Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3251) Alex91 válasza Destructo (#3250) üzenetére


Alex91
félisten

Beallitod, hogy kezelje a dinamikus ip-t valami szolgaltatason keresztul amit a router tamogat, aztan a szukseges portokat megnyitod a routeren.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#3252) doczyhu válasza Alex91 (#3251) üzenetére


doczyhu
csendes tag

A Dyndns már nem ingyenes szolgáltatás, egyrészt. Másrészt soha nem ingyenes az ingyenes. Valami mindig van mögötte. Krisztus koporsóját sem... :) Pl, a dyndns-nél tapasztalatom az volt, hogy rengeteg támadást kapott. Persze ki lehet védeni, ha a nas támogatja a https csatlakozást. Van olyan nas gyártó ami eleve ad hozzá egy ilyen szolgáltatást és pontosan be lehet állítani a routert is a nas felületéről. Nem kell a routert hergelni. Egy varázsló segítségével végigvezet a beállításokon. Ezeket a szolgáltatásokat megkapod a NAS vásárlásakor, benne van az árban. ( pl. Synology ) Ha olcsót keresel neked kell küzdeni, neked kell fórumozni. Véleményem szerint egy laikus nem tud beállítani egy transmission-t, nem is ez a dolga. Szóval úgy kell spórolni, hogy ne menjen a kényelem rovására.

Nem az a lényeg, hogy TP_link routered van, hanem milyen NAS-t veszel. Minden gyártónak más porton kommunikál az eszköze. Ezeket a portokat kell a NAS IP-címére irányítani, kinyitni.

(#3253) veze válasza doczyhu (#3252) üzenetére


veze
őstag

Véleményem szerint egy laikus nem tud beállítani egy transmission-t, nem is ez a dolga.
háát ezzel vitatkoznék és azt hiszem nem vagyok egyedül..
a settings.json fájlban egy sima szövegszerkesztővel megnyitva pontosan be lehet állitani, sok mindent..azokat is amit a web gui bol nem lehet.
ha meg nem lenne világos mi micsoda is itt van egy leírás
simán meg tudtam csinálni pedig azt hiszem laikus vagyok én is a magam módján:)
edit: a no-ip.com még mindig ingyenes. és többnyire ez is minden router által támogatott
azt pedig hogy a nasom milyen porton kommunikál kifelé, (tm, webes admin, személyre szabott elérés, ftp, stb) ezeket a portokat én osztom ki neki (esetleg hagyhatom alapértelmezetten is ha nem ütközik mással a hálózaton)

[ Szerkesztve ]

(#3254) asterix76 válasza veze (#3253) üzenetére


asterix76
tag

üdv mindenki

veze , te már nem vagy annyira laikus ezek szerint

többség csak addig jut el hogy hogyan kell esetleg összedugdosni
ha már többet tudsz akkor nem vagy laikus

én pld. azt sem tudnám hol keressem azt a fájlt ,nem hogy szerkesszem

tudod többségünk azért használ Windowst is mert ez kényelmes

azt mondom neked kamiont vezetni egy laikus is tud . egyetértesz ?

pedig olyan könnyű ( vagy talán mégsem annyira mint amilyennek látszik ?

szóval a kolléga gondolom úgy értette a laikust hogy aki csak használja s nem telepíti vagy beállítja a dolgokat

(#3255) veze válasza asterix76 (#3254) üzenetére


veze
őstag

mondjuk úgy hogy totál semmit nem értettem ezekhez amikor az első gépet anno megvettem.
aztán hol ez hol az bővült, igény merült fel routerre stb. ésha valaki már routert, nas-t vesz , az már nem egy gépet használ csak. és minimális hálózati ismeretekkel kell rendelkeznie, meg összeszed, hogy be tudja ezeket állítani. Hát így vagyok én is
lehet hogy elég egy modemet, routert, schwichet nast és gépet(ket) összedugni és működik is talán. de ahhoz hogy kihozza belőle azokat amire képes, már kell kicsit finomhangolni, legalabbis megéri ( ha már rááldoz anyagilag is)

(#3256) asterix76 válasza veze (#3255) üzenetére


asterix76
tag

ez világos ,nem is szálltam ezzel vitába

de van olyan akit mindez nem érdekel annyira
például én is annak idején csereberéltem a NAS-t

de igazából nem érdekel s nem is akarok vele foglalkozni ,ezért is adom el amit gariban kaptam a régi helyett
van akit csak annyira érdekel hogy valaki beállítja helyette s ő meg csak használja
s az emberek többsége ilyen

neked már természetes hogy betudod állítani , sokunknak még nem :R

(#3257) veze válasza asterix76 (#3256) üzenetére


veze
őstag

én - ha tudok - mindenkinek szivesen segítek, volt is már erre példa, innen a fórumról is. nem is feltétlen úgy, hogy megcsinálom helyette, hanem úgy is, hogy értse is mit miért kell. Aztan már maga is tud késöbb kisebb elakadások esetén elindulni, miért is nem jó épp..
Sokáig én is csak windowst használtam, épp többek közt a nasok okán ( meg router) kezdtett a linux is érdekelni, és ma már a gépemen is használom :)
természetesen elfogadom, hogy van aki tényleg csak használni akar egy beállított rendszert és nem akar annak a lelki világába belefolyni

(#3258) gboszi


gboszi
senior tag

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Utána olvasgattam picit a témának, s láttam, hogy az általam fontosnak tartott követelményeknek már szinte az összes jelenleg kapható NAS megfelel.
A Mac OSX kompatibilitást úgy értem, hogy pl most a popcorn hour-omat nem tudom rendesen elérni géppel, mert az OSX meg a Linux nem nagyon akar mindig menni. De láttam, hogy a NAS-oknál ez nem probléma, mert van külön oprendszere amit távolról el tudok érni. (Azt hittem, hogy csak egy külső meghajtóként fogom látni)

Kérdésem lenne, hogy egy ilyennel milyen korlátaim lennének?
D-Link DNS 313

Szeretném távolról (nem saját hálóról) elérni stb.

Köszi a segítséget.

"If you're good at something, never do it for free!"

(#3259) doczyhu válasza gboszi (#3258) üzenetére


doczyhu
csendes tag

Veze: Az a helyzet ezzel, hogy Te már evidensnek tartod a beállítást, egyszerű, de amíg nem tudtad addig utána kellett menned, olvasnod, fórumoznod stb.
Úgy van ahogy Asterix mondja. Van egy Windows-os gépe a többségnek és nem szeretne "DOS parancsokat" osztogatni egy ablakban, nem is dolga. Aki bele akar bonyolódni akár hobbiból megteheti, a többség viszont azért keveredik ebbe a NAS vásárlásba, mert vannak elképzelései, esetleg látta valahol és szeretne egy átfogó megoldást a multimédiás tartalmaihoz., mindezt úgy, hogy leteszi, bekapcsolja és használja.
Igen a NO-IP ingyenes, szerinted meddig? És utána? Mármint egy laikus szempontjából. Mit csinál? Fizet! Feleslegesen... És mint írtam az ingyenes soha nem ingyenes csak látszólag.
Abban is igazad van, hogy a Portokat Te magad állíthatod, ha akarod, de szerintem ezt a nagyközönségnek nehéz megérteni, még az sem biztos, hogy tudja mi az a Port. Te már nem vagy laikus, sokat értesz hozzá, ami nagyon jó dolog.

GBoszi: A D-Link DNS 313 túl sok falba fog ütköztetni, amire Te szeretnéd használni nem ajánlom, van nálam egy, elég macerás kütyü. Igazából amire való arra jó, de az csak adattárolás tükrözött lemezekkel, ennyi. Lassú mint a fene, viszont második nasnak ( tudom ez így furcsa ) mentésre kiváló.

(#3260) veze válasza doczyhu (#3259) üzenetére


veze
őstag

nekem még a dyndns is ingyenes.
amikor még én regisztráltam, akkor free volt, a hostokat amit létrehoztam ott, használtam, ( 2 db-ot engedett, free) inaktivitás miatt em törölték, és most is free használhatom , nem fizetek érte semmit. Aki most akar regisztrálni annak már nem ingyenes valóban
a No-ip is most free, és ennyi erővel ahogy a dyndns, az is maradhat azoknak akik még a free idöszak alatt, azokkal a feltételekkel hozták létre.
van még a zoneedit.. azt is támogatják a routerek többnyire ugy tudom az is free.
De sajna csak abból a kínálatbol válogathatunk, amit a router felkinál ( kezel) emrégiben segitettem valakinek és az ö eszköze csak ezt a háromat támogatta egyebet nem, így kellett használható dolgot kihozni belőle (no-ip lett az)

(#3261) Alex91 válasza gboszi (#3258) üzenetére


Alex91
félisten

[link], en ajanlom, hogy tanulmanyozd at! Szerintem ez megfelelne az igenyeidnek, arban se rossz, es transmission torrent kliens teheto ra...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#3262) doczyhu válasza veze (#3260) üzenetére


doczyhu
csendes tag

Vez, a Synology-nak van saját DDNS szolgáltatása, így nem kell bajlódni mással illetve így nem függ az ember egy szolgáltatótól vagy routertől. Még használhatsz Tomatot vagy DD-WRT is ) A routeren nem kell állítani semmit. Megkérdezi milyen típus, mit szeretnél és kinyitja a portokat rajta.

Persze, ha no-ip-t vagy mást szeretnél használni azzal sincs baj, belövi azt is.

(#3263) asterix76 válasza doczyhu (#3262) üzenetére


asterix76
tag

üdv

ezt nehéz vagy könnyű beállítani ? ennek is van saját ilyen micsodája ?

(#3264) veze válasza doczyhu (#3262) üzenetére


veze
őstag

Na ez most kicsit zavaros nekem ( de hát mint mondtam én is laikus vagyok:)
Ha arra érted hogy a snologyban van ddns szolgáltatás mert a szoftverében ott van.. hát azt kell mondanom hogy mindegyikében ott van. Ha arra érted hogy a snology dns szolgaltatast nyujt és lehet hostot regisztralni az oldalán a felhasználóknak, nos olyat nem találtam az oldalukon, de lehet az én figyelmem kerülte el, de majd hozzáértó fórumtárs belinkeli biztos az oldalukról, ha van..
tomatot dd-wrt-t snologyn használni, nos.. ezeket routerre lehet tenni inkább, én is tomatot tettem a linksys routeremre( de előtte évekig dd-wrt is volt, az okom is megvolt rá miért cseréltem le, beleszaladtam egy korlátjába)
továbbá ha a nast router mögé kell tenni, és töbnyire így van egy háztartásban, mert csak egy internet előfizetés van ( kivéve más géptől független saját netkapcsolatot használ) és akkor már lényegtelen is hogy a nas milyen dns szolgáltatást támogat, úgyis kikapcsoljom benne, mert csak egy kliens lesz a router alatt. a dyndns( vagy más) hostot a routerben kell beállítani és ha távolrol is akarják menedzselni vagy néhány szolgáltatását használni, bizony be kell állitani port átirányításokat mindenképp! ezek nem ördöngős dolgok de nem fogja magától a router megtenni.

(#3265) Nyugdíjas válasza veze (#3264) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Ráadásul nekem az a fixaideám, hogy akinek kell egy ddns szolgáltatás az azért már áll olyan szinten, hogy egy port-forwardot be tudjon állítani.

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#3266) doczyhu válasza veze (#3264) üzenetére


doczyhu
csendes tag

Veze: "Ha arra érted hogy a snologyban van ddns szolgáltatás mert a szoftverében ott van.. hát azt kell mondanom hogy mindegyikében ott van."
"Ha arra érted hogy a snology dns szolgaltatast nyujt és lehet hostot regisztralni az oldalán a felhasználóknak, nos olyat nem találtam az oldalukon, de lehet az én figyelmem kerülte el,"
Igen van saját DDNS szolgáltatásuk pl. veze.synology.me vagy még jó pár lehetőség és ezzel megválaszoltam ezt a kérdésed. Keresd így: Synology ezCloud. Most divatosan felhőnek hívják, hát hívjuk annak:) , Saját felhő:)
A routerek amire Te gondolsz nem regisztrálnak, hanem regisztráció után beírod az adataid.
Nem kötelező a routert beállítani azért tesszük mert az éjjel nappal megy, de egyébként dög mindegy.

Ahhoz hogy a routert birizgáld be kell a felületére lépni és ismerni kell a portokat, továbbá tudni kell hol lehet ezt állítani. Nekem, Neked evidens: A Port Forward-nál keresgélünk, de a laikus itt megdől segítség nélkül. És itt jön a lényeg! Mi van, ha nem kell belépni a routerbe? Mi van, ha a NAS piszkálja a routert? Utasítást ad a routernek, kinyitja rajta a portokat, kiválasztod a címed stb. egy varázsló segítségével. Nos, melyik a felhasználó barát? A Te verziód vagy ez? És ha így van akkor Nyugdíjas barátom igaza is ( mert igazság van benne ) kicsit megdől, hisz a laikusnak semmit nem kell tudnia a portokról stb, Ő csak válaszol a varázslónak a NAS pedig beállítja a routert. Ennyi, pofon egyszerű!

Azért írtam a tomatot vagy a DD-WRT-t mert ugye ők nem "hivatalos" firmware-ek, így hiába adnám meg a NAS-nak milyen Routerem van belebukna, hisz Ő a gyártóéba nyúlna bele, de mivel ismeri ezeket is, nincs gond , ha Te telepítetted az egyedi router firmwaret.

Remélem érthető vagyok...

(#3267) Nyugdíjas válasza doczyhu (#3266) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Semmiképpen nem szeretnék rádkötni,de a laikusnak talán tényleg elég ritkán van ilyesmire igénye. Fel sem merül. Na persze ha mondják neki, akkor már rögtön szeretné. És könnyű az értékesító/tanácsadó helyzete, mert ennyi elég, nem kell többet magyarázni, user megoldja magának. Abszolút jó a megoldás egyébként... Csak nem kell túldimenzionálni ezt a dolgot, tényleg nincsen általában a usernek szüksége ddns-re.
Vagy te mást tapasztalsz a prakszisban?

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#3268) veze válasza doczyhu (#3266) üzenetére


veze
őstag

én azért használok tomatot mert többet kihoz a vasból és jobban konfigurálható, mint a hivatalos fw.
azt meg hogy mikor mi milyen porton mit csinál jobban szeretem ha én állítom be, mint valami varázsló.., vagy magától
sajnos nálam már ott meg döl ez, hogy hogy a router hivatalos fw-je csak addig volt rajta, amíg az első bekapcsoláskor lecseréltem
mindenki úgy használja ahogy tudja
tény ( és ebben Nyugdíjasnak adok igazat) hogy ha valaki már otthon is hálózati meghajtókat, routert, nast, több gépet, nyomtatót hálózatban használ stb..jo ha nem csak a varázslókra van utalva. Legalábbis én nem elégednék meg vele.
Ettől függetlenül még müködhet..

(#3269) Celtis válasza doczyhu (#3266) üzenetére


Celtis
veterán

Azt hiszem te az Universal Plug and Play UPnP protokolt írtad körbe. Ez is egyszabványos dolog. A nemhivatalos firmwarek ugyanúgy ismerik és támogatják.

(#3270) doczyhu válasza Nyugdíjas (#3267) üzenetére


doczyhu
csendes tag

Nyugdíjas: "Vagy te mást tapasztalsz a prakszisban?"

Két felhasználó van mostanában.
1. - letölt és egyenlőre semmi másra nem gondol, de később jön a kérdés, igény szépen sorba
2. - hogyan tudnám távolról elérni adataimat?
Nos Ők már tudják mit akarnak. Ők azok akik tudják, NAS-al lehet megoldani mindezt, de nem mindenki ismeri magát a technológiát.
Megjegyzem, számomra a legnagyobb fejfájást az okozza, hogy keveredés van az adat-tárolás és mentés ( archiválás ) között. Attól, hogy raid van még mentés nincs.

Celtis: Igen, UPnP segítségéval oldaja meg a NAS oprendszere ( Portforward ), viszont a DDNS-el a NAS foglakozik ami nem baj, hisz csak akkor kell, ha új IP-t kap a kliens. Az szerintem külön jó, hogy egy gyártó gondolt erre és saját maga létrehozott egy regisztrációs lehetőséget.
Így igazából nincs már szükség a router beállítására, egyetlen egy felületről beállítható minden, nem kell azt a portot amit felajánl, lehet másikat is választani.

(#3271) Nyugdíjas válasza doczyhu (#3270) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

"Attól, hogy raid van még mentés nincs."
Ezt pontosan hogy érted?

[ Szerkesztve ]

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#3272) doczyhu válasza Nyugdíjas (#3271) üzenetére


doczyhu
csendes tag

Ezt pontosan hogy érted?
A Raid egy adattárolási megoldás, nem mentés. Lemezmeghibásodás ellen véd, másrészt magas rendelkezésre állásra találták ki illetve nagy kötetek létrehozása a cél.
A mentés más. A mentés az amikor egy automatizált időközönként másolatot készítesz a védeni kívánt adatokról.
Pl. Van egy NAS amiben két lemez van Raid kötetben ( tükrözve ). Elszáll az egyik lemez, nem baj, hisz ott vannak az adatok a másikon. Végezte a dolgát a Raid. Viszont, ha törölsz vagy épp szándékos szabotázs ér, mindkét lemezről törlődni fog az adat ugye? Nos ilyenkor veszed elő a mentést és állítod vissza az adatokat.

Otthoni környezetben magasan ajánlott mindkettő alkalmazása, hisz csak a családi fotókra gondolva nagy károk érhetik az embert.

(#3273) Nyugdíjas válasza doczyhu (#3272) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Lehet késő van,de az első megfogalmazásod alapján meg nem mondtam volna, hogy erre gondolsz :D Ez megvolt, köszi.

Még talán annyit, hogy bár magam is pont igy járok el,de azért véleményem szerint az otthoni felhasználók java részének (főleg az ár-érzékenyebb szegmensben) elégséges az adatmentés egy külső eszközre. Azt tükrözni gyakran aránytalanul nagy befektetés. PErsze minden pénztárcától függ, kinek mi aránytalan. DE azért elég biztonságos, ha megvan az adott adat a gépemen, és a NAS-on is rendszeres backup formájában (természetesen valami automatizált dologra gondolok, pl. TimeMachine).

[ Szerkesztve ]

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#3274) veze válasza Nyugdíjas (#3273) üzenetére


veze
őstag

én az árérzékenyebb szegmens vagyok ezért pl nassból snology helyett "csak" zyxel-t vettem. ez is jo.lehet hogy többet kell kézzel konfigurálni, de azért nem olyan bonyolult..lóg rajta pár külsö meghajtós vinyó , nyomtató, rátettem a transmissiont mert sokkal többet kihoz belőle mint a gyári torrent kliens..
Először csak freecom network classic drive volt, mert igény volt hálozati adattárolóra korábban is, amit több gép is elér. mindent kézzel állítok be. minden lát mindent. a routerem a backupjat a nas egyik külsö vinyójára menti, egyéb (fontos) tartalmak mentése bármely gépről szoftveres és automatikus (cobian) és szintén ide menti. A freecom networkdrive meg a nagy "közös" ide ment minden felhasználó(családtag) aztán onnan bárki elérheti, akkor is ha épp ki van kapcsolva a másik gép. Minden átjárható meg elérhető a szabályok szerint, kintről is, (kivéve a backup mentéses vinyó) indithatók is akár (WOL)
nem gondolom magamról azt hogy huuu.. meg de nagyon vágom, nem is ezt mókolom állandóan, más dolgok érdekelnek és szórakoztatnak, ettől csak annyit várok el hogy működjön, kiszolgáljon és tegye a dolgát ahogy én szeretném ..ez csak úgy összedugdosva meg varázslóval magától nem ment , így aztán utána olvastam meg a korábbi tapasztalataim összegyúrtam amennyit szükséges volt Annyi előnye van, hogy mostmár, ha homokszem kerülne a gépezetbe és nem működne valami, magam ki tudom javítani, ellentétben azzal ha más állította volna be az egészet nekem.

(#3275) gboszi


gboszi
senior tag

Buffalo NAS-val kapcsolatban van valakinek valamilyen tapasztalata?

"If you're good at something, never do it for free!"

(#3276) Rosep válasza gboszi (#3275) üzenetére


Rosep
senior tag

Nekem az van. Bár most cserélem le egy microserverre. Semmi gond nincs vele, csak kicsi lett.

(#3277) gboszi válasza Rosep (#3276) üzenetére


gboszi
senior tag

És akkor elado sorba kerül? ;)

"If you're good at something, never do it for free!"

(#3278) Rosep válasza gboszi (#3277) üzenetére


Rosep
senior tag

Már hirdetem! Jelenleg egy 1,5 TB-os HDD-vel. Írj PÜ-t ha érdekel!

(#3279) stomi76 válasza Rosep (#3278) üzenetére


stomi76
tag

Szia!

Ha még aktuális, dobnál nekem is egy árat.

(#3280) pepepapadk21


pepepapadk21
csendes tag

Sziasztok,

Miért van az, hogy egy Samsung LEC650 típusú TV egyszer feltünteti a források közt a Zyxel NSA310-t, egyszer nem.

Vásárlást követően hetekig a NAS-en lévő filmeket le tudtam játszani a TV-n.

Néhány napja nem látszik a Zyxel a forrás eszközök listában. Semmiféle hálózati beállítást nem módosítottam az NSA310-n. A TV-n sem került semmi átállításra.

Notebookról és asztali PC-ről hálózaton keresztül jól látszik a NAS és le is tudok róla játszani bármit.

A hétvégén felbukkant egy pillanatra, s amikor meg akartam a TV-n nézni egy filmet közölte, hogy "leválasztva" és eltűnt a TV forrás eszközök listájából.

Mi okozza a "bújócskát"?

Segítsetek légy szíves megoldani a problémát!

(#3281) doczyhu válasza pepepapadk21 (#3280) üzenetére


doczyhu
csendes tag

Miért van az, hogy egy Samsung LEC650 típusú TV egyszer feltünteti a források közt a Zyxel NSA310-t, egyszer nem.

szia,

szerintem szoftverhiba, méghozzá a DLNA nem megy rendesen. Nas ki-bekapcs és menni fog, ha nem várj egy frissítésre.
Hálózaton keresztül azért látod, mert az más protokol

(#3282) €uro


€uro
őstag

Üdv!

Synology DSM 4.0 rendszeren szeretnék az indexelt média könyvtárak közé felvenni egy olyan könyvtárat, ami egy külső (USB3-as) meghajtón van. Azonban a könyvtárak kijelölésénél külső meghajtót nem tudok kiválasztani. Van erre valamilyen megoldás?

Az alábbi ok miatt szeretnék külső meghajtót indexelni. A NAS-ban tükrözve van két HDD. Erre a belső tárhelyre nem szeretnék torrent file-okat tárolni, ezért a Download Station könyvtárai külső meghajtóra vannak téve. A torrent letöltések nagy része film, melyet azonnal indexelni szeretnék, hogy a videókat DLNA-n keresztül megoszthassam.

(#3283) pepepapadk21 válasza doczyhu (#3281) üzenetére


pepepapadk21
csendes tag

Szia,

Köszi a választ. Úgy tűnik a tanácsod bevált. :R

Nem is izgatna igazából, ha előtte több hétig nem működött volna rendben.

[ Szerkesztve ]

(#3284) pepepapadk21 válasza veze (#3190) üzenetére


pepepapadk21
csendes tag

Szia Veze,

Megjött az általad ajánlott USB3.0 és eSATA-s HDD dokkoló.

Rácsatlakoztattam a Zyxel NSA 310 -re, de a NAS a saját programjában csak a belső 500 Gbyte-os HDD-t látja.

A 2 Tbyte-os HDD-t, ami a dokkolóban van, az un. jelenik meg a video, music stb mappák közt, mintha usb-n csatlakozna.

Hálózaton keresztül mind a két hdd-t elérem.

Mit kell tegyek, hogy úgy lássa eSATA-n keresztül, mint ahogyan leírtad annak idején?

Köszönettel,

Pepepapadk21

(#3285) Alex91 válasza pepepapadk21 (#3284) üzenetére


Alex91
félisten

Esata-n kototted ossze a nas-sal?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#3286) veze válasza pepepapadk21 (#3284) üzenetére


veze
őstag

szia!
A linkelt bejegyzésemben is azt fejtegettem hogy én miért nem teszem bele a nagyobbat ( nem akarom hogy xls -re formázza)
Ha esatan csatlakoztatod, akkor az ffp is a belsők között azonosítja, az i-data könyvtárba csatolja be, nem tesz különbséget a beszerelt vagy esatan bedugott között, (internal) míg az usb-seket e-databa ( external) Tartalmilag a meghajtó önálló marad és ugy látod, ahogy írod is, hisz a fájlszerkezete nem xls hanem más( feltehetöen ntfs) Ez így teljesen rendben is van. Én nem is szeretném ha "beleolvadna " a nas eredeti könyvtárszerkezetébe, annak részeként.
Ugyanúgy tölthetsz le arra is nem csak az "admin/download" könyvtárba, és onnan is seedel minden további nélkül ( ha ezt nem tudod hogyan kéne megoldani a tm-ben, segítek szivesen)
de úgy is lehet, ahogy te szeretnéd, akkor viszont legyen bedugva a nasba az esatas külsö ház már akkor amikor a szoftvert telepíted, és összevonhatod de akkor xfs lesz és elveszti azt a mobilitast hogy más többnyire windowsos gépek simán olvassák. én ezt nem is akarnám..előnye semmi nincs, csak hátránya..
szóval amit látsz az teljesen rendben van
[link]
ahogy látod nekem is önálló meghajtóként van becsatolva az e-satas 1,5 TB
sőt még a belsö 500-ast is a "gyökérben" felfüzve is megjeleníti. a linuxok így csatolnak be minden meghajtót, nem betűket osztanak ki neki, mint a win.

(#3287) FefeeX válasza veze (#3286) üzenetére


FefeeX
veterán

harmadjára sikerült helyesen leírnod az XFS-t ;) Egyébként beállítható a NASban, hogyan jelenjen meg, milyen könyvtárakat láss, és az honnan jöjjön, tehát még nem is feltétlen kell keresgetni :)

[ Szerkesztve ]

(#3288) veze válasza FefeeX (#3287) üzenetére


veze
őstag

persze végig xfs-re gondoltam, ( még jó hogy így is értetted) csak közben excelben dolgoztam :D
igen beállítható, csak én végig tm-ben meg ott is ffpben gondolkodtam, és ott nem érvényesek nas beállításai

(#3289) doczyhu válasza €uro (#3282) üzenetére


doczyhu
csendes tag

€uro: Synology DSM 4.0 rendszeren szeretnék az indexelt média könyvtárak közé felvenni egy olyan könyvtárat, ami egy külső (USB3-as) meghajtón van

Na ezt gondold végig újra mit is szeretnél! Egy szolgáltatás megosztását tennéd külső vinyóra? És mi van, ha lehúzod az usb cuccod? Mit csinál csórikám? Megállna, lefagyna az egész!
Nem lehet!

Miért nem szeretnél torrent fájlokat tárolni belső vinyón? Mire gondolsz? Semmi akadálya vagy veszélye nincs, ez nem windóz. Csinálj egy download mappát és oda tölts le, ott osztod meg és amit meg szeretnél tartani másold be a video könyvtárba ami a DLNA része. Vagy vegyél egy "normális" médialejátszót és vedd fel neki a download mappát, mint forrást.

Ha visszaosztottad le is törölheted a duplázódás elkerüléséért.

(#3290) DM-Fan


DM-Fan
nagyúr

Valaki lenne kedves és vetne ezen kérdésemre egy pillantást? Köszönöm!

Get Moded!

(#3291) kiki22


kiki22
senior tag

Sziasztok!ez a tipus mennyire jo?Lattam t-homebal meglehet vasarolni reszletre 1tb os verzioval.99k

(#3292) kiki22


kiki22
senior tag

Médiatár - Synology DiskStation DS212j

(#3293) Nyugdíjas válasza kiki22 (#3292) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Jó cucc, csak ennyiért kissé sok.

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#3294) kiki22 válasza Nyugdíjas (#3293) üzenetére


kiki22
senior tag

Az elso 100 megrendelo 2tb vel kapja.Ugyse eri meg?

(#3295) dbius válasza kiki22 (#3294) üzenetére


dbius
veterán

Szerintem úgy is drága: [link] 50k körüli az alapára vinyó nélkül.

(#3296) €uro válasza doczyhu (#3289) üzenetére


€uro
őstag

2 TB belső tárhelyem van. Ez a biztonságos tárhelyem, mert tükrözve vannak a merevlemezek. A torrent könyvtáram jelenleg 500 GB. Mivel ezek számomra nem fontos adatok - HDD meghibásodás esetén nem ejtenék értük könnyeket -, ezért ezekkel a file-okkal nem szeretném a biztonságos tárhelyem méretét csökkenteni.

Ugyanakkor kényelmes lenne, ha a torrent könyvtárban lévő filmeket nem kellene rendszeresen átmásolgatni az indexelt média könyvtárba. Egyrészt, mert plusz munka, másrészt mert utána duplán foglal majd helyet pár-száz GB.

(#3297) Alex91 válasza dbius (#3295) üzenetére


Alex91
félisten

Meg a vinyok bele... annyira nem lesz draga a t-home-os.

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#3298) dbius válasza Alex91 (#3297) üzenetére


dbius
veterán

Igen, és 50k-ból nem hozol össze 2 terás vinyót? ;)

(#3299) Alex91 válasza dbius (#3298) üzenetére


Alex91
félisten

Ha 2 db 1 TB-os, akkor nem is tudom... De a 2 TB-os se olcso...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#3300) kiki22 válasza Alex91 (#3299) üzenetére


kiki22
senior tag

2db 1 terrasat kapsz hozza.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.