2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

Recuva File Recovery, a program amire előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem tudom ki mennyire ismeri, de ez annyira jó program, hogy kénytelen de írok róla néhány sort. Aki mégse hallott volna róla, ezt az apró program törölt állományok visszaállítására szolgál, és erre a célra talán nincs is jobb nála.

Néhány hónapja tettem fel, már nem emlékszem pontosan mire is kellett, de az undelete360-al együtt valamit próbálgattam, és végül a recuva jobbnak tűnt, az maradt fent. Elég óvatosan szoktam törölgetni, nagyon nagy rutinom van benne, de tegnap mégis csak szükségem volt rá. Volt némi időm a melóban, és rendezgettem a pendrive-on lévő állományokat, majd otthon átmentettem őket a végleges helyükre, mivel nem szeretem ha valami több helyen is megvan, mert akkor nem tudom melyik a legutolsó változat. Szóval minden ami kellett átmásoltam, majd töröltem a pendrive-ról a mappát. Igen ám, csak utána vagy 5 perccel jutott eszembe, hogy volt 3 GIMP kép állományom ami az egyik alkönyvtárban csücsült, az is kellett volna. O mondom, de jó hogy a pendrive-on nincs kuka, most használhattam volna. Már majdnem lemondtam róluk, aztán eszembe jutott a már korábban felrakott recuva.

Élesbe még sose volt rá szükség, na majd most. Elindítottam, deep scan, hagy szóljon, egy A-data USB3-as 16GB meghajtóról van szó, úgy 1 perc alatt végzett vele. Az eredmény több mint meglepő volt, gyakorlatilag minden megtalált, sőt annyira mindent, hogy keresgélnem kellett a több ezer visszaállítható állomány között a nekem szükséges 3 tételt. Lehet szimplán is visszaállítani vele, illetve az első oszlop egy checkbox, így a bepipáltakat egyben is tudja a bejelölteket visszaállítani. Illetve nem is jó szó rá a visszaállítás, hiszen az szó szerint azt jelenti, hogy visszarakja oda ahol eredetileg volt, de ezt nem lehet, csak más meghajtóra tenni a törölt állományt. A lényeg, hogy jó 1 órányi melómat vissza tudtam szerezni vele röpke 2 perc alatt:) Köszönet érte a fejlesztőknek!!! Ami nagyon jó, hogy lehet fájltípusokra keresni, sőt 2 fokozatban keres, alapból egy sima keresés fut le, és külön lehet bepipálni a már időigényesebb mély keresést. Meglepően gyors a program, nem kell órákat várni az eredményre, persze ez a drive sebességétől, a töredezettségétől, és a rajta lévő állományok mennyiségétől is függ. Külön színjelőli a 100% állapotú állományokat, és azokat amiket megtalál, de részben már valami mással felül lett írva.

Nyilván mindenkiben felmerül a kérdés, hogy egy törölt állományt miért lehet mégis visszaállítani. A trükk annyi, hogy a törléskor az oprendszer fizikailag nem törli az állományt, csak megjelöli, mint felszabadított, a későbbiekben felhasználható terület, így a jövőben lehet majd oda írni. Ha fizikailag is mindig törölné őket, akkor az jelentősen lassítaná a rendszert. Tehát mondjuk letörölnénk egy 4GB-os ISO állományt akkor az most egy pillanat alatt lejátszódik. Ha ténylegesen törölnénk, akkor mondjuk egy 7200-es HDD 100MB/s írási sebességével véve 40 másodpercig törölné azt az egy állományt. Ezért van csak logikai törlés, gyorsulnak a fájl műveletek, és az adathordozónak is kevesebbet kell dolgoznia, hiszen 4GB adat helyet csak néhány bájtot kell átírnia, ami a flash alapú adattárolók esetében (SSD, pendrive) azok korlátozott írásszáma miatt külön jól jön. A másik fontos dolog, hogy a felület optimális kihasználása miatt (ami az SSD-knél külön fontos) az adatok sok esetben inkább az üres területekre kerülnek, mint a már egyszer felhasznált részekre, ezért akár fél évvel korábbi adatok is visszanyerhetőek. Ezzel az optimalizálással részben az oprendszer, de java részt a meghajtó vezérlő elektronikája foglalkozik.

Tudja kezelni az iPod készülékeket, fájlrendszer tekintetében a NFTS, FAT, exFAT amin megy, és a Canon RAW se okoz neki gondot. Azt azért kipróbálnám, hogy mondjuk NDS-en megy-e.

A program nagyon zseniális, sok mindent nem lehet vele csinálni, de amit kell azt tökéletesen megcsinálja. Ingyenes, illetve van licenc hozzá 24/32 juro áron, de nem bírtam rájönni az miért jó. Olyanokat ír, hogy automatikus frissítés, de ilyen most is van igaz kézzel kell elindítani az ellenőrzést majd a telepítést, de az kit zavar. Meg az „Recommended for home users!” illetve a „Recover accidentally deleted files and images!” alatt mit ért pontosan. Van belőle magyar nyelvű is, és egyaránt van 32 és 64 bites verziója, pontosabban csak egy telepíthető változata van, de abban 2 különálló exe is található. Némi recept a sikeres visszaállításhoz:
- eleve már legyen fent egy ilyen programunk (mint nálam is), ha már amúgy is ingyenes, sose lehet tudni mikor kell, ne akkor kelljen keresgélni
- minél jobban teli van a meghajtó adatokkal (százalékosan értve) annál kisebb az esély a sikerre. Egy 90% kihasználtságú HDD-nál sokkal nagyobb az esély a felülírásra, mint egy 25%-osnál.
- a sikeres visszaállítás fontos feltétele, hogy az esélyek maximilizálása érdekében az adott meghajtón az írási műveleteket azonnal fejezzük be. Ha ez mondjuk a D partíción volt, vagy mondjuk pendrive-on akkor nincs gond, de a C-t az oprendszer aktívan használja, az meg magától is menet közben ment, ír, ha más nem is a lapozó fájlba mindenképpen, ezekbe nem tudunk különösebben beleszólni, de ezért ha lehet, legalább ne indítsuk újra a gépet és ne is kapcsoljuk ki!
- ha nincs fent ilyen program akkor szedjük le, és telepítsük, de ne arra a partícióra amin a törölt állomány van, illetve volt, nehogy pont felülírjuk (részben vagy egészében) annak a hűlt helyét.
- kipróbáltam a magyar változatot, a laptopra feltelepítettem, majd az alig 5MB könyvtárat átmásoltam a pendrive-ra, és másik gépen arról elindítva simán ment, annyi, hogy magyarról, visszaállt angolra, de az meg kit zavar. Szóval vész esetére nem árt egy ilyen másolat mobil eszközre, sose tudni.

A honlapjuk: www.piriform.com/recuva
Egyébként az ő termékük a nagyon népszerű Ccleaner is, ami szintén egy szuper program, mondjuk az azért már sokkal több dologra alkalmas mint ez.

Nem szoktam programot dicsérni, de ezt kell. Semmi sallang, tökéletes kivitelezés, funkciógazdagság, ez kell nekünk. Ahogy mondani szokták a nagyon ajánlott kategória. Ha nem kellene olyan ritkán még meg is venném, de mivel ingyenes, még erre sincs szükség:)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.