Hirdetés

2022. október 4., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

HDR anyagot bármilyen kijelzőn le lehetne játszani, csak tone mapping szükséges. Egy HDR kijelzőbe bele van építve a tone-mapping, így szoftveresen nem kell semmi, csak tudatni a kijelzővel, hogy HDR anyagot kap.

A HDTV az a sima sRGB színtérben van, ahogy gyakorlatilag minden, ami egy PC-n megy (kivéve ha valaki grafikus). Az UHDTV viszont sokkal nagyobb színterű, HDR-rel kombinálva meg a gamma-görbe is más.

Ha nincs színtér-konverzió és gamma-korrekció, akkor szürke, kontraszttalan valami lesz belőle.

Fontos, hogy egyes HDR kijelzők között is különbség van, a gyakorlat pedig az, hogy egyik HDR kijelző sem képes tökéletesen megjeleníteni. Persze az attól még igaz, hogy a drágább kijelzők többet mutatnak a HDR-ből, míg az olcsóbbak kevesebbet.

Na de ha objektívek akarunk lenni, akkor az van, hogy egyrészt ugye 20000:1 kontraszt-arány a minimum, amit csak az OLED tud, LCD-vel esélytelen, max valami dimming trükkel. Továbbá a színtér olyan szinten hatalmas, hogy semmilyen kijelző nem képes a megjelenítésére. Így hát a mastert sem ekkorában szokták készíteni.

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#2) Robert07 válasza lezso6 (#1) üzenetére


Robert07
aktív tag

"HDR anyagot bármilyen kijelzőn le lehetne játszani, csak tone mapping szükséges. Egy HDR kijelzőbe bele van építve a tone-mapping, így szoftveresen nem kell semmi, csak tudatni a kijelzővel, hogy HDR anyagot kap."

Pontosan. A cikk lényege viszont az, hogy esetemben nem HDR kompatibilis kijelzővel is működik a dolog. Ha elküldöm a HDR metadata-t a kijelzőnek, akkor szoftveres tone-mapping nélkül is helyesen jeleníti meg a színeket, láthatóan jobb végeredményt kreálva, mint a szoftveres remapping-gel.

(#3) lezso6 válasza Robert07 (#2) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Ez melyik kép? A középsőnél a színek rendben vannak, de a gamma rossz.

szerk: ja, látom, az utolsónál küldesz metaadatokat.

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#4) lezso6 válasza lezso6 (#3) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Szerintem az a kulcs, hogy a kijelző HDMI 2.0, és tud 10 bites színt és ismeri a HDR színterét. Bár azt nem tudom, hogy a gamma az jött össze látszólag jóra.

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#5) Robert07 válasza lezso6 (#4) üzenetére


Robert07
aktív tag

A monitoron van DP és HDMI 2.0 is, mindegy melyiket használom, a végeredmény ugyanaz. A panel az 10 bites, a DCI-P3 87%-át meg tudja jeleníteni, ami elég sok szín.

De nem ez a lényeg, mert ugyanez van egy mezei 1080p-s projektoron is.
Nyilván kevésbé élénk szinekkel, mert azon sRGB a maximum, de a különbség ugyanúgy észrevehető.
Tehát nem csak ez az egy monitor viselkedik így. Szerintem a Windows trükközik valamit, de ki tudja.

Amit nem értek, az viszont az, hogy ha a monitor -elvileg- ugyanazt a képet kapja, csak HDR metaadatokkal és azok nélkül, akkor egy screenshot az hogy képes visszaadni a kulönbséget. Elvégre az nem tudhatja, hogy a monitor az mit csinál a képpel. Ennek ellenére ott vannak a screenshotok a posztban, tehát már a monitor felé küldött kép is HDR, különben az első és utolsó screenshot ugyanúgy nézne ki.

(#6) lezso6 válasza Robert07 (#5) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Ha screenshot visszaadja a különbséget, akkor a Windows trükközik. :K

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#7) erer1000


erer1000
őstag

hopp hopp csak nem kimi no na wa az 5. kép? :B :B :B

M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH

(#8) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Ha a képminőség és a "HDR hatás" közel olyan az elvileg nem HDR-es kijelzőn, mint a tényleg HDR-esen az tényleg meglepően furcsa és valami nagyon ördögi trükk lehet a dologban. Vagy a Win10 tényleg valami nagyon ütős HDR->SDR konverziót alkalmaz "sunyin" a háttérben. Csak szoftveresen kell ott valaminek történnie menet közben, mert a HDR metadatával elvileg nem tudna semmit sem kezdeni önmagában a nem HDR-es kijelző...

[ Szerkesztve ]

(#9) domos válasza lezso6 (#6) üzenetére


domos
senior tag
LOGOUT blog

Nekem is ez a meglátásom, hogy csak windows trükk. A laptopom kijelzője HDR képes elvileg, de látszatra annyi történik hogy a windows tökig tolja a fényerőt, és túlszaturálja a képet. Néztem utána Edge böngészővel HDR youtube videókat, és egy csomó részlet elveszik a túltolt fényesség miatt a "sima" videóhoz képest. Ja és ugye látszódik a screenshotokon is:

"HDR"
Sima

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#10) Robert07 válasza domos (#9) üzenetére


Robert07
aktív tag

Igen, itt tényleg sokkal jobb a sima. A HDR túl van tolva. :DDD

Viszont a kérdés akkor az, hogy a konverzió miért nem történik meg egy másik számítógépen ugyanezeket a beállításokat és médialejátszót használva. Ott nem változik semmi, ha elküldöm a metadata-t.

Szerintem, mondjuk kit tudja, lehet, hogy a Windows a beépített HDR kompatibilis kijelző miatt engedélyezi a HDR lejátszást. Na most, mivel a beépített kijelző az "csak" egy mezei 300nit-es panel, ezért ez csak "szoftveres" HDR (ha van ilyen), és véletlenül megy a külső megjelenítőkön is.

Viszont akkor amit nem értek, az az, hogy ha szoftveresen tökéletesen lehet dekódolni a HDR-es videókat, akkor hivatalosan miért vagyok a tone remapping-re kényszerítve az M$ által akkor, ha SDR kijelzőn néznék HDR tartalmakat.

Van egy olyan érzésem, hogy az a HDR matrica a legtöbb HDR kompatibilis kijelzőn (olcsó, most nem az 500+nit-es monitorokra gondolok) szimplán egy szoftveres trükk, ami engedélyezi a Windowsban a natív HDR dekódolást megfelelő színekkel. Persze ez csak spekuláció, de más magyarázatot nem tudok arra találni, hogy hogy lenne képes egy SDR monitor HDR tartalmat megjeleníteni ugzanolyan minőségben, mint egy HDR képes kijelző.

[ Szerkesztve ]

(#11) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Srácok. Én még mindig ott vagyok leragadva, hogy hogy láthatom a HDR képet a sima notimon ami sima, és miért különbözik a nem HDR verziótól...

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.