Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11501) Mezga Aladár válasza Tonyk (#11499) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Kíváncsivá tettél. Pár szóban összefoglalnád te miért nem szereted?

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#11502) Immy válasza Tonyk (#11499) üzenetére


Immy
őstag

FTP-nél szeretnék igényesebb felületet. A cél az, hogy böngészőben mindenféle kiegészítő telepítés nélkül használható legyen.
DS214+ utóda nem mostanában jön ki? Talán abban már Atom proci lesz.

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#11503) altoalto válasza Patice (#11486) üzenetére


altoalto
tag

Talaltam nehany oldalt ahol eleg erthetoen leirjak mikent allitsuk be a routert. Szerintem menni fog. Ha meg nem, feladok egy hirdetest egy "beallito kisiparos kerestetik cimen" :)

(#11504) altoalto válasza Tonyk (#11498) üzenetére


altoalto
tag

Egy idoben TP linkoci usb wifit hasznaltam. Jajjj. folyton ledobalta a netet, es a belso kezelo felulete borzalmasan gyenguszra sikeredett, az installalt driveret gyakran "elfelejtette, nem latta", igy surun lett ujra pakolgatva.

(#11505) altoalto válasza AiRLAC (#11496) üzenetére


altoalto
tag

Vettem az uzit:) Egyenlore marad a jelenlegi, es meglatjuk mit fog szolni a routerral valo kollaboraciohoz:) Ertem en, hogy bio paradicsom :P, de miert is jo ez nekem?

(#11506) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Komoly gondom van NAS-ügyben: egyszerűen nem látom a NAS-okat a hálózaton.

Jelenleg két NAS is csatlakozik a LAN-hoz, egy WD és egy NetGear. Mindkettőnek fenntartott DHCP-s IP je van, meg is kapják, illetve a GUI-jukat el is érem szépen.
Csak magukat a fájlokat nem. Ha beírom az Explorerbe, hogy "\\192.168.###.###", azt kapom vissza, hogy "A Windows nem tud kapcsolatot létesíteni az <<IP>> összetevővel." Hibakód: 0x0004005 Meghatározhatatlan hiba

A LAN-hoz kapcsolódó többi gép, sőt, az aodtt nem látó gép alatti VMWare-virtuálisgépek is elérik wifin és dróton is, tehát egyetlen Windows-zal van a gond -- de mi lehet az? A tűzfalat már próbáltam kikapcsolni -- nem segített.
Hol keressem a hibát?

Köszönettel: MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#11507) ablack


ablack
senior tag

Sziasztok,

Szerintetek megér a Zyxel NSA 310S +3ezer forintot a NSA 310-hez képest? Mivel tud többet?

[ Szerkesztve ]

(#11508) vilmaboy


vilmaboy
őstag

Sziasztok!

Tervezem a közeljövőben egy nas vásárlását. Jó ideje nézegetem őket, de nem jutok dűlőre. Egyik oldalról az árat is nézem, amikor elragad a hév, akkor meg a minőséget. Amire kellene: Otthoni cuccaim tárolása és ezeknek biztonsági mentése, emiatt kellene a raid és a dupla lemez. Ezen kívül, a rajta tárolt tartalmakat el szeretném érni lapos tévével, telefonnal, laptoppal stb. Nem lenne az sem baj ha mindezt neten is megtehetném, nem csak odahaza. Ethernet kellene mindenkép, usb ha lenne, nem lenne baj. Jó lenne egy magyar menü is, mert az angol meg én régi ellenségek vagyunk, de révén infós ként a nagy részét megértem. Ha van nyomtató szerver, akkor csak örlök neki, de nem követelmény. A nas router mögött lesz.

Amik fentmaradtak a listámon eddig, és a hozzátartozó miért:

D-Link DNS-320L - D-Link DNS-325 (sajna csak 2000GB)
olcsó a 320L, hallottam róluk ezt is, azt is. Lehet hogy elég lenne, nem tudom... Nem akarok melléfogni. Ha jó a márka, felőlem jöhet valamelyik.

ZyXEL NSA320S - ZyXEL NSA-325 Diskless
A Synology mellett még őket ismerem mint jobb márkát. Az áruk sem annyira katasztrófa még.

Synology DS214se
Tény hogy nem a legolcsóbb... A hallottak és olvasottak alapján azért mert Synology, és ez tünt az első értelmes típusnak márkán belül 2 winyósban. A synology ip kamera támogatása kecsegtető, de nem tudom használnám e. Mondjuk ha van, akkor tuti.

Ezek nyilván csak az én hálómon akadtak fent. Lehet hogy ti csípőből mondtok jobbat vagy másabbat, előnyösebbet, más megközelítésből valamit... E miatt vagyok itt :)

Javaslatokat, érveléseket várok, melyeket köszönök előre is...

[ Szerkesztve ]

A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!

(#11509) kabar válasza vilmaboy (#11508) üzenetére


kabar
senior tag

Mivel ez a NAS-os topic, ethernet jóhogy kell. Ha előrelátó vagy, mindent gigabitesre készítesz elő. Legalább egy CAT5e kábellal, vagy feljebb gondolkozol.
A Zyxel és a Synology nem egy súlycsoport minőségben és támogatottságban sem. Synology inkább Qnap-al hozható egy szintre. Ez okozza azt a tényt is, hogy ugyanazt a szintű hardvert lényegesen drágábban kapsz meg. Ez jobb software-s támogatottságot, szebb, csendesebb hardware-t, egyszerűbb telepíthetőséget, illetve ahogyan én láttam, ugyanabból a vasból hangyányival jobb eredményeket tudnak kihozni. Azt, hogy ez neked megér-e 2-szeres árat, neked kell eldöntened. Ha nem vagy háklis a kis buherkedésre de nem dőlt rád egy pénzszállítókocsi, akkor neked inkább a Zyxel a pálya. Ha nem halsz bele abba a 30ropiba amit mondjuk egy DS213j felára a NSA325-höz képest, viszont szeretsz kényelmesen élni akkor meg a synology vagy a Qnap, bár az itt a fórumozók közül is kevesebbnek van.
A kameralicensz egy frankó dolog, de alapból a kisebbekhez csak egy kamera ingyenes a többit venni kell. Szóval úgy gondolkodj benne, hogy egyig jól vagy, de utána már zsebbenyúlós.
A printserverség szintén király dolog, de azt az NSA325 is tudja. A kérdés az, hogy milyened van. Mert ha scanner is, az már lehet problémásabb, különösen a hálózatos scannelés. Bár a synologyn ezt is általában meg lehet oldani. De nem minden multi-nyomtatóval.
Kétfiókos gép esetén a RAID miatt gyorsan el fog fogyni a helyed, különösen, ha sokat töltögetsz, meg filmezel. Szerintem otthonra simán jó egy USB rack a NAS-ra dugva, ciklikusan mentve. Általában a filmekért nem kár, a többi családi meg munkaügyek ráférnek egy régebbi HDD-re is.
De ez is csak egy vélemény volt, UFF

"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“

(#11510) Multibit válasza vilmaboy (#11508) üzenetére


Multibit
veterán

A D-Linkek a lassúságuk miatt nem népszerűek manapság. A Zyxelt sokan dícsérik, mint ahogy a Synologyt és a Qnapot is.
Nyomtatás. Nekem egy Synology van otthon és nem rég üzemeltem be hozzá a több éves Canon MP550-es multifunkciós nyomtatómat (scanner is). A kompatimibilitási listán nincs rajta az 550-es, mégis tökéletesen lehet hálózaton keresztül nyomtatni és scannelni is vele.

(#11511) Czimby


Czimby
addikt

Sziasztok!

Amennyiben arra szeretném használni a Nas-t, hogy okostelóról vagy tabletről elinditom a torrentet, és mikor hazaérek a wd-tv-bmn már nézhetem is full hd-ban, miközben egy másik tv pl divx sorozatot játszik le róla, és ne adj isten közben menjen a torrent le és feltöltés is rendesen melyiket válasszam? Elég egy 310-es vagy 325v2 legyen inkább?
Egyenlöre egy 2tb-s vinyót tennék bele, meg van még egy 2tb-külső házban amit usb-n dugnék rá ha ugy alakul.

A full hd igenyű tv-t lan kábellel is össze tudnám kötni a t-home elosztó készülekkel, az így elég sávszelt tudni adni?

Nas-nál mennyire fontos a processzor ill. Memória sebessége, mérete?
Esetleg egy használt hp microserver jobb lenne mint egy zyxel nas?

[ Szerkesztve ]

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#11512) Multibit válasza Czimby (#11511) üzenetére


Multibit
veterán

Mivel párhuzamosan akarod terhelni a NAS-t többféle feladattal, igen, nagy jelentősége van a CPU sebességének és a RAM mennyiségének. Lásd ezt a posztot egy fórumtárstól a mediaplayeres topicból! Vissza kell fogni ezt-azt és menni fog egyszerre ;)

(#11513) gbors válasza Czimby (#11511) üzenetére


gbors
nagyúr

ezen igények mellé valami olyan NAS kellene, amiben legalább egy combos kétmagos CPU van - különösen, ha az USB-s HDD-t is használni fogod. talán tényleg a legjobb megoldás egy microserver - viszont annak érdemes utánaszámolni, hogy mennyi lesz a fogyasztás, ha 7/24-ben megy.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#11514) Mezga Aladár válasza gbors (#11513) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

A kolléga által felvázolt felhasználásra a ds-211-esem tökéletesen elég. Egy mag 1.6Mhz 256MB ram.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#11515) gbors válasza Mezga Aladár (#11514) üzenetére


gbors
nagyúr

ez nagyon meglep :F a 2 videoból egyik sem akad? ill. az egyik HDD USB-s? akkor megemelem a kalapom a Syno előtt :R

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#11516) Czimby


Czimby
addikt

Multibit, gbors, Mézga Aladár

Köszi az infókat, Akkor elvileg hardveresen a Zyxel 325v2 is elég kell, hogy legyen, bár az egyértelmű hogy a Syno fejletebb szoftveresen, de a +256mb ram csak kompenzálja ezt.

Maga a NAS neten keresztül bárhonnan elérhető a megfelelő(esetemben Androidos) alkalmazással ha jól éretelmezem és szinte bármit be tudok rajta állítani. Meg amint irtam is a torrent távoli vezérlése lenne még fontos számomra. Egyébként mindenki a transmissiont használja vagy van más alternatíva is?

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#11517) Mezga Aladár válasza gbors (#11515) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

NFS-en a popi, sambán egy pc-re(nem akad)+megy a torrent+egyszerre olvasok írok a nas-ra, gigabites hálózaton. Ez kétlemezes, alapvetően nem használok usb hdd-t. Éppen most van nálam egy ilyen amivel sz@pok, de amikor ezt próbálgattam akkor is mentek a hálózati szolgáltatások rendben, "csak" a konfig felületet nem lehetett elérni. :)

[ Szerkesztve ]

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#11518) Digital válasza Mezga Aladár (#11517) üzenetére


Digital
addikt

Milyen NAS-t használsz?

"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...

(#11519) gbors válasza Mezga Aladár (#11517) üzenetére


gbors
nagyúr

derék. az USB hiánya ugyan megkönnyíti a dolgot, de még így is dícséretes a teljesítmény :K

[ Szerkesztve ]

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#11520) Mezga Aladár válasza Digital (#11518) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Syno ds-211.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#11521) Digital válasza Mezga Aladár (#11520) üzenetére


Digital
addikt

Én egy Zyxel 325v2-vel szemezek!
Torrentre, és médialejátszó kiszolgálására kellene.

"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...

(#11522) Mezga Aladár válasza Digital (#11521) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Itt szeretik.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#11523) spiky03 válasza Digital (#11521) üzenetére


spiky03
veterán

Nekem csak a 320-as van, de arra teljesen jó amire neked is kell, mert én is arra használom. ;)
Torrent megy rajta non-stop jelenleg 506 db :DDD meg arról nézek filmeket a BD lejátszón hálózatról, itt főképp mkv-kat. A routeremet kellene cserélni valami jobbra, esetleg gigabitersre, hogy menjen a BD50 ISO is akadás mentesen, mert a netem az meglenne hozzá elvileg. :) DIGI 100/50

Telefonról is elérem a torrenteket TM segítségével, így pl ha találok valamit a hazavezető úton elindítom és amikorra hazaérek már lent is van. :)

Még amit jó lenne beállítani azaz, hogy egy adott mappát haverok is elérjenek és tudjanak onnan másolna filmeket, vagy bele másolni képeket, zenéket, filmeket. Ezt kell még valahogy összehoznom még.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#11524) Multibit válasza spiky03 (#11523) üzenetére


Multibit
veterán

Még amit jó lenne beállítani azaz, hogy egy adott mappát haverok is elérjenek és tudjanak onnan másolna filmeket, vagy bele másolni képeket, zenéket, filmeket. Ezt kell még valahogy összehoznom még.
Erre a legjobb egy FTP szerver a NAS-on, a haveroknak meg FTP kliens (kinek melyik szimpatikus).

(#11525) Digital válasza spiky03 (#11523) üzenetére


Digital
addikt

Akkor lehet fizukor beruházom majd egyre!
T-s 120/10-es netem van, ha jól tudom a Cisco EPC 3925-ös modeme gigabites. :F

"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...

(#11526) Tussky


Tussky
tag

Zyxel 325V2-n nem tudok telepíteni, az alábbiak alapján indultam el: [link], de nekem a funpkg parancs nincs rajta a NAS-on és nem tudom, hogy hogyan tudnék máshogy telepíteni.

[ Szerkesztve ]

(#11527) biker válasza Digital (#11521) üzenetére


biker
nagyúr

mondogasd utánam
Synology Synology Synology :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#11528) Digital válasza biker (#11527) üzenetére


Digital
addikt

Az sok léééé! :K

"barackot,imádom a húsos barackot" Emlékszel a lassú internetre? Csak nyolc kép fért bele egy éjszakába...

(#11529) Elemental válasza Digital (#11525) üzenetére


Elemental
addikt

Nekem is 3925 van.
Gigabites. Szerintem jól konfigolható, nincs rá panaszom.

(#11530) spiky03 válasza Multibit (#11524) üzenetére


spiky03
veterán

Igen az lehet, de nem tudom, hogy mit meg hogyan kell beállítani. :D
Meg azt mondták, hogy az FTP az nem valami biztonságos, és a VPN az jobb.

Vagy ilyen kishalakat nem bántják a csúnya bácsik? :)

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#11531) Tommyboy200


Tommyboy200
csendes tag

Sziasztok!

Most készülök egy NAS server vásárlására csak nem tudom melyiket válasszam.
Elképzelésem: 2 lemezes, bittorrent kliens, media server ként is tudjam használni és a full hd fílmek szaggatás nélkül fussanak a tv-n, 2gigabit lan, esetleg HDMi kimenet.
Valójában amit letöltök fílmet azt akarom rajta tárolni ill. egyéb más fájlokat is és azt lejátszani élvezhető formában.
Szerintetek a felsoroltak közül melyik érné meg és melyik válna be számomra?
Más termék is érdekel ha tudtok ajánlani.

1: NAS THECUS N2560
2: Thecus N2800
3: Synology DiskStation DS214play (kicsit draga úgy hogy nincs hozza merevlemez)
4: ZyXEL NSA-325 v2

Válaszotokat előre is köszönöm ill. a segítséget.

Üdv: T

(#11532) lockdown90


lockdown90
senior tag

sziasztok

BD50 38-40GB filmek tarolasahoz, illetve belso halozaton lejatszasahoz milyen NAS ajanlanatok?( egy nemelyik filmnek 40Mbps ossz bitrataja van)vagy ez fugg a NAS-ban levo merevlemezektol is!? Lehetoleg akadasmentesen szeretnem lejatszani oket.

UI: lehet hogy hulyeseget kerdeztem bocs :D

[ Szerkesztve ]

i7 13700k - 32Gb DDR5 - RTX4070S

(#11533) Multibit válasza spiky03 (#11530) üzenetére


Multibit
veterán

Akik ezt mondják, talán nem hallottak még az FTPS-ről. Én azt használom mezei FTP helyett.
Egyébként meg feltörhetetlen rendszer nem létezik, csak olyan, amit eddig még nem törtek fel. Lehetünk a végtelenségig paramoiásak. Ennyi erővel bezárhat a netes kereskedelem, a netbankolás, stb. Meg kell találni az egészséges egyensúlyt! Ne legyünk könnyelműek, de a felesleges para megnehezíti a mindennapi életet.

(#11534) Multibit válasza Tommyboy200 (#11531) üzenetére


Multibit
veterán

Ellentmondásos a kívánságlistád és a NAS-listád. Igényled a 2 db gigabit LAN csatlakozót, de felsoroltál 1 LAN-os NAS-okat is. A 2 LAN-os, HDMI-s NAS-ok drágák, de sokallod az egy LAN-os, HDMI nélküli DS214play árát. Valamit valamiért. Egyébként amire használni szeretnéd (letöltőszerver + mediaszerver), arra megfelelnek az olcsóbb típusok is. Miért kell HDMI? A NAS-t akarod mediaplayernek is használni? Van ilyen készülék, de nem fog tetszeni az ára!

(#11532) lockdown90
Válasszuk szét a tárolást és a lejátszást! Általában nem a NAS játsza le a filmeket, hanem valami egyéb eszköz (mediaplayer, rosszabb esetben TV). Vannak persze olyan NAS-ok, amelyek egyben mp-ként is funkcionálhatnak. Te ilyet szeretnél? Egy átlagos olcsó NAS sebessége is elegendő a BD50-lejátszáshoz. A modern NAS-ok gigabites LAN-nal rendelkeznek, a BD50-hez még a 100Mbit/s is sok. Nyilván, ha a lejátszás mellett más is közlekedik LAN-on, akkor már kell(het) a gigabit.

[ Szerkesztve ]

(#11535) Tommyboy200 válasza Multibit (#11534) üzenetére


Tommyboy200
csendes tag

Bocsánat lehet félreérthető voltam. Amiket felsoroltam azok lennének számomra megfelelőek de nem ragaszkodok hozzá nagyon. Elfogadok más alternatívát is. Amihez ragaszkodom a 2xhdd fogadása és nem csak tárhelyre hanem mediaszerverként is megállja a helyét (full hd fílmek lejátszása hálózaton szaggatás mentesen) ill. bit torrent támogatása legyen. Hogy a NAS-ra töltse le a fílmeket és ne a laptopra. Amiket felsoroltam , a sok választék mellett számomra ideális de nem tudom hogy a célomra megfelel e valamelyik is vagy sem. Elég az olcsóbb Zyxel vagy érdemes synology-t venni. Felsoroltak közül a THECUS elég szimpatikus számomra mint kinézet és mint tudás szempontjából is. Mi a véleményetek erről ill. a többi márkáról vagy típusról? Nem ismerem egyik gyártót sem így nincs is tapasztalatom ezért kérném a TI segítségeteket.

Üdv: T

(#11536) Multibit válasza Tommyboy200 (#11535) üzenetére


Multibit
veterán

Fontos információkat elhallgatsz. Mennyit szánsz rá, mekkora sávszélességet akarsz torrentre használni? Ez utóbbi azért fontos, mert ha korlátozás nélkül (ami csövön kifér jelleggel) akarsz torrentezni - mondjuk DigiLAN200-tól felfelé -, akkor erősebb NAS-ra lesz szükséged (jobb CPU, több RAM), ami nyilván drágább is. Belépőszinthez a ZyXEL NSA325v2-t szokták javasolni (visszafogott torrent mellett megy vele az FHD filmek streamelése).

[ Szerkesztve ]

(#11537) spiky03 válasza Multibit (#11533) üzenetére


spiky03
veterán

Így van.
Nem hinném, hogy az én filmjeim, zenéim kellenének bárkinek is. :)
Én nem vok celeb, hogy feltörjék a felhőmet, meg olyan képeim sincsenek. :DDD

Esetleg ebben az FTPS beállításban tudsz segíteni, hogy mit hogy állítsak be, hogy náluk is elérhető legyen a NAS adott mappája?
Jöhet PM-ben is ha nem túl nagy kérés.

Köszi. :R

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#11538) Multibit válasza spiky03 (#11537) üzenetére


Multibit
veterán

Neked ZyXEL-ed van, nekem Synology-m, tehát csak általánosságban tudok segíteni.
- engedélyezd a NAS-on az FTPS-t
- készíts egy megosztott mappát
- hozz létre egy felhasználót aminek megadod a szükséges jogokat az előbb létrehozott mappához
- rendelj jelszót a felhasználóhoz
- add meg a mappához és a felhasználóhoz az alkalmazás jogokat (ha van ilyen ZyXEL-en)
- lődd be a NAS tűzfalát, ha szükséges
- nyiss portot a routereden az FTP-nek (ha lehet ne a standard 21-es portot, inkább forward-olj egy kitaláltat a NAS 21-ese felé)
- állíts be DDNS-t az ISP (változó) IP-címéhez
- a haverok telepítsenek FTPS-t tudó FTP-klienst a gépükre
- add meg a haveroknak a DDNS nevet, a felhasználó nevét és jelszavát
Ezután hasznáhatják a tárhelyedet.
Hogy mindezt konkrétan hogyan kell ZyXEL esetén, azt majd egy ZyXEL-tulaj mondja el neked.

(#11539) spiky03 válasza Multibit (#11538) üzenetére


spiky03
veterán

Köszi, majd megnézem.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#11540) Tonyk válasza Tussky (#11526) üzenetére


Tonyk
veterán

Mit nem tudsz telepíteni? Csomaglistából?
FFP alapból nem lesz a csomaglistában! Ehhez létre kell hozni az admin megosztás zy-pkgs könyvtárában egy web_prefix nevű állományt. A fájlnak nem lehet kiterjesztése!

Ezt kell beleírni:

ftp://ftp.zyxel-tech.de/2.new_mirror/

Ha a fenti sort beleírtad, üss mellé még egy entert (azaz két sor lesz a fájlban, a második üres sor). Mentsd el.

Frissítsd a csomaglistát, majd telepítsd az FFP-t.

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#11541) vilmaboy


vilmaboy
őstag

Szemezgetek a synology DS-214se és a QNAP TS-212 NASokkal. Szerintetek melyik és miért lenne ideálisabb választás? Külföldiában internetországban van hely ahol jelentősen olcsóbban beszerezhetőek ezek mint idehaza? Gondolok itt minimum 10-15k különbségre...

Szerk: Az mennyire számít ha egy NAS 2,5es winyókat fogad? Számít ez valamiben is?

[ Szerkesztve ]

A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!

(#11542) Tommyboy200 válasza Multibit (#11536) üzenetére


Tommyboy200
csendes tag

100-120E forintot szánok rá winyóval együtt.Elsőnek egy 2-3TB winyót vennék bele majd később bővíteném. Jelenleg csak 6mb/s-el töltök le ezt mutatja az utorrent program. Digi 15 megás netem van.
Azt szeretném hogy ,ha kicsit leterhelem a hálózatot (torrentezés ami a csövön kifér + fílmnézés full hd-ba szaggatás nélkül) akkor is zökkenőmentesen működjön.

(#11543) Ákinard válasza vilmaboy (#11541) üzenetére


Ákinard
aktív tag

Szerk: Az mennyire számít ha egy NAS 2,5es winyókat fogad? Számít ez valamiben is?

Drágabb és kevesebbet tud, kisseb cache pl. (Azonos tárkapacitású WD redet nézve pl.)

(#11544) Multibit válasza Tommyboy200 (#11542) üzenetére


Multibit
veterán

Jelenleg csak 6mb/s-el töltök le
Azt nem hiszem! Nincs olyan mértékegység az informatikában, hogy mb = milli bit.
Tehát mennyi az annyi? MB (MegaByte), vagy Mb (Megabit)?

Digi 15 megás netem van.
Az valami modemes net-csomag? Mert a legkisebb PPPoE csomag a Diginél jelenleg 50 Mbit/s letöltést és 30 Mbit/s feltöltést ad.

Feltételezve, hogy 50/30-as csoamgod van, az elvileg 6.25 MB/s maximális letöltési sebességet jelent. Ezzel a sebességgel az egyik jelenegi kedvenc, a ZyXEL NSA325v2 megbirkózik (több szálon is). Tehát nem kell 100 ezret költened NAS-ra. Persze ha később magasabb csomagra váltasz (és továbbra is maxon torrentezel majd), más lesz a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#11545) Tommyboy200 válasza Multibit (#11544) üzenetére


Tommyboy200
csendes tag

http://www.speedmeter.hu/rs/20143845609.png

Ezt mértem. Remélem így már érthetőbb.

[ Szerkesztve ]

(#11546) vilmaboy válasza Ákinard (#11543) üzenetére


vilmaboy
őstag

Gondoltam max is halkabb és kevesebbet fogyaszt. De lehet én látom rosszul. Ezért kérdeztem. :Y

A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!

(#11547) Ákinard válasza vilmaboy (#11546) üzenetére


Ákinard
aktív tag

Hát a WD red hangjára nem szoktak panaszkodni, én sem teszem. Az elindulásán kívül nem is hallani hogy megy. Fogyasztás pedig: 1 reddel torentezés közben 7 wattot eszik a Zyxel NSA325V2 nálam. Ezek már olyan értékek, ahol nincs hova spórolni szerintem :) (7Whx24x31= 5,2 kWh kb 100-150 forintba van havonta a nas működése :) )
Én magam részéről jobban preferálom a 3,5-öst, de pl ez a Zyxel fogadja a 2,5-öst és a 3,5-öst is.

(#11548) vilmaboy válasza Ákinard (#11547) üzenetére


vilmaboy
őstag

a zyxel 325v2 magyar menüs? Tud magyarul? A gyári torrent kliense milyen? Menyi gar van rá? 1 vagy 2év? Ha megy a hűtése akkor mennyire zajos?

[ Szerkesztve ]

A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!

(#11549) Ákinard válasza vilmaboy (#11548) üzenetére


Ákinard
aktív tag

Magyar menüs, tud magyarul, 1-1 félrefordítás van benne, de amúgy tökéletes a menüje.

A gyári torrent klienst vagyis a letöltő alkalmazást soha nem használtam, rögtön a Transmissiont szedtem le a beépített csomagokból, az tökéletesen teszi a dolgát. Azóta a gépekről eltűnt az uTorrent :) Beállítással voltak nehézségeim, de itt kértem segítséget, inkább az én bénázásom volt mint a vas hibája.

2 év garis

Hűtés szerintem elviselhető, de hallható. Amíg a modernebb laptopom volt itt, addig jobban hallottam, meg azt mondtam első napokban, hú "hangos". Aztán az most elment szervizbe, és a régi gépem van itt, aminek a ventije állandón megy, simán elnyomja a Zyxel hangját. Én azt mondom, hogy hallható, de nem kibírhatatlan a hangja, és nem is a pörgésével van a baj hanem a pulzáló hangjával. De 1-2 nap alatt megszokható, vagy ha mégis zavarna, belövöd hogy este amikor lefekszel automatikusan kapcsoljon ki, majd 2 órával később (amikor már mély álomban vagy) vissza. A NAS is pihen kicsit a HDD is, és Te is nyugodtan vagy :)

Amúgy nekem jelenleg 162 torrentet futtat, 1-1,5 MB/s folyamatos feltöltéssel, ellett simán másoltam rá a fájlokat és néztem róla HD-n a filmet. Processzor hőfok is max 43 fok volt amit eddig láttam.

(#11550) Oldman2


Oldman2
veterán

Sziasztok,

Tegnap egy ismerősöm megkért, hogy "ajánljak" neki egy NAS-t (már előre félek tőle),
amivel otthon meg tudná oldani a következőket:

- Költséghatékony (olcsó) megoldás,
- Nem informatikus vénájú által is kezelhető, bevált GUI,
- Ha megfelelő a gyári firmware is, akkor legyen rá folyamatos támogatás,
- Felhasználók könnyű kezelés (írás/olvasás),
- Megfelelő hálózati sávszélesség, gigabites hálózati kapcsolat,
- 2-3 belső HDD kezelése,
- Külső USB 2/3 csatlakozó,
- Csendes, megbízható működés.

A kütyü alapvető célja "Megosztott tartalmak kontrollált elérése az Internet felől".

És a lényeg, használni akarja, nem hackelgetni folyamatosan. :-)

Érdemes-e egy ilyen projektbe belevágni, vagy egy hostolt megoldás olcsóbb lenne-e?

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.