2024. február 26., hétfő

Gyorskeresés

Majdnem szabadnap (frissítve)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Végre egy olyan szabadnap, amiről majdnem mindenki álmodik: hosszú hétvége, munkaszüneti nap, lehet kirándulni, szalonnát sütni, futni, pihenni, aludni. Vagy mégsem. Elérkezettnek láttam az időt, hogy rendbe szedjem az itthoni hardverrengeteget. Nézzük tehát sorba, hogy mivel állunk szemben: két asztali gép, két notebook, egy netbook, egy mono lézer, két színes lézer, egy multis tintasugaras nyomtató, illetve a hálózatra kötött merevlemezek. A bejegyzés amolyan „a suszter cipője” mintájára „a pécéboltos hardverei” tényfeltáró bejegyzés, mert rengetegen azt hiszik, hogy minden ilyen helyen dolgozónak a csúcshardverek hevernek otthon.

Merevlemezek

Kezdjük a merevlemezekkel. Eddig összesen 6500 GB volt hálózatra kötve, sajnos ezek közül már a java részük tönkrement az elmúlt 1-2 hétben. Voltak előjelei, szerencsére fontos adat nem veszett. Maradt összesen 1500 GB, ami még 100% kondícióval rendelkezik. Sajnos hálózaton elég kevés a 1,5 terra, ezt nem bizonyítja jobban, hogy a sűrűbben használt notebook 416GB-os D meghajtóján 1,5 hónapja semmi nem volt. 50GB van a rendszernek, a többi hálózaton. Most van rajta 5 GB hely. Szerencsére ezt tudom orvosolni, jelen állás szerint hálózatra felkerül 3 darab HDD egyelőre: 750 GB, 1000 GB, 2000 GB (ezekhez van USB ház). Így az összes hálózaton lévő tárhely 5250 GB-ra kúszik fel egyelőre. Merevlemez van még, amint a pénztárcám engedi, hogy vegyek USB házat még kap mellé 2 darab 500-as, és egy 640GB-os merevlemezt, amivel Összesen 6890GB lesz. Itt meg lehetne kövezni, hogy minek annyi, meg hogy felesleges, vagy hogy inkább ruházzak be kettő darab 4 TB-osba, stb stb. A „minek annyi hely”-re nem nagyon akarok kitérni (owncloud, RAW, képek, videók, filmek, sorozatok, biztonsági mentések, dokumentumok, stb stb), azoknak, akik nagyobb merevlemezt javasolnak meg igazuk lenne, ha nem lenne itthon egy halom merevlemezem. Ezen kívül nem ártana rendet rakni rajtuk, mert a Csillagkapu összes sztem 3 különböző helyen is megvan a maga ~130 gigájával (ebbe beleértendő az SG1, Atlantisz, Univerzum is), valahol a többi sorozatok között elbújva.

Asztali gép #1

Az esetek 90%-ban ennél a gépnél ülök. Nem egy erőmű, de a célját megteszi (Diablo 3, Inkscape, Lightroom, Photoshop, Office). Kb. 1,5 hónapja szereztem bele egy új alaplapot, mert a régi kicsit defektes volt: 1 darab memória foglalat, és 1 darab USB működött rajta. Előbbi végül is túlélhető volt, hogy 2 GB-ra korlátozódott a RAM mérete, de utóbbi gáz. Ezen kívül kb. 2 hónapja elhalálozott egyik estéről reggelre a rendszervinyónak használt 160-asom (amin persze az előző esi grafikák, dokumentumok odavesztek biztonsági mentés hiányában), ezért azóta egy 80-as volt betéve (bár jobban belegondolva inkább belógatva) a házba, és bekötve. Az új alaplapon van 4 RAM, 2 SATA, és 8 USB összesen, ami hozzávetőlegesen elég lesz. Az alaplapot kicseréltem, Windows 7 frissen feltelepítve, driverek fent, kúsznak fel a programok, és szépen lassan belakom a gépet. Jelenlegi konfig: Athlon64 X2 5200+, 4GB RAM, 250+500GB HDD, Radeon HD3450. Ezen kívül kapott némi sűrített levegőt (mert ugye a boltba mindenkinek elmondom, hogy a gép takarítása mennyire fontos, az enyémet meg már 1 hónapja ki kellett volna fújni). Hogy miért húzódott ennyi ideig? Ha minden nap ezzel foglalkozol, akkor ha hazamész nincs kedved azzal kezdeni, hogy leszeded a hűtőt, hogy kicseréld a vinyót, aztán vissza az egész. Pláne mikor tegnapra kész kellett volna lenned a projekttel. Ezen kívül egész nap windows telepítessz, otthon már nincs hozzá hangulatod.

Asztali gép #2

Igazából ezt a gépet garázsba való használatra dobtam össze, hogy az esetleges garázsbulikon kiszolgálja a hang,- és filmigényt, illetve USB-s DVB-T vevővel TV-zni lehessen rajta. LGA 775 Pentium processzor (3000/2M), 1,5GB RAM, 250GB HDD, 7300 GS. Terveim szerint bőven elég lesz, bár bevallom őszintén, hogy nem néztem utána, hogy hardveres videógyorsítást támogatja-e a kártya. Ha nem, akkor van még elfekvőben egy HD 3450-em, de ha nem szükséges, nem építeném bele. Windows 7 rajta, nagyon alap programokkal: VLC, CCCP, TC, és amíg nincs internet a garázsban, addig ki is fújt. Jelzem 1-1,5 hónapja megvannak az alkatrészek, 2 hete összeraktam, most jutottam el odáig, hogy fel is telepítsem.

Notebook #1

Az asztali gép mellett a leggyakrabban használt notebook. Sajnos a hálózatra kötött merevlemezek drasztikus csökkenése végett nagyon tele van, és ráfér az újratelepítés. Jelenleg adatmentés folyik, aztán gyalulom le az egészet, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A notebook: Celeron N2830, 8GB RAM, 500GB HDD, Intel HD VGA, 15,6” LED LCD. A telepítővel már vagy 3 hónapja szemezek, de a hangok mindig mondták, hogy "neeeeee"...

Notebook #2

Nem régóta van meg, igazából az itt összegyűlt félnotebookokból lett összepakolva. Celeron 220, 3GB RAM, 40GB HDD, SiS VGA, 15,6” LED LCD. A windows telepítésén, illetve driverek, frissítések telepítésén túl vagyok, igazából csak testre kell szabni, nyomtatókat, cloudot beállítani, és kész is. Nem ártana hozzá egy alsó burkolat, mert az nincs meg, és így a szállítás érdekes. Arra használom, hogy a boltba cipeljem magammal, ha van szabad időm (ami általában nincs), akkor csinálom a saját dolgaimat, ha hazamegyek meg szinkronizálok.

Netbook

Mivel teljesítményben nem karcol túl sokat (900MHz Celeron, 1GB RAM, 16GB SSD, 10”), így a házi szerver feladatait látja el. Első körben a nyomtatókat kötöttem rá, és szolgálta ki, mivel nem volt összesen annyi USB-m, ahány nyomtatóm van. Illetve kötöm rá folyamatosan a merevlemezeket, és a „belakás” után Samba, Transmission, CUPS szerverként fog üzemelni. Eddig ezeket a feladatokat egy router, illetve egy NAS látta el, de szeretném, ha egy helyen lenne minden. Jelenleg Ubuntu Server fut rajta, és elég gyorsan ellátja a feladatát. Még töröm a fejem, hogy 2 GB-ra felbővítem, hogy a későbbiekben meghálálja.

Nyomtatók

Mint fentebb írtam, van egy mono lézerem, két színes lézerem, egy multi tintásom. Ez így elsőre soknak tűnhet, hogy minek egy embernek ennyi nyomtató, de gyakorlatilag rém egyszerű a magyarázat:
-általános nyomtatásra ott a mono lézer, ez van minden gépen alapértelmezetnek beállítva. Illetve ha ügyfél kérésére 1000 oldalt ki kell nyomtatni „nagyhirtelen”, akkor erre van ez a nyomtató. Van hozzá 3 tartalék toner, illetve amint kiürül egy újítom is fel (kitakarítás, OPC csere, illetve feltöltöm tonerporral). Egy ilyen felújítás ~1500 forintba kerül beszerzési áron, nagyjából 2-3000 oldalra elég. Egy új toner bele beszerzési áron 3500 forint.
-nagy mennyiségű színes nyomtatásra a két színes lézert használom. Percenként maximum 12 oldalt tudnak egyenként, de ha teljes A4-et kell nyomtani, akkor viszont nagyjából 2 oldal megy percenként. Mivel javarészt ezekre a feladatokra van használva, ezért van kettő darab. Nyomtatóként négy darab toner kell bele, a fekete 3000, a színesek pedig 2000 oldalra elegendőek a gyártó hivatalos álláspontja szerint. Jelenleg folyik a tartalék készletek beszerzése, egy új toner beszerzési áron 6000 forint körül mozog, egy teljes felújítás ~2500 forintba kerül. Tervek szerint legalább 2-2 darabot szeretnék minden színből tartani tartaléknak, így összesen 8 futó, és 16 tartalék lenne, ami összesen 24 tonert jelent. Ebből eddig 10 van meg (8 a két gépben, illetve egy fekete, és egy cián tartalék), tehát 14 van hátra.
-Fotónyomtatásra, illetve fénymásolásra, szkennelésre a multifunkciós tintasugaras nyomtatót használok, CISS, azaz folyamatos tintaellátó rendszerrel. Egyébként se lenne drága a fenntartása, mivel egy darab patron bele beszerzési áron 200 forint körül van, de sajnos fotónyomtatásnál nem gyengén zabálja. A CISS-be meg beszerzési áron 1300 forint körül mozog egy feltöltés, ami 400 (négyszáz!) ml tintát jelent, ami a patronokhoz viszonyítva közel tízszer annyi tintát jelent (egy patron 11mm-es).

Nyomtatósarok tervezése

Mivel a szobám mérete adott, és nem maradt sok hely, így tervbe van véve egy „nyomtatósarok” kivitelezése. Gyakorlatilag egy polc lenne, amin el kell férnie 4 nyomtatónak, illetve akkor már praktikusság szempontjából bele kéne férnie a tonereknek, papíráruknak. Erre van 160 cm széles helyem, ahol a maximum magasság 110 centiméter. Nézzük sorba a méreteket SZ×M×H (zárójelben a kényelmes kezelésükhöz tartozó méret):
-Színes lézer: 40×45×45 (50×50×50)
-Mono lézer: 35×25×40 (45×35×50)
-Multi tinta: 50×35×55 (55×50×60)

Ezek azok a méretek, amik az esetleges papírelvételhez, patroncseréhez, papírtálcához, ciss-hez feltétlenül szükségesek. A probléma, hogy maximum 3 nyomtató fér el egymás mellett, ráadásul ugye a multifunkciósnak akkor van értelme, ha felül van, illetve a mono lézer is praktikussági szempontból felül kéne, hogy legyen. Viszont tervezésnél az is fontos, hogy a színes lézerek hátrafelé adják ki a nyomatot, elölről töltöd meg lappal, ami ráadásul tálcás, így ki kell húznod, ha papírt akarsz tenni bele, tehát oldalt fordítva nem teheted. Ezen kívül figyelembe kell azt is venni, hogy az ajtóval zárt részen legalább egy merevítés pluszba kell a súly miatt, de azt is úgy kell elhelyezni, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a helykihasználás bent, továbbá kell egy „technikai” részt is kialakítani, ahova az kábelek befutnak a netbookhoz, illetve ahova az elosztó kerül. Nem egyszerű számolgatni, de úgy érzem, hogy jól haladok. De ez egy másik bejegyzés lesz.

Ezen kívül persze be kéne menni a boltba rendet rakni, mert az úgynevezett viharsarok (a hely, ahova a dobozokat, hibás alkatrészeket, meg gyakorlatilag bármid odadobálsz) felé 1,5 méterre kihelyezett „This is velociraptor free workplace” motivációs lap nem látszik ki…

… de majd csak holnap.

Frissítés

Eddig tartott a nagy öröm, a frissen kicserélt alaplap kifingott. A nekem szükséges kritériumokkal értelmes AM2/3 alaplapot nem találtam, így váltás lesz LGA775-re megint. szerencsére van a polcomon egy C2D E7500, és a procihűtőm is univerzális. A többi pedig háborítatlan lesz.

Hozzászólások

(#1) Kolondrum

Nekem "fü". Szeressük!

(#2) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Merevlemezből sose elég. Nekem is kéne egy 2TB HDD és egy 128GB SSD. ;]
Windowst telepíteni pfffff.... Önsanyargatás? ;]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#3) Bazsesz válasza Klaus Duran (#2) üzenetére


Bazsesz
őstag

Jo helyen kell jokor lenni, es akkor 6000-ert a tied lehet egy 2tb vinyo ;] SSD nekem is kene, de legalabb 2, az egyik eleg 64-es, a masik meg 256-os lenne jo.

''Játék a szavakkal mintájára Dúd a betűkkel :d Előadja Bazsesz művészúr :)'' by Esmein

(#4) AllTheBest


AllTheBest
senior tag

De jól jönne nekem is 5 terrányi tárhely :D 500gigán elég nehezen férek el mostanában...

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#5) Tim82 válasza AllTheBest (#4) üzenetére


Tim82
nagyúr

Nekem lunányi is elég lenne.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.