Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2851) spl válasza dbius (#2850) üzenetére


spl
csendes tag

XP-n próbálom. És igen. Tehát látom mindkét mappát a munkacsoportban. A publikba be is enged és minden OK, de a nonpublikban kéri a jelszót és azt mondja, hogy a nonpublic nem érhető el, vagy nincs jogom a hálózati erőforrás használatához...

spl

(#2852) krealon válasza spl (#2851) üzenetére


krealon
veterán

net use
mit mond?
Win-nel csak egyfele felhasznaloval lehet csatlakozni adott gep eroforrasaihoz.
Ha egyszer valamit megnyitottal a default fallback guest modban, akkor utana a felhasznalonevet igenylo megosztashoz az aktiv session-oket terminalni kell, vagy masik eleresi modot kell talani.

Az
\\<IP_cim>\<megosztas>
es a
\\<gep_nev>\<megosztas>
ket kulonbozo modszer lehet ugyanannak az eroforrasnak az eleresehez, es mivel a computer azonosito kulonbozo, lehet eltero felhasznaloval hasznalni oket.

(#2853) spl válasza krealon (#2852) üzenetére


spl
csendes tag

OK X: \\Openmediavault\public Microsoft Windows hálózat
OK Y: \\Szerver\public (E)\public Microsoft Windows hálózat
OK Z: \\Rogzito\mentes Microsoft Windows hálózat

spl

(#2854) spl válasza krealon (#2852) üzenetére


spl
csendes tag

Basszus. Kivettem az X:-ot a hálózati kapcsolatból és most megy rendesen a jelszóval! :)
Csak most az a kérdés, hogy tudom mindkettőt egyszerre fenntartani a hálózati kapcsolatok között?

spl

(#2855) spl válasza spl (#2854) üzenetére


spl
csendes tag

Hát ezt most nem értem. Felvettem most mindkettőt és mindkettő megy rendesen egyszerre.

spl

(#2856) krealon válasza spl (#2855) üzenetére


krealon
veterán

Ha eloszor a korlatozott megosztast veszed fel, akkor mar nem lesz guest fallback, felteve, hogy az authenticated usernek van hozzaferese a publikus megosztashoz (fajl szinten).

(#2857) spl válasza krealon (#2856) üzenetére


spl
csendes tag

Mindig tanul valami újat az ember! :)
Köszönöm a segítséget! Én teljesen máshol keresgéltem.

spl

(#2858) spl


spl
csendes tag

Nálam egy kicsit komplexebb a NAS vásárlás problémája. A cégemnek kellene elrendeznem lehetőleg minél olcsóbban és hatékonyabban az adatok tárolását. Ez cirka induló 50TB körül van. Nagy mennyiségű 8-20GB körüli fájlok kerülnének fel rá és folyamatosan használódnának fel róla videóvágó programok által. Egyszerre több gépen is nyitnák ugyanazt a forrásfájlt felhasználás céljából. Egy gigás és egy 10/100-as hálózat van alatta. 25 gép vegyesen a hálózatokon. Egy részük adminisztrációs, másik részük vágó funkciót lát el. Egyenlőre nem látom át a küzdelmet hol fogom elbukni.

Az ár természetesen elég fontos. A sebesség ultrafontos. Real Timeban tudni kell dolgozni videókkal a hálózatról szimultán 3-4 embernek is.

Tervbe véve egy Synology DS2411-es van. Egy, vagy több DX1211-essel kiegészítve.
Alkalmas egyáltalán ekkora feladatra egy ilyen?

RAID 5-ben gondolkodom adatbiztonságban.

Vagy építek egy sajátot openmediavaulttal. Mit gondoltok mi lenne ésszerűbb? Igazából a SAS kártya és külső rack környékén vesztem el itt.

[ Szerkesztve ]

spl

(#2859) Dragon27 válasza Cyrin (#2844) üzenetére


Dragon27
senior tag

Station 2 remélem nem marad ki .. / a DSM Live Demo-t próbáltam jónak néz ki ... már várom. :)
köszi

(#2860) hati válasza spl (#2858) üzenetére


hati
addikt

Sztem ez a felhasználási kör már nem NAS kategória.

(#2861) spl válasza hati (#2860) üzenetére


spl
csendes tag

Az a baj, hogy ennyi pénz van rá. Max. 500 körül a vinyók nélkül. Ezért is kérdezem a véleményeteket, hogy mi lehet a buktató, ha mégis ilyen lenne berakva. Vagy ha én rakom össze, akkor mi lenne a minimum egy ilyen feladathoz. Nekem nincs tapasztalatom, de valahogy meg kell oldanom.

spl

(#2862) DjKoxi


DjKoxi
senior tag

Szeretném megkérdezni mi a véleméyetek erről? Qnap ts 412 75e Ft vs HP proliant nl40? Hozzáteszem, hogy linux, freenas, stb, semmi tudásom sincs.

(#2863) ZCoyote válasza DjKoxi (#2862) üzenetére


ZCoyote
őstag

Akkor egyértelműen a QNAP.

spl: csatlakozom hati-hoz. ez már nem az a kategória amit össze lehet kókányolni valahogy. ide már komoly szaktudás kell. illetve gondolom össze lehet rakni csak akkor semmi garancia nem lesz, hogy rendesen fog működni is.

[ Szerkesztve ]

Romani ite domum.

(#2864) jNk válasza spl (#2861) üzenetére


jNk
senior tag

Synologyból válogatva a DS1812+ kiegészítve egy DX510-el megvan 500e Ft alatt, ráadásul az erősebb processzora miatt ahogy látom ez most a leggyorsabb nas a kínálatukban, igaz viszont hogy raid5-ben "csak" 47TB kapacitás érhető el vele.
A saját szerver építése sokkal trükkösebb, de sata irányból közelítve két raid (16+4 csatornás) kártyával ott is megoldható az 50TB kapacitás raid5-ben, a sas alapú verzió viszont nem valószínű hogy kijön az összegből amit szántok rá.
Harmadik variációként körül lehet nézni a brand (Intel/Dell/HP) storage szerver piacon is, aztán az árakat látva gyorsan letenni róluk :)

Egyébként jelenleg milyen szerver(ek) szolgálják ki a videóvágókat és tudni lehet hogy mekkora sebességre van szükség ?

(#2865) spl válasza jNk (#2864) üzenetére


spl
csendes tag

Hát röhögni fogtok. Huzigálják egymás gépei között a gigás hálózaton az anyagokat és vinyórol dolgoznak, meg nagy rekkekről Premier CS3-al. Na ezt akarom kilőni.

Most próbáltam egy parlagon heverő vasat kiváncsiságból mit bir:
Intel MPGA478 alaplappal Pentium4 2.4Ghz
1GB Kingston PC2700 (166Mhz)
Samsung HD103SJ-ből három darab RAID5-ben
pendriveról openmediavault

6 darab 6 gigás AVI videót tudott játszani akadás nélkül gigás hálózatról, plusz még másik két gépről másoltunk rá. Néztem a grafikonokat: memória gondja nem nagyon volt, proci terhelés nem túl komoly. Tehát 6 gépet simán ki tud szolgálni full terhelés kérésnél.
Szóval a Synology csak jobb lehet szerintem. Ezért félek egy kicsit mi a trükk?

A Synology marketing szövege és tesztek alapján elvileg még jó is lehetne a kívánalmainknak. De mi az ami kevés benne? Proci nem hiszem. Memória nem hiszem.

spl

(#2866) Pali79 válasza spl (#2865) üzenetére


Pali79
aktív tag

Hát sztem a "magam" rakom össze dolog ott fog először megdőlni, hogy nem fogsz tudni mibe belezsúfolni ennyi vinyót. Egyébként a sok vinyós cuccokba sztem pont a vinyók közti adatforgalom a szűk keresztmetszet különösen raid5 esetén mert gyakorlatilag egyszerre kell az összes vinyót írni/olvasni ami a te esetedben legalább 18 db-ot jelent ami nem kevés.

(#2867) hati válasza spl (#2861) üzenetére


hati
addikt

Pl. milyen rendelkezésre állást kell nyújtanod? Ha elfüstöl a NAS, akkor napokig/hetekig is állhat, amíg tart a garanciális ügyintézés. Ez kell párba állítani azzal, hogy mennyi veszteség éri a céget ilyenkor.

(#2868) kisgyerek85


kisgyerek85
senior tag

Ma megyek a Zyxel nsa 310 -ért és olyan kérdésem lenne, hogy az a vinyóm menne bele ami jelenleg egy dlink dns 313-ba van, ntfs-re van formázva. Ha átrakom akkor megmarad minden adatom vagy fogja kérni, hogy formázzuk újra?

(#2869) veze válasza kisgyerek85 (#2868) üzenetére


veze
őstag

zyxelben nem fog megmaradni!
le fogja formázni és nem is marad ntfs hanem xfs lesz.
és nincs is lehetőség arra hogy Te megválaszd milyen fájlrendszert szeretnél.
alapbol xfs lesz. ha dugsz rá más külsö vinyót is, annál már lehet ntfs is akár.

(#2870) kisgyerek85 válasza veze (#2869) üzenetére


kisgyerek85
senior tag

Uhhh köszi, akkor ismét mentenem kell 2TB tartalmat :( (utóbbi időbe kísérletezés miatt már 2szer csináltam és nekem nincs ennyi helyem így sógorom merevlemezét használom erre. Biztos örülni fog már megint neki :D )

(#2871) Dragon27


Dragon27
senior tag

USB Station 2 : USB Hub használtam amin 4 port van ., 2-re pendrivet tettem simán felismerte és kezelte a Station 2 * de ezzel a megoldással hosszútávon lehet probléma ?
vagy 4 portra akár merevlemezt is tehetek ? meddig lehet bővíteni Station 2 ?

(#2872) hati válasza Dragon27 (#2871) üzenetére


hati
addikt

Nem hinném, hogy gondot okozna a hubbal való bővítés. Max. akkor, ha a tápellátást is a NAS saját adapterével oldod meg (passzív usb hub vagy nem saját tápos külső hdd).

(#2873) spl válasza hati (#2867) üzenetére


spl
csendes tag

Nem probléma ha kiesik. Max. másképp oldják meg a dolgokat. Mondjuk úgy mint eddig. De ezt is figyelembe véve lehet nem is egy gépet kéne nekem csinálni, hanem több kisebbet. Darabja 8 vinyóval meg tud birkózni az 21TB. Az megint más kérdés, hogy ilyen ház a világon nincs. A külső tárolók meg nagyon húzós áron vannak. Szerintetek?

spl

(#2874) Dragon27 válasza hati (#2872) üzenetére


Dragon27
senior tag

ha a tápellátást is a NAS saját adapterével : 4 kivezetést is elbírna ? mert most csak próbakép tettem rá .. 2 pendrive-ot de lehet hogy 4 HDD 2,5 " már nem ... :)

[ Szerkesztve ]

(#2875) jNk válasza spl (#2873) üzenetére


jNk
senior tag

Tegnap elszámoltam magam, mert a DS1812+ és 2db DX510 az ~600e Ft.

A több kisebb kapacitású gép jó ötletnek tűnik. A ház nem is probléma mert pl. a Bitfenix Shinobi vagy az NZXT Source is elbír 8 +1(rendszer) lemezzel, viszont ezeket nem tudod mind közvetlenül az alaplapra kötni. Az olcsó pci/pcie sata kártyával software raidben mehet a dolog, vagy a drága 8 csatornás raid kártyával hardware-ből működhet a tömb, a kérdés hogy az OMV támogatja a hw raid kártyákat ?

(#2876) spl válasza jNk (#2875) üzenetére


spl
csendes tag

Miért nem birom egy alaplapra rárakni? Néztem egy ilyet. Asrock Z68 Extreme GEN3. Ennek van kapásból 4SATA II és 4 SATA III-a. Ha minden kötél szakad, akkor 2 x PCI Express 3.0 x16 slots-en keresztül is tudom még csatolni.

spl

(#2877) jNk válasza spl (#2876) üzenetére


jNk
senior tag

A régebbi 4 vagy 6 sata portos alaplapokból indultam ki, de ha több, drágább 8 portos is belefér akkor nincsen gond. Én jobban preferálom a rendszert egy külön lemezre tenni a raid tömbtől függetlenül, így viszont már 9 sata port lenne használva :D
Az OMV egyébként simán lekezeli pl. az ASRock-on lévő sata3 vezérlőt is ?
A PCIE 3.0 slot-ra nem lesz szükség, a komolyabb raid kártyák is "csak" PCIE 2.0 x8 foglalatban mennek.

(#2878) veze válasza Dragon27 (#2871) üzenetére


veze
őstag

én is usb 4 portos hub-al használom a zyxelt és mindegyikbe van dugva valami ( két vinyó két pendrive vagy egy pendrive és egy nyomtató +még az esata csatiba is van egy vinyó. de mindent lekezel rendesen

(#2879) spl válasza jNk (#2877) üzenetére


spl
csendes tag

Hát ez jó kérdés. Majd megkérdezem tőlük mit tud kezelni. De talán ez a debiantól függ nem? Ebben nem vagyok nagyon otthon.

spl

(#2880) Celtis


Celtis
veterán

3TBs WD My Book Live-ot vennék. Tudtok helyet ahol kapni is lehet és nem csak rendelni?

(#2881) Alex91 válasza Celtis (#2880) üzenetére


Alex91
félisten

PCland?

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#2882) Dragon27 válasza veze (#2878) üzenetére


Dragon27
senior tag

köszi

(#2883) kisgyerek85 válasza Dragon27 (#2882) üzenetére


kisgyerek85
senior tag

Megvan a nsa310-em. Benne volt alapból a vinyó, de én hosszútávon nem ezzel akarom használni, viszont nem bírom kihúzni belőle. Kajakból meg nem merem meghúzni nehogy kiszakadjon valami ha netán fixen lenne benne.? Lehetséges ez? Ha igen akkor már viszem is vissza és baromira csalódott leszek.

(#2884) veze válasza kisgyerek85 (#2883) üzenetére


veze
őstag

rögzítve van bele, nem tudod kihuzni.
"Le kell venni az elejét és a hátlapot majd az egész kicsúszik és hozzá férhetőek a csavarok" írta nemrég a kérdésemre egy fórumtársunk, aki már kicserélte benne.

(#2885) dbius válasza kisgyerek85 (#2883) üzenetére


dbius
veterán

Mintha valaki azt írta volna korábban, hogy egy csavarral bele van rögzítve, azt kell kioldani, próbálj rákeresni.

szerk: megelőztek, de legalább a pontos leírás is megvan, nem kell keresned. :K

[ Szerkesztve ]

(#2886) kisgyerek85


kisgyerek85
senior tag

Köszönöm mindkettőtöknek! Főleg, hogy ilyen gyorsan válaszoltatok :)

(#2887) kisgyerek85


kisgyerek85
senior tag

Hát még nagyon az elején vagyok, de már elakadtam (easy setup nem olyan ízi)

Nem látni a NAS-t.
[link]

Ha be szeretném konfigurálni a hálózatot akkor ilyen hibaüzenettel bezárja a programot.
[link]

Ha nem kattintok rá semmire hanem megvárom amíg betöltődnek az adatok akkor csak az online jön be és oldalt semmit nem enged megnyitni.
[link]

Próbáltam Wizard-al beállítani, de ott meg kiírja a jelszó f.név páros után olyan fél perc múlva, hogy a NAS nem válaszol.

Kifogtam egy rosszat? Előlapján kéken világít a powet, sys és a hdd zölden, mindhárom kimerevedve. Amikor indítom a nast akkor a sys villog. Gondolom ez jelzi, hogy betölt a rendszer. Hátul világít a lan és a router is mutatja, hogy látja.

[ Szerkesztve ]

(#2888) veze válasza kisgyerek85 (#2887) üzenetére


veze
őstag

tüzfalad kapcsold ki amikor telepiteni akarod
adj neki fix ip cimet a routered tartományából (anélkül is müködik, ez csak tanács)

(#2889) kisgyerek85 válasza veze (#2888) üzenetére


kisgyerek85
senior tag

Tűzfal kikapcsolva. Fix ip beállítva, de még így is kifagy a program. Miután ismét elindítom újra változatlan marad a beállítás. [link]

(#2890) kisgyerek85 válasza kisgyerek85 (#2889) üzenetére


kisgyerek85
senior tag

Tisztázzunk már le a telepítés menetét, mert én nem tudok már másra gondolni csak arra, hogy rossz.

ethernet be, táp be. CD berak Setup-->NAS Starter utility feltelepít és ezután kéne látom ezen a képen, hogy ott a nsa310 nasom?

[ Szerkesztve ]

(#2891) Szab02 válasza kisgyerek85 (#2890) üzenetére


Szab02
aktív tag

S a router configja az hogy néz ki?

http://www.panoramio.com/user/szab02

(#2892) veze válasza kisgyerek85 (#2890) üzenetére


veze
őstag

nekem 210 van szval csak arrol tudok tapasztalatot, de sok eltérés nem lehet
de kb így van:
bedugdosod, bekapcsolod, tüzfal legyen kikapcs és telepited, aztan a programok menüben ott lesz egy zyxel programcsoport, ott elinditod inicializalja, kiirja hoh OK és elérhetővé válik egy setup (admin) icon arra kattolva be lehet állitani az alapvetö dolgokat mint IP cim, átjáró ( a router címe) ugyanabba a munkacsoportba tedd mint a gépednek van stb. aztan a böngészöbe irva érhetö el a nas
nálam igy lezongorázva megy
utána már a tüzfalat is vissza lehet kapcsolni és hozzáadni kivételnek ha kéri

(#2893) Celtis válasza Alex91 (#2881) üzenetére


Celtis
veterán

Kipróbálom őket. Kíváncsi leszek.

(#2894) kisgyerek85 válasza Szab02 (#2891) üzenetére


kisgyerek85
senior tag

Érdekes, mert eszközkezelőbe látni a nas-t. [link] ,éslehet pingelni is az 5-ös ip címen, de ha böngészőbe beütöm akkor nem jön be semmi [link]

default ip-je nem 33? mindenhol azt láttam.

Beszereztem egy másik routert is. De így sincs semmi eredmény.

[link]
[link]

DHCP-n kívül más fontos kell a routerből? Amúgy ott is kikapcsoltam már a tűzfalat.
Ja meg a régi nas-omon is beállítottam a dhcp szervert, de onnan sem.

Kezdem feladni.....

[ Szerkesztve ]

(#2895) kisgyerek85 válasza kisgyerek85 (#2894) üzenetére


kisgyerek85
senior tag

Még az érdekes, hogy a dhcp listába soha nem szerepelt az ip címe. Bármit rádugok a routerre egyből kiírja, de ezt a zxyelt nem. Talán azért, mert fixen be van állítva!?

(#2896) veze válasza kisgyerek85 (#2894) üzenetére


veze
őstag

azt irtad 310-esed van
itt a linkeden ez 320-nak néz ki, nem?
persze fogalmam sincs. lehet a 310 és 320-nak ugyanaz az fw-je... meg gondolom a hozzá adott lemezről teszed fel azon meeg csak a hozzávaló van...
tudom hogy ennire nem nézed be, nem is feltételezem, de már semmi nem jut eszembe bocsi..)
estleg egy proba az oldalukrol leszedett fw-vel.. hátha van esetleg ott ujabb is esetleg..
a router tüzfalat én sosem kapcsoltam ki mikor telepitettem mert azzal elvileg se ütközhet.. az a kifelé/befelő forgalmat monitorozza
lehet hogy van default IP-je de ha kézzel adod meg akkor is kéne müködnie..
nem tudom már milyen böngészöböl probálva de olyat is tapasztaltam már hogy a legelső alkalommal beütve az ip cimét elébe kellett irnom a http:// -t is mert csak csak homokorázott addig..
mod:
nekem minden gépem fix ip-re van véve mégis benne van a listában a kapcsolatoknál , anas is (linksys wrt54 gl)

[ Szerkesztve ]

(#2897) kisgyerek85 válasza veze (#2896) üzenetére


kisgyerek85
senior tag

Lehet én vagyok hülye és nincs még fw rajta.? Azért kérdeztem a telepítés menetét, mert gondoltam, hogy cd-ről fölrak mindent (mint a dns 313-am) Leszedtem egy újabb fw-t hozzá, de annak .bin a kiterjesztése. Ezt így hogy kéne felheggeszteni a vasra? (pen drive mint a médialejátszóknál és reset tart majd táp rádug, hát gondolom nem.? )

Lehet csináltok egy videót még róla az elejétől, hogy lássa mindenki. Aztán holnap meglátogatom a boltot.

Igen az 320-nak néz ki, de hát ez volt hozzá. CD-n 310 szerepel.

mod: onnan gondoltam, hogy fix ip miatt nincs benne,mert a dns313-am sincs benne és csak annak van fix ip adva.

mod2: És tényleg úgy világít rajta minden mintha jól működne (ethernet ha gigásat kap akkor sárga 100-on zölden világít) Csak a program kifagy folyamatosan (próbáltam már admin módba is futtatni) és ugye ott nem látni az eszközt.

[ Szerkesztve ]

(#2898) Pali79 válasza kisgyerek85 (#2897) üzenetére


Pali79
aktív tag

Lehet egy kérdésem? Miért cserélted a DNS-313-at erre a zyxel-re?

(#2899) kisgyerek85


kisgyerek85
senior tag

itt a videó.

Próbáltam már azt is, hogy kiszedtem az elemet az alaplapból. Változatlan. Indítottam vinyó nélkül és akkor látom, hogy nem tölt be a rendszer, mert csak villog a SYS felirat.
Ami fura a telepítésbe a dns313 után, hogy annál kiírja amikor formázni akarja a vinyót és azt is, hogy oda telepíti fel az oprendszert. Viszont ennél ilyet sehol nem látok. Annyit csinált, hogy felrakja a pc-re a programját.
Nem lenne rajta még az oprendszer és azért nem látom hálózatba? Nade akkor azt hogyan kell csinálni? :)

Pali: Mert gyorsabb + van egy külső 1TB vinyóm amit szerettem volna már régtől NASon használni. Ha betelik a 3TB helyem akkor ezt tudom külső vinyóval bővíteni.
500GB vinyó megy sógornak így 15K-ból lett meg ez a NAS. Ha a régit el tudom adni ilyen árba vagy egy kicsit olcsóbban akkor bőven megérte már. Tudom itt senki nem venné meg ennyiért, de a legolcsóbb webshopba 23K huf-ot kérnek érte.

[ Szerkesztve ]

(#2900) Claude Leon válasza kisgyerek85 (#2899) üzenetére


Claude Leon
senior tag

38. sec: itt kell nyomkodnod a refresht, amíg nem látod. Ha nincs még a vinyón a rendszer, piros csík végén mutatja az nsa-t, feltelepítve zöldön.
(Ha túlmentél és a 44.-en levőnél vagy, ott a nas discovery-vel jutsz vissza a keresőhöz)
Aztán jöhet a run wizard.

Lehet, hogy valami a switchen(a routerén) nem jut át, próbáld meg direktbe kötni a gépeddel, nem kel cross kábel, jó a sima.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.