Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz Fritz Teufel #14108 üzenetére
A fájlrendszer a probléma, FAT32-re maximum 4GB-os fájl mehet, próbáld meg másik partícióra (Linuxos vagy NTFS).
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz Shrike7973 #14508 üzenetére
És hozza magával a fék KDE-t (nekem ez probléma). Évek óta geeqie-t használok, ez volt a legjobb GTK-s
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz Shrike7973 #14513 üzenetére
Nekem majdnem csak GTK-s alkalmazásom van, a többi meg QT (de nem KDE-hez köthető). Ezek voltak olyanok amit tetszenek és megfelelően is működnek. Mivel már pár éve kb ugyan ezt a rendszert használom, nem is keresek új dolgokat, esetleg ha véletlen belebotlok valami- (kiemelkedő)be akkor váltok. Ilyen szempontból nem hoz lázba az KDE se (pedig régen szerettem).
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz theiron320 #14670 üzenetére
last
assemble: Windows alapból nem látja, külső alkalmazás kell hozzá.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz theiron320 #14724 üzenetére
Itt egy példa a leghosszabb belépett időre (lehet csúnya de ezt két perc volt), @nev a kívánt felhasználó (bash scriptben kicserélheted parancssori argumentumra is, úgy kényelmesebb lehet a használata + lehetne finomhangolni). Azt feltételeztem még hogy a leghosszabb idő az több volt mint 1 nap ezért van ott a grep +, ha nem így van akkor törölhető. A listára már kaptál választ, ez is csak onnan szűr.
last @nev | grep `last @nev | rev | cut -d"(" -f-1 | rev | grep + | sort -n | tail -n 1`
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
Előzményeket nem tudom! Mind a kettő vinyón van rendszer? Linux mind a kettő? Ha igen akkor rakd rendbe mind a kettő Grub-ot, utána már megcsinálhatod azt is hogy az egyik Grubból eléred a másikat így nem kell F11-el váltanod a vinyók között.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz Fritz Teufel #16701 üzenetére
A df csak akkor adja ki ha már fel van csatolva. Inkább az "fdisk -l"-t mondanám.
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz sz.balazs.95 #17208 üzenetére
Nem ismerem a KWin-t így nem tudom. Ha abban nem lehet megcsinálni amit szeretnél kereshetsz mást ami tudja. Bár nem hiszem hogy pont KDE alatt nem megoldott ez.
hokins: Attól is függ hogyan és mire akarod használni. Megteheted hogy a kisebbik winchesterből lecsípsz 15-20GB-ot amire felrakod a kinézett Linux disztrót (feltéve hogy nem kell a hely a Windows számára) és a nagyot meghagyod adattárolónak. Én így csinálnám
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz #35202114 #17214 üzenetére
Azt eddig nem mondtad hogy nem kell a Win.
Akkor mehet az egész nyolcvanas gyökérnek (/) esetleg rakhatsz rá még külön SWAP-ot. Még ezt a külön home-ot gondolnám át. Szerintem simán maradhatna az is a kicsin (nem kell hozzá külön partíció), a másik megmaradhatna csak adattárolónak, akár ki is lehet szervezni külső winchesternek, NAS-ba, stb. De ez eddig csak egy vélemény.Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz sz.balazs.95 #17435 üzenetére
A többit is meg tudod nyitni fájlkezelővel. Én Geeqie-t használok, ezt szoktam felrakni másoknak is, legfeljebb kikapcsolom azokat a funkciókat amit nem használ az adott személy (pl oldalsáv, ami neked se kell).
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz honda 1993 #18784 üzenetére
Gondolom sima userként indítod így nem tudja végrehajtani ezért kérdez rá. Indítsd el rootként.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz honda 1993 #18787 üzenetére
Mert telepítésnél root vagy. Azért teszi fel a kérdést hogy te megbizonyosodj rajta hogy úgy van-e és ezért nem sikerül futtatni normálisan a parancsot. Miután kiírta visszakapod a shell-t.
Amúgy egy ilyen üzenet lehet tényleg szerencsésebb: "error: you cannot perform this operation unless you are root."Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz honda 1993 #18791 üzenetére
Azt kérdezi hogy milyen parancsot akarsz futtatni.
Amúgy a legegyszerűbb leellenőrizni úgy hogy megnézed a prompt-ot. Ha "$" szerepel benne akkor sima user ha pedig "#" akkor root vagy (alapbeállítások esetén). De mivel Ubuntun topicban vagyunk ez most nem olyan fontos, a parancs elé írd ki hogy sudo akkor emelt jogosultságokkal dolgozhatsz (jelszó beírása esetén).
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz karamblo #18999 üzenetére
Display Manager, nem tudom honnan jött jonnyjoker01-nek a device mapper mikor annak nemi köze a problémádhoz.
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz karamblo #19002 üzenetére
Nem kell félni pár config fájl átírásától. SLiM-ről részletesen. Röviden: ~/.xinitrc-t kell átírni, ilyennek kell benne lenni: exec icewm-session
Tudsz mást is használni, telepíts fel egyet, a korábbi Debian wikiben van pár példa.Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz toth_janika #19124 üzenetére
Nem bonyolult csak teljesen más világ. A Mint egy "kész" rendszer ezzel szemben az Arch egy do it yourself distro. Linkelték a wikit, érdemes beleolvasni ha érdekel (FAQ-t, stb.)
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
Ha ismerősöm telepít most egy Lubuntut akkor kell foglalkozni külön SSD beállításával vagy megcsinálja magától (gondolok itt TRIM-re, esetleg I/O scheduler).
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz Dhampir #20159 üzenetére
Tíz évvel ezelőtt?
Penge_4: Szerintem nem a RAM a legszűkebb keresztmetszet. Inkább úgy mondom hogy nem csak a RAM-ra vezethető vissza. Nekem 8GB RAM mellett van kb 3GB lefoglalva (plusz a maradék kitölti a buffer-t de az könnyen ürül ezért nem is szokták beleszámolni) normál böngészős (többnapi, sleepelni szoktam) használat mellett. Az említett oldalak bármilyen gépen lassúak olyan szarul vannak megírva... A baj az hogy ez a tendencia, lassan erőmű kell sima kis böngészéshez is. Itt van a "csoda" HTML5 is az is csak ront a helyzeten
Vigyázat, csalok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest