2016. május 29., vasárnap

Gyorskeresés

Bazsesz blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Srácok, egy sült tojást valaki?

  Csórira ráeresztettem egy 10 percre a furmarkot. Ebből biza vízhűtés lesz (vagy valami normálisabb lég), ha nyáron Diablo3-azni akarok a boltban, és ne járjon úgy, mint a 4850 X2-m :D

  Blogbejegyzés 1 hónapja 16

 • Hogyan vásároljunk személyesen 1x1

  Elérkezettnek láttam az időt, hogy írjak egy kis segédletet ahhoz, hogy hogyan vásároljunk személyesen a valós életben. Megpróbálom kedvesen, kulturáltan összeszedni.

  1., A megközelítés.
  Ha vásárolni akarunk, akkor az első, és legfontosabb, hogy személyesen elmegyünk a kiszemelt bolthoz. Még mielőtt elkezdenénk vadul rángatni azt a k×tt ajtót, nézzük meg a kis táblát, hogy nyitva van-e egyáltalán, vagy nincs-e valami kiegészítő szöveg kiírva (pl.: leltár miatt zárva, rögtön jövök, stb stb).

  2., A nyitva tartás szabályai.
  Az üzletnek több állapota is lehet:
  -Nyitvatartási idő szerint NYITVA: ilyenkor egyszerű a dolgunk, bemegyünk, vásárlunk fizetünk, boldogok vagyunk. Mindenképpen értelmezzük a nyitvatartási időt, mert az több szerv szerint szent, és sérthetetlen.
  -Nyitvatartási idő szerint ZÁRVA: amennyiben a nyitvatartási időn kívül érkezőnk, akkor nagy valószínűséggel zárva lesz a kiszemelt boltunk. Ilyenkor nézzük meg, hogy mikor tudunk visszajönni, amikor nyitva van a bolt.
  -Valamilyen oknál fogva NYITVA: ilyenkor egy papírra általában ki van írva, hogy miért is van aznap a bolt nyitva, és mettől-meddig (pl. szombatot kell bedolgozni). Ilyenkor a "Nyitvatartási idő szerint NYITVA" szabályai érvényesülnek.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 hónapja 39

 • Nagykerek vs. Garancia vs. PéCéBót II + futárok

  Előzmény: Nagykerek vs. Garancia vs. PéCéBót

  Továbbra sem írok neveket, vagy márkákat, csak szimplán termékeket, szemben a nagykerek garanciáztatási metódusával, és helyenként az önjavuló termékekről, illetve most némileg a futárokkal való tapasztalatot is leírom. Privátban sem!!!

  A sztori: az idei évben lecseréltem majdnem az összes nagykeremet, akitől rendeltem akkor, mikor idekerültem a Bótba.

  Előző patronossal az volt a gond, hogy megrendeltem egy rakás terméket, és midenféle értesítés nélkül lehúzták amit úgy gondoltak mégse kell nekem nem volt raktáron, és küldték. A végefele hétfőn megrendelt termékeket leghamarabb pénteken kaptam meg jobb esetben. És semmilyen tájékoztatást nem kaptam, hogy most raktáron nincs, vagy mi van. Szerencsére februárban sikerült egy normálisat találni, GYORSAK (délután 15:30-ig leadott rendelés másnap itt van), tudnak kommunikálni (pl.: nyári holtszezonban, mikor 2 hónap alatt kb 3 patront adtam el felhívtak elnézést kérve, hogy valami gondom van-e velük, hogy miért nem rendelek tőlük). Ezen kívül tudnak normálisan csomagolni - sajnos ez az előzőről nem mondható el.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 7 hónapja 3

 • Bojlerhez szeretnék flexicsövet...

  Még mindig jó móka egy képzeletbeli PéCéBótban vezető állatidomárnak lenni. Pláne mikor a címben szereplő terméket kérik tőle, vagy behoznak egy gépet, hogy "nem kapcsol be":

  Ma indítom a hivatalos twitter, illetve Facebook csatornát, de logoutra is marad 1-2 szösszenet azért :)

  Blogbejegyzés 8 hónapja 15

 • Nagykerek vs. Garancia vs. PéCéBót

  Nem írok neveket, vagy márkákat, csak szimplán termékeket, szemben a nagykerek garanciáztatási metódusával, és helyenként az önjavuló termékekről. Privátban sem!!!

  Alaplap #1: Ügyfél behozza, nem kapcsol be. Tesztelem, nem indul az istennek se. bármilyen ram/CPU/táp kombóval indítanám, nem. Egyszerűen el se jut a POST-ig. Szerdán elviszik, pénteken kapom az üzenetet, hogy véget ért, visszaküldik, hogy nem hibás. Összerakom, működik. De előtte 2 napot leszenvedtem vele...

  Telefon #1: Saját cucc, visszaküldöm egy valag hibalistával. Nekifutásból ott kezdődik, hogy a sarka minimálisan kopva volt, ezért csak feltételes garival vették át. 19!! (tizenkilenc) napig vándorolt nagykertől nagykereken át a szervizig, ahol szoftvert frissítettek rajta, és szintén visszaküldte a nagyker, hogy nem jelentkezett a hiba. De a hiba ugyanúgy fenn áll, tehát küldhetem megint vissza, és 2 hónapig megint nem lesz telefonom. - Most beszéltem a szervizzel, közvetlen nekik küldöm vissza, így a 2 hónapból faragok legalább 19 napot...

  VGA #1: visszaküldöm EREDETI dobozában, vagy nem adott képet, vagy csíkozott, vagy csak a kép felét adta le. Több gépben tesztelve, a hiba valós volt. 2 hónapig oda volt, visszaküldik OEM-ként, hogy a világ összes játékát kijátszották vele (sz szerint értsd, 6 sornyi játék fel van sorolva), semmi hibát nem tapasztaltak...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 9 hónapja 12

 • Az elmúlt ~1 hónap történései...

  Kezdeném rögtön augusztus 8-val, az évben a kettő közül az első szombati nappal, amikor nyitva voltam. Mivel nem vagyok nyitva hétvégén, ezért kb. arra számítottam, hogy 0 forgalmam lesz. Ahhoz képest délelőtti műszakban erőteljes agyhalál volt, délután viszont akkora nyugalom volt, hogy 3 órán keresztül nem csináltam mást, csak Diablo3-aztam, mellette zenét hallgattam (ami a csövön kifért, volt Nickelback, Alvin és a mókusok, Rev Theory, Ocho Macho, stb). Ajtó nyitva, hogy a település is jó zenét hallgasson, halljanak Zenét is, ne csak a járását, meg a nézését figyeljék az aranyesőnek...

  Aug 10-12 közt úgy gondolta az áramszolgáltató, hogy nekem ugyan nem lesz szükségem áramra 7-15 óra közt, így pont akkora tervezett be egy karbantartást. Sajnos nem engedhettem meg magamnak, hogy azokon a napokon zárva legyek, így nyitva voltam. Aki nem tudná: egy PC bolt áram nélkül kvázi halott. Gyakorlatilag mindent online csinálunk, szerencsére az áramszünet alatt a pénztárgép hősiesen helyt állt, köszönhetően hogy szünetmentesre volt kötve. De voltak érdekes emberek:

  -Ezt szeretném A3-as méretben kinyomtatni.
  -Ne haragudjon, de nincs áram, nem tudok nyomtatni.
  -Jó, akkor elég lesz A4-ben is, de fontos lenne...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 8 hónapja 3

 • Amikor bejön az ügyfél laminálni...

  Ez most olyan képes poszt lesz. Persze kommentel :D


  Veszélyes környéken lakok, ha az ügyfél ilyen lapot lamináltat.


  Hétvégén kocsmáztunk kicsit, és melósra ittam magam kicsit.


  Notebook hűtés lvl snsv.


  "De jó neked, van klímád a boltban..."


  A "Lassú a gép", amihez gumikesztyű nélkül hozzá nem nyúlok...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 9

 • A következő 10 reinkarnációm egy lapon: agyhalál...

  Néha úgy érzem, hogy a következő 10 életemre is agyhalottnak titulálhatom magam, pedig nem hiszek a reinkarnációban.

  16:20-kor bejön a vevő, és a gyors párbeszéd:
  -Ezt a notebookot kellene újratelepíteni, de még ma.
  -Sajnos 10 percig vagyok már csak nyitva, annyi idő alatt lehetetlen. Sürgősségi felárral meg tudom csinálni, de akkor is legalább 2-3 órát igénybe vesz.
  -Á, akkor jó lesz holnapra is, ha úgy olcsóbb.

  -Lenne egy notebook, már egy hete be akarom hozni, de esett az eső. Újra kéne telepíteni, mert délután indulok vissza németbe.

  -Ki kéne takarítani a gépet, mikorra tudja vállalni?
  -A művelet maga fél óra, de a mai nap nem tudom megcsinálni, mert tele van a szervíz.
  -Rendben, akkor húsz perc múlva itt vagyok érte, legyen kész...

  -Ide ki van írva, hogy ebben az időpontban zárva lesz az üzlet. Attól még fénymásolni fognak?

  -Nem voltál nyitva szombaton!
  -Mert január 5-től nem vagyunk nyitva hétvégén.
  -De a faszért nem voltál nyitva szombaton, biztosítást kellett volna kötni
  -Mert január 5-től nem vagyunk nyitva hétvégén.
  -Az engem nem érdekel, de nekem biztosítást kellett volna kötni...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 29

 • Kicsi Runner szivat engem...

  Aki olvasgatta az előző bejegyzésemet, az tudhatja, hogy robogóval járok dolgozni. Amit nem tudhatnak, hogy ez egy Gilera Runner 50-es lenne. Múlt héten megvolt az öröm, kicseréltem a lekopott gumim egy új Continentalra, ám az öröm nem tartott sokáig: a település végén megszűnt a hajtás, a motor nem ment tovább. Gyorsan körbeérdeklődtem itt a fórumon, első blikkre variátor szíjat mondtak, ami később bebizonyosodott, nem gyengén elhasználódott.


  A kép közepén jól látszik a kisebb keresztbordás szíj, melynek később szerepe lesz (a rossz képért bocs, a telefonom kamerájával problémák vannak)...

  Nézegettem hát a szíjakat, hogy mit érdemes venni, van-e értelme a kevlárosnak, vagy elég a sima. Sok oldal információi alapján arra jutottam, hogy megéri befektetni egy kevlárosra, mert igaz, hogy nem versenymotor, vagy tuningolt, de strapabíróbbak, mint a hagyományos társaik. Megrendeltem, megérkezett, öröm volt, és boldogság. Egy darabig. Miközben szedtem szét, találtam egy kisebb szíjat, néztem, hogy az olajpumpát hajtaná. Semmi gond, rendelünk egyet, addig meg keverem magamnak, amíg leérkezik, most hétvégén meg beszerelném.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 7

 • Testmozgásos NAV-os mozgalmas Bót. Szerintem...

  Gyors bevezetés: naponta kétszer megjárom a Bót-Otthon távolságot, erre egy 50-es robogót használok. Ma kapott új gumit, mert az előző kicsit kopottas volt (nagyon-nagyon enyhén kifejezve). Erre befele jövet a település kezdetét jelző táblánál megáll. Motor bőg, hajtás nincs. Semmi gond, toljuk a maradék ~1,5 kilométert mint egy bolond, sík idegen.

  Éppen csak beérek nyitásra, nyitom a kasszát, ütöm a váltót, nyitom a boltot, úgy nézek ki, mint aki beleesett a medencébe. Bejön egy idős hölgy fényképet nyomtatni, szkennelni. Miközben zajlik a folyamat, bejött két ember, és multitasking módban megkérdeztem, hogy miben tudok segíteni. Kértek két terméket, odaadtam nekik, beütöttem, fizettek, majd megkérdeztem a mellette állót, hogy miben tudok segíteni. Mondja, hogy együtt vannak, és előveszik a NAV-os igazolványukat, és bejelentik, hogy ez bizony egy próbavásárlás volt. Aki nem ismeri ezt az érzést, és csak annyit hall mindig, hogy "megb× a NAV", az valahogy így képzelje el: miközben felszáll a heréd a gyomrodba, kiver a víz, és elsápadsz, azon gondolkozol, hogy rendben van-e minden: pénztár, gép, blokkok, iratok, papírok, stb stb, aztán abban reménykedsz, hogy ne kelljen elővenned a vazelint. Holott a valóság teljesen más.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 14

 • A mai szabadnapom: Celeron D 336, avagy Prescott mag 4GHZ felett léggel.

  CPU-Z szerint jelenleg 4101,30 MHz-en jár a címben említett Celeron D 336 SL8H9, melynek alap órajele 2,8GHz, mindezt a rettenet Prescott magon. Persze kellett még hozzá 3 darab kiegészítő ventillátor, illetve a processzor kupakját meg kellett polírozni, de így stabil marad 195 MHZ-es FSB-vel, 1,575V-on. Mára sajnos elfogyott az energiám, meg a türelmem is hozzá, de amint lesz egy kis szabadidőm folytatom, mert úgy érzem van ebbe a processzorba még. Ha meg nem megy, akkor elkezdem beszerezni a vízhűtéshez a cuccokat, vagy egyszerűen elküldöm a procit bacsisnak, hogy tapossa ki a sz×t is belőle nézze meg mi a vége.

  Konfig főbb részei:
  -ASUS P5LD2-SE alaplap
  -Intel Celeron D 336 LGA775 SL8H9 processzor
  -Samsung 2GB DDR2 800MHZ RAM
  -AC Alpine hűtő
  -1db 14 cm + 2db 8cm hűtő

  A képen jól látszódik minden: a lap alulfeszel, a proci 58 foknál nem ment feljebb, a LinX GFlops értéke kritikán aluli (lehet valami beállítás probléma, mert másik lappal ugyanaz a proci/mem/vga kombó jobb eredményt hoz, még SuperPI-be is).

  Blogbejegyzés 11 hónapja 6

 • Majdnem szabadnap (frissítve)

  Végre egy olyan szabadnap, amiről majdnem mindenki álmodik: hosszú hétvége, munkaszüneti nap, lehet kirándulni, szalonnát sütni, futni, pihenni, aludni. Vagy mégsem. Elérkezettnek láttam az időt, hogy rendbe szedjem az itthoni hardverrengeteget. Nézzük tehát sorba, hogy mivel állunk szemben: két asztali gép, két notebook, egy netbook, egy mono lézer, két színes lézer, egy multis tintasugaras nyomtató, illetve a hálózatra kötött merevlemezek. A bejegyzés amolyan „a suszter cipője” mintájára „a pécéboltos hardverei” tényfeltáró bejegyzés, mert rengetegen azt hiszik, hogy minden ilyen helyen dolgozónak a csúcshardverek hevernek otthon.

  Merevlemezek

  Kezdjük a merevlemezekkel. Eddig összesen 6500 GB volt hálózatra kötve, sajnos ezek közül már a java részük tönkrement az elmúlt 1-2 hétben. Voltak előjelei, szerencsére fontos adat nem veszett. Maradt összesen 1500 GB, ami még 100% kondícióval rendelkezik. Sajnos hálózaton elég kevés a 1,5 terra, ezt nem bizonyítja jobban, hogy a sűrűbben használt notebook 416GB-os D meghajtóján 1,5 hónapja semmi nem volt. 50GB van a rendszernek, a többi hálózaton. Most van rajta 5 GB hely. Szerencsére ezt tudom orvosolni, jelen állás szerint hálózatra felkerül 3 darab HDD egyelőre: 750 GB, 1000 GB, 2000 GB (ezekhez van USB ház). Így az összes hálózaton lévő tárhely 5250 GB-ra kúszik fel egyelőre.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 5

 • Szabadság: szeressem?!

  Előző bejegyzésemben leírtam, hogy hogy telik egy átlag munkanapom a PéCéBótban. A hozzászólások közt írtam, hogy múlt hét pénteken szabadságon voltam, és leírom, hogy hogy telik egy átlag szabadnap, de inkább azt írom le, hogy az a három nap hogy telt.

  A sztori eleje: május 22-ére volt kiírva az online pénztárgép éves felülvizsgálata, május 15-re előjegyeztettem a felülvizsáló cégnél, és előrelátóan még április végén kértem egy szabadnapot, mert nem voltam hajlandó nyugtatömbbel sz'ni (szó szerint így kértem szabadnapot ezzel az indoklással, a Főnökaszonyom meg gondolkodás nélkül meg is adta). Aztán mivel a tűzoltó készülék érvényessége is lejárt volna 25-én, felhívtam őket is mikor épp rajtam volt az 5 perc, és nem volt kin letölteni. Telefonbeszélgetés:
  -Üdvözlöm, lenne egy tűzoltó készülékem, aminek lassan lejár a felülvizsgálati ideje. Mi a teendőm ilyenkor, mennyi időt vesz igénybe, mikor kell bejelenteni, hogy viszem, mennyibe kerül ez nekem?
  -Milyen készülékük van?
  -Hát nagy, piros, és elég nehéz.
  -Valami csak van ráírva, valami márka, vagy valami.
  -X márka.
  -A palack alján talál egy gyártási évet, meg tudná nekem mondani?
  -Az alján nincs semmi se, A nyakán vannak számok, sorolom.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 1

 • Ez is csak egy nap, nem a világvége...

  Avagy hogy telt ez a nap, mint sokak által álommelónak hitt PéCéboltosként (mert ha nagy leszel pécéboltos leszel ugyebár...). Persze mint mindig (hogy sértődés sehonnan se legyen), a történet fiktív, a szereplők kitaláltak, minden egyezés a valósággal csupán a véletlen műve. Valójában én is csak egy kitalált, nem létező személy vagyok, és ide se írogatok...

  6:00-7:15: ébredés, átgondolom a raktárkészletet, átgondolom, hogy mit kell ma csinálnom, mit kell, és honnan rendelnem. SSH-n keresztül házi szervert bütyköltem, 3 napja kellő mennyiségű alkohol hatására kényelmi szempontokból úgy döntöttem, hogy a régi 900-as cerkával szerelt EEEpc-ből házi szervert csinálok, egyelőre az itthon lévő 5 nyomtató kiszolgálására, aztán későbbiekben az USB-s merevlemezek megosztására (jelenleg ezt a feladatot a router, és egy NSLU2 teljesíti, összesen valami 6-8 tera közt lehet hálózatra kötve + a gépekben 1,75 tera).

  7:15-7:45: fürdőszobai készülődés, öltözködés, kapucsínó, stb.

  7:45-7:50: tanakodás az ablakban, hogy a szemerkélő esőben lesétáljak a motorért, vagy pedig elsétáljak az autóért. Mivel a múltkori esés következtében szétszakadt az esőruhám, így maradt az autó. Felsétálok érte, beülök, ülés, tükör beállít, majd hangerő fel, és irány az Aldi. Gyors reggeli bevásárlás, és a döbbenet, hogy az 1,5 éves odanyúlós kártyám (értsd: PayPass) odanyúlós része megadta magát.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 14

 • PéCéBót gyorsblog

  Gyors bejegyzés a napi jókedv megindításához:

  Csörög a telefon zárás előtt 10 perccel, ügyfél mondja a problémáját:
  -Délelőtt vettem Önnél egy patront, vittem is a mintát, hogy milyen kell, de ez nagyobb, és nem megy bele a nyomtatóba.
  -Kicsit pontosítana, hogy milyen patront is vásárolt?
  -X-hez.
  -Esetleg a típust meg tudja mondani?
  -P1-es.
  -Igen, most már emlékszek. Ön egy P1-es patront hozott be, én P1-est is adtam. Annyi különbséggel, hogy nem A márkájú, hanem B, de biztos, hogy jónak kell lennie.
  -De fizikailag nagyobb, és a dobozán nincs is rajta a nyomtatóm típusa, hanem csak az egyel nagyobb.
  Előkeresem az adatbázist, hogy milyen kell bele, P1-et hoz.
  -Biztos, hogy jónak kell lennie. Hogy érti, hogy nagyob? Hosszabb? Magasabb?
  -Hát minden irányban, és teljesen máshogy néz ki az egész.
  -Semmi probléma, zárás után kiszaladok, megnézem.
  Itt már elkezdett járni az agyam helye, hogy mégis mi lehet a probléma. Elcimkézték? XL-es lenne a patron, és nem megy bele a nyomtatóba? (valamelyik típusnál külön ki van elmelve, hogy az XL nem jó bizonyos nyomtatókhoz, de bővebbet nem tudok, még csak lehet nem is ehhez a márkához van). Kicsattogok, asztalon vár a nyomtató felnyitva, mellette a két patron. Nézem a patronokat, ugyan az, méretileg, mindenhogy. Az egyedüli dolog, ami miatt nagyobb volt:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 12

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.