2022. január 28., péntek

Gyorskeresés

Játék rossz vincsikkel avagy 8Tb RAID0

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Poénból gondoltam egyet és kiválasztottam a legnagyobb kukázott vincsijeimet abból a célból hogy megalkossam a leghaszontalanabb és teljességgel leglogikátlanabb felhasználását ezeknek a vincsiknek. (a legjobb talán ajtótámasztónak lenne!)
Szóval van kettő 2Tb-os (WD20EARX) és még kettő 2.5TB-os (WD25EZRS) HDD-m amiken mind van hibás szektor. Ezek ugye alapból nem használhatóak biztonságos adattárolásra mert akár mikor kinyuvadhatnak, lehet hogy bírják több évig de lehet hogy pár óra aktív használat után használhatatlanná válnak és sajnos az utóbbi a valószínűbb. Eladni nem lehet őket, ki tárolna ezeken valamit is.

Egy egyszerű raid vezérlőre (Dawicontroll DC-4300 PCIX Sata2) rákötöttem őket, naná hogy raid0 tömböt csináltam mindent feláldozva a sebesség oltárán, hiszen most nincs értelme megbízhatóságról beszélni.
A RAID0 módról wikipédiából egy részlet:
A RAID 0 az egyes lemezek egyszerű összefűzését jelenti, viszont semmilyen redundanciát nem ad, így nem biztosít hibatűrést, azaz egyetlen meghajtó meghibásodása az egész tömb hibáját okozza. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva történnek, ideális esetben a sebesség az egyes lemezek sebességének összege lesz.
Na akkor lássuk az eredményt 4db összefűzése esetén:

Jól látható hogy 1.6Tb méretig 400-350mb/s körül van az olvasás, 2-5.6Tb-is pedig 300mb/s körül megy, onnantól lassul elég durván.
Ez kb kettő sima asztali Blue vincsi szintje összeadva, azok tudnak kb 200mb/s sebességet. Ha csak szekvenciális olvasást és írást nézzük akkor megközelíti egy átlag olcsó SSD szintjét. Megbízhatóság tekintetében szerintem ha valami vargáné táppal használnám akkor remek adatmegsemmisítő lenne.

Na és mire jó?
Egy nagy büdös szemetesnek, olyan adatoknak amelyeket egy nap alatt vissza tudok állítani és több példányban megvannak másol is. Filmeknek, Steam-Origin játékoknak, szóval olyan dolgoknak amit egy gyors nettel pár óra alatt vissza lehet szedni. Azt tudni kell hogy ha egy vincsi is kidöglik (aminek nagy az esélye mert már eleve döglöttek) akkor minden adat veszik.
Poénnak jó, de napi használatra már nem.

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
addikt

Tedd őket raid10-be, ekkor is dupla gyors lesz, viszont 1 lemez kiesést elbír.

(#2) kenand válasza ncc1701 (#1) üzenetére


kenand
veterán

Vagy Raid 5-be. Olcsón hozzá lehet jutni LSI LSI 1068/1078 Chipes SATA/SAS hw raid vezérlőkhöz, csak nem mennek minden lapban (én HP P400-at és DELL perc 5i/6i-t próbáltam Ga-EP35DS4-ben egyik sem, EVGA X58 SLI- LE-ben csak a PERC 6i pin takarás után, GA X58-as lapokban mindkettő).

De kezdeményező szellemű vagy az biztos :)

(#3) marositech


marositech
senior tag

Terrabit vagy TerraBájt? Erre oda kell ám figyelni. Főleg itt.

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#4) MasterDeeJay válasza ncc1701 (#1) üzenetére

Szerintem 4 lemezes raid0 nem dupla hanem 4x sebességet tud. (elméletben)

kenand
Szerver lapom van, mennie kellene benne minden ilyesminek. Sata3-as kellene nekem max 10eFt-ig és persze csak pcix vagy 4x-8x pcie jó. (az 1x limitálná a sávszélt)

marositech

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#5) ncc1701 válasza MasterDeeJay (#4) üzenetére


ncc1701
addikt

Ja, úgy értettem, h akkor is dupla gyors lesz, mint 1 lemez.

(#6) kenand válasza MasterDeeJay (#4) üzenetére


kenand
veterán

Én satat nem kötöttem rám de 3 SAS 15.3K-t igen, az egy kicsit gyorsabb, mint a sima SATA HDD, régi típusú SAS vezérlő max 3GB/s, de 3 így is 400 mega felett ír és olvas (egy baj van csak vele, hogy nem 2 TB-os, csak 147GBs/ db)

(#7) kenand


kenand
veterán

3 Seagate Savvio 153.k 147gb
HP P400 LSI 1078

(#8) MasterDeeJay válasza kenand (#7) üzenetére

De összeraknék egy 4x147gb sas 15k raid0-t valami űber többgiga cache-es kártyával. Na asszem vadászok ebayen olcsó sasos vincsiket (5-6e/db de sztem lesz olcsóbban) meg vezérlőt.

[ Szerkesztve ]

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#9) kenand válasza MasterDeeJay (#8) üzenetére


kenand
veterán

Messze nem kell menni, hw aprón 5000Ft/db árulnak ilyeneket, mint az enyém. Lehet mennyiségi kedvezmény is van :)
Enyémben 512 mega cache van, elemem nincs, de nálam sem annyira fontos az áramszünetes adatbiztonság :) Én is csak azért fogtam bele mert olcsók voltak a HDD-k, kíváncsi voltam rájuk :) és 3 héttel ezelőttig volt egy dual 771 -es TyaN lapom (sajna FBIMMM-es) alaplapi SAS vezérlővel. Most egy x58-asba pakoltam be a HDD-ket :)
Jó táp sok molexxel kell hozzájuk. (vagy sata táp -> MOLEx átalakító kell pár)

[ Szerkesztve ]

(#10) MasterDeeJay válasza kenand (#9) üzenetére

600w-os Deltám van, nehéz nagy dög. 1 molexről 5 Sata átalakítóval de van még szabadon 4 molexem is meg 2-es sata átalakítók. Illetve van 1-4 molex osztóm, ilyen részről felkészültem. Bőven elég mindenre.

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.