Hirdetés

2019. október 21., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [VoDaFoNe:] Flikkem

Hozzászólások

(#1) poffsoft


poffsoft
(addikt)

Ugye-ugye!

Legközelebb azért jobban fókuszáljunk Flikk-re (Arthur után lett Flikk?)

[ Szerkesztve ]

(#2) 7 válasza poffsoft (#1) üzenetére


7
(addikt)

(#3) moma


moma
(őstag)

azon gondolkodtam miközben néztem a képeket, hogy vajon milyen hangot ad egy ilyen állat? (úgy értem van valami speciális hangja mint a vau a kutyának, a nyau meg a cicának? :D ) és egyébként mi ez?

[ Szerkesztve ]

we all deserve a bit of luck.

(#4) 7 válasza moma (#3) üzenetére


7
(addikt)

Vadászgörény. Ha mérges, akkor fúj (kicsit máshogy, mint egy cica), ha örül, izgatott, akkor meg ide-oda ugrál és makog (halkabban, mint egy majom)

(#5) 7 válasza 7 (#4) üzenetére


7
(addikt)

Makogás (kicsit hangos!)
Fújás
Szuszogás

(#6) poffsoft válasza 7 (#5) üzenetére


poffsoft
(addikt)

de hová lett Demon Hill????
őőő, VoDaFoNe ??? :)

[ Szerkesztve ]

(#7) Wolverine válasza poffsoft (#6) üzenetére


Wolverine
(félisten)

Késő van, holnap suli; szvsz alszik :DDD

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#8) 7 válasza 7 (#5) üzenetére


7
(addikt)

Makogás 2
Jobb minőségű, csak nincs hozzá kép. :)

Amikor meg rosszat álmodnak/hisztiznek, mert szeretnének valamit megkapni, elérni, de nem tudnak, akkor hosszabb, makogáshoz hasonlító hangot hallatnak. Kb. úgy nyújtják, mintha egy kisgyerek toporzékolna.

[ Szerkesztve ]

(#9) poffsoft válasza Wolverine (#7) üzenetére


poffsoft
(addikt)

mmint miért yetike válaszolgat folyamatosan az ő totyikjában.... ;]

[ Szerkesztve ]

(#10) Cerebellum


Cerebellum
(őstag)

vazzeg egy ilyen állattal lehetne vakondot fogatni? tele van kert a mocskos fajtájával, és valahol azt olvastam, hogy a vadászgörény szereti a vakondot.

A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

(#11) moma válasza 7 (#8) üzenetére


moma
(őstag)

köszi :DD ezek szerint másoknál is fellépet már ez az igény már a hang mintára :DDD Jópofa hangja van, meg tetszik maga a jószág is. Neked is van? még az jutott eszembe, hogy jól el van lakásban? Kiengedni vajon kilehet, úgy értem vissza jön, mint egy macska?

we all deserve a bit of luck.

(#12) Dany007


Dany007
(veterán)

Sz.tem lehetne vele vakondot fogatni :D Csak kis tanítás kéne. Elvileg ragadozó.
Mondjuk ami neünk volt az még a macskától is menekült.
Viszont valami eszméletlen szaga volt :D Flikknek nincs ? Pedig a mienk csajszi görény volt, de ennek ellenére is görény egy szaga volt :S El is kellett ajándékozni, mert már nem lehetett bírni...

(#13) 7 válasza moma (#11) üzenetére


7
(addikt)

Anno az első párommal beszereztünk egyet, de elsősorban az övé volt, úgyhogy csak addig volt "közös", amíg mi is együtt voltunk. Aranyos jószág, de nagyon csintalan - gyakorlatilag mindent kapar, ami puha (nikecel, hungarocel, virágágyás, stbstb), elbújnak nehezen elérhető helyekre (ami még önmagában nem lenne baj, de ld. továbbiakat), ahova később az ellopott kacatokat viszik, esetleg oda is piszkítanak, némelyikük pedig harapdál is sokmindent. Görénye és gazdája válogatja, hogy melyiket mennyire lehet leszoktatni bizonyos dolgokról, mindenesetre én úgy vagyok vele, hogy addig nem szeretnék vadászgörényt, amíg nem tudok neki egy legalább 1x1m-es, de inkább 2x2m-es szobát biztosítani, ahol mindig jól elvan, nem okozt kárt sem a bútorzatban, sem önmagában, ha épp nem tudok vele foglalkozni.

Nincs félelemérzetük, emiatt hajlamosak leugrani magas helyekről, összetörni magukat. Amikor szabadon vannak a lakásban, figyelni kell rájuk gyakorlatilag folyamatosan. Persze meghálálják és élvezet, csak nagyon stresszes is néha.

Kiengedni nem szabad, elcsavarog, nem talál haza - ellenben szökni mindig próbál.

Anyagilag nagyon húzós, 15-20k maga a görény (figyelni kell, honnan szerzed be), legalább 10k az oltás, ha külföldre akarod vinni, akkor 1-5k a chipeztetés, az olyan ketrecek, amikben pedig nem nyomorog, hanem még épp elvan, 40k-nál kezdődnek, Hám 3-5k, ha sétáltatni szeretnéd (igénylik azért a friss levegőt), alomtál 1-5k, tehát macerás, hordozó 10k-tól, és még ki tudja, mi minden. Vannak még persze kellékek a ketrecbe, de azokat barkácsolhatod magad is (az igazat megvallva ketrecet is, de ahhoz nagyon érteni kell ezekhez a dolgokhoz).

Érdemes előzetesen kiképezni magát az elkövetkezendő gazdinak vadászgörényekből - mind a gazdi, mind a görény biztonsága érdekében. Amit én a legveszélyesebb dolognak találtam, és erre külön felhívom a figyelmet, az a nőstényeknél a túltüzelés: könnyen lehet halálos is a csöppségnek.

Szaga elméletileg csak tipikus pézsmaszag, kivéve, ha összepiszkolja magát (főleg kiskorban fordul elő), illetve a hímek ivarérés után jelölgetnek. Persze ez alól is lehetnek kivételek, de én igazából még nem találkoztam olyannal, amelyik túlzottan szagos volna.

Nem elriasztani akarlak, mert tényleg nagyon cukorfalat dolog egy vadászgörény, de csak akkor, ha tudod biztosítani neki a megfelelő feltételeket. Nagyobb felelősséget is kíván, mint egy macska vagy egy kutya.

@vakondfogás: Régebben használták vadászatra, de ahhoz speciális kiképzés kell neki már kölyökkorától. Tipikus használati helyek: malomban egérfogás, nyúl odujába beküldés, tehát bármi olyan terület, ahova könnyen befér (merthogy kicsi), és vélhetően nem ragadozóval áll szemben. Vadászatra mondjuk inkább a nőstényeket javasolják, mert agilisabbak. A hímek nagyobbak, lomhábbak, lustábbak, hajlamosabbak arra, hogy pl. a nyúl üregében lakmározzanak egy kicsit a zsákmányból, aztán álomba szenderüljenek. Lévén napi ~15-18 órát alszanak, jó idő eltelik egy ilyen kis móka után. :D

[ Szerkesztve ]

(#14) 7 válasza 7 (#13) üzenetére


7
(addikt)

Általában véve egyébként az olyan vadászgörények, amik hátrányból indulnak (néha születési rendellenesség, néha az anya elvesztése, de legtöbbször a helytelen tartás miatt), bár nehezebben kezelhetők eleinte, sok problémát okoznak, sokkal hálásabbak, fogékonyabbak egy jó gazdi kezei között, mint azok, amelyek végig rendes körülmények között nevelkedtek.

Valószínű, hogy az én vérmérsékletemhez majd egy vak hím igazodik leginkább, tehát majd keresni fogok egy ilyet, ha tudok neki helyet biztosítani - sajnos van jónéhány ilyen pára.

Lefelejtettem az előző postból: ferret.hu, a magyar görényes portál. Rengeteg hasznos információval és hírrel szolgál, kitűnő tanulási forrás. :)

(#15) VoDaFoNe válasza 7 (#14) üzenetére


VoDaFoNe
(aktív tag)

nagyon igazad van. kiengedni a kertbe úgy lehet hogyha van mellette valaki (mégha olyan jól van is megcsinálva a kerítés hogy nem tudna kimenni!) legalább legyen kinnt valaki!
Amúgy tényleg nagyon aranyos állatok. Kölyökkorukban érdemes velük foglalkozni hogy ne harapjanak és tanulják meg mi a rend...
Mint minden állatnál, a görénynél is mindkét személynek ugyanúgy kell nevelnie.. Nem lehet hogy az egyik megengedi hogy felmásszon az asztalra, a másik meg meg nem.. Még egy fontos.. Ha 12.30-kor leveri a poharat, akkor azon nyomban meg kell szidni, és ne mondjuk 12.50-kor.. ez alap dolog...
Sétáltatni viszont nem lehet úgy mint a kutyáknál hogy jön melletted... ott hagyni kell hogy ő vezzessen (valamilyen szinten) ellenben hazafele engem a sajátom hazafuttat tehát ildomos futtató porázt (5-10m-set venni). Tiszta állatok, nem szeretik a mocskot.. Szívesen másznak behűtőbe, meg minden védett helyre.. Kihasználják előszeretettel hogy ők beférnek a szekrény alá, te meg nem.. Játékosok, igen kedves lények. Visszatérve a sétánál, ha elfáradnak, én csak felkapom Flikket a nyakamba, ott viszem, ő meg előszeretettel nézelődik onnan hazáig..

Ketrecgyártást vállalunk! (fa) igen jó minőségben!

Némelyek szerint szörnyűséges ember lehetek, de ez nem igaz. Gyermeki szívem van - egy befőttesüvegben az íróasztalomon.

(#16) Dany007 válasza VoDaFoNe (#15) üzenetére


Dany007
(veterán)

De nem bűűűűdööös ? :D :W

Persze hugom nemnagyon foglalkozott a mienkkel, lehet azért volt elégé büdös, meg harapott is mint az állat... (merthát állat...)

(#17) 7 válasza Dany007 (#16) üzenetére


7
(addikt)

Akkor a húgodnak nem való görény. Legalábbis akkor még nem volt. Én még csak pár dolgot írtam le a görcikről, ennél sokkal többet kell tudni ahhoz, hogy alkalmasnak tarthassa magát bárki görénytartásra. :P

(#18) Dany007 válasza 7 (#17) üzenetére


Dany007
(veterán)

hehe nagyon jól tudom hogy nem való neki :D

(#19) VoDaFoNe válasza Dany007 (#16) üzenetére


VoDaFoNe
(aktív tag)

alap bundaszaga minden állatnak van! ez akkora téveszme hogy a görény büdös!! :((( :(((

Némelyek szerint szörnyűséges ember lehetek, de ez nem igaz. Gyermeki szívem van - egy befőttesüvegben az íróasztalomon.

(#20) moma válasza 7 (#13) üzenetére


moma
(őstag)

köszi az infokat. igazából nem tervezek most tartani, csak nem ismertem és kivácsi voltam :DDD

we all deserve a bit of luck.

(#21) Dany007 válasza VoDaFoNe (#19) üzenetére


Dany007
(veterán)

Hajaj, ne vágj ilyen mérges pofikat =) Sz.tem nem állna jól neked :)

Te biztossan rendben tartod a görényedet, és nincs vészes szaga =)
Csak mondtam példaként, hogy az én hugom nemigazán foglalkozott vele ilyen téren és nehezen elviselhető szaga lett szegénynek.
Azonkívül egy régi haveromnak is volt görénye, akkor közössen terveztük a vételt, de ő volt az első.
Bazinagy akváriumban tartotta (természetessen rácsos fedelübe), és az volt a dúrva, hogy amikor a lépcsőn mentem fel hozzá az emeletere, már a lépcső alján lehetett érezni a szagot ! Nagyon dúrva volt ! Pedig ő aránylag foglalkozott vele :) Szóval utánna már letettem róla h én is vegyek =)

(#22) moma válasza Dany007 (#21) üzenetére


moma
(őstag)

már előzőleg is eszembe jutott, de lakáson belül miért nem lehet úgy szabadon engedni mint egy macskát? összekarmol mindent, vagy összetöri magát?

we all deserve a bit of luck.

(#23) Dany007 válasza moma (#22) üzenetére


Dany007
(veterán)

Hátnemtom, de nálunk bebújt a lehető legkisebb résekbe. Szekrény mögé meg ilyenek. Bárhova ahova egy kicsit is befért. Azzal nem foglalkozott, hogy ki tud-e majd jönni :)
Hugomnak volt egy ilyen üreges farönk félesége, még asszem egerei voltak és azoknak, nemtom. A lényeg, hogy azaz őrült görény abba is belebújt, de kijönni már nemtudott.
Bennt volt a feje és ott ficánkolt. Aztán nagy visítás meg minden hogy segítsek...Anyám meg hugom csak visítani tudott :D Szóval v.hogy kivágtam belőle szegény állatot. Nem volt egyszerű, de gond nélkül megúszta :) Ha nem vagyok otthon, akkor már nem élne... =/

(#24) 7 válasza moma (#22) üzenetére


7
(addikt)

Írtam is, önmagában és a lakásban is kárt tesz. Nem karmol, csak harap, kapar, mindenféle (romlandó) vackot eldug, piszkít, öngyilkos merénylőt játszik. Felügyelni kell, ha szabadon van. :)

(#25) moma válasza Dany007 (#23) üzenetére


moma
(őstag)

:DD azért kiváncsi lennék ez a természetben, hogy megy, mert ott is simán megtörténhet ez szerintem. Elképzelem, ahogy az erdőkben öngyilkos görények hevernek :DDD

we all deserve a bit of luck.

(#26) Dany007 válasza moma (#25) üzenetére


Dany007
(veterán)

na ja , ez nekem is eszembejutott. :D Sz.tem esélye nem lenne...Vagy...a természetben azért a növekedésük során kitanulják az ilyet? esetleg...nemtom

(#27) DArchAngel válasza 7 (#13) üzenetére


DArchAngel
(tag)

Volt lakótársam akart beszerezni egy görényt.
Megmondtam neki, hogy vagy az áram csapja agyon, amikor elrágja valamelyik kábelt, vagy ha túlélte, én.
Se helyünk, se neki ideje nem lett volna rá. Szerencsére hamar lebeszéltem, nem kellett főbérlői jogaimmal élnem :U

''Hand of fate is moving, and the finger points to You...''

(#28) 7 válasza moma (#25) üzenetére


7
(addikt)

A vadászgörényt már több, mint 2000 éve háziasították, ennek köszönhetően sokmindenben más, mint a vadon élő görények. Kisebb az agytérfogata, nincs veszélyérzete, nem tudja felmérni, mi milyen hatással lesz rá, könnyebben elkapja a betegségeket, tehát nem élne meg már vadonban - cserébe könnyebben szocioalizálódik.

(#29) VoDaFoNe


VoDaFoNe
(aktív tag)

Flikknek csak alap bunda szaga van. Imádom a kicsimet! :)
Viszont annyit kell mondanom a görikről még, hogy macskakaját esznek, az a jó nekik, mert van külön Göri kaja a Freshnap-ba, de ugyanazok vannak benne mint a macskakajába viszont kutyakaját NEM! nálunk is csak akkor kap kutyakaját hogyha elfogyott a macskakaja és elfelejtettünk venni!

Pár vadászgörénnyel foglalkozó oldal.
Görény.hu
Görke
Magyar Vadászgörény Klubb

Némelyek szerint szörnyűséges ember lehetek, de ez nem igaz. Gyermeki szívem van - egy befőttesüvegben az íróasztalomon.

(#30) nike_


nike_
(addikt)

Nagyon szép a görid! :K ^^

(#31) eastsider


eastsider
(nagyúr)

de ari... egyik ismerősünknek van vadászgörényük(az barnás), igaz kicsit büdös, de ÉDII :DD
amilyen hajlékony az egész :))
de anyira tényleg nem büdös...szóval elviselhető, de amilyen aranyos, az ellensúlyozza ezt többszörösen :)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [VoDaFoNe:] Flikkem
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.