Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11583) liksoft válasza prime_adam (#11582) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Álló helyzetben is az anyagok öregszenek, oxidálódnak (főleg csatlakozók, melyek a hőtágulás miatt használat közben jobban érintkeznek). Pont ezért célszerű 2db "fiók" HDD-t tartani, melyek másik gyártótól vannak. Így az egyszerre öregedés, meghalás esélye minimális.

Lehet úgy menteni, hogy egyszer az 1-es, utána a 2-es kerül használatba, vagyis felváltva egymás után. Így nem ugyanazt tartalmazzák, de közel hasonlót, ugyanakkor a mentési idő a felére leesik.

Ha az előző mentés dátum vizsgálatával történik, akkor csak a különbözőek kerülnek mentésre, így időt lehet spórolni. Ehhez lehet hozzáfűzni az archív bit vizsgálatával "különbözeti" mentést esetleg kisebb kapacitású drive-on, sűrűbb időben. Igaz, ilyenkor a visszaállításhoz legalább 2 drive kell, de az egész folyamatot figyelve idő spórolható meg, és esetleg pénz is.

Mixelt mentés esetén pl. 6 havonta célszerű teljes mentést készíteni mindkét nagyra, legyenek azonosak, és a különbözeti ezután törölhető. Vagyis full szinkronozás célszerű bizonyos időnként.

A jó megoldáshoz tudni kell pár dolgot, és annak ismeretében célszerű a stratégiát kialakítani.
1. Mekkora az az adatmennyiség, ami még "elviselhető"! Ez határozza meg a mentések "ciklusidejét".
2. Mekkora különbség várható ciklusonként? Ez adja meg, hogy teljes mentés kell, vagy elegendő egy különbségi?
3. Mennyire automatizálható a feladat? A teljes mentéses rendszer összetevőit határozza meg.

Az "elviselhető mennyiség" nem az automata mentés, hanem a külső "off-line" adattartalomra vonatkozik! Ha nagyon kritikusak ezek, akkor nem az utolsó off-line, hanem mindkét kópia beletartozik ebbe az időbe!

A fentieket átgondolva látható, hogy hiába azonos az alapja, mindenkinél a felhasználás és az "emberanyag" figyelembe vételével más módszer lesz a befutó. Ráadásul úgy kell kialakítani, hogy egyszerű és átlátható legyen, mert csak akkor fogják használni! És ugyebár csak a kész mentés a mentés. Ami csak elméletben készül el, az lehet bármennyire jó, bukta a vége.

Sőt, időnként szúrópróba szerűen a visszaellenőrzést sem szabad elhagyni! Ezt off-line gépen célszerű megejteni, ami soha nem volt hálózatba kapcsolva, nehogy vírust azon keresztül kaphasson.

Sok sikert!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.