2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

DriverMax a drivermágus programocska (update 2014.08)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szóval az egész úgy kezdődött, hogy hozzám került az egyik CHIP DVD melléklet, amit érdeklődve kezdtem tanulmányozni, elég rég volt már az utolsó a kezemben. Kicsit kiakasztó ez a saját felületük, minek erre a feladatra programot írni, miért nem jó mondjuk egy szimpla HTML-ben? És miért nem lehet teljes képernyőre tenni? Elég hülyén néz ki full HD monitornál. Na mindegy, tartalmát tekintve sajna szinte semmi nekem valót nem találtam. Volt rajta valami weboldal lépésről lépésre című alig 5 perces videó, és hát a többi videót megnézve igazából annyira alap, általános ismereteket adott vissza, hogy nem érdemes vele foglalkozni, de legalább megtelt velük a korong. Egyedül csak a kész weboldalak több böngészős tesztje volt érdekes, és hasznos, mármint persze csak annak aki foglalkozik WEB lapokkal. A driver részt, én így az internet korában teljesen feleslegesnek tartom. Anno amikor még a betárcsázós internet volt és olyan lassú volt az egész, hogy egy 80kbytos kép letöltésén is elgondolkodtam kell-e ez nekem, akkor driver hiányában (elveszett CD, vagy újabb VGA driver) miatt kifejezetten jó volt, és sokszor nagyon jól jött. De most amikor a legkisebb diginet csomag 20Mbit/sec, akkor már kissé idejét múlt. Volt rajta több teljes program, persze szinte mindegyiket regisztrálni kellett a használathoz, illetve volt ami mellett ott fityegett az árcetli is. Ez engem miért zavart? Hát mert olyan aprócska programokért kértek 4400 forintokat, hogy köpedelem. Itt olyanok is voltak (konkrétumok nélkül) amiket amúgy ritkán kell használni, tehát nem víruskergetőről, vagy tűzfalról van szó, azok megérnek ennyit. Ja és ez csak az 1 éves ár, utána megint meg kell venni! Mondjuk összehasonlításnak ott van a totalcommander-em, legalább 10 éve használom, 1x kellett érte fizetni, ennyi, azóta is folyamatosan frissítik az igényeknek megfelelően. Nevetséges.

A programok között találtam a DriverMax (http://www.drivermax.com) nevű kis programocskát, amivel már évekkel ezelőtt volt kalandom, de rémlik, hogy akkor is kiakasztott valamivel. Gondoltam, hátha mostanra kijavították a hibáit, adunk neki egy újabb esélyt. Mint a neve is sejteti, ez a program a driverek (alaplap, chip, USB, LAN, VGA....) frissességét ellenőrzi le, és tesz javaslatot a cseréjükre, amit elméletileg magától meg is tud tenni. Ezen túlmenően „elméletileg” ingyenes, telepítés után mégis regisztrálni kellett, illetve bocs, egy fiókot kellett létrehozni hozzá. A metró felületecske nem tetszett, nekem ez a csempézgetés olyan helypazarló megoldás, pláne egy ilyen aprócska programnál ahol csak néhány menüpont van. Lehet vele mentést csinálni, elindítom, elég gyorsan lefutott. Csapjunk a lecsóba, elindítom az ellenőrzést, 27 db driver esetében tud újabbat, ez már döfi. Az már nem tetszett, hogy a listába felhozta azokat is amiknél nem volt újabb, kicsit zavaró. Kiderült tud magától is frissíteni, illetve mégse mert nekem kell kattintgatni hozzá. A listában a kettő utolsót lefrissítettem, a harmadiknál jön az üzenet, hogy csak napi 2 engedélyezett, na ennyire free ez a program, de mondom még van 25db, szóval 13 nap alatt minden meglesz, azt kibírom. Gép újraindítás, minden okés. És most kezdődött a fekete leves:

- Nézem az „out off date” listát, hát ott olyanok is voltak mint az nvidia geforce driver, pedig abból tuti a legújabb volt fent. Annál újabb csak a béta verzió van, arra meg csak nem kéne frissíteni.
- Az eszközkezelőbe véletlen betértem, felkiáltójel sehol se volt, igaz előtte sem volt ilyen gond. Az egérnél viszont valami „poligneto” driver szerepel, ami eddig nem volt. Honnan a francból szedte?
- Nézem a drivermax kitett az órához egy kis ikont, és automatikus indításra rakta magát. De minek ez? Magától amúgy se tud frissíteni, meg nem is lenne jó ha tudna! Ha meg én kíváncsi vagyok a frissítésre, elindítom manuálisan a keresést, és majd utána eldöntöm kell-e, és mikor teszem majd fel. A tököm ki van ezzel a sok apró programmal ami mind alapból beteszi magát az oprendszerrel együtt automatikusan induló programok listájába, mint ha olyan nagyon fontosak lennének, de hát nem azok! De legalább erre volt opció és ki lehetett kapcsolni, legalább idáig eljutottak és nem kellett a regisztryben turkálnom hozzá. Az már más kérdés, hogy ha jól rémlik másnap bekapcsolva mégis csak elindult magától, na ennyit erről.
- Picit untam magam, esős volt az idő, ha már megvan eredetiben, felraktam a GTA4-et, nyomultam vele néhány percet. Egyszer csak kidob az asztalra (mintha Alt+Tab nyomtam volna). Hát mi van az orrom előtt? A drivermax feedback agent (visszajelzés küldő)! Kurva mérges lettem, mi a francot képzelnek ezek? Még jó hogy nem multiztam, csak szóló játékot nyomtam. Felbaszták az agyamat, pláne úgy, hogy elméletileg nem is ment a drivermax, de ez a sz@r mégis feljött. 98 óta van PC-m de ilyet nem láttam, hogy valami program ennyire felülbíráljon mindent. Olyan van, hogy elindítasz egy progit és kis ablakban figyelmeztet a frissítésére, már bocs a kifejezésért de egy vacak véleménynyilvánítással ne huzzuk már ki a gyufát felhasználónál! Komolyan gondolták, hogy ez bárkinek olyan fontos lenne, hogy mindegy hogy mit csinál az a paraszt, sz@runk rá, de mi ezt a pofájába toljuk a képernyő közepére mert ezt most igen is ki kell töltenie! Ez most így 2014-ben komoly volt? Mi a francot képzelnek ezek?! Még szép, hogy nem küldtem visszajelzést, bár legszívesebben beírtam volna nekik egy olyat!
- Másnap megint 2 tételt frissítettem, méghozzá az inf, és az USB volt nálam soron. Újraindítás után minden jónak tűnt. Este el akartam menteni a cuccost a külső mobilra, hogy ha lesz a melóban időm, akkor foglalkozzam vele. Erre a célra van egy 500GB Samsung S2 USB 3-as vinyom. Bedugom az előlapi USB 3 csatiba, érzem, hogy felpörög de nem csatlakozik, átdugom az USB 2-esbe, ott szintén zenész. Na mindegy akkor az A-data USB3-as pendrive is megteszi, a 3-asban semmi, a 2-esben már dob neki meghajtó jelet, de nem azt amit szokott (én a B-re szoktam tenni), és ha rákattintok akkor nem tud hozzá kapcsolódni. Itt valami nagy gubanc van. Hát így este 11-kor már nem fogok hozzá, majd holnap. Másnap a céges gépemen kipróbáltam mindkét eszközt, és csont nélkül mentek, innentől tuti volt hogy ki a ludas. A drivermax sorsa megpecsételődött, ugyan úgy mint az évekkel korábbi verziója ez is ment a kukába! Basztatja a felhasználót, elrontja a gépemet, még szép, hogy hazaérve az első dolgom volt letörölni. Leszedtem a gyártó honlapjáról az alaplapi és VGA drivereket, és újratelepítgettem őket. És lőn világosság, a vinyó és pendrive is megint ment, ugyan úgy mint a drivermax előtt.
- Abba már bele se merek gondolni, hogy mi lett volna, ha valami olyat tett volna tönkre ami miatt el se indul az oprendszer. Hú de szidtam volna akkor őket.
- Hab a tortán, hogy uninstall után néztem a több 100 megás mentés könyvtárát meg fent hagyta, legalább egy kérdést betehettek volna az eltávolítójukba, hogy kívánja-e megtartani ezt vagy törölhető. Gratulálok nekik. Sőt magát a főkönyvtárát, benne az uninstalláló és a program exe állományát is fent hagyta, még 1 ilyen félc munkát!

Szóval ezek után mindenki csak saját felelősségére telepítse fel ezt a "free" programocskát. Nálam a nem kívánatos kategóriába került, soha többé nem kérek belőle, még ha fizetnek érte akkor se rakom fel többé!

*****************************************************

Update 2014.08

Adtam a programnak egy 2. (talán utolsó) esélyt, mert én ilyen megbocsájtó vagyok. Újraraktam a laptopomat, minden eszköz megfelelően működöt, nem volt aminek driver hiánya lett volna. Leszedtem a honlapjukról a legújabb drivermax-ot, felraktam majd ráengedtem a keresést. 26 driver frissítést talált, ebből az egyiknél elindítottam a frissítést. Eddig az volt, hogy napi 3 ingyen leszedhető, most ezen csavartak egyet. Feldob a kiválasztás után egy panelt, ahol a fizetős verzió előnyeit ecsetelgeti free download mellett. Free esetében 3 perc 55 másodperc múlva indíthatjuk majd el a letöltést. Kivártam, leszedtem, látom később is lehet telepíteni, de én most akartam, telepítés előtt tud visszaállítási pontot csinálni. Következő drivernél már 6:55 az idő, az azt követőnél meg már 1 óra 55 perc. Hú mondom, ha ez ilyen tempóban megy akkor a 26. elemre már 2 hónapot kellesz várnom :)

Nézzük a hibákat:
- továbbra is free-nek mondja magát a program, de mint látjuk nem az
- durva lett ez a free download letöltési limit, érezték, hogy ez a napi 2 megoldás és a többi plusz nem eléggé erős ráhatás a pénztárca kinyitására
- legújabb Nvidia VGA driver fent, de mégis frissítene, csak nem megint bétára?
- ugyan ez az integrált Intel VGA esetén aminek nem friss állapotára a windows update szokott figyelmeztetni, de állítólag ebből is van újabb
- Fresco USB 3 vezérlőm van, a frissítés után nem működött a port (eszközkezelőben felkiáltójel került mellé), a külső vinyomat nem ismerte fel, még egy tikk se volt a kapcsolódás jelzésére, átdugtam a USB 2 portba ott ment, saját drivert visszaraktam, megjavult
- Logitec vezeték nélküli laptop egerem van mini nano egységgel ami mindig benne van az egyik USB 2 portba, emiatt Logitec drivert is telepített a progi, szerencsére semmit se cseszett el vele, de az eszközkezelőben felkiáltójel került a Logitec mellé, ráadásul kettő is, amit nem tudom, hogy és miért csinált?!

Szóval a program még mindig kissé nyers. Ha nincsenek meg az eredeti telepítő driverek, akkor a lecserélendő rendszerben a driverek mentésére ajánlható a program (bár nem probáltam ki az így elmentett driverek felhasználását vajon jó-e), de a frissítéseknél még mindig félmunkát végez, és mint látható el is cseszheti a rendszerünket. Szóval mindenki csak saját felelősségre használja!

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.