Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 08:40:14

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18294) PociAti válasza PROTRON (#18293) üzenetére


PociAti
senior tag

1, Nem követem annyira pontosan az Epson irodai gépeit, hogy tudnám melyikben van A3-as szkenner, így nem nyilatkoznék róla.
2. A Brothernél nem úgy fogalmaznak, hogy ezek patronos nyomtatók. Nem ezen van a lényeg. Az emberek fejében a patron kis tintamennyiséget jelent, miközben vannak 6.000 oldal kapacitású patronok is, amik nagyobbak az átlagos palackos tartálynál.
4. Nem csak a patron kialakítása miatt "drága" a tinta, hanem a tinta jellege miatt is (lásd később).

A tinta fogyás elsősorban a dokumentum tartalmától függ, másodsorban a nyomtatási beállításoktól (vázlatosan, azaz gazdaságosan nyomtasson vagy normálisan, esetleg van valami egyéb extra mód). Egyes Brother nyomtatóknál a szervizmenüből ki lehet nyomtattatni egy lapot, amely rengeteg információt tartalmaz a nyomtató előéletértől, pontosan számolja, melyik színből eddig hány pöttyöt nyomtatott. Viszont nagyon nehéz előre megmondani hogy melyikből mennyi fog fogyni.

A színes oldalak nyomtatásakor a CMYK színtérben kell a fekete szín is. Létezik olyan speciális nyomtatási eljárás, amikor csak CMY színekkel nyomtatnak (pl. a Cewe önkiszolgáló fotónyomtatói, amiket a drogéria üzletekben lehet használni), de hagyományos tintás nyomtatóknál a CMYK a legelterjedtebb technológia. Ez szokott még kiegészülni matt / fényes feketével, szürkével, vagy a sötétebb színek (magenta és cián) világos árnyalatával.

És egyáltalán nem biztos, hogy mindig ugyanannyi fogy a C, M, Y és a K színekből. Canon / HP drága kombinált patronjaiban például nem is azonos arányban vannak a színek.

De a számolás valószínűleg helyes. A fekete össz mennyiségből le kell vonni, amennyi fekete tinta elmegy a színes oldalakra.

----

ECO??? Ez az egyik üres fantázianevű hamisítvány gyártó lenne a sok hasonló körül? A termék nem visszavezethető egy konkrét gyártóra, ezek a fantázianevek csak a végső csomagolást teszik eladhatóvá.

Az eredeti tinta pigmentált (vízálló). Ezek a tinták jellemzően a viaszos anyag miatt sűrűbbek. Az egész rendszer erre van felkészítve. Technológiailag elég nehéz jól megvalósítani, ezért van az, hogy gyártón belül is jellemzően drágábbak a pigmentált tinták.
Az utángyártott tinták egymással versenyeznek, ki tud olcsóbb lenni. Ezáltal azok nem pigmentáltak, hanem víz bázisúak. Ezáltal hígabbak (jobban átáztatják a papírt), nem vízállóak. Amúgy sem szerencsés keverni a gyári, pigmentált tintával.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.