2024. február 26., hétfő

Gyorskeresés

Egyedi bögre készíttetése: egy kis hogyan.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Munkámból kifolyólag szeretnék némi tanácsot adni arra az esetre, ha az ember egyedi bögrét szeretne valahol készíttetni, és a lehető legjobb végeredményt szeretné viszontlátni a művén egy "kisiparosnál".

Hozzávetőlegesen egy éve van meg minden eszközöm hozzá, emiatt elég sok bögre átszaladt a kezem alatt, így mindenképpen meg tudok Veletek osztani némi tapasztalatot.

Maga a folyamat
Egyszerű a folyamat: egy speciális papírra nyomtatják képet tükrözve egy speciális tintával, amit ráragasztanak egy erre a célra előkészített bögrére (nem jó akármilyen sarkon kapható bögre), majd berakják egy présbe néhány percre, és gyakorlatilag ennyi. Ha normális festéket használnak, akkor mikrózható, mosogatható, mosogatógépbe bepakolható, tartja a színét, nem fakul, kopik - persze nem a végtelenségig.

A méretekről (mert a méret lényeg!)
Első körben vegyük át először a maximális nyomtatható méretet.
A maximális magasságot általában a bögre adja maga, és ebből két féle van: ami teljesen nyomtatható, ebben az esetben 90 mm, illetve amit nem lehet teljesen nyomtatni, ekkor 85 mm.
A maximális szélesség kicsit összetettebb kérdés. Annyit szögezzünk le, hogy aki kisiparban ezzel foglalkozik, sztem a 99,999%-uk A4-as nyomtatót használ erre a célra, aki meg nem, annak vagy volt otthon feleslegesen egy A3-as tintása, vagy nagyon olcsón jutott hozzá. Mivel álló tájolásban fog nyomtatni, így a maximális szélesség 210 mm-t ad. Erre jön rá az, hogy a nyomtató tud-e keret nélkül nyomtatni. Ha tud, akkor marad a 210 mm, ha nem, akkor nyilván a keretet leszámolják belőle, és az adja meg (mivel a többség Epsont használ, így két variáció van: vagy tud keret nélkülit, és 210 mm, vagy 3mm-es kerettel dolgozik, és 204 mm).

Természetesen ettől eltérő méretek lehetségesek cégenként, valaki nyomtat kisebbet (pl. 8-9 centi szélességet, és akkor bal-, vagy jobbkezesként eladható), de persze más árazással. Ha csináltatni szeretnél, akkor a kiszemelt bolttól mindenképpen kérdezd meg az árakat, illetve a maximális méretet, és aszerint tervezz.

Az kisiparos kiválasztása
Azt tudom neked javasolni, hogy egy 1-2 percet beszélgess el az emberünkkel. Mindenképp kérdezd meg, hogy helyszínen csinálják, vagy ők is csináltatják. Itt kiderül, hogy értenek-e hozzá, vagy kiadják másnak, esetleg be lett tanítva, hogy mikor mit kell csinálni. Előző esetben ha látja a műved, hogy mit szeretnél, akkor esetleg tud javaslatot tenni, vagy tudja korrigálni, vagy azt mondja, hogy ezt inkább ne (pl. ha a fotó a bögrén túl sötét lenne). Mindenképpen jobban jársz, mivel elállni a terméktől nem tudsz, mivel egyedi megrendelésre lett készítve, és pont ebből kifolyólag a legtöbb helyen előre el is kérik az árát (nem véletlenül). Gondolj csak bele: készítenek egy bögrét amin rólad van egy kép: egy másik vevőnek nem adhatják el, mivel őt nem érdekli a fejed, így 1 bögre mínusz (mivel nem újrahasznosítható), vele együtt a belefektetett anyagokkal és munkával együtt.

A bögre kiválasztása
Első körben döntsük el: fotót szeretnénk rá, vagy valami grafikát, rajzot. Ha fotót szeretnél, akkor mindenképp valami fehér alapú bögrére essen a választásod, mert az üvegen nem mutat jól (még az opálon két feles után elmegy, de a víztisztán esélytelen, max. ha tej megy bele). Igazából üvegen egy mutat igazán jól: az egyszínű rajzok, grafikák, feliratok, szövegek. Itt nem feltétlen csak a fekete színre kell gondolni, csináltam már opál üvegre zöld Fradi feliratot, konkrétan EZT, iszonyat jól mutatott rajta. Sajnos kellett fotót is, az viszont elég hitvány lett, talán ha fekete-fehér lett volna a kép jobban mutatott volna.
Vannak ezen kívül színes belsejűek, színes pereműek, és m,ég lehetne naphosszat sorolni.
Léteznek színváltós bögrék is (valahol varázsbögrének hívják), amiknek a lényege az, hogy csak forró folyadék hatására fehéredik ki. A többségük fekete (ebben az esetben csakis az előbb leírt módon látszik rajta a nyomat), de vannak színesek is (pirosra nyomtattam, hogy őszinte legyen engem nem fogott meg). Ha állandóan látni akarod a műved, és nem csak egy feketeséget, akkor ez nem a legjobb választás. Mindenesetre jópofák, ajándéknak tökéletesek.

Persze minden bögre más és más árcetlivel van ellátva, nyilvánvaló okok miatt.

A tervezés
Ha kiválasztottad a neked megfelelőt, és tudod, hogy mekkora méretet szeretnél, akkor nem marad más hátra, minthogy megtervezd a lehető legjobb minőségben, hogy a beadott JPEG a legjobb minőségű legyen.

Első körben nyissunk meg egy normálisabb szerkesztőprogramot. Egy ingyenes GIMP is tökéletesen megfelel ugyanúgy, mint a Photoshop. A lényeg, hogy meg tudd adni a szélességet/magasságot mm-ben, illetve tudjunk felbontást is állítani DPI-ben, melynek 300-as értéket adj (itt már jó a minőség). Ha így állítod be nagy baj nem lehet:

Szerkesztéskor vedd figyelembe, hogy a kép az elkészültekor kicsit sötétebb lesz, mint amit monitoron látsz. Ez akkor lehet fontos, ha képet szeretnél rá. Amennyiben művünket elkészültnek érezzük, jöhet a mentés: 100%-os JPEG-ben, vagy PNG-ben mentsük el. Miután elmentettük, nézzük vissza mindenképp a mentett fájlt. Akkor jó, ha a szélessége legalább 2000 pixel.

A készíttetés
Az elkészült JPEG vagy PNG fájlod a kért módon juttasd el a kiszemelt emberhez. Mindenképpen kérd ki a véleményét, hogy SZERINTE mit fog mutatni, jó lett-e, vagy egyáltalán érdemes-e kinyomtatni.

Az elkészülés ideje - avagy mit mondd az emberünk
Itt 3 csoportra bontanám a kapott infókat:
1.,, Akár 1-2 órán belül: a legjobb választás. Itt jó eséllyel helyszínen készítik el a cuccot, nagyon valószínű, hogy ért is hozzá az emberünk.
2., 1 munkanap: még ezt az opciót se kell feltétlen elvetni, amennyiben saját felszereléssel csinálják. Lehet, hogy több boltja van az adott városban, és csak egyben van hozzá felszerelés.
3., 2-3 munkanap: nem igazán választanám. itt már nagy valószínűséggel nincs saját felszerelés, valószínűleg másik cégnek kiadják a melót, és nem biztos, hogy az lesz a végeredmény, amit vártál. Ennyi erővel valamelyik ezzel foglalkozó cég webshopjából Te is megrendelheted.

Minden további kérdésre szívesen válaszolok, próbálok benne segíteni, kivéve az üzleti részét a dolognak.

Hozzászólások

(#1) d@vee


d@vee
őstag

Na és mi van akkor, ha nekem megtetszett interneten egy bögre, de csak magáról a bögréről van kép, külön a "grafikáról" nincs. Azzal tudtok valamit kezdeni?
Konkrétan erről lenne szó
Gondoltam, hogy begépelem kézzel, ezt még a paint is tudja, de még nem most esedékes a vásárlás, szóval ráér, addig viszont érdekelne a válasz.

Ja

(#2) Bazsesz válasza d@vee (#1) üzenetére


Bazsesz
őstag

Ezt én is egyszerűen begépelném, nem szórakoznék azzal, hogy megkeresem. Kb. 3 percet vesz igénybe.

Ha viszont valami komolyabbat szeretnél, mint pl ezt, akkor 3 verzió van:
-Vagy átrajzolod valami vektorgrafikus programmmal magáról eről a képről, és megpróbálod korrigálni a görbületet (szívás, jó pár órát el lehet vele tökölni)
-Megkeresed az eredeti képet, amit rátettek, hátha fent van
-Vagy ha esetleg meg van szignózva (mint ahogy ennél volt), akkor vagy kiszerkeszted PS-sel/GIMP-pel, vagy ha elvetemült vagy átrajzolod InkScape-pel (baromira sok idő, de mellékesen jó lesz későbbiekben, ha posztert is akarsz belőle nyomtatni) :)

''Játék a szavakkal mintájára Dúd a betűkkel :d Előadja Bazsesz művészúr :)'' by Esmein

(#3) d@vee válasza Bazsesz (#2) üzenetére


d@vee
őstag

Szóval macerás, ha bonyolultabb figuráról van szó.
Amúgy mind ugyanolyan technikával készül? Mármint nincs olyan, amelyik jobban bírja a mosást, mint pl. a nyomtatott pólóknál?

Ja

(#4) Bazsesz válasza d@vee (#3) üzenetére


Bazsesz
őstag

Nyilvánvalóan van másik módja is, de egy egyszerű boltos (mint ahogy én is) a fent leírt módszerrel csinálja. Alapanyagból - mint ahogy fentebb írtam - normális alapanyagot használsz (azaz nem a lehető legolcsóbbat), megfelelően tárolod a felhasználásig, illetve ha odafigyelsz készítés során, akkor bírnia kell.

A póló az egy másik történet, ott gyakorlatilag 4 féle nyomtatási mód van, mindegyiknél eltérő módszerrel, valamelyiknél fontos, hogy minőséget vegyél, valami meg elég drága ahhoz, hogy minőség legyen önmagában. Ott jobban előjön, hogy mit használsz, és milyen alapanyaggal.

''Játék a szavakkal mintájára Dúd a betűkkel :d Előadja Bazsesz művészúr :)'' by Esmein

(#5) Kasya


Kasya
nagyúr

Csak érdekességképpen, nem üzleti céllal. Milyen áron mozognak a jobb készített bögrék?

Azt is hallottam, hogy ezekből a festett bögrékből a folyadék hő hatására méreganyagot oldanak ki. Nem tudom milyen anyagot használnak, de igaz ez?

(#6) Bazsesz válasza Kasya (#5) üzenetére


Bazsesz
őstag

Álétalában egy darab normál fehér bögre 1500-2000 forint között mozog bruttóban, ha boltban veszed. Darabszámtól, illetve a nyomtatás fajtájától függően változhat az ár. Nyilván ha kell csinálnom 50 darab például Logout logós bögrét, akkor azt nem kell telibe nyomtatnom, kevesebb tinta fogy, könnyebb előkészíteni, pörgősebb megcsinálni, mint mondjuk 50 darab különböző bögrét.

Elméletileg ezek a tintáknak a többsége vízbázisú, azok pedig nem mérgezőek. Oldószeresről meg nem nagyon hallottam még, de ha gondolod szívesen utánajárok.

''Játék a szavakkal mintájára Dúd a betűkkel :d Előadja Bazsesz művészúr :)'' by Esmein

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.