nagyon zseni, a színéről ne is beszéljünk, ez a piros fantasztikus. Egyébként rövid nadrág (nagy zseb az elején, oda raktam be a telot) és túraing. Az igazi túraing olyan, hogy bár hülyén néz ki, de elszívja a testről az izzadságot, és utána elpárologtatja. Mint egy jó bringás felső jól szellőzik, kifelé légáteresztő, de ennek ellenére valamennyire véd a széltől. Beraktam egy tartalék lábbelit, a meleg miatt egy Quechua túra szandált, egy 1,5 literes üres flakont hátha lesz kedvem forrás vizet hazacipelni, erősebb lámpát mert tuti sötétedni fog, térképet, mert lehet olyan átvágást kell csinálnom amin még nem jártam, rövid vízálló ponchot, mert az időjósoknak nem hiszünk el mindent, és némi innivalót, telefont feltöltve .

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • 2014.05.31 62 km gyalogtúra

    A két héttel korábbi 46 kilométeres túránál felvetődött bennem, hogy a 60-at is meg lehetne csinálni, nem egy olyan nagy különbség az a 14 km. Előtte kalkuláltam egy kicsit. Ha 6 km/h átlaggal számolunk akkor az kerek 10 óra folyamatos haladás. Este 20.25 napnyugta, 20-kor már erősen sötétedik, a fák között meg ez még jobban érvényesül, ha nem akarok lámpát vinni akkor legyen 19.30 a befejezés, a fenti 10 órával számolva ez azt jelenti, 9.30-kor legkésőbb startot kell vennem. Ehhez jön, hogy a 6 km/h azért húzós, folyamatosan lassul az ember, sár, eső, kaja, szerelvény igazítás és még az emelkedőkkel, kidőlt fákkal, lejtőkön lefelé araszolgatással nem is számoltam. Tervezni kellett volna valamilyen konkrét útvonalat időpontokkal, de nem akaródzott, a szokásos útvonal szakaszait úgy is tudom fejből, minek nekem térkép ehhez? A telefon GPS-e majd összeadja a távot, nekem ennyi segítség elég, nem fogom körzővel papíron számolgatnom. Eredetileg a Tatárdomb lett volna start, de valahogy megint nem az lett belőle.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • Vezetőkhajcsárok

    Ez egy hozzám nem méltó nyúlfarknyi rövid írás lesz. Az elmúlt 1 hónapban elég sok laptopot hoztak hozzám, voltak közöttük 10 éves technikai amortizáción túli gépek, és vaci új 17 colos SSD + 1TB vinyos 350 ezres példányok is, így már lassan kezdem megunni őket. A hab a tortán, hogy eladtam a 4-5 éves de makulátlan T61-es Lenovo-mat is, amit szerettem, nagyon jó állapotban volt, meg igazából szükségem se volt ennél komolyabb gépre, de tudjátok, az a fránya emberi tulajdonság, az elégedetlenség bennem is csak ott motoszkál időnként. Szóval lecseréltem egy i5-s konfigra, egy viszonylag ritka Asus U36G laptopra: Nagyon pöpec kis gép, 13.3”, ultrabook jellegű, de annyira nem lapos, ODD már nincs benne, viszont van benne 2 db videokártya, és az aksija határ esetben 10 óra feletti értékeket is képes produkálni. A lúd legyen kövér alapon amit lehetett abból nagyobbat tettem bele, 4GB helyett 8GB RAM (szerintem felesleges, annyira mint civic-re DTM szerű hátsó szárnyat rakni), és az 500GB HDD helyett egy 256GB SSD. A RAM-al kicsi porul jártam, mert gyárilag rossz volt, pontosabban ment a gép vele, csak amikor több memória kellett volna akkor dobot mindig hátast, és fél óra alatt 4 kék halál az kicsit sok volt a jóból. De garis volt, így csere, csak hát az is idő. Mondjuk megnéztem a memtes86+ programmal, és hát a hibás blokkok száma alapján eléggé csodálkoztam rajta, hogy egyáltalán be tudott vele hiba nélkül tölteni a gép.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • RoboCop - a propaganda rendszer működése egy akciófilmen keresztül

    Ez az írás itt most talán első blikkre úgy tűnik, hogy filmkritika lesz, de nem igazán ezért fogtam bele a megírásába. A film maga szinte tökéletes adaptációja az 1987-es első résznek, bár az olyan magasra tette a mércét (az akkori technikai szinvonalon), hogy nehéz átugorni, és ennek sem sikerül. A város, a történet, egyes nevek részben vagy egészében megegyeznek. Jó a szereplőválasztás, a zene, a forgatókönyv, a rendezés, a hangok, tényleg elsőosztályú film lett belőle ebben a lövöldözős kategóriában. Aki ezt a stílust szereti az mindenképpen nézze meg, aki meg látta a régi részeket, annak kötelező darab, bár a többség szerint rosszabb annál, tehát lehet, hogy jobb ha nem hasonlítjuk össze őket. De ha mégis?

    Mibe lehetne picit, de tényleg csak picit mégis belerúgni? Talán a síró robot az már túlzás, ráadásul nekem úgy tűnt, csak frissen vágott hagymát tettek az orra alá és azért sírt, a mimika rész pont ezért elmaradt, illetve csak minimálisan látható. Meg kell nézni néhány nagy férfi színészt amikor sírnak, akár Samuel L. Jackson, vagy éppen Bruce Willis az profi kivitelezés, sok gyakorlás van benne. A családdal való első találkozást is talán picit jobban ki kellett volna dolgozni érzelmi vonatkozásban, mert kissé steril lett.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • 2014.05.18 vasárnap - 46 km gyalogtúra és előzményei

    Szombat
    Az első részt nyugodtan átugorhatjátok, mert csak a szombati előzményeket tárgyalom benne, ez inkább csak nekem memoár. Picit rosszul ment az egész hetem, valahogy állandóan időzavarban szenvedtem. Úgy éreztem magam mint egy nyugdíjas, alig kell valamit csinálni, de valahogy még sincs semmire se idő. Csütörtökön voltam anyáméknál, távozáskor megjegyezték, hogy péntek szombat vagy vasárnap (nem tudják melyik nap) hoznak nekik 10 köbméter fát, a kapuba fogják (tudják) lerakni, szóval fel kellene vágni és elrakni, úgy rendezzem a hétvégémet. Szóval a hétvégi fitneszprogramom rögtön meglett:) A legesélyesebbnek a szombat tűnt, de szombat reggelre lebeszéltem egy találkozott, egy srác bejött Miskolcra az eladó GTX 670 videokártyámért, és mivel nem volt bennszülött, ezért nem akartam, hogy eltévedjen, így inkább lementem hozzá a buszpályaudvarra. Miközben vártam rá, anyám rám csörgött, hogy jövő hét szombatra tolódott a favágó program. Ez így jobb is, mert nem éreztem most magam elég erősnek hozzá, ráadásul a láncfűrészhez a vateráról rendelt élező szerszám se érkezett meg, mégis csak jobb lesz a jövő héten kifent fűrésszel dolgozni mint most életlennel. Megjött a srác, odaadtam a VGA dobozát, bele se nézet, kérdeztem miért, azt mondta megbízhatónak tűnök, engedtem az árból neki és elköszöntünk.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • I must never give up!

    I must never give up!, szabad fordításban Soha sem adom fel! A cím sokat elmond arról amiről írni szeretnék, pontosabban egy képről, és az azon lévő fáról lenne szó (nem tudom milyen fajta, de ez a „paraméter” az írás szempontjából teljesen lényegtelen).


    a képet, amiről szó lesz

    Elnézést kérek a minőségéért, nem egy kiállításra szánt darab, de nem a saját gépemmel készítettem, hanem direkt ezért az egy képért kölcsönkértem egy ismerősét, azzal fotóztam. Mint látható a képet 2012 októberében készítettem, ezt az írást is már lassan 1 éve megírtam, csak elfelejtettem felrakni:) Szóval egy turista csoporttal voltam a Mátrában, engem kifejezetten a csillagvizsgáló érdekelt, mert oda civilként nem lehet csak úgy besétálni, protekció kell hozzá, de a csoport 1-2 tagjának ez megvolt. Utána voltunk a Parádi kocsimúzeumban a Cifra istállóban ([link]), gyerekkoromban voltam ott utoljára és végül Eger mellett a Szépasszonyvölgyben ([link]) kötöttünk ki, ahol megannyi borospince várja a szomjas látogatókat.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • DriverMax a drivermágus programocska (update 2014.08)

    Szóval az egész úgy kezdődött, hogy hozzám került az egyik CHIP DVD melléklet, amit érdeklődve kezdtem tanulmányozni, elég rég volt már az utolsó a kezemben. Kicsit kiakasztó ez a saját felületük, minek erre a feladatra programot írni, miért nem jó mondjuk egy szimpla HTML-ben? És miért nem lehet teljes képernyőre tenni? Elég hülyén néz ki full HD monitornál. Na mindegy, tartalmát tekintve sajna szinte semmi nekem valót nem találtam. Volt rajta valami weboldal lépésről lépésre című alig 5 perces videó, és hát a többi videót megnézve igazából annyira alap, általános ismereteket adott vissza, hogy nem érdemes vele foglalkozni, de legalább megtelt velük a korong. Egyedül csak a kész weboldalak több böngészős tesztje volt érdekes, és hasznos, mármint persze csak annak aki foglalkozik WEB lapokkal. A driver részt, én így az internet korában teljesen feleslegesnek tartom. Anno amikor még a betárcsázós internet volt és olyan lassú volt az egész, hogy egy 80kbytos kép letöltésén is elgondolkodtam kell-e ez nekem, akkor driver hiányában (elveszett CD, vagy újabb VGA driver) miatt kifejezetten jó volt, és sokszor nagyon jól jött. De most amikor a legkisebb diginet csomag 20Mbit/sec, akkor már kissé idejét múlt. Volt rajta több teljes program, persze szinte mindegyiket regisztrálni kellett a használathoz, illetve volt ami mellett ott fityegett az árcetli is. Ez engem miért zavart? Hát mert olyan aprócska programokért kértek 4400 forintokat, hogy köpedelem.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • Filmkritika - Felhőatlasz

    Ez egy hosszú és unalmas leírás lesz, ezért csak 2 Red Bull-al szabad elé leülni:) Tudom, picit most negatív leszek ezzel az szösszenettel, de ez van, én se örülök neki. Ha nagyon jó lett volna a film arról nem írnák egy sort se, nem vagyok egy ömlengős típus. Szóval megnéztem a Cloud Atlas, nálunk Felhőatlasz néven bemutatott nagy költségvetésű hollywoodi filmecskét. Őszintén szólva nagyon nagy csalódás volt a számomra, komolyan mondom vétek érte 1 petákot is kiadni, a rá pazarolt majdnem 3 órát (2 óra és 48 perc hosszú) meg pláne sajnálom! Mivel nem moziban ültem végig hanem otthon, ezért megtehettem magamnak azt a luxust, hogy nem egyszerre mentem rajta végig, hanem részletekben, és hát kellett hozzá gyomor, legalább 5x nekiugrottam de így is bő 1 hónap lett mire végeztem vele, és erre még nem volt példa. A jó filmnél az ember teljesen kikapcsol, teljesen rákoncentrál, és (ha tehetitek próbáljátok meg ilyenkor kicsit magatokra figyelni mert akkor észrevehetitek, hogy) alig vannak az embernek gondolatai, agyilag majdnem teljes a kikapcsolás. Ha rossz a film, akkor az ember fejben nem ott jár, hanem azon gondolkodik, hogy mi lesz a vacsi, holnap reggel melyik inget veszi fel, fog-e esni, befizette-e a gázszámlát, stb. Ilyen egyszerűen el lehet dönteni, hogy egy film jó-e vagy sem.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

  • Recuva File Recovery, a program amire előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz

    Nem tudom ki mennyire ismeri, de ez annyira jó program, hogy kénytelen de írok róla néhány sort. Aki mégse hallott volna róla, ezt az apró program törölt állományok visszaállítására szolgál, és erre a célra talán nincs is jobb nála.

    Néhány hónapja tettem fel, már nem emlékszem pontosan mire is kellett, de az undelete360-al együtt valamit próbálgattam, és végül a recuva jobbnak tűnt, az maradt fent. Elég óvatosan szoktam törölgetni, nagyon nagy rutinom van benne, de tegnap mégis csak szükségem volt rá. Volt némi időm a melóban, és rendezgettem a pendrive-on lévő állományokat, majd otthon átmentettem őket a végleges helyükre, mivel nem szeretem ha valami több helyen is megvan, mert akkor nem tudom melyik a legutolsó változat. Szóval minden ami kellett átmásoltam, majd töröltem a pendrive-ról a mappát. Igen ám, csak utána vagy 5 perccel jutott eszembe, hogy volt 3 GIMP kép állományom ami az egyik alkönyvtárban csücsült, az is kellett volna. O mondom, de jó hogy a pendrive-on nincs kuka, most használhattam volna. Már majdnem lemondtam róluk, aztán eszembe jutott a már korábban felrakott recuva.

    Folytatás...

    caprine 10 éve

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.