Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2711) J.K.F. válasza dchard (#2710) üzenetére


J.K.F.
tag

Öööö, bocs, ezek szerint félreérthetőek a grafikonjaim.

Az 5. grafikonon:
- a piros vonal az mérési időszak abszolút átlaga (minden egyes csatornára külön kiszámolva), hogy láthassam, ehhez képest mennyi volt a kilengés fel-le. Lehetne éppenséggel a mérés indításakori érzékekhez is viszonyítani (erre szolgál az "Initial value" a grafikon fölött), de az félrevezető lehet, ha az induláskor szélsőségesen jó vagy rossz volt a "vétel"
- a kék az aktuális érték (az átlaghoz képest)
- a fehér pedig az abszolút szélsőérték a mérési időszak alatt (az átlaghoz képes le ill. fel).

(A 6. grafikonon még dolgozok majd egy kicsit egyelőre az jobbról-balra kigördül, ahogy visszanézem a "videót", vagyis a felvett adatokat és időskálát se írattam még ki, de 1 képpont vízszintesen egy mérési periódus - mostanában 15 sec).

Példa (azóta már átméretezhető lett a grafikon manuálisan, hogy "elférjenek" a szélsőséges adatok is):

Ezen is láthatóak a lefelé mutató "tevepúpok" a 384 ill. 448-as csatornákon, ezek egy picivel kisebbek már itt is mint korábban (igaz, itt felére kicsinyítettem a skálát függőlegesen!) és azóta már mérséklődtek a ehhez képest is (főleg a magasabb frekvenciatartományban). Ez egyébként egy 12 órás mérés 11.5órájának felvétele. A szomszédos szobában a modemtől 1 méterre volt egy kombikazán, arra gyanakodtam, de 2 órára kihúzva azt továbbra is bejött ugyanez a zaj. A 2-3 méterre lévő DECT telefon kihúzása a konnektorból sem változtatott ezen. Viszont a modem messzebb helyezése a faltól és/vagy az utolsó 2 méter Cat5e-re cserélése némi javulást hozott. Az is lehet, hogy ez már a kábelen bejön, semmi köze a saját hálózatomhoz.

Az alatta lévő grafikon 2 óra 8 percet ölel fel, ott a lefelé mutató apró tüskék között 8-9 perc telik el, és olyankor a kék pöttyök (amik az aktuális SNR szintet ábrázolják az átlaghoz képest) is lejjebb ugranak a 384 ill 448 környéki "púpok" közepébe.

De ez a kevésbé fontos része volt az eredeti kérdésemnek, ami jobban érdekel, az a bit-allokációs tábla. Eddig azt hittem, azt mutatja, hogy az egyes csatornákon aktuálisan hány bitet tud átvinni a modem ill. a DSLAM. Ha ez nagyságrendileg ugyanannyi mint korábban, hogy lehet az eredményül kapott sávszélesség sokkal kisebb? Mi lesz a többi bittel? Hibajavításra lefoglalja őket a rendszer, vagy tartaléknak?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.