Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#85501) Top cat válasza Spec (#85500) üzenetére


Top cat
őstag

Ez kezdődő dugulásnak tűnik.
Az hogy lemegy a víz, azt jelenti, hogy messzebb van a probléma onnan, ahonnan ereszted le a vizet, így a csőbe le tud menni a torlaszig.

Lehet, hogy a kimenő ágban van a dugasz.

(#85502) cinemazealot válasza Spec (#85500) üzenetére


cinemazealot
addikt

A "hangjából" nekem is az a véleményem, hogy egy hordalék miatt lelassuló és ütemesen "átcsöpögő", lassan "hörgő" jelenségről lehet szó valószínűleg a kisebb esésű (pl. a ház mellett az utcai csatorna felé haladó) szakaszok valamelyikén. Az, hogy fent a lakásban is hallod, azért lehet, mert a kemény falú lefolyó cső kiválóan vezeti a hangot. Úgy tudom, léteznek kamerás feltárást végző duguláselhárítók, talán érdemes megkeresni egy ilyennel foglalkozó szakit.

(#85503) Madwe válasza cinemazealot (#85502) üzenetére


Madwe
nagyúr

+ emlékeztető: a legtöbb lakásbiztosítás fedezi a duguláselhárítást :)

(#85504) cinemazealot válasza Madwe (#85503) üzenetére


cinemazealot
addikt

Ott a pont! :K

(#85505) Spec válasza Top cat (#85501) üzenetére


Spec
őstag

Nem gyanakszom dugulásra, mert a házon belüli szakaszon szinte azonnal átmegy a víz, és megjelenik közvetlenül a házon kívül lévő tisztító csőaknánál. Többször is próbáltam, hogy A legtávolabbi ponton lévő WC-t lehúztuk, és szinte azonnal, 1-2 secen belül teljes sebességgel megjelent a víz a tisztító aknánál.
A kapunál, közvetlenül a közcsatornára való rákötés előtt is van egy nagyobb átmérőjű tisztító idom, még telekhatáron belül, ez kb. 15 m-re van a házból való kifolyási ponttól, és ott is megjelenik a víz kb. 2-3 secen belül. Szóval elvileg szabad a kifolyás a telekhatárig. Semmi nem utal arra, hogy lenne egy torlasz, és azon csak lassan menne át, kvázi csak átcsöpögne rajta. Rendesen sunggal megy le.
És ami szintén arra utal, hogy nem a házon kívüli csatorna szakasszal van a gond, hogy ha a tisztító idomnál fülelek, ott nem hallom a huppogást, vagy talán csak nagyon halkan. Ikább a házon belüli szakasznál van valami, de nem jövök rá hol.
A hang amúgy nem csöpögő jellegű, nem morgó, hanem kifejezetten huppogó jellegű. Talán ahhoz tudom hasonlítani, mint a tam-tam dob hangja, de nyilván nem olyan erőtlejes, hanem tompa. Pár percig hallani lefolyást követően. :U

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#85506) A Zéé válasza Spec (#85505) üzenetére


A Zéé
addikt

pedig én is arra tippelek, hogy valamelyik iránytörésnél kezdődő dugulás van, és azon bukdácsol át a víz, azért huppog, mert feltöltődik teljes keresztmetszeten a csatorna.

Just a simple Lineman...

(#85507) Spec válasza A Zéé (#85506) üzenetére


Spec
őstag

Lehetséges, de akkor az bent lesz a házon belüli szakaszon valahol. Akkor tovább nyomozok. Van egy problémás pont a konyha felőli szakaszon, lehet azt mégegyszer átdolgozom, és meglátjuk :)

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#85508) Top cat válasza Spec (#85507) üzenetére


Top cat
őstag

Iránytörésnél, meg bizonyos távolságonként szoktak rakni tisztítót. Nektek nincs?

(#85509) Spec válasza Top cat (#85508) üzenetére


Spec
őstag

Házon belül nincs. A házon kívül a kimenő ágra csatlakozásnál van egy csak.

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#85510) Top cat válasza Spec (#85509) üzenetére


Top cat
őstag

A házon kívül értettem. :) Hogy hogy nincs kint? Olyan rövid, egyenes a kimenő szakasz?

(#85511) cinemazealot válasza Spec (#85507) üzenetére


cinemazealot
addikt

Ha van orvos ismerősöd, kérj kölcsön egy sztetoszkópot, azzal talán könnyebben tudod majd lokalizálni a huppogás forrását. :) Egyébként ilyen hangot én akkor szoktam hallani, amikor nagy mennyiségű víz hirtelen megy le pl. a vécén és a lefolyó csőben a víztömeg után keletkező vákuum a kád vagy mosdó szifonját elkezdi kiszívni a hálózat felé. Ez azonban csak néhány pillanatig tart, amíg a víz le nem ér, utána tök csönd lesz... ha pedig a víz a szifon(ok)ból ki is szívódik, akkor pillanatokon belül el is kezdem érezni a csatornaszagot. :D

(#85512) Spec válasza Top cat (#85510) üzenetére


Spec
őstag

Azt írtam, hogy bent nincs, :)
Kint van. Mindjárt ahogy kimegy a házból, egyből a faltól kb. 40 cm-re, majd van egy nagyobb a csatornára kötési pont előtt is, még telekhatáron belül. A kettő között kb. egy 15 m-es egyenes szakasz van.

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#85513) Dr. Akula válasza Spec (#85500) üzenetére


Dr. Akula
félisten

Csőgörényt bele kéne küldeni.

(#85514) Gyarmati_ válasza Spec (#85512) üzenetére


Gyarmati_
senior tag

Nagy valószínűséggel kezdődő dugulás van. Ez lehet lerakodás, idegen anyag és azáltal összeszedett szálas anyag, de akár csőszakasz repedése/törése miatt. Érdemes egy nagynyomású mosóval átmosni a rendszert.

EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.

(#85515) do3om válasza do3om (#84406) üzenetére


do3om
addikt

Most nincs úgy kitalálva semmi munka így a meglévő dolgokatt szépítgetem. Itt le van engedve az egész szerlezet de talán látszik a különbség. 30cm ert vágtam le a tetejéről, és újra lezártam a végét, így is hatalmas, de jobban tetszik.

[ Szerkesztve ]

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#85516) do3om válasza do3om (#81538) üzenetére


do3om
addikt

Kapott új kerekeket, acélból, és egy festést, még nem raktam össze.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#85517) do3om


do3om
addikt

Ez egy kis kúpos hasító, nagyon egyszerűen közvetlenül a hajtáson egy 80as kúp, 146os fordulatszámon, meglehetősen hatékony ahoz képest ahogy kinéz. Erről talán nem sokat írtam régen, nem is találtam előzményt. Lényeg lefestettem, hátra kapott két kereket. Így már normálisabban néz ki.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#85518) Inhouse válasza do3om (#85515) üzenetére


Inhouse
őstag

Hozzád ki kéne vinni a gépészmérnököket, lakatosokat, stb gyakorlatra negyedévente... :R

Üdv Inhouse

(#85519) do3om válasza Inhouse (#85518) üzenetére


do3om
addikt

Nem olyan komoly dolgok ezek, szerintem aki kicsit tud fémmel dolgozni simán megcsinálja, csak jó sok vas összepakólva.
Ami nagy hiányosság az az elektromos részek jobb kivitelezése, sajnos nem igen értek hozzá. Itt hőkioldókra, automatikus vezérlésekre, frekvencia váltó... Sok gépembe lehetne tuningolni ezekkel.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#85520) Inhouse válasza do3om (#85519) üzenetére


Inhouse
őstag

Gyakorlatias vagy és ahogy én látom igen komoly gépeket hozol össze házilag, ráadásul jó nagy arányban újrahasznosítva. A mai tanulóknak ami nem megy, az az, hogy nem látnak, csak néznek...nem tudnak gyakorlatias szemmel látni, nem látják az összefüggéseket. A te cuccaidban benne van az értelem, a realitás.
Most voltak a cégünknél napelemet+elektromos hálózatot szerelni, jöttek tanulók, hogy lássák a gyakorlatot és okosodjanak. Ez egy régi épület, mai szemmel fura anyagokkal és megoldásokkal, csak kerekedett a szemük. Persze a szerelő megoldotta szépen, de ők néha olyanokat kérdeztek, hogy csak pislogtam...felnőtt emberekről beszélünk, akik ezt tanulják, ehhez képest mint az általános iskolások. Arra voltak jók, hogy a zacskóból adogassák az érvéghüvelyeket De sok máshol is ezt tapasztalom, hogy van nagy arc, aztán ha önállóan kéne valami ötlet, valamit meg kell csinálni, akkor stop...
Már eleve a szorgalom, végülis te sem eladásra dolgozol. Nézz meg egy mai fiatalt, hogy szabad idejében mit csinál...pfff...a többség nem igazán alkot valami hasznosat.
Szóval jó látni a munkáid! :R

Üdv Inhouse

(#85521) Barret001 válasza Inhouse (#85520) üzenetére


Barret001
addikt

Szakember már nem sok kell a mai világban! A gyártósorokon egy munkaművelet begyakorlása bőven elég.

(#85522) imibogyo


imibogyo
veterán

Lassan befejezem végre... Ma felkerült a hátsó oldalkorlát is, de már nem fotóztam le. Holnap még fel kell csavaroznom a tető záróelemeket és lepácolnom a hiányzó részeket. Ami a képen van lényegében minden újrahasznosított. A korlát akác anyaga például a régi tetőről lett lebontva, erre volt öntve salakbeton, de ez összes többi alkatrész is minimum második, de van ami már sokadik funkcióját tölti be... :B


De csináltam abszolút topikhű dolgot is (szintén a régi tető lebontott anyagaiból). Ez a förmedvény átmeneti, de sajnos muszáj voltam valamit összedobni a végleges kis raktáram elkészültéig, mert mindenem ázott az udvaron. Igaz ez egy 11 nappal ezelőtti kép. Most már sokkal nagyobb a rend, de ekkor egy gyors zápor miatt, lényegében mindent be kellett dobálnom a tető alá... ;)

(#85523) Inhouse válasza imibogyo (#85522) üzenetére


Inhouse
őstag

Mindkét műved teljesen rendben van! :C

Üdv Inhouse

(#85524) Janusz001


Janusz001
őstag

Akácfával mi a teendő kivágás után, ha földbe ásott oszlopnak akarom? Lehántolom a kérgét, hagyom száradni (nem tudom meddig), földbe ásott végét pedig jól megpörkölöm? A kiálló részt meg lazúrral, de lehet az is kap egy faégetést, csiszolást, nekem nagyon tetszik az így kezelt fa felülete, stégem járó felületén lévő faanyagot így kezeltem.

(#85525) TESCO-Zsömle válasza Barret001 (#85521) üzenetére


TESCO-Zsömle
félisten

+ Inhouse: Elér a világ lassan oda, hogy az emberi munkaerő bő 80-a felesleges, csak azért dolgoznuk, mert a gazdasági rendszerből nem tudnak kivezetni ennyi embert.

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#85526) PROTRON válasza TESCO-Zsömle (#85525) üzenetére


PROTRON
addikt

Egyelőre a profi robotok még túl drágák, tehát nem felesleges, mert olcsóbb a rabszolga mint a robot.
De pl Svédországban a legnagyobb CNC gépgyártó gyár 10 évvel ez előtt már ki akarta szervezni a gyártást Kínába, mert az Európai CNC mérnök órabére már olyan drága volt, hogy megérte volna teljes gyártócsarnokot építeni Kínában, Kínai CNC mérnökkel üzemeltetni ugyanazokat a méregdrága robotos gyártó cellákat. De a robotos gyártó cellák, a nano pontossággal többe kerülnek mint az ember élet. Komolyan, ha valaki meghal és a biztosító fizet, még Svédben is kevesebbet fizet mint egy ilyen gyártógép ára.

Aztán visszanyal a fagyi amikor a kínai CNC mérnök lelép és viszi a knowhow-t és 10-ed áron elárasztják éppen csak 10%-al gagyibb gépekkel a piacot.
A 10%-al pontatlanabb gép még mindig elég pontos hogy átlag Józsi Iphone-ját összetudják rakni(max felrobban az aksi a zsebében)...ellenben a Svéd cég meg tönkre megy. :D

Ezért kéne átképezni embereket, mert a rabszolga munka mindig is ba..omság volt.
Ellenben hazánkban eléggé gáz hogy a villanyásznak kell a saját nyomvonalához az összes kőműves munkát meg védőcsövezést kiépíteni, mert a kőművesekre nem lehet rábízni...jobb lenne ha exoskeletonnal tudnának dolgozni, de az meg drága...

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#85527) Phülöp válasza PROTRON (#85526) üzenetére


Phülöp
addikt

Az cnc mérnök kicsit más, mint az az ember, aki a cnc gépek mellett áll, és molesztálja a vasat.
Nem is kell belőle annyi, viszont egészen más a feladatköre.
Nálunk speciel van kettő (én vagyok az egyik), és van 20+ gép, amiken dolgoznak a srácok.
Mellette ipari robotokat programozok, mert nem kell minden gép mellé szaki.
A felvetés amúgy jogos, tömeggyártásban, stabil és megbízhatóan futó folyamatokra verseny van a robotok és az olcsó, szakképzettséggel nem rendelkező, olcsó melósok között.

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#85528) PROTRON válasza Phülöp (#85527) üzenetére


PROTRON
addikt

De nem kéne hogy verseny legyen, a szakképzetlen melósokat kéne szakképezni magasabb hozzáadott értékű munkára, hogy ne mérnöknek kelljen beállni falat vésni, mert kevés a megbízhatóan jól dolgozó, szakember villanyász. :D
Ahol csak lehet a rabszolga munkát kiváltani robotizálással, a rabszolgákat meg átképezni exoskeleton használatával olyan munkákra, amiknél még nem gáz ha egyébként nem bír fejben megoldani egy másodfokú egyenletet.
Pl villanyász szakmában rengeteg az olyan kiegészítő munka, amihez nem kell villamosságtani ismeret, ellenben ha nincs aki elvégezze akkor a villamossághoz értő ember munkaideje feleslegesen telik.

És más területeken is ez van, csak sokan nem merik bevallani és inkább megcsinálja mérnökként a kuli munkát, mérnök órabért kiszámlázva olyan dologra, amit egyébként 8 általánossal is lehetne végezni, így olcsóbb lenne a projekt.

BTW az exoskeletonok legyártására még most kell külön ipart építeni, mert jelenleg nem gyártanak elegendő mennyiségben...

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#85529) F.E.K.. válasza PROTRON (#85528) üzenetére


F.E.K..
senior tag

"
Pl villanyász szakmában rengeteg az olyan kiegészítő munka, amihez nem kell villamosságtani ismeret, ellenben ha nincs aki elvégezze akkor a villamossághoz értő ember munkaideje feleslegesen telik
"

vésés... úúútáltam vésni annak idején. Ez mondjuk nem is változott (nem, géppel se szeretem csinálni :DD )

Egyébként... amíg olcsóbb lesz egy melóst betanítani egyszerűbb munkákra, addig a kuli munkát nem robotok fogják végezni, még akkor se, amikor képesek lennének rá...

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#85530) macilaci78 válasza Janusz001 (#85524) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A földbe szánt részt megégeted, ami kiáll, arra kenhetsz használt motorolajat. Nem vicc, sötét tónust ad a fának és nagyon tartós.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85531) Viperator válasza macilaci78 (#85530) üzenetére


Viperator
őstag

A motorolajjal kent léc jó lesz a kerti dolgokhoz? (karók, magaságyás, ...)

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#85532) macilaci78 válasza PROTRON (#85528) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Összemosol két dolgot. Az esetleg nagy precizitást igénylő és könnyen automatizálható tömegtermelést a nagyfokú önállóságot igénylő, általában személyre szabott feladatmegoldással.
A CNC gépet etető betanított segédmunkást tovább képezve hogy lesz belőle falhoronymaró? :F

Amúgy igen, a kétkezi szakma ma virágkorát éli. Egy önállóan dolgozni tudó és akaró asztalos, kőműves, burkoló, villanyszerelő, autószerelő nem tud éhen halni és nincs szüksége marketingköltségvetésre.
Valóban egy Átlag Jóska kőműves nem fogja az elektromos alapszereléshez a hornyokat kivésni, mert finga sincs arról, mi a villanyszerelő igénye: hány cső, mekkora csövek, milyen nyomvonal, stb. Vagy a szájába rágja, feljelöli a villanyszerelő, vagy van egy generálkivitelező és egy pontos, átgondolt, részletes és elfogadott, engedélyezett terv, amit tut érdtelmezni.

Mellesleg nálunk most burkolják újra a lépcsőházat. El nem tudom képzelni, hogyan lehetne ezt gépesíteni. Biztosan lehet valahogy, csak nem lenne kedvünk kifizetni.

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85533) macilaci78 válasza Viperator (#85531) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Oszlopnak kérdezte a fórumtárs, arra jó, ha a földbe szánt rész meg van égetve kenés helyett. Így a motorolaj nem érintkezik a földdel, nem szennyezi. (Ugye, kenni kell, nem locsolni.)

Magaságyás már más, ott szennyezi a talajt, mondjuk, magaságyás legalább fiikailag el van választva, de ha élelmiszert termelsz benne, nem kenném motorolajjal.
Kerti bútor, hát, egy ideig biztos fogna a motorolaj.
De ismerek olyat, aki kerítésléceket is ezzel kente. 10-15 évig problémamentes a felület.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85534) szabifotos


szabifotos
senior tag

Sziasztok!

Telefontöltő-állomást épített már valaki? Illetve barkácsolt már valaki valamilyen megoldást az USB kábelrengeteg elrejtésére, akár beépítve falba, stb? Ilyesmin agyalok.

Tudom, léteznek 6-8 portos töltők, de ezekkel az a bajom, hogy több eszköz között elosztja a teljesítményt, pláne a gyorstöltési szabvány használatakor. Tehát ha egy 65W-os töltésre képes eszköz mellé bedugok egy + eszközt akkor lejjebb esik a teljesítmény, így általában a megadott max. teljesítményt, csak 1 porton tudják ezek. Sok esetben pl. a végére már csak sima 5V2A marad egy USB portnak.

Arra gondoltam, hogy egy combosabb 24V tápra párhuzamosan lehetne kötni autós töltőket. Így adott kábel maximum megadott teljesítményen mindig tudna tölteni, függetlenül attól, hogy hány eszköz lóg még a töltőn. Hátránya ennek, hogy ha jól látom 65W felettiek nem nagyon vannak. Ezeket bedobálni egy dobozba és mondjuk csak a kábelt kivezetni, majd a töltés végén visszanyomni.

Ha valakinek van ötlete, hasonló műve, ne tartsa magában. :)

[ Szerkesztve ]

(#85535) Viperator válasza szabifotos (#85534) üzenetére


Viperator
őstag

Esetleg ez? (akár kettőt venni)

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#85536) macilaci78 válasza szabifotos (#85534) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én egy ilyet vettem 4 éve és egy fenyőből készített telefontartó polc aljára került, a polc alatt pedig van 2 konnektor. Van pár kábel, egy 50 centis Tpye-C - Type-C kábel megy az én telefonomnak, a másik kiemelt portra egy sima USB-A - Tpye-C kábel feleségem telefonjánka, még van 2 microsUSB kábel, az okos órámhoz a töltőkábel fixen bedugva. A zöme 20-50 cm közötti, csak a feleségem telefonjához használt kábel az 1 méteres.
Kb 1,8 cm közök vannak az 1 centis fenyő lécek között. Fekve, állva is stabilan megtartják a telefonokat, tabletet is, amíg még volt tabletünk.
A második konnektor tartalék, régi Nokia telefon töltője van beledugva. Lusta voltam ilyen kerek dugaszos USB kábelnek utána járni. Viszont ha kell, a 18650-es Liiokata töltőt is itt használom. Itt látszik még nem sokkal a költözés után.

Mivel a telefonjaink alapvetően értelmes akkuval szereltek és bőven kibírják az 1 munkanapot, megfelel az éjszakai lassú töltés is. De azért van a háztartásban utazó töltőként tartott 65W-os GaN töltő is, hozzá 2 méteres Type-C kábellel. Ilyet is használhatsz többet, és 1-1 eszközt töltesz róla. Ez a töltő azért már érezhetően melegszik, ahogy a telefon is a gyorstöltéskor.

A GaN töltőket dughatod ilyen elosztóba is, lapos, egymás mellett elférnek a töltők. Ha a dugvillát levágod róla, egy szűk lyukon is átfűzheted a kábelét, maradhat rejtve egy duplafenekű polc alatt. Tehetsz rá kapcsolós dugvillát, vagy a Legrand-nak van szintén 2P dugvillája.

Mint említettem, szellőzés hasznos. A polc a vastagságába teheted az elosztót, töltőket, a polc alja nincs szem előtt, azt beboríthatod perforált lemezzel is és tud szellőzni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85537) szabifotos válasza Viperator (#85535) üzenetére


szabifotos
senior tag

Nézegettem ezt pont a napokban. Nem rossz. Dehát hol marad akkor a barkácsélmény?... :D (Itt is megfigyelhető, hogy a két USB-A egyszerre használva, csak 12W) Jelenlegi telefonom USB-A-s töltőjével 120W-tal tölt max. Persze működik C-vel is.

Köszi az inspirációt: macilaci78 :R

[ Szerkesztve ]

(#85538) macilaci78 válasza szabifotos (#85537) üzenetére


macilaci78
nagyúr

20 centi hosszú az elosztó és kb 4 cm magas. A GaN töltő dugvillával együtt 10 cm magas, a dugvilla bemegy az elosztóba, de az USB kábel meg kiáll belőle. Ha nem veszel spéci 90°-os kábelt, akkor 20×14 cm alapterületen és kb 4 cm magas helyen elfér a 4 töltő az elosztóval.
Felülre elég egy 1 cm vastag rétegelt lemez lap, 4 oldalt használsz 20×50 mm fenyő lécet, csinálsz keretet, falcolod alul, felül. Felül a rétegelt lemez lapot tudod besüllyeszteni síkba, alil a perforált lemezt. Nem igazán van súlya ezeknek, a perforált lemez megtartja a töltőket, elosztót.
A fal felőli lécet kifúrod és először itt felcsavarozod a polcot, majd utólag teszed be a technikát. A rétegelt lemez lapot ragasztod, hogy ne látszódjon csavar, alul a perforált lemezt 2×2 db 3×20 mm-es facsavar bőven megfogja.

Ha mélyebben falcolod a fedlap helyét, akkor a keret fölé ér és lesz egy pici pereme, nem csúszik le róla a rezgő telefon. De pár léccel te is csinálhatsz fésűs részt belőle.

Az USB kábeleket kivezetheted oldalt, alul, felül is, ahogy jól esik. Ha az tetszik és még az elején vagy a lakásfelújításnak, az elektromos kiállásra is fúrhatod a lebegő polcot és wago-val bekötöd a hosszabbítót, semmi sem fog látszódni.

Kicsit szélesebb polcban elfér egy laptoptöltő is, rajta a laptop. Ekkor már érdekes olyasmi háromszög alakú alsó támasztást is használni, ami nálam is van.

Én még azon gondolkodok, hogy a ritkán használt kulcsoknak kampós csavarokat csavarozok a polc aljára és oda felszórom, hogy több hely legyen az ajtó melletti fonott kosárkában a napi használatos kulcsoknak. Tudom is én, Nagymama lakáskulcsa, mi tartalékkulcsunk, amit a vendégeknek szoktunk adni, kocsikulcs sincs napi haszálatban, stb.

Fenyő helyett használhatsz más fát, vagy bútorlapot is, ami illik a helyiségbe. Egy asztalosnak ez kis munka, inkább ki kell várni, hogy hozzáférjen. De lapszabászat élzárással együtt is leszabja, esetleg a falcot is megcsinálja neked.

Esetleg valami ilyesmi. Mondjuk, a mágnessel csínján bánnék. A kulcscsomómon van proxy, a tárcát is a telefon mellé teszem, mágnescsíkos kártyám ment már tönkre, mert a táska szomszéd zsebében neodínium mágneseket vittem. :D

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85539) Inhouse válasza F.E.K.. (#85529) üzenetére


Inhouse
őstag

Annó 30-35 évvel ezelőtt, amikor apa mellett kellett legyek nyári szünetben, amíg ő villanyt szerelt, már nézni is utáltam a vésést. Akkor, gyerekként megfogalmazódott bennem, hogy a blokktégla miért nem úgy van kiöntve, hogy ki lenne könnyítve oldalt egy kereszt és a közepén egy doboz hely. Ha épp ott kell csövezni, vagy dobozolni, akkor csak ki kell kocogtatni és kész, egy cm-t sem kell vésni. Persze lehetne tuningolni, hogy 2 dobozméret, esetleg több egymás mellett, meg a cső nyomvonal is lehetne pl. 3 csőhely párhuzamosan...

Üdv Inhouse

(#85540) Inhouse válasza TESCO-Zsömle (#85525) üzenetére


Inhouse
őstag

Elér a világ lassan oda, hogy az emberi munkaerő bő 80-a felesleges, csak azért dolgoznuk, mert a gazdasági rendszerből nem tudnak kivezetni ennyi embert.
Én nem pont erről beszélek. Arról a tapasztalatról, gyakorlati tudásról, ami fizikai munkák közben alakul ki. Egyre kevesebb igény van erre. Nincs már sorkatonaság sem. És meg lehet nézni, hogy a mostani fiatalok milyen életre valósággal rendelkeznek...semmilyennel. Ne legyen, de ha lenne bármilyen krach, a nyugati társadalom olyan hátránnyal bír ebben a szegmensben, hogy a kihalás kb garantált. Értem én, hogy a technika egyre inkább kiszolgálja/kiváltja az embert, de hol van az egészséges határvonal? Mennyire támaszkodhatunk erre? Manapság ha nincs áram, nincs net, világvége van. Valahol rémisztő már, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva külső erőknek, és a technológiának.
Valahol az IQ-t és emberi értéket is veszítünk ezzel a nagy fejlődéssel, sokan éppen ettől butulnak...illetve a másik hozadéka a rohanás. Mindenki siet, mindenkinek minden azonnal kell. Ha nem megy rögtön, akkor már sipítozás, mérgelődés, stressz van. Mindenki túl van spanolva, jönnek az ebből adódó rossz szokások (cigi, energia ital, alkohol, drog) és a betegségek...családok, barátságok mennek szét, mert nincs idő semmi olyanra, amire igazából szüksége lenne az embernek.

Üdv Inhouse

(#85541) macilaci78 válasza Inhouse (#85540) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A sorkatonaság első pár hónapja arról szólt, hogy az egyént, mint olyat eltiporják. Ahhoz kell ez, hogy a katona parancsteljesítés helyett ne gondolkozzon. Ez nem baj, egy katonaságban nincs demokrácia.
De az is tény, hogy ami kerek, azt vitték, ami sarkos, azt addig gurították, míg a sarkai, élei lekoptak, hogy utána tudják vinni. Az unatkozó katonától pedig nincs rosszabb a seregben, ezért ha más nem, gödröget helyeztettek át velük. Ebből mit tanultak, akik voltak katonák?

Apám 2 évig volt sorkatona, gépészmérnökként nem volt épp fáklyás menet.

De igen, valószínűleg a mai fiatalok többsége azt se tudja, hogyan kell egy lapátot megfogni. Mondjuk, nem is kell mindenkinek tudnia, de hogy senki se tudja, az se jó.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85542) Inhouse válasza macilaci78 (#85541) üzenetére


Inhouse
őstag

Aláírom, hogy sok értelmetlenség volt a sorkatonaságban, de mégis volt egy kis élet szaga, és a katonák között egy kapcsolat, összekovácsolódtunk. Betekintést nyerhettünk abba, hogy milyen jó is egyébként nekünk, meg kéne becsülni a családot, a szabadságot, a békét. Akinek volt egy kis esze, az láthatta, hogy nem mindig a legértelmesebb a vezető és gyakran a hülyeség határtalan. Ahogy a való életben is.
Viszont fizikailag is adott némi pluszt, meg a rendszerességben, az alkalmazkodó képesség fejlesztésében, az alázatban...kell 1-2 pofon is az élettől, hogy értékelni tudja az ember. Mostanában mindentől is óvva vannak, egy burokban nőnek fel, hatalmas egóval és a sérthetetlenség érzésével. A mai fiatalok minden vélt, vagy valós sérelemért azonnal tudnak hangoskodni és elmosódik a határ, hogy az most egyáltalán jogos-e vagy nem. És mivel a fizikai erőszak már nem "elfogadott" manapság, nem találkoznak egy olyannal, aki "elmagyarázza" nekik, hogy ezt nem kéne... Félreértés ne essék, nem preferálom az erőszakot, csak régebben mindenki tudta a helyét és a tisztelet szónak is volt jelentősége. Mostanában igen sok az önjelölt igazságosztó, érték lett a másság-> mindegy, hogy értéket nem teremtesz, nem vagy ügyes, okos, szorgalmas, csak légy más (bármit is jelentsen) és akkor már el kell ismerni, te egy egyéniség vagy...akkor is, ha csak annyi eszed van, hogy a gatyát a szaros oldalával kifelé hordod a nadrágra véve. Divat! Ha nem tetszik, akkor veled van a baj...

Üdv Inhouse

(#85543) AxBattler válasza Inhouse (#85542) üzenetére


AxBattler
félisten

Pont megúsztam a sorkatonaságot, de nem bántam.
Ofőm ferencvárosi konzervatív fiatalként került össze többek között Borsod legjavával... a célzásai nem hozták meg a kedvet a laktanyához. A komplett idiótákról nem beszélve, akiket nem szűrtek ki az elején, és a hanyag fegyverkezelésük miatt halálesetet okoznak a századuknál. Meg a félanalfabéta, alkesz tüzérkiképzők, akik a BME-re felvetteknek magyarázzák a ballisztikát, minden színvonalat alulmúlva.
És vannak még sztorik, de köszi, örülök, hogy kimaradtam belőle.

Egyébként nem az vele a gond, hogy nálunk volt, hanem hogy konkrétan fh0sh volt. Szocializmusból hátramaradt infrastruktúra, olyan-amilyen felszereléssel, infrastruktúrával, tananyaggal, és kiképző állománnyal.
Ha olyan színvonal lett volna idehaza, mint pl. az osztrákoknál, vagy a finneknél, akkor magamtól kértem volna a felvételemet.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#85544) macilaci78 válasza Inhouse (#85542) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Értem én, hogy kellene a fiataloknak némi nevelés, de az a megoldás, hogy a felnőtt korú fiúkat módszeresen megalázva betörjék 6-24 hónap alatt? És a lányokkal mi a helyzet?
Én kollégista voltam 7-12 évfolyamon, ott is megvolt az adok-kapok, mindenki megkapta az útbaigazítást, merre van a saját portája, ahol sepregethet. Komoly alázások nem voltak, de volt egy elvárt rend és fegyvelem.
És ez nem vett el időt a korosztályra jellemző feladatoktól, mint a tanulás, sport, szórakozás.

Az osztályból csak 3-an voltunk kollégisták, 3 másik bejárós volt, a 20 főből. Egyetemen az évfolyam nagyja már vidéki volt, albérlet, kollégium, kinek hogy sikerült. De általában véve sokkal rosszabbul viselték a mamahotel távolságát és sokkal könnyebben is kanászodtak el.

AxBattler: ne is mond! 15-20 év még hozzánk jártak a vásárhelyi laktanyából lőoktatásra, meg a VPOP bevetésiek taktikai gyakorlatra. Kevés olyan katona van az állományban, aki hasznavehető harctéri képzettséggel rendelkezik. Ezen kevesek többsége viszont megfordult külföldi kiküldetésekben. Bármit is mondott a média, tőlük azt hallottam, hogy azért eléggé vigyáztak a magyarokra. Általában a tábor belső felében voltak elszállásolva, mindig nagy létszámú csapattal mentek ki és ott sem aknát keresni. Persze volt, aki megsérült, vagy életét vesztette kint, de ez a szakma ilyen.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85545) Inhouse válasza macilaci78 (#85544) üzenetére


Inhouse
őstag

Nem hegyeztem ki a sorkatonaságra, csak egy példa volt. A lényeg, a mai gyerekek ki vannak kímélve, óvva vannak mindentől, így egy csomó mindent nem tapasztalnak meg a világról. Nem rohangálnak mezítláb a porban, vagy a sárban, nincs igazán kapcsolatuk a természettel. A csirke a vákumfóliában lakik, a disznóhús meg a húsos pultban születik, a zöldség/gyümölcs is a ládákban terem.
A valóság, a realitás a múltté, van helyette az ami...

Üdv Inhouse

(#85546) macilaci78 válasza Inhouse (#85545) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Igen, ez így van. De az ezekkel kapcsolatos dolgokat mi sem abban a korban szívtuk magunkba, mint ahol a most kifogásolt "mai fiatalok" annak.
Én speciel gyerekkoromban, amikor otthon csirkét vágtunk, libát tömtünk, disznót tartottunk, herét vágtunk két naponta, ástuk, kapáltuk a kertet, betonoztuk az ólat, locsoltuk a mindent is. Egy városi gyerek ezt nem tudja megtapasztalni.
Volt főnököm gyerekei nálam fogtak, simogattak életükben először macskát, pedig a nagyobbik már elmúlt 5 éves akkor. 20 éve.

Igen, ki vannak kímélve, hogy arra tudjanak koncentrálni, ami a dolguk, az iskolában tanuljanak. De az se megy nekik, pedig az elvárások is egyre csak csökkenek az érettségiig. Nincs bennük kellő felelősségtudat, nem gondolkodnak rendszerben, nincs előttük jövőkép, nincs bennük igény a fejlődésre.

De ezt máshol, máskor kellett volna orvosolni. Na de sebaj, legalább lesz, aki eltartson nyugdíjas koromban! :D

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85547) salaud válasza macilaci78 (#85541) üzenetére


salaud
aktív tag

Voltam sorkatona, 11 hónapot. Egy percét sem sajnálom. Sokat tanultam, láttam, tapasztaltam. Persze jah, meg lehetett szívni, ha hülye voltál és alkalmazkodni képtelen.
Ha pedig extra szerencsétlen voltál, valóban be lehetett kerülni borsodi századba gépészmérnökként. Utóbbiakat sajnálom. Kellene a sorkatonaság, de nem 9 hónap, 2 év, hanem egy 3 hónapos alapkiképzés, keményen, ami belefér egy hosszabb nyári szünetbe.
Ezt viszont kiemelten figyelmesen, nem alkesz leszázalékolnivaló kiképzőállománnyal, mert itt volt elrontva a régi sorkatonaság, ez volt a legnagyobb hibája.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

(#85548) macilaci78 válasza salaud (#85547) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Valóban hatásosabb lenne képzett instruktorokkal, akik alapszakmájukat tekintve tesi tanárok, személyi edzők és egy pszichológus, szocilógus gárda támogatja őket szakmailag. :o ;]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#85549) Reggie0 válasza AxBattler (#85543) üzenetére


Reggie0
félisten

Polgari szolgalattal azert meg lehetett uszni, csak mar evekkel elore kellett helyet keresni, hogy ne vmi tre ceghez kerulj. Vagy masodszorra is egyetemre kellett menni, kozben kis kulfoldi tanulas, kulfoldi lakcim szerzes es maris nem hivhattak be.

[ Szerkesztve ]

(#85550) axer6907


axer6907
csendes tag

sziasztok hátha valaki próbálta már, vagy ért hozzá: Ha sorba kötök 2 db. 18v li-on töltetű szerszámgép akksit hogy 36v-t kapjak (kb 7 A folyamatos és 13 A csúcs áram folyna rajta) akkor ezt az akku bms-n keresztül vagy közvetlen a cellapack kivezetéseiről csináljam szerintetek?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.