2024. március 2., szombat

Gyorskeresés

Hogyan vásároljunk személyesen 1x1

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Elérkezettnek láttam az időt, hogy írjak egy kis segédletet ahhoz, hogy hogyan vásároljunk személyesen a valós életben. Megpróbálom kedvesen, kulturáltan összeszedni.

1., A megközelítés.
Ha vásárolni akarunk, akkor az első, és legfontosabb, hogy személyesen elmegyünk a kiszemelt bolthoz. Még mielőtt elkezdenénk vadul rángatni azt a k×tt ajtót, nézzük meg a kis táblát, hogy nyitva van-e egyáltalán, vagy nincs-e valami kiegészítő szöveg kiírva (pl.: leltár miatt zárva, rögtön jövök, stb stb).

2., A nyitva tartás szabályai.
Az üzletnek több állapota is lehet:
-Nyitvatartási idő szerint NYITVA: ilyenkor egyszerű a dolgunk, bemegyünk, vásárlunk fizetünk, boldogok vagyunk. Mindenképpen értelmezzük a nyitvatartási időt, mert az több szerv szerint szent, és sérthetetlen.
-Nyitvatartási idő szerint ZÁRVA: amennyiben a nyitvatartási időn kívül érkezőnk, akkor nagy valószínűséggel zárva lesz a kiszemelt boltunk. Ilyenkor nézzük meg, hogy mikor tudunk visszajönni, amikor nyitva van a bolt.
-Valamilyen oknál fogva NYITVA: ilyenkor egy papírra általában ki van írva, hogy miért is van aznap a bolt nyitva, és mettől-meddig (pl. szombatot kell bedolgozni). Ilyenkor a "Nyitvatartási idő szerint NYITVA" szabályai érvényesülnek.
-Valamilyen oknál fogva ZÁRVA: néha vannak okok, amikor nincs nyitva a bolt, pl.: szabadság, betegség, leltár, technikai okok. Minden esetben ki van írva, hogy mettől-meddig van zárva. Ilyenkor a "Nyitvatartási idő szerint ZÁRVA" szabályai érvényesülnek.
-Ebédidő: a világ legelb×ttabb fogalma a világon, de a lényeg, hogy a "Nyitvatartási idő szerint ZÁRVA" szabályai érvényesülnek.
-Rögtön jövök: ha ilyen táblával találkozunk, akkor van alatta egy kis kiegészítő, hogy mikor várható a visszanyitás. Könnyű dolgod van, mert nem írhatja ki az eladó, hogy pl. 10 perc, hanem KÖTELEZŐ kiírni az órát, és a percet, pl: 14:15. Néha az eladónak is el kell mennie sz×ni, vagy át kell ugrania a kisboltba hideg innivalóért a kánikulában. Én például általában 10 percet írok ki minden ilyen tevékenységre, de a kisboltot is megjárom oda-vissza 3 perc alatt.

3., A bolti illem.
Ha belépsz egy boltba, és köszön Neked az eladó, akkor illik visszaköszönni. Nem nagy ördöngősség, egy Helló vagy egy Jó napot bőven elég. Arra is ügyelj, az az eladó - az esetek 99,99%-ban - nem a testvéred, nem a főnököd, nem a világvégi cimborád, így ezekkel a jelzőkkel ne is próbálkozz, mert nem biztos, hogy jól jársz.
Ha tudod, hogy amit el kell végezned az pl. 30 perc, és tudod, hogy pl. 5-ig van a bolt nyitva, akkor ne 4:55-kor ess be, ugyanis az lesz a jutalmad, hogy elzavarnak. Törvényileg a nyitvatartás szent, és sérthetetlen, csúnyán megvághatják az üzletet.

4/a., A termék.
Tudatosan menjünk be vásárolni. Ha nem tudjuk pontosan hogy mi a neve, ne essünk kétségben, az eladó azért ül bent, hogy Neked próbáljon segíteni. Próbáld meg körülírni, hogy mihez használnád, nagyjából hogy nézhet ki. Sőt, mondok egy titkot: sokszor egy fénykép is segít. Bizony, a telefonod kamerája nem csak arra van, hogy agyhalott szelfiket csinálj magadról, mert az a trendi. Fényképezd le, hogy mihez használnád, csinálj vagy 5-6 képet, az egyik biztos segíteni fog. Amennyiben tudod a termék nevét, azt mondd. Számolnod kell azzal is, hogy esetlegesen nincs raktáron, nem kell megijedni, az eladó elmondja, hogy mikorra várható, vagy mikorra tudja megrendelni - ha tud egyáltalán.

4/b., Az eladó ideje
Meg kell tanulnod: az idő pénz. Amíg Te 30 percig szórakoztatod az eladót, és tényleges vásárlás nem történik, azidő alatt az eladó bevételtől esik el, mert pl. addig leszervizel egy gépet, vagy telefont, vagy akármit megcsinál. Ezen kívül ha Te úgy gondolod, hogy az otthon szétszedett cuccod Ő ingyen összerakja, vagy megnézi a géped, amire rámegy 2 órája, akkor tévedsz. Sajnos ennek a miértjét csak akkor fogod megérteni, ha vállalkozó leszel. Aki már az, vagy volt, az tudja miről beszélek.

5., A fizetés
Először is: amennyiben számlát szeretnél, még a pénztárgépbe való beütés ELŐTT jelezd, hogy számlát kérnél. Ez ki is van írva a boltban, ha fizetés után nyögöd be, hogy számlát szeretnél, és elhajtanak a 'csába ne csodálkozz rajta. Fizetéskor próbálj a vásárlás összegéhez legközelebb eső értékben fizetni. Értem, hogy nem lehet mindig nálad a pontos összeg, ezét van a váltó az eladónál. Az eladó köteles a forintot, mint fizetőeszközt elfogadni minden esetben, viszont vannak kivételek:
-Érme pénzt maximum 50 darabot köteles elfogadni. Ez ugye azoknak szól, akik 20e forintot egy rakás apróval akarnak kifizetni, ilyenkor az eladón múlik, hogy elveszi-e, vagy nem. Én ebből nem szoktam problémát csinálni, sőt, az eladók többsége örül a 100-asnak, illetve a 200-asnak (én például igen).
-Ha 10 forintért vásárolsz, és húszezressel akarsz fizetni, akkor három variáció van: ha van BŐVEN váltó, akkor az eladó elveszi, és visszaad, vagy pedig megtagadja, hiszen erre is van vonatkozó törvény, hogy ugyan köteles elfogadni, viszont ha irracionálisan nagyobb címlettel akarja a vevő kifizetni megtagadhatja. A harmadik pedig ha okoskodsz, vagy beszólsz: ilyen esetben ne csodálkozz, ha szó szerint két marék apróval távozol a boltból, mint ahogy az egyik kedves vevőm tette.

6., A távozás
Amennyiben végeztél a boltban, szedd össze a motyód, és távozáskor köszönj. Ennyi.

X., Kiegészítések
-Ha kiestünk a nyitvatartási időből, inkább távozzunk. Hiába látjuk, hogy bent van az eladó, ne kopogjunk, ne kiabáljunk befele. Ő is emberből van, neki is lejárt a műszakja, van családja, élete, gyereke, menne haza. Te is utálod, ha a főnököd bent akar marasztalni még 1-2 órára puszira, más is így van vele. Nagy valószínűséggel azért ül bent, mert még van admninisztratív dolga, vagy takarít, vagy csak egyszerűen nem akar fagyoskodni a buszmegállóban, mert egy fél óra múlva indul csak a busza. Bent van, zárva van, fogadd el.
-Ha ki van írva, hogy ebédidő, és látjuk, hogy az eladó bent eszik a boltba, ne zavarjuk. pláne ne kopogjunk. Te is utálod, ha evés közben b×sztatnak,képzeld magad az Ő helyében.
-Ebédidő: mint feljebb írtam, ez a legelb×ttabb fogalom a világon. Sajnos sokan abban a hitben vannak, hogy ilyenkor az ember ténylegesen ebédel, pedig a valóság sokszor más. Sokan céges ügyeket intéznek ebben az időben, vagy valami egész mást. Úgyhogy ha munkaidőben eszik az ember, ne tedd szóvá neki. Ha köszönsz, és jó étvágyat kívánsz neki, akkor biztos, hogy amint lenyeli a falatot kiszolgál.
-Olvassuk el, és értelmezzük ami ki van írva plusz információ. Ha pl. ki van írva, hogy leltár miatt aznap zárva, és látod bent az eladót, k×ra nem fog Téged kiszolgálni, mert azon a napon az a dolga, hogy leltározzon. Ha egy csoki kell, ha csak egy oldalt akarsz fénymásolni, ha csak kérdésed lenne, nem. Zárva van, fogadd el.
-Ha látod, hogy zárva van a bolt, és tudod a bolt számát, akkor feleslegesen ne hívd, csak az idődet pazarlod vele, mert a., vagy a boltban csörög, vagy b., nem veszi fel az eladó, mert nincs nyitva. Sokszor a kettő együtt is előfordul akár még úgy is, hogy az eladó végighallgatja a csengőhangot, te meg ezt végignézed az ablakból.

Remélem, hogy nem hagytam ki semmit. Célom nem az észosztás volt, vagy az okítás, csak most betelt a pohár, és jólesett kiadni magamból. Legközelebb már tényleg vicces sztorikkal jövök.

Hozzászólások

(#1) alkatraz3000


alkatraz3000
senior tag

Akkor most jöhet egy kis csemegezes is a barmokrol :)

"Nincs pénzünk olcsó sz.rt venni ... !"

(#2) SwissBread


SwissBread
újonc

Annyira nagyon szomorú, hogy ezeket le kellett írni. :(

<script type=text/javascript> Document.write(aláírás); </script>

(#3) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Ez még ilyen Glove and Boots stílusban elmenne, de így csak szomorú. Amúgy ne aggódj, célközönségig nem jut el.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#4) Sotho


Sotho
őstag

Szar, ha ennyire frusztrált vagy a munkahelyed miatt, szerintem válts. :)

(#5) shteer


shteer
titán

Klassz :C

Bazsesz-féle eladót minden boltba!:)

..szerintem jónak tűnik

(#7) potyautas válasza #45553408 (#6) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

Ezt a változatot támogatom.
Előfordult velem, hogy benzinkúti bolton csak keresztülvonultam, mert ott volt a WC. Hálás voltam, hogy senki nem köszönt rám. Amikor kifelé jövet mégis elhangzott a Bon giorno, meglepetésemben csak a Jó reggelt jutott eszembe.

A poszt eleje ironikus, vicces. A végére derült ki, hogy valójában a bosszúságodat akartad kiírni magadból.

(#8) tomazin válasza SwissBread (#2) üzenetére


tomazin
veterán

+1

először azt hittem, hogy egy ne gyere már be 3perccel zárás előtt sírás lesz (ami hozzáteszem jogos, de rengeteget lehet hallani), de meglepődtem, hogy ilyen rettentően bonyolult dolgok vannak leírva, mint a köszönés, a nyitvatartás minden esete...

(#9) CaNNa3IS


CaNNa3IS
senior tag

A vevőnek mindig igaza van.
:-)
Nem kell ennyire túlspirálozni. Ha nem tudsz kiteljesedni válts munkahelyet.

Stay up Stay humble Ride hard Get stoked

(#10) Bazsesz


Bazsesz
őstag

(#1) alkatraz3000: Lesz, csak össze kell szedni :)

(#2) SwissBread, (#3) Blindmouse: Persze, hogy szomorú, tudom, hogy nem jut el azokhoz, akiknek írtam, csak úgy megírtam...

(#4) Sotho: Ó, engem nem frusztrál jó ideje az ilyesmi, csak ki kell adni a karácsonyi fáradtságot. :)

(#5) shteer: Danke :D

(#6) bodrik11: igen, alapvetően ez lenne a társadalmi norma, hogy ha nem is mikor belépek, hanem mikor sorra kerülök köszönök. Alapvető dolog lenne az is, hogy a termék nem lesz, hanem kérek, De ebben a régióban nem szokás kérni (lesz egy sör vs. kérek egy sört). De hát ez van, ezt kell szeretni :)

Szerk:

(#8) szalontai: Meglepődnél pedig. Január 4-én leltároztam, ezt egy A3-as lapra kb. 15 centis betűmérettel kiírtam az ajtóra, hogy leltár miatt zárva (nem akarok hazudni, kb. 20 méterről lazán el tudtam olvasni). És tépkedték az ajtót ezerrel, meg kopogtak. A 3 perccel zárás előtt meg olyan dolog, hogy ha zárás után max 1-2 perccel tudom zárni a gépet, akkor minden rossz szájíz nélkül megteszem. Ha tegyük fel 18-ig vagyok nyitva, akkor ha bejön az ember 17:59-kor fénymásolni egy oldalt, akkor megteszem, mert meg kell tennem ,emrt ezért fizetnek. De ha bejön és 500 oldalt akar másolni, akkor se zavarom el a 'csába, hanem tudtára adom, hogy maximum holnapra tudom fénymásolni. :)

[ Szerkesztve ]

''Játék a szavakkal mintájára Dúd a betűkkel :d Előadja Bazsesz művészúr :)'' by Esmein

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.