2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Noname WM8850 7" Android 4.0.3 netbook

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a bejegyzés bemutat egy igazán olcsó kínai netbook-ot.

Az ismerőseim nagy része android tablet lázban ég, illetve egy részük új notebook vásárlását tervezi. Ez engem is elért de nem tudtam dönteni mit vegyek. Egy olyan eszköz kellet amivel tudok internetezni, levelezni, alkalmanként internet rádiót halhatni, esetleg letölteni apró dolgokat. Hordozható eszköz kellet, de nem telefon méretű kijelző hanem annál nagyobb. Nem akartam drága dolgot, tudtam hogy ebay az egyetlen lehetőségem ilyeneket beszerezni jó áron. Így hát keresgéltem kezdetben tabletet, de aztán meggondoltam magam. Az érintős dolgok nekem inkább nőknél jöhetnek szóba nem egy kijelzőt tapogatva, telefonál is kénytelen vagyok használni és leginkább visszaváltanék gombosra. Na akkor mit is akarok, legyen netbook, legyen androiddal. Nem egy átlagos dolog de van pár lehetőség.


A kiszemelt áldozat egy WM8850 7" Android netbook lett. Lényegében megkerestem a legolcsóbb 4-es Androiddal telepített netbook-ot. [link] Érdekesség hogy ugyanezen gépet kérhettem volna WindowsCE-vel is, de haladni kell a korral, az én céljaimnak android felel meg leginkább. A gép megérkezett egy dobozban, viszonylag egyszerű leírással és egy 5v 2A töltővel. (ebay képein 9v-os verzió van, az enyémen 5v-os micro usb)

Leginkább egy kínai hordozható DVD lejátszó és egy átlag netbook keverékének látszik a gép, valószínű előzőhöz köze is van a kijelző részét illetően. A fedlap műanyaga imádja az ujjlenyomatokat begyűjteni, a többi részén sima matt műanyaggal van dolgunk, semmi fémes felület.


A kijelző egy matt 7" 800x480 felbontású 16:9 arányú TFT, ebben a méretben átlagos. Nem érzem kevésnek a felbontását mert az oprendszer szépen megoldja a nagyítást kicsinyítést, a mérete viszont lehetne nagyobb azaz kitölthetné a hangszórók helyét is. Ez még nem ledes háttér világítású.
A billentyűzet apró, a jobb alsó részén túlságosan sűrű elrendezésű bár még használható számomra.
Touchpad is nagyon kis méretű, de mivel kezel egeret is a gép ezért számomra nincs jelentősége. Összesen 6 állapotjelző led van rajta, Egy töltést jelző, egy bekapcsolást, egy wifit és még 3 a billentyűzet megszokott funkicóit jelzi vissza (Caps/Scoll/Num lock),
Kimentek/bemenetek:
Találunk SD kártya olvasót, hang és mikrofon aljzatokat, 2db USB-t, egy micro usb-t töltőnek amivel akár másik gépről is tölthetjük/használhatjuk az eszközt illetve mini HDMI csatlakozót.


A processzor VIA / WonderMedia 8850 a leírás szerint 1,5GMhz-es (ez van a készülék alján is: GMhz!) A programok szerint 1,2Ghz-en futó egymagos ARMv7 Cortex A9 + Mali400. A procihoz társul még 512mb ddr ram, ami egyes oldalakon ddr3 ként van feltüntetve. Az 1gb rammal szerelt gép jóval drágább, nekem nem nem érte volna meg. Jelenleg nincs olyan progim amivel akár ezt az 512mb-ot megtölthetném.

Eddigi használat során kellően gyors.
A háttértár 4gb-os NAND FLASH. Ha kevés lenne akkor SD kártya kisegít, de sima pendrive is megoldás lehet helyhiányra. Mobil vincsit próbáltam, nincs elég áram ahhoz hogy működni tudjon vele egyből lekapcsol. A telefonomat (zte blade) agyontelepítve a szükséges programokkal sem értem el 200-300mb-nál több használatot, ennél a gépnél nekem 4gb bőven sok.
A Mali400 videógyorsító megbirkózik HD videókkal is, bár ennek a hdmi kimenet használatánál van nekem jelentősége. Játszani amúgy is csak a Heroes of might and magic 3-at raktam rá amihez nincs szükség 3D gyorsításra.
Akkumulátora a készülék leggyengébb pontja, mindössze 2 és fél órát bírt. Annyi tudok róla hogy 3,7v 3000mAh. Szerencsére számítottam arra hogy gyenge lesz, és van külső akkumulátor pakkom ami 12000mAh-s ezzel már megtoldható elegendőre a használati idő. Mivel USB ről tölthető és működtethető ezért sok lehetőségem van megtáplálni.
Hangszórója nem egy csúcs de a célnak megfelel, a beépített mikrofon is teljesen jól érthető hangot produkál skype-on keresztül. Webkamerája teljesen átlagos 640x480-as szintén skype célra megfelel.
3G modem nincs benne gyárilag, de usb-vel támogatja.

Használata először kicsit furcsa hiszen elsősorban okostelefon és tabletre szánt oprendszer fut rajta, de hamar meg lehet szokni. Szerencsére nagyon jól megoldották a billentyűzet és egér kezelését androiddal, én sok dolgot gyorsabban megoldok vele mint ugyanezen oprendszeres telefonommal. A kis billentyűzet nekem még mindig gyorsabb gépelésre mint érintőképernyőn pötyögni. A gép villámgyors, teljesen stabil és számomra internetezésre használhatóbb mint egy tablet. A legnagyobb előnye talán az hogy olcsó (nekem 18eFt került szállítással), nem kell annyira félteni mint egy drágább netbookot.

Terveim a géppel:
(amikből azért idővel meg is akarok valósítani párat)
Kis barkácsolással a fedlapra szerelnék oldalra kihajtható napelemeket. Kb 20 dollárért ebay-en van, de ennek még utánajárok pontosan milyen szükséges. (500ma vagy e feletti hogy tölteni is lehessen ne csak működni)
Akkumulátor cserélni nagyobb kapacitású tölthető AAA elemekre. Hely megvan hozzá, pont belefér. A gyári aksi könnyen cserélhető, csatlakozós.
Proci frekijét szoftveresen szabályozni ha van rá lehetőség, jelenleg fix 1.2ghz-en megy ami nem éppen takarékos. Esetleg extra hűtőbordával nagyobb órajelre feltornászni tesztelés céljából.
Beépíteni 3G modemet.

Pár videó használatról youtube-on. [link] [link]

Annak tudom ajánlani aki viszonylag olcsón szeretne androidos netbookot (18eFt) és aki bevállalja az a szokatlan dolgot hogy érintős vezérlésre szánt oprendszert használ billentyűzettel és egérrel.

Extra infó:
Rootolás menete:
Ezt a leírást követtem. Elég egyszerű, csak rá kell rakni SD kártyára a rootburnert majd elindítás után megcsinálja a rootolást. Ezek után letörölni a kártyáról a rárakott dolgot.

UPDATE 1:

A gyenge aksi mellé egy nehezebbet cipelni nem mindig kényelmes ezért vettem hozzá napelemet. Nem tud 100%ig működni rajta csak tölteni tudja lassan. Két napelemmel számításaim szerint el tudna működni.
A készülék egy PC-ről USB eszközök nélkül 500mA-es USB porton hiba nélkül megy (~2,5w), de amint rákötök akár milyen eszközt egyből leesik a fesz és villog a kijelző képe. (természetesen lekötött akkumulátorral)

UPDATE 2:

Sikerült kinyírnom a gyári szoftvert. Szerencsére van fórum (regisztrálni kell) amin van rá frissebb rom.
WM8850 Universal Uberoid v2.0 JB 08APR2013
Ez egy gyárinál újabb 4.1.1-es rom. A wifi ezzel már 150Mbit-el megy.
Egy sima új telenoros 3G modemet minden trükk nélkül kezel, gyakorlatilag bedugom és pár másodperc múlva megjelenik a 3G felirat és megy a net. Semmi beállítás nem szükséges. Az előző 4.0.3-as romon szükség volt a PPP widget-re a csatlakozáshoz.
Rom frissítés csak annyiból áll hogy a megadott fileokat kicsomagoljuk egy SD kártyára, a gép teljesen automatán megcsinál mindent pár perc alatt. Rossz rom esetén is fel lehet támasztani így a gépet.
Ugyanezen fórumon van rá Ubuntu is:
WM8850 / 8950 Ubuntu 12.04 8GB SD IMAGE
Ezt még nem próbáltam.

Hozzászólások

(#1) Mulderpapa


Mulderpapa
aktív tag

18k volt szállítással? :Y Ilyenkor bánom, hogy nincs paypalom...

"Az élet túl rövid a pendriveok biztonságos eltávolításához"

(#2) MasterDeeJay válasza Mulderpapa (#1) üzenetére

Van kicsivel olcsóbban is de gyengébb hardverrel. [link]
Ez meg 10" viszont jóval drágább: [link] (kb 25eFt)
Nem bonyolult dolog ebay-t használni. PH-n is van leírás ha belekezdenél: eBay segítség kezdőknek

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) Chaser


Chaser
titán

Olyannal nem találkoztál esetleg, amiben 7-10" IPS kijelző van, 2 magos cpu és mp400 vga?:)

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#4) MasterDeeJay válasza Chaser (#3) üzenetére

Nem is nagyon kerestem, nem játszom így nekem mindegy volt. Valószínű kínai noname cuccokba legolcsóbb alkatrészeket pakolják bele, nem hiszem hogy van ips panelos.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#5) Chaser válasza MasterDeeJay (#4) üzenetére


Chaser
titán

Nem is játék miatt, 1 magos tabi nekem lassú, dual core értelmesebb cpu-val teljesen jó. De persze az se baj, ha 1-2 játék ezen felül elmegy rajta:) Azért szétnézek, hátha.

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#6) Mulderpapa válasza MasterDeeJay (#2) üzenetére


Mulderpapa
aktív tag

Na, megcsináltam a paypalt, meg az e-bay regisztrációt, csak attól tartok, hogy még nagyobb függőséget okoz, mint a vatera... :)

Mennyi idő alatt kaptad meg a csomagot? Ezeket nem vámolják?

"Az élet túl rövid a pendriveok biztonságos eltávolításához"

(#7) MasterDeeJay válasza Mulderpapa (#6) üzenetére

Egy hónap alatt érkezett meg, de most a karácsonyi hajtás miatt lehet több. Az év másik szakaszaiban átlagosan 2-3 hét.
Vámolást a kínai barátaink szerencsére ismerik, ezért ráírják a csomagra hogy ajándék 15 usd értékben elektronikai alkatrész. Ettől függetlenül vámolhatják, nekem még nem volt ilyennel dolgom.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#8) Mulderpapa válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


Mulderpapa
aktív tag

Most hozta meg a postás az enyémet, amit Dec. 12-én rendeltem. :)
Elég gyorsan ideért ahhoz képest, hogy volt közben egy karácsony is.
Ebben valamiért 1GB RAM van az alkalmazáskezelő és az Antutu szerint is, pedig az alján lévő matricára 512MB van írva. Tényleg meglepően fürge kis szerkezet, az anyagminőség olyan amilyen, de teljesen használható.

Az akku módosítással foglalkoztál már? :)

"Az élet túl rövid a pendriveok biztonságos eltávolításához"

(#9) MasterDeeJay válasza Mulderpapa (#8) üzenetére

Aksit hagyom benne gyárit. Helyette viszek magammal egy 12000ma-s USB-set, de már megrendeltem a napelemeket [link] amiket a fedlapra fogok szerelni. A napelemekkel lassan de fel lehet tölteni.
Készenléti módban egy hetet megy ha néha használom. De ha folyamatosan megy akkor két óra alatt lemerül, a nagy aksival ez ennek többszöröse de még nem használtam olyan sokat egyhuzamban. Ha megérkezik a hdmi átalakító akkor egy hosszabb filmnél kiderül mit tud.
Gratula az 1gb-os verzióhoz! (bár én még az 512-t sem töltöttem meg hogy kiírná azt hogy kevés lenne)

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#10) Mulderpapa válasza MasterDeeJay (#9) üzenetére


Mulderpapa
aktív tag

Lepattintottam az akkufedelet, 3000 mah van az akksira irva, ami atlagosnak mondhato az ilyen kinai kutyuknel.Most vettem le a toltorol, kivancsi leszek mennyit bir, most is errol potyogok. :)
A teljesitmenyen nagyon meglepodtem, a GTA3 hibatlanul fut rajta, akar ugy is, hogy ki van kotve HDMI-re.

"Az élet túl rövid a pendriveok biztonságos eltávolításához"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.