2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Életem legolcsóbb nyomtatója - bevezető

    Pénteken nyertem a licitet, ma érkezett meg az új nyomtatóm, egy Epson R390. Sorban ez a 6. Epsonom. Minden bizonnyal életem legolcsóbb nyomtatója lesz: 301 (háromszázegy) forintért lett az enyém.

    Első blikkre: nincs a legszebb állapotban, egy alapos takarítás ráfér, a feje kicsit be van állva. A lapvezető görgőnek iszonyatos hangja van. Használt festék-párna eléggé használódott.

    Szóval lesz mit csinálni vele. Amint vannak még részletek, folyamatosan írom :)

    Bazsesz 7 éve 7

  • Egyedi bögre készíttetése: egy kis hogyan.

    Munkámból kifolyólag szeretnék némi tanácsot adni arra az esetre, ha az ember egyedi bögrét szeretne valahol készíttetni, és a lehető legjobb végeredményt szeretné viszontlátni a művén egy "kisiparosnál".

    Hozzávetőlegesen egy éve van meg minden eszközöm hozzá, emiatt elég sok bögre átszaladt a kezem alatt, így mindenképpen meg tudok Veletek osztani némi tapasztalatot.

    Maga a folyamat
    Egyszerű a folyamat: egy speciális papírra nyomtatják képet tükrözve egy speciális tintával, amit ráragasztanak egy erre a célra előkészített bögrére (nem jó akármilyen sarkon kapható bögre), majd berakják egy présbe néhány percre, és gyakorlatilag ennyi. Ha normális festéket használnak, akkor mikrózható, mosogatható, mosogatógépbe bepakolható, tartja a színét, nem fakul, kopik - persze nem a végtelenségig.

    A méretekről (mert a méret lényeg!)
    Első körben vegyük át először a maximális nyomtatható méretet.
    A maximális magasságot általában a bögre adja maga, és ebből két féle van: ami teljesen nyomtatható, ebben az esetben 90 mm, illetve amit nem lehet teljesen nyomtatni, ekkor 85 mm.

    Folytatás...

    Bazsesz 7 éve 6

  • Zártosztály: nyári egyveleg...

    Hú, csajok, srácok, tényleg jó régen írtam ide. A legutóbi tojássütős sztori is 5 hónapja volt, így itt az ideje az updatenek.

    Otthoni update:

    Két okostelefonból most két "butafon" van.
    Az egyiknek annyira felpúpusodott az akksija, hogy betörte az érintőt (saját THL T6 Pro), a másiknál balf× voltam, hoyg vettem volna le az ágyról, kiesett a kezem közül, és annyira próbáltam elkapni, hogy majdnemhogy lendületből odavágtam az érintőt a projector sarkához (céges Sony E3). Most a céges telefon egy Nokia 130, a sajátom meg egy Evolveo Strongphone X1. Utóbbival meg vagyok elégedve, pedig már 1 éves készülékről van szó.

    Véglegesítettem a gépemet.
    1 darab maradt, az is új: Zalman M1 "mini"-ITX ház, ASrock AM1B-ITX, Athlon X4 5350, 8GB RAM, 128 Samsung 850 SSD, 2TB WD HDD. Mindenképpen kis méretet akartam, így a MiniITX lett a bejövős. Az AMD processzora nem túl erős, de amire én használom, bőven elegendő. Sajnos a házat kicsit benéztem, ami a méretet illeti, mert magasságra akkora, mint a volt házam, viszont közel kétszer olyan széles. Viszont iszonyat tetszik, és így marad. Teljesítményre hozza a tőle elvártakat.

    Folytatás...

    Bazsesz 7 éve 0

  • Srácok, egy sült tojást valaki?

    Csórira ráeresztettem egy 10 percre a furmarkot. Ebből biza vízhűtés lesz (vagy valami normálisabb lég), ha nyáron Diablo3-azni akarok a boltban, és ne járjon úgy, mint a 4850 X2-m :D

    Bazsesz 8 éve 16

  • Hogyan vásároljunk személyesen 1x1

    Elérkezettnek láttam az időt, hogy írjak egy kis segédletet ahhoz, hogy hogyan vásároljunk személyesen a valós életben. Megpróbálom kedvesen, kulturáltan összeszedni.

    1., A megközelítés.
    Ha vásárolni akarunk, akkor az első, és legfontosabb, hogy személyesen elmegyünk a kiszemelt bolthoz. Még mielőtt elkezdenénk vadul rángatni azt a k×tt ajtót, nézzük meg a kis táblát, hogy nyitva van-e egyáltalán, vagy nincs-e valami kiegészítő szöveg kiírva (pl.: leltár miatt zárva, rögtön jövök, stb stb).

    2., A nyitva tartás szabályai.
    Az üzletnek több állapota is lehet:
    -Nyitvatartási idő szerint NYITVA: ilyenkor egyszerű a dolgunk, bemegyünk, vásárlunk fizetünk, boldogok vagyunk. Mindenképpen értelmezzük a nyitvatartási időt, mert az több szerv szerint szent, és sérthetetlen.
    -Nyitvatartási idő szerint ZÁRVA: amennyiben a nyitvatartási időn kívül érkezőnk, akkor nagy valószínűséggel zárva lesz a kiszemelt boltunk. Ilyenkor nézzük meg, hogy mikor tudunk visszajönni, amikor nyitva van a bolt.
    -Valamilyen oknál fogva NYITVA: ilyenkor egy papírra általában ki van írva, hogy miért is van aznap a bolt nyitva, és mettől-meddig (pl. szombatot kell bedolgozni). Ilyenkor a "Nyitvatartási idő szerint NYITVA" szabályai érvényesülnek.

    Folytatás...

    Bazsesz 8 éve 36

  • Nagykerek vs. Garancia vs. PéCéBót II + futárok

    Előzmény: Nagykerek vs. Garancia vs. PéCéBót

    Továbbra sem írok neveket, vagy márkákat, csak szimplán termékeket, szemben a nagykerek garanciáztatási metódusával, és helyenként az önjavuló termékekről, illetve most némileg a futárokkal való tapasztalatot is leírom. Privátban sem!!!

    A sztori: az idei évben lecseréltem majdnem az összes nagykeremet, akitől rendeltem akkor, mikor idekerültem a Bótba.

    Előző patronossal az volt a gond, hogy megrendeltem egy rakás terméket, és midenféle értesítés nélkül lehúzták amit úgy gondoltak mégse kell nekem nem volt raktáron, és küldték. A végefele hétfőn megrendelt termékeket leghamarabb pénteken kaptam meg jobb esetben. És semmilyen tájékoztatást nem kaptam, hogy most raktáron nincs, vagy mi van. Szerencsére februárban sikerült egy normálisat találni, GYORSAK (délután 15:30-ig leadott rendelés másnap itt van), tudnak kommunikálni (pl.: nyári holtszezonban, mikor 2 hónap alatt kb 3 patront adtam el felhívtak elnézést kérve, hogy valami gondom van-e velük, hogy miért nem rendelek tőlük). Ezen kívül tudnak normálisan csomagolni - sajnos ez az előzőről nem mondható el.

    Folytatás...

    Bazsesz 8 éve 3

  • Bojlerhez szeretnék flexicsövet...

    Még mindig jó móka egy képzeletbeli PéCéBótban vezető állatidomárnak lenni. Pláne mikor a címben szereplő terméket kérik tőle, vagy behoznak egy gépet, hogy "nem kapcsol be":

    Ma indítom a hivatalos twitter, illetve Facebook csatornát, de logoutra is marad 1-2 szösszenet azért :)

    Bazsesz 9 éve 15

  • Nagykerek vs. Garancia vs. PéCéBót

    Nem írok neveket, vagy márkákat, csak szimplán termékeket, szemben a nagykerek garanciáztatási metódusával, és helyenként az önjavuló termékekről. Privátban sem!!!

    Alaplap #1: Ügyfél behozza, nem kapcsol be. Tesztelem, nem indul az istennek se. bármilyen ram/CPU/táp kombóval indítanám, nem. Egyszerűen el se jut a POST-ig. Szerdán elviszik, pénteken kapom az üzenetet, hogy véget ért, visszaküldik, hogy nem hibás. Összerakom, működik. De előtte 2 napot leszenvedtem vele...

    Telefon #1: Saját cucc, visszaküldöm egy valag hibalistával. Nekifutásból ott kezdődik, hogy a sarka minimálisan kopva volt, ezért csak feltételes garival vették át. 19!! (tizenkilenc) napig vándorolt nagykertől nagykereken át a szervizig, ahol szoftvert frissítettek rajta, és szintén visszaküldte a nagyker, hogy nem jelentkezett a hiba. De a hiba ugyanúgy fenn áll, tehát küldhetem megint vissza, és 2 hónapig megint nem lesz telefonom. - Most beszéltem a szervizzel, közvetlen nekik küldöm vissza, így a 2 hónapból faragok legalább 19 napot...

    VGA #1: visszaküldöm EREDETI dobozában, vagy nem adott képet, vagy csíkozott, vagy csak a kép felét adta le. Több gépben tesztelve, a hiba valós volt. 2 hónapig oda volt, visszaküldik OEM-ként, hogy a világ összes játékát kijátszották vele (sz szerint értsd, 6 sornyi játék fel van sorolva), semmi hibát nem tapasztaltak...

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 12

  • Az elmúlt ~1 hónap történései...

    Kezdeném rögtön augusztus 8-val, az évben a kettő közül az első szombati nappal, amikor nyitva voltam. Mivel nem vagyok nyitva hétvégén, ezért kb. arra számítottam, hogy 0 forgalmam lesz. Ahhoz képest délelőtti műszakban erőteljes agyhalál volt, délután viszont akkora nyugalom volt, hogy 3 órán keresztül nem csináltam mást, csak Diablo3-aztam, mellette zenét hallgattam (ami a csövön kifért, volt Nickelback, Alvin és a mókusok, Rev Theory, Ocho Macho, stb). Ajtó nyitva, hogy a település is jó zenét hallgasson, halljanak Zenét is, ne csak a járását, meg a nézését figyeljék az aranyesőnek...

    Aug 10-12 közt úgy gondolta az áramszolgáltató, hogy nekem ugyan nem lesz szükségem áramra 7-15 óra közt, így pont akkora tervezett be egy karbantartást. Sajnos nem engedhettem meg magamnak, hogy azokon a napokon zárva legyek, így nyitva voltam. Aki nem tudná: egy PC bolt áram nélkül kvázi halott. Gyakorlatilag mindent online csinálunk, szerencsére az áramszünet alatt a pénztárgép hősiesen helyt állt, köszönhetően hogy szünetmentesre volt kötve. De voltak érdekes emberek:

    -Ezt szeretném A3-as méretben kinyomtatni.
    -Ne haragudjon, de nincs áram, nem tudok nyomtatni.
    -Jó, akkor elég lesz A4-ben is, de fontos lenne...

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 3

  • Amikor bejön az ügyfél laminálni...

    Ez most olyan képes poszt lesz. Persze kommentel :D


    Veszélyes környéken lakok, ha az ügyfél ilyen lapot lamináltat.


    Hétvégén kocsmáztunk kicsit, és melósra ittam magam kicsit.


    Notebook hűtés lvl snsv.


    "De jó neked, van klímád a boltban..."


    A "Lassú a gép", amihez gumikesztyű nélkül hozzá nem nyúlok...

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 9

  • A következő 10 reinkarnációm egy lapon: agyhalál...

    Néha úgy érzem, hogy a következő 10 életemre is agyhalottnak titulálhatom magam, pedig nem hiszek a reinkarnációban.

    16:20-kor bejön a vevő, és a gyors párbeszéd:
    -Ezt a notebookot kellene újratelepíteni, de még ma.
    -Sajnos 10 percig vagyok már csak nyitva, annyi idő alatt lehetetlen. Sürgősségi felárral meg tudom csinálni, de akkor is legalább 2-3 órát igénybe vesz.
    -Á, akkor jó lesz holnapra is, ha úgy olcsóbb.

    -Lenne egy notebook, már egy hete be akarom hozni, de esett az eső. Újra kéne telepíteni, mert délután indulok vissza németbe.

    -Ki kéne takarítani a gépet, mikorra tudja vállalni?
    -A művelet maga fél óra, de a mai nap nem tudom megcsinálni, mert tele van a szervíz.
    -Rendben, akkor húsz perc múlva itt vagyok érte, legyen kész...

    -Ide ki van írva, hogy ebben az időpontban zárva lesz az üzlet. Attól még fénymásolni fognak?

    -Nem voltál nyitva szombaton!
    -Mert január 5-től nem vagyunk nyitva hétvégén.
    -De a faszért nem voltál nyitva szombaton, biztosítást kellett volna kötni
    -Mert január 5-től nem vagyunk nyitva hétvégén.
    -Az engem nem érdekel, de nekem biztosítást kellett volna kötni...

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 29

  • Kicsi Runner szivat engem...

    Aki olvasgatta az előző bejegyzésemet, az tudhatja, hogy robogóval járok dolgozni. Amit nem tudhatnak, hogy ez egy Gilera Runner 50-es lenne. Múlt héten megvolt az öröm, kicseréltem a lekopott gumim egy új Continentalra, ám az öröm nem tartott sokáig: a település végén megszűnt a hajtás, a motor nem ment tovább. Gyorsan körbeérdeklődtem itt a fórumon, első blikkre variátor szíjat mondtak, ami később bebizonyosodott, nem gyengén elhasználódott.


    A kép közepén jól látszik a kisebb keresztbordás szíj, melynek később szerepe lesz (a rossz képért bocs, a telefonom kamerájával problémák vannak)...

    Nézegettem hát a szíjakat, hogy mit érdemes venni, van-e értelme a kevlárosnak, vagy elég a sima. Sok oldal információi alapján arra jutottam, hogy megéri befektetni egy kevlárosra, mert igaz, hogy nem versenymotor, vagy tuningolt, de strapabíróbbak, mint a hagyományos társaik. Megrendeltem, megérkezett, öröm volt, és boldogság. Egy darabig. Miközben szedtem szét, találtam egy kisebb szíjat, néztem, hogy az olajpumpát hajtaná. Semmi gond, rendelünk egyet, addig meg keverem magamnak, amíg leérkezik, most hétvégén meg beszerelném.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 7

  • Testmozgásos NAV-os mozgalmas Bót. Szerintem...

    Gyors bevezetés: naponta kétszer megjárom a Bót-Otthon távolságot, erre egy 50-es robogót használok. Ma kapott új gumit, mert az előző kicsit kopottas volt (nagyon-nagyon enyhén kifejezve). Erre befele jövet a település kezdetét jelző táblánál megáll. Motor bőg, hajtás nincs. Semmi gond, toljuk a maradék ~1,5 kilométert mint egy bolond, sík idegen.

    Éppen csak beérek nyitásra, nyitom a kasszát, ütöm a váltót, nyitom a boltot, úgy nézek ki, mint aki beleesett a medencébe. Bejön egy idős hölgy fényképet nyomtatni, szkennelni. Miközben zajlik a folyamat, bejött két ember, és multitasking módban megkérdeztem, hogy miben tudok segíteni. Kértek két terméket, odaadtam nekik, beütöttem, fizettek, majd megkérdeztem a mellette állót, hogy miben tudok segíteni. Mondja, hogy együtt vannak, és előveszik a NAV-os igazolványukat, és bejelentik, hogy ez bizony egy próbavásárlás volt. Aki nem ismeri ezt az érzést, és csak annyit hall mindig, hogy "megb× a NAV", az valahogy így képzelje el: miközben felszáll a heréd a gyomrodba, kiver a víz, és elsápadsz, azon gondolkozol, hogy rendben van-e minden: pénztár, gép, blokkok, iratok, papírok, stb stb, aztán abban reménykedsz, hogy ne kelljen elővenned a vazelint. Holott a valóság teljesen más.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 14

  • A mai szabadnapom: Celeron D 336, avagy Prescott mag 4GHZ felett léggel.

    CPU-Z szerint jelenleg 4101,30 MHz-en jár a címben említett Celeron D 336 SL8H9, melynek alap órajele 2,8GHz, mindezt a rettenet Prescott magon. Persze kellett még hozzá 3 darab kiegészítő ventillátor, illetve a processzor kupakját meg kellett polírozni, de így stabil marad 195 MHZ-es FSB-vel, 1,575V-on. Mára sajnos elfogyott az energiám, meg a türelmem is hozzá, de amint lesz egy kis szabadidőm folytatom, mert úgy érzem van ebbe a processzorba még. Ha meg nem megy, akkor elkezdem beszerezni a vízhűtéshez a cuccokat, vagy egyszerűen elküldöm a procit bacsisnak, hogy tapossa ki a sz×t is belőle nézze meg mi a vége.

    Konfig főbb részei:
    -ASUS P5LD2-SE alaplap
    -Intel Celeron D 336 LGA775 SL8H9 processzor
    -Samsung 2GB DDR2 800MHZ RAM
    -AC Alpine hűtő
    -1db 14 cm + 2db 8cm hűtő

    A képen jól látszódik minden: a lap alulfeszel, a proci 58 foknál nem ment feljebb, a LinX GFlops értéke kritikán aluli (lehet valami beállítás probléma, mert másik lappal ugyanaz a proci/mem/vga kombó jobb eredményt hoz, még SuperPI-be is).

    Bazsesz 9 éve 6

  • Majdnem szabadnap (frissítve)

    Végre egy olyan szabadnap, amiről majdnem mindenki álmodik: hosszú hétvége, munkaszüneti nap, lehet kirándulni, szalonnát sütni, futni, pihenni, aludni. Vagy mégsem. Elérkezettnek láttam az időt, hogy rendbe szedjem az itthoni hardverrengeteget. Nézzük tehát sorba, hogy mivel állunk szemben: két asztali gép, két notebook, egy netbook, egy mono lézer, két színes lézer, egy multis tintasugaras nyomtató, illetve a hálózatra kötött merevlemezek. A bejegyzés amolyan „a suszter cipője” mintájára „a pécéboltos hardverei” tényfeltáró bejegyzés, mert rengetegen azt hiszik, hogy minden ilyen helyen dolgozónak a csúcshardverek hevernek otthon.

    Merevlemezek

    Kezdjük a merevlemezekkel. Eddig összesen 6500 GB volt hálózatra kötve, sajnos ezek közül már a java részük tönkrement az elmúlt 1-2 hétben. Voltak előjelei, szerencsére fontos adat nem veszett. Maradt összesen 1500 GB, ami még 100% kondícióval rendelkezik. Sajnos hálózaton elég kevés a 1,5 terra, ezt nem bizonyítja jobban, hogy a sűrűbben használt notebook 416GB-os D meghajtóján 1,5 hónapja semmi nem volt. 50GB van a rendszernek, a többi hálózaton. Most van rajta 5 GB hely. Szerencsére ezt tudom orvosolni, jelen állás szerint hálózatra felkerül 3 darab HDD egyelőre: 750 GB, 1000 GB, 2000 GB (ezekhez van USB ház). Így az összes hálózaton lévő tárhely 5250 GB-ra kúszik fel egyelőre.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 5

  • Szabadság: szeressem?!

    Előző bejegyzésemben leírtam, hogy hogy telik egy átlag munkanapom a PéCéBótban. A hozzászólások közt írtam, hogy múlt hét pénteken szabadságon voltam, és leírom, hogy hogy telik egy átlag szabadnap, de inkább azt írom le, hogy az a három nap hogy telt.

    A sztori eleje: május 22-ére volt kiírva az online pénztárgép éves felülvizsgálata, május 15-re előjegyeztettem a felülvizsáló cégnél, és előrelátóan még április végén kértem egy szabadnapot, mert nem voltam hajlandó nyugtatömbbel sz'ni (szó szerint így kértem szabadnapot ezzel az indoklással, a Főnökaszonyom meg gondolkodás nélkül meg is adta). Aztán mivel a tűzoltó készülék érvényessége is lejárt volna 25-én, felhívtam őket is mikor épp rajtam volt az 5 perc, és nem volt kin letölteni. Telefonbeszélgetés:
    -Üdvözlöm, lenne egy tűzoltó készülékem, aminek lassan lejár a felülvizsgálati ideje. Mi a teendőm ilyenkor, mennyi időt vesz igénybe, mikor kell bejelenteni, hogy viszem, mennyibe kerül ez nekem?
    -Milyen készülékük van?
    -Hát nagy, piros, és elég nehéz.
    -Valami csak van ráírva, valami márka, vagy valami.
    -X márka.
    -A palack alján talál egy gyártási évet, meg tudná nekem mondani?
    -Az alján nincs semmi se, A nyakán vannak számok, sorolom.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 1

  • Ez is csak egy nap, nem a világvége...

    Avagy hogy telt ez a nap, mint sokak által álommelónak hitt PéCéboltosként (mert ha nagy leszel pécéboltos leszel ugyebár...). Persze mint mindig (hogy sértődés sehonnan se legyen), a történet fiktív, a szereplők kitaláltak, minden egyezés a valósággal csupán a véletlen műve. Valójában én is csak egy kitalált, nem létező személy vagyok, és ide se írogatok...

    6:00-7:15: ébredés, átgondolom a raktárkészletet, átgondolom, hogy mit kell ma csinálnom, mit kell, és honnan rendelnem. SSH-n keresztül házi szervert bütyköltem, 3 napja kellő mennyiségű alkohol hatására kényelmi szempontokból úgy döntöttem, hogy a régi 900-as cerkával szerelt EEEpc-ből házi szervert csinálok, egyelőre az itthon lévő 5 nyomtató kiszolgálására, aztán későbbiekben az USB-s merevlemezek megosztására (jelenleg ezt a feladatot a router, és egy NSLU2 teljesíti, összesen valami 6-8 tera közt lehet hálózatra kötve + a gépekben 1,75 tera).

    7:15-7:45: fürdőszobai készülődés, öltözködés, kapucsínó, stb.

    7:45-7:50: tanakodás az ablakban, hogy a szemerkélő esőben lesétáljak a motorért, vagy pedig elsétáljak az autóért. Mivel a múltkori esés következtében szétszakadt az esőruhám, így maradt az autó. Felsétálok érte, beülök, ülés, tükör beállít, majd hangerő fel, és irány az Aldi. Gyors reggeli bevásárlás, és a döbbenet, hogy az 1,5 éves odanyúlós kártyám (értsd: PayPass) odanyúlós része megadta magát.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 14

  • PéCéBót gyorsblog

    Gyors bejegyzés a napi jókedv megindításához:

    Csörög a telefon zárás előtt 10 perccel, ügyfél mondja a problémáját:
    -Délelőtt vettem Önnél egy patront, vittem is a mintát, hogy milyen kell, de ez nagyobb, és nem megy bele a nyomtatóba.
    -Kicsit pontosítana, hogy milyen patront is vásárolt?
    -X-hez.
    -Esetleg a típust meg tudja mondani?
    -P1-es.
    -Igen, most már emlékszek. Ön egy P1-es patront hozott be, én P1-est is adtam. Annyi különbséggel, hogy nem A márkájú, hanem B, de biztos, hogy jónak kell lennie.
    -De fizikailag nagyobb, és a dobozán nincs is rajta a nyomtatóm típusa, hanem csak az egyel nagyobb.
    Előkeresem az adatbázist, hogy milyen kell bele, P1-et hoz.
    -Biztos, hogy jónak kell lennie. Hogy érti, hogy nagyob? Hosszabb? Magasabb?
    -Hát minden irányban, és teljesen máshogy néz ki az egész.
    -Semmi probléma, zárás után kiszaladok, megnézem.
    Itt már elkezdett járni az agyam helye, hogy mégis mi lehet a probléma. Elcimkézték? XL-es lenne a patron, és nem megy bele a nyomtatóba? (valamelyik típusnál külön ki van elmelve, hogy az XL nem jó bizonyos nyomtatókhoz, de bővebbet nem tudok, még csak lehet nem is ehhez a márkához van). Kicsattogok, asztalon vár a nyomtató felnyitva, mellette a két patron. Nézem a patronokat, ugyan az, méretileg, mindenhogy. Az egyedüli dolog, ami miatt nagyobb volt:

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 12

  • Jobb napot mindenkinek!

    Hát ez a nap se indul valami fényesen. Bejön az ügyfél, neki a TV meg a doboz közé kellene kábel, ami olyan mint a százlábú, de mégse az. Kérdem tőle, hogy mégis milyen kábel, vagy mi lenne az a doboz, DVD, STB, vagy mi a nyavaja. Mutat a kezével kb. 40 centit, és kijelenti hozzá, hogy "Egy ilyen alakú kerek kábel kéne". 5 perc activity, és a válasz: mindigTV-hez kéne neki TV-kábel.
    Kora reggel, korgó gyomorral, koffeinadag előtt...

    Valamelyik nap mentem haza ebédelni, beriasztottam a boltot, nyitom ki az ajtót, ügyfél beugrik. Párbeszéd:
    -Jónapot, ebédidő van, és beriasztottam a boltot. (aki esetleg még nem találkozott riasztóval, annak mondom, hogy hangosan sípol másodpercenként egyet, majd egy idő után másodpercenként kettőt, vagy hármat).
    -De nekem csak pár kérdésem lenne.
    -Rendben, de rendőrségre bekötött riasztónk van, és élesítettem a riasztót, ha nem zárom be az ajtót, akkor riaszt, és jön a rendőrség.
    -Nyomtatóba kéne nekem patron.
    És magyarázd el neki szép szóval...

    -Nekem ceruza kéne.
    -Ne haragudjon, de számítástechnikai bolt vagyunk, nem papír írószer.
    -Tudom, és jó helyen járok, nekem 4 gigás ceruza kéne.
    -Pendrive-ra gondol?
    -Igen, a pen angolul ceruza, nem tud angolul?
    Öngól?!

    -Mosógépet javítanak?
    Persze, mellékállásban a Calgon reklámembere vagyok...

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 27

  • Aktuális szösszenetek a boltból...

    Jó régen írtam ide, de pótolnám, hogy mi volt az elmúlt időszakban a kisvárosi pc-boltban.

    Úgy 3 hete bejött egy vevő elem után érdeklődni. Nekünk nem volt (valami ritka elemről volt szó), elemes nem tudott intézni (mivel egy gyártó forgalmazza csak, és azok nem ők), így telefonáltam egyet, hogy egy más jellegű boltba van-e. Eligazítottam, hogy merre menjen, mire hivatkozzon. Majd távozás előtt az alábbi párbeszéd zajlott le:
    -Nem is tudtam, hogy árultok D-vitamint. Mennyibe kerül?
    -Ne haragudjon, de mit is kérdezett?
    -D-vitamint menniyért adod? (közben mutat a polcra).
    -Uram, ne haragudjon, de azok nyomtatóba patronok...

    Utolsó írásom óta lezajlott a farsang is (tényleg jó rég írtam). Bejön az ügyfél, elmagyarázza, hogy mit szeretne: a gyerkőcök bizonyos termékcsoportnak fog beöltözni, és egy adott márka logóját betűnként ki kéne nyomtatnom külön-külön A4-es lapra szabásmintának. Letöltöttem a logót, szétszedtem betűkre, kinyomtattam, és mindenki boldog volt. Aztán másnap jöttek ketten ugyanezzel a kéréssel. Harmadik nap bejön egy ügyfél, de látszik rajta, hogy kissé ideges, meg zavarban van.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 10

  • Slipknot koncert "külsős" szemmel (rövidbeszámoló)

    Tegye fel a kezét az, aki elmenne egy Slipknot koncertre úgy, hogy azt se tudja, hogy mit zenélnek... Megtettem.

    Decemberben felhívott cimbora, hogy lesz Pesten Slipknot koncert, Ő menni szeretne, megyek-e vele. Gondolkodás nélkül igent mondtam úgy, hogy 1,5 hete hallgattam meg a legújabb albumukat, hogy mégis mire számítsak. Azt kell mondanom, hogy ha nem mentem volna el, életem egyik legrosszabb döntése lett volna. Hogy miért?

    Kezdjük azzal az elején, hogy kétféle zenekar létezik: aminek a lemeze jobb, mint élőben, meg akik élőben jobbak, mint a lemezek. Szerencsére a Slipknot az utóbbi kategóriát képviseli, sőt, emel rajta egyet: annyira profik, annyira összerakottak, hogy szavakba nem is lehet önteni. Az első másodperctől kezdve csinálják a show-t, és az utolsóig meg se állnak. A hangosítás tananyagba illő, a világítás szintén, és szerencsére a pirotechnikát se sajnálták, így brutálisan hangulatos estét összerittyentettek szó se róla.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 5

  • Windows 7 telepítő vs. Kingston DataTraveller USB 3.0

    Windows 7-et próbálnék telepíteni a notira. Karácsony előtt bevásároltam 2 darab, a címben említett Kingston USB 3.0 pendrive-ot. A gyári Windows USB Download Tool-lal rámásoltam a Windows 7 telepítőt, indítom a telepítést, és hibaüzenetet kapok:

    A telepítő nem tudott új rendszerpartíciót létrehozni vagy egy meglévőt keresni.

    Utánaolvasva azt szűrtem le, hogy bizonyos USB 3.0 pendriveokról - noha hiába dugom azt USB 2.0 csatlakozóba - nem lehet Windows 7-et telepíteni, ez a hibaüzenet fog előjönni.

    Próbáltam több programot, többször megcsináltam a másolást, semmi. Aztán az egyik külföldi oldal - amit sajnos szintén nem mentettem el - tanácsát először hülyeségnek véltem: mielőtt rábökök a "Telepítés" gombra nyelvválasztás után, húzzam le 15 másodpercre a pendrive-ot, majd dugjam vissza, várjak 15 másodpercet, és folytassam a telepítést. Baromság? Teljesen. Értelme van? Nincs. Logikus magyarázat? Sose volt.

    Ti hány százalék esélyt adnátok a fenti megoldásra?

    UI: csendesen megjegyzem, a módszer működött, épp most végzett a telepítő...

    Bazsesz 9 éve 32

  • Speciális eszköz...

    Épp nyomtatót szervizelek, mert hiányzik ma estére a nap során kimaradt káromkodás épp ráérek. Lapozom fel a nyomtató szervízkönyvét, erre belefutok ebbe:

    Szóval mára inkább feladom...

    Bazsesz 9 éve 2

  • Frissíteni kellene a Windowst...

    Jó régen írtam, pótolom a hiányosságokat. Múlt héten bejön egy srác, mondja, hogy frissíteni kellene a windowst, mert elfelejtette a jelszót, vagy átíródott. Előveszi a notebookot, és bocsánatot kér, de munkás notebook, építkezésen használják. Kérdezzük, hogy mi a probléma, mondja, hogy beírja a jelszót, és azt írja, hogy hibás. A notin tesztelve bizonyos gombokat enternek vett, másokat meg duplán ütött. USB-s billentyűzettel minden rendben. Egyértelmű, hogy billentyűzet hiba, de mivel látszott rajta, hogy munkás noti, illetve a gombok recsegtek-ropogtak a kosztól, gyorsan kifújtuk. Továbbra is semmi. Szedem ki a billentyűzetet, hogy alatta is kifújjuk, hátha valami érintkezési hiba van, erre tiszta víz alatta. Kérdezzük, hogy nem lett-e nyakonöntve valamivel, mire a válasz: de, némi sörrel. Mondjuk neki, hogy miért nem ezzel kezdte, a válasz az volt, hogy "ciki". Multkor ismerős hívott fel, hogy az 1 hónapos notebookjában betört a kijelző, kérdezem mi történt, a válasz: "ráugrott a macska". Miután felmentem, és megláttam a kijelzőt egyből látszott, hogy valamire rá lett hajtva, de az állítás még ugyanez volt. A végén csak kiderült, hogy nekem volt igazam (sajnos arra már nem emlékszem, hogy mit hagyott a billentyűzet és a kijelző közt), de a válasz a "miért nem ezzel kezdted" kérdésre "égő" volt.

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 0

  • Karácsony előtti zártosztály

    Zártosztály - ezzel a szóval tudnám leírni ezt a karácsony előtti őrületet. Errefele mintha leszaladt volna mindenkinek az a képzeletbeli redőny a szemük előtt, ami végett lassan mi, PC boltosok lassan a címben szereplő "vendéglátó egységben" kötünk ki.

    Az emberek ilyenkor nincsenek tekintettel senkire, és semmire, az a lényeg, hogy Ők maximálisan elégedettek legyenek. Ezt természetesen megpróbáljuk minél hatékonyabban elvégezni, hogy ügyfeleink elégedetten távozzanak a boltból. Viszont van 1-2 kirívó eset. A héten az egyik nap technikai okok miatt nem tudtunk nyitva lenni, csak 13 és 17 közt. Mivel én alkalmazott vagyok csak, így nincs kulcsom, nyitni, bemenni nem tudok. Továbbá mivel busszal megyek a munkahelyemre, így mindig ott vagyok hamarabb 10-15 perccel. Állok a bolt előtt, 2 ember ácsingózik, nézelődik belefe, értelmezik a táblát, a kiírásokat, satöbbi. Jelzem, hogy ez 12:45 körül volt, de alapesetben 12-13 közt ebédidő van. Ráadásul visszatérő ügyfelek. Idézem a párbeszédet (A, B a két ügyfél, É pedig én vagyok):
    -A: Ide az van írva, hogy 12-13 közt ebédidő van. Mennyi az idő?
    -B: 12:45.
    -A: De várjál, ide meg az van írva, hogy ma 13-kor nyitnak. Meg oda van írva, hogy futár felkiáltójellel
    Az A jelű ügyfél odafordul felém, majd megkérdi:
    -A: Te vagy a futár?
    -É: Nem, nem én vagyok a futár.
    -A: Nem tudod, hogy mikor nyitnak?

    Folytatás...

    Bazsesz 9 éve 5

  • PéCéBolt - Történetek a másik oldalról

    Üdv mindenkinek!

    Ez is bekövetkezett, 3 hete dolgozok egy számítástechnikai boltba mint eladó-szervizes. Átállva a "sötét" oldalra úgy gondolom, hogy rengeteg minden változott bennem, főképp a hozzáállásom. Sose gondoltam volna, hogy én is ott fogok állni a pult másik oldalán, és hogy nekem fogják az észt osztani, nem fordítva. Ezért döntöttem úgy, hogy billentyűzetet ragadok, és próbállak Titeket, mint olvasókat, és vevőket bevezetni ebbe a "hivatásba", és remélem, hogy ezáltal sikerül bebizonyítanom, hogy igenis mi is emberek vagyunk, mi is tévedhetünk, és nem vagyunk teljesen hülyék.

    Ahogy a hétvégi időm engedi, összeírom az első sorokat, első gondolatokat - természetesen nevek nélkül. Nem célom, hogy reklámozzam magam, vagy a céget, pusztán a hétköznapok szürkeségeibe szeretnék belevinni egy kis olvasnivalót.

    Tehát a lényeg: hétvégén jön az első felvonás, némi ízelítővel, hogy milyen is a másik oldal.

    Bazsesz 9 éve 19

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.