2024. április 13., szombat

Gyorskeresés

Üzletszabályzat, privi írás és általános normatívák a kapcsolatfelvételnél

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez egy általános leírás lenne arra vonatkozóan, hogy mit tekintek, mi a szükséges feltétel / etikett a privátok írásánál, illetve az üzletelésnél a részemről a PH és a hardverapro esetében. A leírtakat a részemről elfogadottnak tartom, saját magam be is tartom, és szerintem ennek tartalmával részben vagy egészében sokan mások is egyet értenek.

Privi írása:
-A privát gyakorlatilag egy levél, és ahogy tanították általánosban, kell az elejére egy köszönés, utána jöhet a téma, a végére meg egy aláírás, elköszönés, valami lezáró illik. Aki lehagyja a köszönést az alapvetően bunkónak tekintem, ez olyan alapvető dolog mint például, hogy nem megyek be kopogás nélkül másnak a szobájába, irodájába.
- Ha csupa kisbetűvel írsz egy levelet azzal szintén önmagadat minősíted, kb. általános iskola 3 osztályának szintjére rakod vissza magad vele. Kezdő nagybetű, mondat tagolás, vessző, ne legyen 5 soros a mondat, néhány helyesírási hiba belefér, én elgépelésnek tekintem, nem zavaró. Ha már nincs stilusa az embernek akkor a szokásos sablont - amit iskolában tanítottak tehát mindenkinek ismernie kellene - nem árt betartani.
- Adjuk meg a kellő, minimális tiszteletet a másiknak, nem ittuk meg a pertut. Itt nem a magázás vagy tegezésre problémájára gondolok hanem a szóhasználatra. Egy vadidegennek írt levélben nem úgy inditok, hogy: "Cső öcsisajt! Mennyi a ......." Ezt a stílust nem mindenki kedveli, a haverjaival az ember esetleg megengedi magának X évi ismeretség után, de egy ismeretlennel szemben talán nem a legjobb módszer.
- Ha kérni szeretnél valamit (mert végül is azért írsz nekem) akkor kérj, és ne utasíts. Nem vagy a kiképző tisztem vagy a fönököm hogy utasítgasson!
- Kerüljük az olyat, hogy neked „kell” csinálnod ezt vagy azt, vagy ennyiért „kell” adnod. NEM KELL! Az árat az eladó szabja meg, ha a vevő elég szimpatikus akkor engedek belőle, ha meg bepöccent akkor lehet, hogy kétszer annyiért sem adom oda.
- El szoktam követni azt az "aljasságot", hogy esetenként ha alkudoznak velem akkor nem hogy lefele megyek el az árral hanem felfelé:))), semmi nem tiltja.
- Kerüljük a személyeskedést, pozitívan nem hatunk egymásra vele, ha meg üzletelni akarsz velem, és olcsóbban szeretnéd a terméket akkor meg biztos nem fogsz vele eredményt elérni sőt ellentétes irányba megy el a dolog.
- Ha üzenetet írsz nekem valamilyen cuccommal kapcsolatban akkor mindenképpen szükséges a hirdetésre vonatkozó információ, melyik termékem a kérdés tárgya mert egyszerre több terméket is hirdetek. Tehát volt olyan hogy megkérdezték gari mennyi? Mondom mire? Hát az SSD-re. És melyikre mert kettő is van? Na erre már nem válaszolt az illető, rájött, hogy elbaltázta a dolgot. Csak annyi kell hogy pontos nevet írtok, vagy a hirdetés címét bekopizzátok (nem egy bonyolult dolog bár egyeseknek úgy tűnik mégis az). Vagy a legjobb az ahogy én csinálom, hogy az üzenet elejére bedobom a hirdetés linkjét, így ha vissza kell keresnem melyik áruról érdeklődtem, akkor a priviben az is benne van, csak ráklikkelek, így a saját maga helyzetét is egyszerűsíti vele az ember.
- Sok esetben nem a saját hanem a haveri köröm cuccait árulom, ezért ha plusz infó kell akkor nem megy hipp-hopp, ezeket be kell szereznem, egy HD sentinel infóért el kell mennem a tulajhoz, elkészítenem, ez idő, esetenként több nap, melózom, nem vagyok kenguru és a jauntolás se megy (egyenlőre).
- Ha túl sok levelem van akkor lehet nem válaszolok mindegyikre, pláne olyanokra amiknek utána is kell néznem, de ez többnyire csak idő kérdése. Ha túrázom a hegyekben vagy külföldön vagyok akkor meg nem internetezek, sorry, de kell a szünet.
- Fent tartom a jogot, hogy bunkók, személyeskedők és kupecek esetében nem válaszolok, ha meg benne van a válasz a hirdetésben akkor sem, minek? A reggeli csipakimosás mindenkinek a saját ügye.
- Privire nem kötelező válaszolni, a PH szabályzatában sincs benne! Ha nekem valaki 1 hét után nem válaszol, akkor törlöm a neki írt privit, ennyi, nincs ebből gond, tovább lépünk. Én teszek neki szívességet hogy érdeklődök a cucca után és esetenként meg is veszem. Persze ez elég nehéz ha nincs meg a megfelelő info. Volt olyan aki 40 perc alatt 3 privit írt nekem, az elsőben volt a kérdés, a 2. és a 3. levélben meg türelmetlenül követelte a választ, mit képzelt mi ez itt MSN?
- Használd a smile lehetőségeket. Olvasáskor a hangsúlyt csak ezzel tudod érzékeltetni, vagy fogalmaz nagyon pontosan nehogy félreérthető legyen amit írtál. Kezdő nettezők sokszor meglepődnek, hogy egy pontatlanul leírt mondatot mennyiképpen lehet értelmezni, a smile ebben segít.

Kapcsolatfelvétel
Az üzlet mikéntjét csak és kizárólag privát üzenetben beszélem meg a leendő vevővel. Így nyoma marad az üzletnek és elkerüljük a félreértéseket, visszaolvasható és követhető az üzletmenet (pl. cím megadása) és elkerüljük vele a tévedéseket vagy félreértéseket ami telefonnál előfordul. Semmi para, csak ez így preciz, a szó elszáll az írás megmarad. A hirdetésben a hozzászólásokban ne keressetek üzleti ajánlatokkal, felesleges. Ott csak és kizárólag a termék(ek)kel kapcsolatos "közérdekű" kérdésekre (kimaradt technikai adatok, állapot, képek stb.) válaszolok és UP-okat fogadok el, köszönöm. Telefonszámot nem adok meg csak ha valaki személyesen veszi át a terméket (neki is csak akkor ha már írásban megegyeztünk a fizetésről), a postai átvételnél szerintem felesleges a telefon. Akinek megvan a telefonom de nem veszem fel ne idegeskedjen, nem mindig van nálam, vagy némán van (előadáson vagyok), vagy sokszor olyan helyen tartózkodom (fent a hegyekben vagy esetleg a föld alatt) ahol NINCS térerő (a 100% lefedettség kamu).

Ár és az alku
- 1-2 alkalomtól eltekintve mindig reálisan áron hirdetem a termékeimet, sőt sokszor az enyém a legolcsóbb így nem nagyon fér bele alku. Próbálkozni lehet, de ne a "mennyit engedsz a feléből", és "mennyi lenne az utolsó ára", kérdésekkel indíts, mert hajlamos vagyok átsiklani az ilyen tartalmú üzeneteken és esetenként nem is válaszolok rájuk. Amúgy is szinte a legolcsobban adom az árut, minek engednék még abból is??? Légy logikus, nézd meg mennyiért megy legolcsobban a termék és ha az alatti árban gondolkozol akkor ilyen ajánlattal meg se keres, ne fussunk felesleges köröket, a válaszom kapásból: NEM! Normális ajánlatot természetesen meghallgatok, DE! akinek egy fél éves alig használt garis cuccnál a bolti legolcsóbb árnak az 50-60%-a a „reális” az a gyógyszerészét keresse meg és ne engem.
- Az árképzés az én dolgom, illetve ha más cuccát árulom akkor a tulajdonosáé. Nem érdekel, hogy kinek milyen anyagi gondjai vannak és ezért mennyi pénze van rá, adja lejjebb az igényeit és vegyen mondjuk kisebb VGA-t, kevesebb memóriát, kisebb SSD-t, ennyi. Nem érdekelnek az olyan üzenetek, hogy „nekem ennyi pénzem van rá”, törd fel a malacperselyt vagy vegyél fel hitelt.
- Nem érdekel, hogy más mennyiért árul hasonló terméket. Valaki eladott valamit extra olcsón mert vagy meg volt szorulva vagy csak szimplán debil az illető, vagy lopott volt a termék, mindegy miért, erre többiek is már rögtön abban az árban kezdenek gondolkodni. De én nem vagyok se debil, megszorulva sem szoktam lenni és nem árulok lopott cuccot, az a vonat meg már amúgy is elment, fuss utána, hátha utoléred:)
- Ha van jobb ajánlat akkor nosza oda kell menni, vedd meg azt, ne lopjuk egymás idejét, hogy te láttál ezt meg azt, ha az jobb ajánlat vedd meg azt, egyszerű, engem minek fárasztasz vele na meg magadat is?!
- Amelyiknél nem írtam árat, az azért van, mert mert utána kell néznem, nem vagyok tisztában az árával, vagy egyszerűen még nincs nálam a termék, nem tudom az állapotát, de ajánlatokat lehet rá tenni már ekkor is. Ha érdekel akkor szólsz, írsz egy árat, ha megfelel akkor viheted is.
- Ha valaki alkudni szeretne előre jelezze, ne akkor amikor már 15 levet váltottuk és letárgyaltuk a címet is. Ez vonatkozik a személyes átvételre is, ha nem került szóba akkor a kikiáltási árat fixnek tekintem, és ha azt nem kapom meg akkor részemről tárgytalan, kivétel az olyan termék aminél a külső is számít, például a karc egy telefonon, vagy egy monitoron, de egy vinyonál ne számítson már ugyan ez.

Személyes átvétel
Ezt az átvételt preferálom, mivel ekkor látom a vevőt, plusz (hasznos) infókat tudok neki adni, látja a termék állapotát és el tudjuk kerülni az esetleges félreértéseket. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy az illető mennyire jártas az adott termékkel kapcsolatban, elmondom esetenként hogy kell beszerelni, sőt ha kell akár be is szerelem, de volt olyan akinek dobtam egy Youtube videót mert maga akarta megcsinálni, de nem értett hozzá, viszont a videó alapján már neki is ment. Személyes átvétel CSAK Miskolcon! Amikor valaki tőlem 50 kilométerre lakik és se a 700 forintos postát nem vállalja be, se azt, hogy kb. 700 forintért busszal bejöjjön Miskolcra, de tőlem elvárja, hogy 400 forint feletti benzinárnál vigyem el neki a cuccost házhoz és persze ingyen az azért elég égő a vevőre nézve, a válaszom nem, kivéve ha éppen arra van dolgom, de ennek kicsi az esélye.

Postázás
- Amelyik a termékemnél az szerepel, hogy nincs posta, akkor nincs posta, nem véletlenül van ez kiírva. Ez a túl nagy termékeknél és doboz hiányában fordulhat elő, egyébként kérésre mindent postázok.
- Postázást csak előreutalás után vállalok. A pénz beérkezésének napján fel is adom, amennyiben nem vagyok akadályoztatva, és erről üzenetet is küldök. Sok esetben a postai feladóvevényt beszkennelve priviben megadom, így látni rajta mikor, hol lett feladva, mennyi a súlya, mennyibe került, milyen címre ment, stb, nem árulok zsákbamacskát.
- Ha állom a postát azt külön jelzem, főleg nagy értékű termékeknél, illetve akkor ha nem alkudnak velem akkor belefér, de egy 1000 forintos terméknél nem vállalom be a mondjuk 500 forintos postát.
- Mindig ajánlottan adom fel a terméket, hogy maradjon valami a kezemben, eddig 1 alkalommal volt rá szükség (a karácsony előtti tumultusban a postán nem találták 1 hétig a csomagot).
- Amennyiben a címzett nem veszi át a csomagot és a posta visszajuttatja hozzám, csak a postaköltség újbóli befizetése után adom fel azt újra. Ilyenkor ha a vevő meggondolta magát akkor a termék árát (kérésre) visszaadom, de a postaköltséget nem! Abban az esetben, ha a kézbesítés miattam (pl.: rossz címzés) nem valósul meg, akkor az az én saram, de ezért kérem mindig priviben el a címet.
- Postai utánvét nálam nincs! Kivéve annak akinek több pozitív referenciája van mint nekem. Tehát nekem a teszveszen meg a vaterán az elmúlt 10 év alatt van több mint 140 sikeres adásvételem (ott is caprine a felhasználói nevem), a PH-n meg 50 felett vagyok valahol. Egyéb esetben utánvét akkor lehetséges (de csak ha jó kedvem van), ha legalább a postadíjat előre megkapom.

Garancia
A legtöbb terméket még garanciás időszak alatt eladom, és mivel szeretek legális forrásból vásárolni ezért többnyire van garpapírja. Másféle garanciát nem tudok vállalni, max. a kipróbálásit. Ha hibás terméket árulok azt jelzem, alapvetően mindent kipróbálok eladás előtt (memóriáknál memtest86, stb.), van, hogy 1 hétig is benne van a gépemben, innentől kezdve én hibátlannak tekintem. Onnantól fogva, hogy átvetted nem fogadok el reklamációt, pláne esztétikait! Helyieknek az alkatrész függvényében ingyen vagy egy kisebb összegért azt be is építem, így nincs vita, hogy az alkatrész a beszerelés során sérült meg, vagy már eleve is hibás volt, nem működött, stb.

Beszámítás, csere
Szabadon lehet próbálkozni, de szinte csak elektronikai termékek érdekelnek, tehát baseball ütő vagy a nagyi guchi táskája, megunt barátnő nem érdekel (kivéve ha elég nagy mellben:))). Természetesen csak olyan számítok be amire szükségem van, vagy gyorsan tovább tudom adni, ezeket normális áron is át tudom venni, nem feltétlen kell a nyomott ár mint a többi eladónál. Viszont ha nincs garpapírja, számlája akkor csak kipróbálás után és csak nyomott áron érdekel mivel ez számomra jelentős érték csökkentő tényező és egyben bizonytalansági tényező is az áru legalitását tekintve.

Megbízhatóságom
A megbízhatóságom mint fentebb is leírtam nagyon pozitív. Ezeknek a vaterán és a PH kivel érdemes topicjában is utána lehet nézni, nem nagy kaland. A durván 200 sikeres adásvételnél nem hiszem, hogy meg kellene kérdőjelezni a korrektségemet. Van 1-2 fekete pontom a vaterán, kicsit rossz néven vettem, hogy megpróbáltak palira venni, bár én magam semlegest adtam ezen esetekben is pedig engem próbáltak meg átverni, de én igyekszem pozitívan hozzáállni a dolgokhoz meg amúgy is X éve volt.

Amit fent leírtam nincsen kőbe vésve, a változtatás jogát fenntartom! Mindenkinek sikeres üzletelést kívánok! Peace!

Hozzászólások

Nincs találat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.