Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1401) batagy válasza Soma01 (#1398) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

Teljesen megértem az aggodalmat, mert régebben én se találtam az USB3 Type Mini-B-t a neten fellelhető bemutatók között, ezért én ugyanúgy nem értettem.
DE. Mégis gyártják az USB3-ból Mini-B-t is, most itt konkrétan lefotóztam neked a sajátomból 2 db-ot.

USB2 és USB3 Type Mini-B

A bal oldali USB2-es. a jobb oldali USB3-as. Az USB3-as Mini-B típuson a csati mindkét oldalán van érintkező. A rövidebbik oldalon 4 db, míg a hosszabbik oldalon 5 db. Az USB2-es Mini-B-ben csak a hosszabbik oldalon van az 5 db érintkező. Nem tudom mennyire látszik, de hidd el , hogy ilyet gyártanak. Nekem az összes 2.5"-es rackem ilyen.

Ezt a csatit én jobbnak tartom mint a Micro-B típust, mert az olyan vékonykának tűnik. Hozzá kell tennem, hogy azért nem 100%-ra kompatibilisek fizikailag, mert nekem az USB3-as nem szokott belemenni az USB2-es Mini-B és fordítva sem, ezért mindig a hozzávalót használom.

(#1402) batagy válasza Soma01 (#1395) üzenetére


batagy
őstag

Ezek közül én a 2. linken szereplőt venném, azt én is néztem régebben, de végül nem azt vettem. Annyi, hogy létezik abból fekete is, amit te linkeltél, az fémszínűbb, persze ez se rossz. Emlékszek rá egy review-ból, hogy ASM1051 chipes. Legalábbis a vizsgált darab az volt.

Nekem az nem tetszik benne, hogy nem csavarozható benne a vinyó, de biztos túl sokat akarok. :) Lehet hogy így is beleszorul.

(#1403) johnywalker válasza batagy (#1401) üzenetére


johnywalker
őstag

A linkelt kép nem működik.

(#1404) Soma01 válasza batagy (#1401) üzenetére


Soma01
veterán

Köszi!

Elég fura megoldás, de így már elhiszem legalább. Akár hogy keresetem a neten nem találtam usb 3.0 mini-t. Vagy legalább is nem látszott a különbség. De most már tudom mit kell nézni és látom, hogy 2 sor érintkező van.
Köszönöm, hogy lefényképezted nekem!
De úgy gondolom, hogy az nem szabványos, így Micro-s vagy A-s csatlakozóval fogok venni házat.

Amúgy nekem routerre lesz kötve és látni sem nagyon fogom. Tehát mindegy, hogy néz ki, csak jól működjön és jó legyen a hűtése. WD blue 500-as lesz benne.

(#1405) Soma01 válasza johnywalker (#1403) üzenetére


Soma01
veterán

Nekem megy.

...és az a lényeg! ;] :P :DDD

:D

(#1406) batagy válasza johnywalker (#1403) üzenetére


batagy
őstag

Nálam megy a kép, szóval nem tudom reprodukálni. :(

#1404) Soma01
"De úgy gondolom, hogy az nem szabványos"
Nos ez lehet. Ilyen érzésem nekem is van. De ettől még működik. :)

(#1407) King Unique válasza Soma01 (#1398) üzenetére


King Unique
titán

USB 3.0 interfésznél 2,5" külső vinyókon 3 típus van: Micro-B, Mini-B, Type A [LINK]
A fentebb ajánlott LC-Power LC-25U3-Becrux valóban miniUSB csatlakozós [teszt1], [teszt2].
Nem tudom pontosan 3.0 Mini-B esetében hogyan van az érintkezés kialakítása (vmi vegyes?), de miniUSB csatlakozó általában 5 pines szokott lenni... :F Viszont 3.0 esetében az érintkezők egy része 2.0-ás, a Type A 9 pines, a Micro-B 10 pines [link]
De, tesztek alapján láthatod, h többieknél működött, tehát nem kell túlgondolni ezt se, bár az igaz, h érdekes. :)

(#1390) rokafiu77:ha viszik másnál a 2,5" 7200-as HDD-t is, akkor lehet OPlay-en is vmi megnövelt áramerősségű port van, tehát nem kell aggódnod.
2,5" RED-nél és más vinyóknál a gyártói specifikációban mindig a max értékeket célszerű nézni: 5VDC ±10% (A, peak) 1.00 —►felpörgésnél (itt a legnagyobb) akár 1 A is lehet. 1,4 W már olvasás/ írásnál, de eleve nem azt kell alapul venni, mert a P = I * U általános képlet alapján, 1,4 W/ 5 V = 0.28 A eleve kicsi értéket ad, ami nyilván irreális...
Más gyártók a specifikációban direkt megadják az indításhoz szükséges áramértékeket, ami általában 4,5 W környékén szokott lenni, v annyi a max (Hitachi, Toshiba, Seagate-Samsung).

[ Szerkesztve ]

(#1408) King Unique válasza Soma01 (#1404) üzenetére


King Unique
titán

Már mért ne lenne szabványos, megvan a 4+5=9 db pin is, illetve nyilván utólag USB-IF is rábólintott, anélkül nem is nagyon gyárthatnák :F
Amúgy Micro-B se rossz, de volt aki beletörte az aljzatba, Mini-B talán kicsit strapabíróbb, ahogy a standard A típusú is.

(#1409) artur003


artur003
csendes tag

Sziasztok!
Lenne nekem egy kis problémám ,igaz ez egy beépített mobil rack ,de ti biztosan tudtok nekem segíteni.
A rövid történet az ,hogy fejlesztettem egy kicsit a gépemen (alaplap,proci memoria) miután beleraktam a gépbe a cuccokat derült ki számomra ,hogy nincs IDE csatlakozó az alaplapon természetesen a rack IDE .
Vettem hozzá egy átalakító kis kártyát amit a rack házába kell bedugni ,és abból SATA kábellel kell az alaplapba csatolni.Bekapcsolom a gépet de nem látja addig addig kapcsolgattam ,hogy már a rendszer winyót sem látta.Elvittem a gépet egy srácnak aki helyrehozta kb:10mp alatt ,és láss csodát minden működik ,de nagyon lassú ,másodpercekre lefagy.Na gondoltam én okos rendszert kell telepíteni majd az helyre hoz mindent ,és természetesen nem látja a rack-et na itt tartok most.
Légyszi segítsetek!
Üdv Artur

(#1410) batagy válasza artur003 (#1409) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

A vázolt probléma nem ebbe a topikba való.
De csak nagyon röviden, azt tudom javasolni neked, hogy modern SATA csatlakozós alaplappal rendes SATA-s vinyót használj, ne pedig IDE-SATA adapteren keresztül IDE vinyót. Nem csodálkozok hogy lassú és fagy, ha még ezt az egyszeri átalakítást megtoldottad pluszban egy IDE mobilrackkel is. A csatlakozás elhasználtsága és az IDE SATA átalakítás miatt lassú és fagy. Sőt ha arra rakod az oprendszert még rosszabb.

Erősen javasolt, hogy az IDE mobilracket dobd ki, az IDE vinyó helyett vegyél modern SATA vinyót és azt használd belül.

Ha adathordozásra van szükség, akkor USB-s racket használj.

A gép beállítását pedig bízd olyanra aki ért hozzá, mert a BIOS-ban számít az AHCI/IDE mód is, ilyenek miatt valószínűleg nem látja a lap a vinyót.

[ Szerkesztve ]

(#1411) Soma01


Soma01
veterán

Ez az aminél most tartok: [link] Persze még minden változhat. De nem tűnik rossznak ha 3T-s vinyó is köthető rá. USB A csatija van.
Ismeri valaki? Sajna márkajelzést nem láttam rajta.

(#1412) batagy válasza Soma01 (#1411) üzenetére


batagy
őstag

Gabe123 említette hogy ilyet rendelt, de beszámoló sosem érkezett róla.

Bár esztétikailag jól néz ki, de a két végzáró műanyag rögzítési módját nem tartom valami jó megoldásnak ennél a racknél. A műanyag fül kitörhet. Azonkívül ha a HDD lötyög benne, nehéz lesz kitömni. Ennél a fajta vinyó rögzítésnél nem tudod jól kontrollálni hogy a vinyó hogyan rögzül belül.

Szerintem a korábban linkelt típus jobb. Bár ebből én olyanra emlékszek, aminál a fedlapot 1 db csavar fogta, de ugyanígy néz ki.

[ Szerkesztve ]

(#1413) Soma01 válasza batagy (#1412) üzenetére


Soma01
veterán

Köszönöm!
Jó, hogy leírod ezeket, mert elgondolkodok és rájövök, hogy Tényleg!

(#1414) artur003 válasza batagy (#1410) üzenetére


artur003
csendes tag

Ok köszi

(#1415) tpeter77 válasza batagy (#1392) üzenetére


tpeter77
addikt

batagy és King Unique!

ha meglesz a vinyó, majd jelentkezek hogy megy-e a multiportról a red 1TB.

üdv.

(#1416) Bélabácsi


Bélabácsi
tag

Sziasztok!

Elvégeztem a korábban már megszületett tesztek mintájára a saját eszközeimen is a méréseket, lásd alább. Fotókat ezúttal nem készítettem, DeathAdder fórumtárs tesztjében #1111 jó minőségű fényképek találhatók a külső mobil rackről. Első beszámolóm itt olvasható: #1351

Hardware adatok

• Külső mobil rack: RaidSonic ICY BOX IB-268StU3-B
• Chipset: USB 3.0 (5 Gbps) / SATA III (6 Gbps) ASMedia 1153E (mint hardvereszköz a Windows-ban "ASMT 2115"-ként azonosítja magát. Magán a chipen ASMedia 1153E szerepel. A fórumon olvasható tapasztalatok azt mutatják, hogy elég nagy a szórás a nemrég vásárolt külső mobil rack-ek chipset-jét tekintve.)
• Firmware version: 130925210000
• HDD: 2,5" WD Red 1TB 5400rpm 16MB SATA3 WD10JFCX HDD

Tesztkörnyezet

• A teszt során használt PC konfiguráció részletei a useremnél megtalálhatók (ASUS Sabertooth Z97 Mark 1 / ASMedia 1153E chipset)
• Windows 8.1 x64 angol nyelvű verzió
• A Windows 8 saját Security Essential víruskeresője futott alapbeállításokkal
• A tesztalanyom alaplapi hátsó USB3 portra kötve
• A teszt ideje alatt a HDD üres volt (egyetlen partíció, frissen (gyors)formázva). Az írásos teszteknél a partíciót töröltem.
• Az USB leválasztást követő automatikus HDD spindown nem működik / nincs engedélyezve - e témában szintén levelezek a RaidSonic support-al. Mivel már újabb a chipset verzió, a korábban említett firmware update tool-t nem mertem ráengedni. (Maga a szoftver kezelte a chipset-et, de firmware file jelenleg még nem elérhető.)
• Szoba hőfoka: 22,0-22,5 fok
• Sajnos a TV és egyéb médialejátszó USB portján nem tudom kipróbálni, nincs ilyen a környezetemben senkinek.
• ASUS USB3 Boost funkció kikapcsolva

ASUS USB3 Boost

• Windows-on belül az ASUS egy saját szoftverében állítható (jelenleg telepített verzióm: 1.06.21)

További információ a protokollról itt olvasható: ASUS USB Boost
3 féle üzemmód elérhető:
• Normal: a teszteket ezzel futtattam
• Turbo: ezt be tudom kapcsolni, de a másolás teszteket annyira minimálisan befolyásolta (1-2 MB/s), hogy nem érte meg bekapcsolnom. Mivel számomra a rendszer stabilitása a legfontosabb, nem kockáztatok egy, az ASUS által sajátjának tekintett és nem szabványosított protokol használatát.
• UASP: Ahogy az első beszámolómban is írtam, a sebesség szempontjából legjobb üzemmód az UASP lenne, magát az UASP protokolt elméletileg a külső mobil rack chipset-je is támogatja, de le van tiltva. Ennek engedélyezésével kapcsolatban van egy függőben lévő levelezésem a RaidSonic support-al. Sajnos mivel nincs másik ilyen protokol képes eszközöm, így nem tudok más eszközzel egy ellentesztet csinálni. Legjobb tudomásom szerint driver és Windows szinten a protokol engedélyezve van. Ha lesz lehetőségem másnál kipróbálni az USB3 funkciót, talán tudom majd csekkolni az UASP meglétét.

Általános tapasztalatok

• A külső mobil rack tesztek közbeni hőmérséklete/emelkedése kézzel szinte alig érezhető a felületén. A tesztek során a HDD hőmérséklete nem ment 40 fok fölé, a külső mobil rack tokozása körülbelül kézmelegnek tűnt. Ez alól kivétel a HDTune Behchmark (Write-mode) teszt, a mérés futása alatt a S.M.A.R.T. hőmérséklet 44 fokig emelkedett.
• Csak érdekességképpen: az említett alaplapon 12 különböző helyen van hőszenzor, többek között az USB3 chipnél is. Ennek hőmérséklet értéka az AIDA szerint 30-40 fok körül van az átlagos napi használat mellett. A tesztek során ennek hőmérséklete gyakorlatilag nem változott.
• A fájlmásolásos teszteknél egy 13,4 GB méretű fájlt másoltam TC-vel, majd Windows Explorer-el oda majd vissza.
• Mivel elsősorban nagyobb méretű fájlok tárolására használom, így a random-access fejpozícionálás esetemben nem lesz jellemző. A tokban lakó HDD halk "susogó" hangját és a fejpozicionálás mozgását csak nagyon közel hajolva hallani, számomra egyáltalán nem zavaró mértékben, 1-2 méterrel távolabb már semmi sem hallható.
• A fejparkolást tekintve (193: Load/Unload Cycle Count) a HDD 14 napos használatát követően elhanyagolható mértékben növekedett. Értéke teljesen megegyezik azzal a számmal, ahányszor a külső mobil racket csatlakoztattam az USB portra (12: Drive Power Cycle Count), így kijelenthetjük hogy a menet közbeni fejparkolás gyárilag ki van kapcsolva.
• A tesztek megkezdése előtt erősen javaslom a HDD (gyors)formázását. A gyorsformázás előtt végeztem pár tesztet, de gyanúsan rosszabb értékeket mértem, így az üresre törölt HDD-t gyorsformáztam. Ezt követően a teszteket megismételve 20 MB/s-al nagyobb értékeket produkált a teszteken. Őszintén szólva ezt nem igazán értem miért :F .

A teszteléshez használt programok

• ATTO Disk Benchmark v2.47
• HD Tune Pro v5.50
• Hard Disk Sentinel v4.50 Pro
• AIDA64 Extreme v4.70.3200
• CrystalDiskMark 3.0.3b Portable Edition
• Total Commander v8.51a

Tesztprogramok mérési eredményei

1. HDS hőmérséklet a tesztek megkezdése előtt

2. ATTO Teszt

3. HDS hőmérséklet

4/A HDTune Behchmark (Read-mode)

HDS hőmérséklet

4/B HDTune Behchmark (Write-mode)

5. HDTune File Benchmark

6/A. HDTune Random Access (Read-mode)

6/B. HDTune Random Access (Write-mode)

7. CrystalDiskMark

8. HDS S.M.A.R.T. Info

9. HDS Disk Info

10. Gyakorlati adatátviteli sebességértékek

10/A Total Commander fájlmásolás

USB to internal SATA HDD

internal SATA HDD to USB

10/B Windows Explorer fájlmásolás

USB to internal SATA HDD

internal SATA HDD to USB

Remélem e teszt más számára is hasznos lesz, ha bármi további információra lenne valakinek szüksége, jelezze bátran :)

Ezúton is köszönet King Unique fórumtárs közreműködéséért :R

Üdv,

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1417) BullZeye válasza Bélabácsi (#1416) üzenetére


BullZeye
veterán

Pár világosabb képet tudnál esetleg az illesztésekről, és a felületéről felrakni? Jó erős lámpával megvilágítva. :)
Natec Rhino amit kinéztem sajnos eltűnt mindenhonnan, úgyhogy lehet ez lenne a következő kiszemelt, de nem vagyok meggyőzve a minőségéről.

(#1418) King Unique válasza BullZeye (#1417) üzenetére


King Unique
titán

Amit korábban DeathAdder fórumtárs készített róla [link], az nem elég (jó)?
Szerintem elég részletesen leírtak, szemléltettek mindent, ebből már el lehet dönteni, h kinek mennyire jó választás, avagy nem ez a rack.

[ Szerkesztve ]

(#1419) johnywalker válasza King Unique (#1418) üzenetére


johnywalker
őstag

Szeretném kérdezni tőled, hogy a laptopomból kivett 750gb-os, Sata2-es csatolójú, WD Scorpio Blue (5400 Rpm) Hdd, elfogadható sebességű lenne e kűlső merevlemezként, usb3-as csatis tárolóban.
A helyére egy 1Tb-os Seagate SSHD-t szeretnék tenni.
Ezt pedig szinte, pendrive funkciókal használnám.

(#1420) tpeter77 válasza Bélabácsi (#1416) üzenetére


tpeter77
addikt

csipszet és förmvér azinositoit progival olvastattad ki vagy valamit a rackről olvastad le?

(#1421) King Unique válasza johnywalker (#1419) üzenetére


King Unique
titán

Attól függ, mennyire van tele, mennyire töredezett stb...de azt kb hozná 3.0-án is, amit notiba SATA-n.
375 GB-os tányérok vannak benne, telerakva is tudna kb. ennyit [link], v újraformázva kb. ilyen sebességet [link].

(#1420) rokafiu77: írta, h a rackben megnézte mi van írva a chipre (1153E), amit a Windows ASMT 2115 néven jelenített meg. Illetve linkelte is, h korábban MP Tool-ban megnézte...

[ Szerkesztve ]

(#1422) tpeter77 válasza King Unique (#1421) üzenetére


tpeter77
addikt

lefekvésidö volt bocs h nem volt időm mindent alaposan átolvasni.

(#1423) BullZeye válasza King Unique (#1418) üzenetére


BullZeye
veterán

Nem igazán jó, mert ennyi erővel paintben is kitölthetnék egy fekete téglalapot, kb ennyi infót tudok meg róla.
Engem az érdekel, hogy az első és hátsó illesztés tökéletesen illeszkedik, vagy sem. valamint hogy a felülete olyan ami egy kis porszemtől megkarcolódik vagy sem (és felülete matt/fényes festett fekete, vagy picit göcsörtös festés), meg amúgy minőségi hatása van, vagy gagyi.

(#1424) Soma01 válasza Soma01 (#1413) üzenetére


Soma01
veterán

(#1425) Bélabácsi válasza BullZeye (#1423) üzenetére


Bélabácsi
tag

Szia!

Sajnos most éppen nem tudok jó minőségű képeket készíteni a rack-ről (csak a telefonnal, de sajnos azzal nem tudnám jól szemléltetni a lényeget), de a leírásodnak megfelelően amint lehet készítek pár képet.
Hogy szóban válaszoljak kérdésedre, a külső alu tok felülete és festése síma tapintású, matt színe végett jól tűri a "tapizást", nem látszanak meg rajta az újjlenyomatok. A csomagban adnak hozzá kis gumitalpakat is, amelyek szintén fekete színűek, szépen beleolvadnak, nem feltűnőek. Az illesztéseket tekintve: az összeszereléskor a kapott csavarokat használva a szélek szépen szintben vannak az alu tok oldalához képest. Az alsó részen (vagyis nem a csatlakozókat tartalmazó oldalán), egy, a fényezést védő gyári védőfólia is található. Ez persze eltávolítható, de részemről rajtahagytam amíg el nem kezd leválni.
Ha valamivel még tudok segíteni a döntésben, jelezd kérlek :)

Üdv,

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1426) Bélabácsi


Bélabácsi
tag

Sziasztok!

Ahogy egy korábbi hozzászólásomban már jeleztem, nemrég sikerült egy ilyen külső 2,5"-es mobil rack-et beszereznem. Arra gondoltam, hogy mivel nincs mindig úton velem, befognám 7/24-es "ügyeletbe". A véleményeteket szeretném kérni, szerintetek mennyire bírják ezek a folyamatos üzemet? (persze havonta többször is vinném ide-oda).

A másik, szintén ide tartozó kérdés, hogy van-e valakinek tapasztalata PCMCIA adapterrel való használattal kapcsolatban? Tudom, ki kell próbálni, csak gondoltam megérdeklődöm mik az általános infók :)
Elsősorban az érdekelne, hogy a PCMCIA kártya képes-e leadni elegendő feszt a mobile HDD felpörgetéséhez.

Előre is köszi!
Üdv,

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1427) King Unique válasza Bélabácsi (#1426) üzenetére


King Unique
titán

Mivel, a Red sorozat, direkt 24/7-es használatra tervezett NAS HDD, fejparkolás is nagyon minimális, alumínium rackben hőelvezetés is jó —►szerintem bírná.
Sok ExpressCard-hoz adnak külön USB DC tápkábelt is a megfelelő áramellátás érdekében [link], tehát vsz ez sem okozhat különösebb problémát.

[ Szerkesztve ]

(#1428) BullZeye válasza Bélabácsi (#1416) üzenetére


BullZeye
veterán

Ha gépről leválasztod kikapcsol a vinyó benne?

Áh most nézem, hogy nem a hagyományos micro USB-s, akkor kiesett nekem, köszi azért :)

(#1429) Bélabácsi válasza King Unique (#1427) üzenetére


Bélabácsi
tag

@King Unique Köszönöm gyors válaszod, akkor szerintem teszek is egy próbát :)

@BullZeye Sajnos nem, a funkciót támogatja a chipset, de le van tiltva a leválasztást követő auto HDD spindown. A RaidSonic support-al felvettem a kapcsolatot tönnek közt ez ügyben is, de nem igazán szeretnek válaszolni.

Üdv,

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1430) Bélabácsi


Bélabácsi
tag

Sziasztok!

Ígértem, hogy a külső mobile rack-emről készítek pár képet, íme:

A képen látható tok ez.

A rack alján látható gumialátétek nem a gyárilag dobozban lévő típus, külön raktam rá egy kicsivel nagyobbat.

Remélem tudtam segíteni!

Üdv,

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1431) Frosttide


Frosttide
tag

Sziasztok!

Laptopfelújítást eszközölnék, aminek folyamán a HDD helyét egy SSD venné át, míg a HDD-t külső házba tenném.
Kérdésem a következő, érdemes-e beruházni egy ilyenbe Chieftec CEB-7025S USB3.0 (van-e róla valakinek tapasztalata, leállítja-e a HDD-t, ha leválasztom az oprendszerben) vagy tökéletesen elég egy DeLock 2.5" USB 3.0 42486 rack is?

(#1432) King Unique válasza Frosttide (#1431) üzenetére


King Unique
titán

Ez az újabb fajta 2,5" Chieftec rack. Korábban vett vki CEB-2511-U3-at, ami némileg hasonló hozzá, JMicron JMS539 chipes, üresjárati alvó mód működött és tálcás eltávolítás után a HDD-t is leállította.
7025S-be 14,5 mm vastag merevlemez fér bele, ahogy láttam belső HDD rögzítése nem csavaros (másiké se), vékonyabb vinyók mennyire stabilan állnak benne, azt nem tudom, v a ház mennyi jól fogja közre...?
42486 nem rossz rack, nem tudom leállítja-e, de gyártói oldalon a Genesys Logic GL3310 chipset elég érdekesen hangzik, még nem hallottam róla... egy itteni vélemény a rackről: [link]

(#1430) Bélabácsi: jobb megvilágítás miatt már inkább fémszürke színe van, mintsem a korábbi teszteken, gyártói oldalon mutatott fekete. Ez a tok is jól passzol hozzá. :K
Köszönjük a képeket!

[ Módosította: tiv83us ]

(#1433) Bélabácsi válasza King Unique (#1432) üzenetére


Bélabácsi
tag

Nincsmit :)
Valóban, az alu tok egyébként fekete színű, azonban BullZeye fórumtárs kérésére erős megvilágításban készültek a képek, hogy a részletek jobban láthatók legyenek.

Üdv,

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1434) BullZeye válasza Bélabácsi (#1433) üzenetére


BullZeye
veterán

Köszönöm szépen :)

(#1435) Frosttide válasza King Unique (#1432) üzenetére


Frosttide
tag

Köszönöm a választ!

Chieftec rack nagyon szimpatikus, a Delock mellett az ár szólna. Hosszabb távra venném és jó lenne, ha a sok szabálytalan leállás nem nyírná ki a beletett HDD-t. Majd alszok még rá párat. Még egyszer köszönöm az infókat.

[ Szerkesztve ]

(#1436) King Unique válasza Bélabácsi (#1433) üzenetére


King Unique
titán

Az más...csak kicsit csalóka volt a képek alapján. :)

(#1435) Frosttide: mint láthatod az a Chieftec leállítja, amit te néztél, az is vsz JMicron chipes lehet, van rá esély, h az is.
Ha nem támogatja a chip és firmware a leállítást, akkor is kétesélyes leválasztás után:
a.) pörög tovább benne a HDD, az USB csatlakozó kihúzás után "finoman" leáll
b.) pörög tovább benne a HDD, az USB csatlakozó kihúzás után vészleállást csinál a hirtelen árammegvonásra és kattan egy nagyot.

A második eset az, ami hosszú távon, sokx ismétlődve kevésbé optimális, nem igazán tesz jót a külső vinyónak.

[ Szerkesztve ]

(#1437) Frosttide válasza King Unique (#1436) üzenetére


Frosttide
tag

Köszönöm!

(#1438) slimshady


slimshady
senior tag

Sziasztok,

kulso racket szeretnek vasarolni 2,5"-os winchesterhez az elvarasok a kovetkezoek volnanak:

- 2 db lemez befogadasara legyen kepes (12,5-es magassagu is menjen bele)
- A rack lehet elore szerelt lemezekkel es anelkul (preferalom, ha azt tehetek bele amit szeretnek).
- Hardveres RAID1
- Hardveres titkositas

(- Elore szerelt lemezek eseten min. 1 TB / lemez)

Esetleg van valami otletetek?

üdv.: SlimShady

(#1439) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Gondolom még mindig áll a feltevés, hogy itthonról kell ezeket venni és nem Kínából (az ÁFA céges beszerzés miatt most nem gond... így szerintem mindenképpen itthonról kell nekem vennem ezegyszer).

2,5-ös USB3-as, fém, korrekt külső vinyó ház kellene. És hogy melyik boltba nézzem most a felhozatalt? (persze árgépbe benyomom, ha úgy van... csak hátha van valami tuti akció :) )

Az akár fontos lehet, hogy leválasztáskor leálljon (bár ez vezérlő driverezéses mese is lehet) és egyéb energiagazdálkodási dolgok menjenek vele...

SMART adatokat is jó ha kiolvasnak a szoftverek a benne levő vinyóból...

Tudtok ajánlani valami jót, bemegyek a boltba, megveszem és korrekt, olyat?

[ Szerkesztve ]

(#1440) bifidus57


bifidus57
tag

Mit kell figyelnem?

Van egy Sharkoon külső 3.5"-os USB3.0 házam, benne egy WD SATA II-es drive.
Egy Mede8er médialejátszóhoz van kötve.

Kérem, magyarázzátok már el, hogy a leállással-felpörgéssel kapcsolatban mit kellene tapasztalnom! Nem igazán értettem meg a topikot olvasgatva, hogy mikor mit kellene tennie ennek a vinyónak.
Eddig csak rádugtam, bekapcsoltam (van ki-be kapcsolója), leállításkor először kikapcsoltam a médialejátszót, aztán a házat.

Mit figyeljek?

(#1441) King Unique válasza csubuka (#1439) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

HDS támogatás ált. ok szokott lenni mindnél, de alvó mód és HDD leállítás is chip és firmware függő, mint az előbbi. Tehát, amíg 1051-es chippel szerelték a rackeket, addig nem volt gond (lehetett állítani), de mivel újabban nagyon már 1053/1153E chipes, így azoknál firmware híján még nem lehet...és legtöbb rack ASMedia chipes szokott lenni.
Delock és Chiftec racknél fordul elő jobban a JMicron chip, ami gyári beállításokkal is inkább támogatja a fenti funkciókat. Illetve a Genesys Logic GL3310 racknél is működik ez, pl. Delock 42486
CHIEFTEC CEB-2511-U3 (JMicron JMS539), Delock 42486, amiknél ez működik, de vsz a gyártó többi modelljénél is.

(#1440) bifidus57: ez a kérdés inkább PC-n/notebookon fontosabb. Alvó mód, HDD leállítás működik-e, illetve nem-e kapcsolgatja random le-fel, mert utóbbi hiba is előfordult egyeseknél és elég kellemetlen.
Médialejátszó hogyan vezérli, az kicsit más dolog. Ha inaktivitásnál leállás, majd hozzányúlva újra felpörgés működik azon is van, vinyót leállítja, nyilván jól jöhet ott is.
Leállításkor, ha van a menüben erre vonatkozó opció, akár célszerű ott is leválasztani.

(#1442) King Unique válasza slimshady (#1438) üzenetére


King Unique
titán

Ezt megvalósítani, eleve kicsit macerás, főleg, ha kimondottan 2,5" RAID képes rack kell, mert azok jóval ritkábbak. Hirtelen Chieftec, Drobo, Oyen Digital, RaidSonic, Welland ugrik be, de minden egyes szempontodnak nem feltétlenül felelnek meg...

Talán Raid és/ vagy Milyen NAS-t vegyek? topikokban inkább tudnak segíteni.

[ Szerkesztve ]

(#1443) csubuka válasza King Unique (#1441) üzenetére


csubuka
addikt

Hú nagyon köszi. Ámde ezek azért drágábbak :D Jó lesz nekem az aludni nem tudó ház is... mondjuk nem tudom annak van-e köze a vinyóparkoltatásokhoz...az más tészta tán...
*Ha mégis jöhet asmedia akkor mi a helyzet? Akkor vannak olcsóbbak nem? Illetve milyen dátumtól vették át az uralmat az új chipek? Ha lehet megpróbálok régit szerezni.

[ Szerkesztve ]

(#1444) csubuka


csubuka
addikt

*Néztem, azért mentek lejjebb az USB3-asok árai is... Ennyiért nem volt még régebben, így már jobban megéri kintről, ha nem sürgős, hiába áfa visszaigénylés így meg úgy tán.

A linkelt is alu elvileg... Itthon 3k tól kezdődnek az USB3-asok...

[ Szerkesztve ]

(#1445) csubuka


csubuka
addikt

Ilyen áron alu házat, USB3

Tetszik, ha nincs nagy ellenvetés vagy valaki próbálta már én lehet megvenném.. elnézést a kicsit sok hsz-ért.

(#1446) King Unique válasza csubuka (#1443) üzenetére


King Unique
titán

Fejparkolás az eleve más, az HDD függő.
Passz "mikortól-melyik"...egyazon Raidsonic rackben, július körül véve még 1051 volt [link], [link], novemberben már 1153E [link].... kicsit lutri is, de az újabb gyártásúak már vsz eleve utóbbi chipekkel szereltek.
Ha nem gond a lassú átfutás, akár eBay-es rackek is szóba jöhetnek, a kiszemeltek nem néznek ki rossznak, Type A aljzat is strapabírónak mondható. De, h pontosan melyik milyen minőség, milyen chip az passz, ezekben inkább batagy fórumtársnak van tapasztalata, ő szokott innen rendelgetni. Illetve megtalálod a topikban korábbi rendeléseit, azokkal a tapasztalatokat. [link], [link]

(#1447) Zimmy88


Zimmy88
tag

Sziasztok!

2,5"-os külső merevlemez házat akarok venni, usb 3.0-val. Más nem igazán fontos (persze azon kívül hogy hozza is az usb 3.0 által elvárt sebességet), de jó pont ha adnak hozzá kábelt, esetleg kevésbé karcolódós a felülete. Amiket eddig nézegettem:

http://www.ebolt.hu/product657213_category5527-Icy_Box_25_kulso_HDD_haz_SATA_gt%3B_1xUSB_3.0_feher__vedo_tok.html

http://www.ebolt.hu/product396389_category5527-LogiLink_2.5_SATA_kulso_haz_USB3.0_fekete.html

Mi a véleményetek? Mit ajánlotok?

FZR2000 ®

(#1448) King Unique válasza Zimmy88 (#1447) üzenetére


King Unique
titán

LogiLink UA0106 USB 3.0 Alu

Pro:
• minőségi alumíniumház
• USB 3.0 Type A csatlakozó aljzat és kábel —►strapabíróbb

Kontra:
• "csak" SATA II —►2,5" HDD-nek elég
• kicsit rövid csavarok egyes értékelések szerint

Lényegében szinte olyan, mint egy Delock 42486, kérdés, minnyire stabil a HDD rögzítése belülről, ennél is van a ház végében szivacsszerű vmi, h jól kiékelje?

RaidSonic IcyBox IB-223U3-Wh

Pro:
• speciális polykarbonát* ház és szilikon védőtok —►ütésálló
• nincs HDD kezelésnél tárhelylimit
• hordozótáska

Kontra:
• USB 3.0 Micro-B csatlakozó aljzat és kábel —► kevésbé strapabíró
• * kevésbé jó hővezető
• külföldi oldalakon olvasni pár véleményt, h hozzáadott csavarok kicsit hosszúak és egyéb apró kivitelezési nyűgök
• lehet ez is "csak" SATA II —► 2,5" HDD-nek elég

HDD rögzítése belülről ennél sem csavaros, ahogy láttam, a burkolatot (alsó/felső) úgy kell összeilleszteni, amit alul 2 db csavar fog közre. RaidSonic minőségi gyártó, de ha nem ilyen spec ütésálló rack kell, akkor talán egy IB-231StU3-G, IB 230StU3 G, IB-250StU3-BH, vagy újabb se elvetendő.

(#1449) csubuka válasza King Unique (#1446) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen! Akkor belevágok és majd megírom a tapasztalatokat :) Ha már nem sok földrajzi felfedezés maradt, akkor itt az ideje a fogyasztóiság igen mély bugyrát, a random örömvásárlást felfedezni

(#1450) Zimmy88 válasza King Unique (#1448) üzenetére


Zimmy88
tag

Köszi, utánanézek azoknak amiket ajánlottál. :)
Nem kell hogy ütés vagy vízálló legyen, meg nem is nagyon lesz benne cserélgetve a HDD.
Ami elvárás, az inkább a hőelvezetés kérdése, itt talán jobb lenne az alumínium.

FZR2000 ®

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.