Hirdetés

2019. október 21., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Yutani


Yutani
(nagyúr)

Ez asztali gépen is működik majd? Ha például van egy jobb 3D kártyám, aminek nem működnek a kimenetei (vagy éppen Mining edition Kimenet nélkül), akkor az IGP kimenetén keresztül lehet rajta a játékot futtatni?

Korábban volt egy olyan HD 7870 kártyám, amit így tudtam használni az IGP-n keresztül, de asszem az volt a (kitapasztalt) feltétel, hogy sehova ne legyen bedugva más megjelenítő, csak az IGP-re a monitor.

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#2) Szajkop válasza Yutani (#1) üzenetére


Szajkop
(csendes tag)

Nekem, mikor több monitorom volt mint DSUB/DVI csatlakozóm, egy monitort a kártyába, a maradékot az alaplapba kötöttem (p8z68-v-lx) és bármelyik monitoron futott fullscreen vagy windowed játék, mintha mindegyik a fő videókártyát használta volna. De volt neki egy fura néha belassuló jelensége, illetve az fps mérő mutatta a stabil 60-at de közel sem volt az az élmény mintha 1 monitor lett volna direktben a kártyában.
(akkor is fellépett ez a jelenség ha azon a monitoron futott a játék fullscreenben ami a GPU ba volt dugva)

[ Szerkesztve ]

(#3) AxBattler


AxBattler
(nagyúr)

A mobil piacon ma még mindig gondot okoz a GPU-k közötti szoftveres átkapcsolás kezelése, ugyanis a legtöbb notebookban van IGP és dedikált GPU is.

Hááát... szerintem messze inkább az IGP a jellemző. :F

[ Szerkesztve ]

Cable management is for the weak!

(#4) Busterftw


Busterftw
(aktív tag)

Inkabb azt oldanak meg, hogy az igp es a dedikalt osszedolgozzon.

(#5) Cassi


Cassi
(aktív tag)

Most már meg lehet nyugodni, a Microsoft megoldásáról van szó, ez mindig működni fog. :DDD

(#6) hardzsi2


hardzsi2
(tag)

Most lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de 2-nél több GPU nem lehet egy gépben?

Pl. az nem elképzelhető, hogy egy CPU (~APU)-beli IGP mellett mondjuk van a gépbe dugva 4 GPU, amelyek ráadásul most már talán nem is kell feltételen azonos típusúaknak és/vagy gyártótól származóknak lenniük, tehát van mondjuk még 2 db. nVidia GTX 1050Ti és 2 db. AMD Vega64.

Ez esetben hogyan jeleníti meg a Microsoft választóképernyője, hogy mi tartozik a 'power saving' és mi a 'performance' alá, illetve ilyenkor hogyan/miből lehetne válogatni?

Azt gyorsan hozzáteszem, hogy sajnos ez a probléma egyelőre engem távolról sem érint, csak lehet, hogy érdemes lenne az OS-t felkészíteni az előforduló összes lehetőségre (vagy azok minél nagyobb halmazára), hogy később ne kelljen utólag annyit javítgatni/peccselni.

[ Szerkesztve ]

flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)

(#7) csicso82 válasza hardzsi2 (#6) üzenetére


csicso82
(nagyúr)

Szoftveresen xarnak bele az ehhez hasonló megoldásokban a gyártók , az elméletileg támogatott Dual VGA-s rendszerek SLI CrossFire sem túl jó hatékonysággal működik és szoftveresen sem támogatja minden. Ez hasonló probléma mint a különböző szenzoros megoldások pl. önvezető autó stb. a szenzorok azaz a hardver már jó ideje létezik csak a szoftver nem tökéletes annak csiszolgatásával haladnak lassan.

(#8) talos86 válasza Busterftw (#4) üzenetére


talos86
(csendes tag)

Volt régebben kezdeményezés rá, azóta nem tudom mi van vele. Az amd kártyám telepítőjén volt rajta a szoft(aminek már nem emlékszem a nevére).

(#9) morgyi válasza hardzsi2 (#6) üzenetére


morgyi
(veterán)

Nem tudom most hogy áll a helyzet de a 9xxx időkben az NV letiltotta azt a lehetőséget hogy NV kártya elinduljon AMD mellett, mivel sokan vettek 9600GT-t fizikát gyorsítani. Ott meg is ölték a GPU-s PhysX-et szerintem. Azóta nem tudom mi a helyzet, láttam már Radeon+GeForce demót AoS alatt a dx12 több GPU-s módját használva

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#10) csicso82 válasza morgyi (#9) üzenetére


csicso82
(nagyúr)

A Vulcan tudja a más gyártók kártyáit együttdolgoztatni, elmletileg talán a dx12 is. Ennek egyszerűen nincs relevanciája.

(#11) ronroli


ronroli
(tag)

Ezt az optimus is tudta eddig, lehetett párosítani az alkalmazásokat az opcióval. Kapott egy windows grafikus felületet?

[ Szerkesztve ]

(#12) GeryFlash


GeryFlash
(addikt)

Nem teljesen értem, ez miben másabb mint az eddigi jobb egérgomb-> Alapértelmezett grafikus proceszorr kiválasztása?

Több mindent, kevesebb semmit!

(#13) turbokappa


turbokappa
(senior tag)

A lényeg hogy a bányaműveket megrendszabályozzák :DDD

A semmiért vállalom a felelősséget!

(#14) Gabesz201 válasza hardzsi2 (#6) üzenetére


Gabesz201
(csendes tag)

Ez a megoldás alapvetően nem a notiknál lesz fontos / notikra lett fejlesztve?

(#15) Hg3X válasza Cassi (#5) üzenetére


Hg3X
(tag)

:C :C :C

"A galaxis békéjének, és biztonságának megszilárdítása érdekében úniónkat új alapokra helyezzük! Neve mától Első Galaktikus Birodalom! A rend, és a biztonság birodalma!"

(#16) csicso82 válasza Gabesz201 (#14) üzenetére


csicso82
(nagyúr)

A notik ezt már régóta tudják: játékra dedikált egyéb esetben IGP. A váltás pedig automatikus.

(#17) ONEFREE


ONEFREE
(aktív tag)

Ezt alig hiszem el! Na ez kell mint egy falat kenyér! Hetek óta kínlódom, hogy be tudja kapcsolni a G-Sync et a laptopomomon. Nagyon bizakodó vagyok. A sufni tuningos bios az utolsó szalmaszál. De úgy néz ki van remény. 😃😃

Csicso82.: csak úgy néz ki mintha tudnák, de közben nem..

[ Szerkesztve ]

(#18) Akelaman


Akelaman
(csendes tag)

Nagyon jò lenne, ha g-syncnèl is működne egyszer a gpu vàltàs :DD :DD :DD

Msi gt62vr 6re

(#19) morgyi válasza csicso82 (#10) üzenetére


morgyi
(veterán)

Tudtommal régen ha az NV driver Radeon drivert észlelt fel se ment. Lehet hogy a Vulcannak nem nagyon kell a driver, de az egyéb NV-s szolgáltatásoknak szerintem nem árt. Meg a DX11-es gameknek se. De mondom, most nem tudom mi a helyzet

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#20) csicso82 válasza morgyi (#19) üzenetére


csicso82
(nagyúr)

Erre nem is gondoltam, hogy ha már az egyik kártyához van driver akkor a másikhoz is kell, áh fölösleges ezen agyalni. A vidikaris topikban is szokták kérdezni, hogy ha venne még egy ugyanilyet akkor működne e stb. Szerintem több kártyás rendszernek EGYETLEN EGY esetben LEHET létjogosultsága: amikor az épp legerősebb videókártyából (jelenleg ez a 1080Ti) veszel kettőt, más esetben nincs értelme, de itt is hangsúly van a "LEHET" szón.

DE amint megjelenik a következő csúcskártya mondjuk a 2080Ti már okafogyottá váli ez a két kártya együtt mivel ahogy a skálázódás szokott lenni az nVidia-nál a 2080Ti simán befogja őket, és mivel az egykártyás rendszerek stabilabbak és a két kártyással ellentétben minden játék támogatja.

(#21) overlordhu válasza GeryFlash (#12) üzenetére


overlordhu
(csendes tag)

Például annyiban, hogy a Radeonnal szerelt laposomban a Microsoft Store-ból letöltött játékokat mindig az IGP futtatta, mert nem lehetett megmondani nekik, hogy ide kicsit több erő kell... Ideje volt már ennek a fícsörnek, jöjjön csak!

Saying that Java is nice because it works on all OS's is like saying that anal sex is nice because it works on all genders.

(#22) tecsu válasza Busterftw (#4) üzenetére


tecsu
(addikt)

+1

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#23) janos666 válasza morgyi (#19) üzenetére


janos666
(nagyúr)

Nekem nem így rémlik, csak arra emlékszem, hogy nem volt hajlandó kvázi dedikált fizikai gyorsítókénkt működni a Geforce a Radeon mellett, és amíg nem vált irrelevánssá az egész, volt is néha "crack" az nVidia driver-hez, hogy mégis működjön (de nagyon halványan még olyan is dereng, hogy aztán az AMD is elkezdte ezt tiltani --- bár mindegy volt, kb. akkortájt kihalt a GPU-PhysX).

De manapság (már több éve) biztos, hogy lehet őket egymás mellett használni (mindenféle trükközés nélkül), pl. a bányászgépekben is nagyon vígan elvannak egymás mellett (mindkettőn mehet OpenCL, vagy az nVidia-n CUDA is).

Mama a GPU-PhysX ma? Passz. Tippre talán már semmivel sem működik Win10-en. ;] (Lehet, hogy érdekességképp megnézek most valami régi játékot a GTX1070-en.)

Szerk: Ohh! Nem is tudtam hogy még 2015 körül is jöttek ilyen jétékok: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_hardware-accelerated_PhysX_support

[ Szerkesztve ]

(#24) skitzoo


skitzoo
(senior tag)

Valahonnan letölhető már ez a frissités esetleg? Asszonyka laptopja pont ilyen hibával küzd.
Játékok alatt is a sima AMD-s IGP-t használja. :(

[ Szerkesztve ]

"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"

(#25) janos666 válasza skitzoo (#24) üzenetére


janos666
(nagyúr)

Esetleg Windows Insider Fast Ring? De nem javaslom, főleg hogy szeirntem ehhez új driver is kell, ami talán nem is jön már a régebbi generációs vasakra, csak a legfrissebbekre és nem biztos, hogy ez most elérhető béta állapotban (talán lehúz egy ilyet a Windows Update, hogy tesztelhesd, de akkor azzal meg más gondjaid lehetnek, ha minden ennyire tesztverziós, vagy ma még csak zárt béta van erre).

[ Szerkesztve ]

(#26) skitzoo válasza janos666 (#25) üzenetére


skitzoo
(senior tag)

A laptop nem egy régi laptop. 2017 második féléves. HP 15-BW010NH.

[ Szerkesztve ]

"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"

(#27) HoyHoy2


HoyHoy2
(tag)

hurrá, újra egy win10 update ami biztos sokkal jobbá teszi a rendszert, pont úgy mint az utóbbiak ;]

It is always more difficult to fight against faith than against knowledge.

(#28) Franklin válasza hardzsi2 (#6) üzenetére


Franklin
(őstag)

"2-nél több GPU nem lehet egy gépben?"

19 is lehet ;]

Asus B250 Mining Expert Motherboard with 19 PCI-E Slots

(#29) arn


arn
(nagyúr)

A Ms elkepzelesei ritkan szoktak mukodni a gyakorlatban. Engem egy olyan megoldas erdekelne, hogy a prociban levo gput hasznaljak mar vegre szamolasra is dedikalt gpu mellett, hogy ne azt terheljek mindennel.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#30) ONEFREE válasza arn (#29) üzenetére


ONEFREE
(aktív tag)

Erre a mai napig várok,de úgy tűnik nem jut elég idő nekem kivárni. Milyen kényelmes lenne ha az IGP t be lehetne fogni valamilyen más munkára miközben CPU +GPU teszi a a dolgát. Viszont én a Windows 10 el nagyon boldog vagyok. Szóval a Microsoft néha jó is., ☺️

[ Szerkesztve ]

(#31) Fecko_78


Fecko_78
(csendes tag)

Igen. A Microsoft megoldásai. Az utolsó frissítés óta a Defendert alig lehet kikapcsolni. Le akarja tiltani a "másik" virusírtót. Ráadásul aljas módon nem is ad választási opciót. Ilyen a Microsoft...

(#32) HoyHoy2 válasza Fecko_78 (#31) üzenetére


HoyHoy2
(tag)

akkor te még jól jártál , nekem a USB2-es billentyűzetem, nem hajlandó működni a Creators Update óta, csak az egyetlen 1 db 3.1 portba (2-es portom nincs), a többibe laggol, meg eldobálja :DDD A céges laptopokon meg mióta kijött ez a csoda update nem lehet átadni olyan USB-t a VirtualBoxnak amihez nincs Win10 driver, gg :P

[ Szerkesztve ]

It is always more difficult to fight against faith than against knowledge.

(#33) talos86 válasza Fecko_78 (#31) üzenetére


talos86
(csendes tag)

Nálam ilyen probléma nincs. Vígan végzi a dolgát a Kaspersky.

(#34) arn


arn
(nagyúr)

mongy a win10nel azert nem artana tisztazni, hogy, hol vannak a termek hatarai... pl csinalnak egy olyan updatet, ami ugy befolyasolja az egesz hasznalatat, ami nekem nem tetszik. ez olyan, mintha egy uj auto varna az utcan, csak eppen nem tudom elinditani, mert mashova raktak az inditokulcsot.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#35) bazsi83vp válasza skitzoo (#26) üzenetére


bazsi83vp
(aktív tag)

Szia, ha neked ez a géped van, akkor szerintem nincs külön dedikált GPU, ha jól értelmezem, hanem csak az APU-ba integrált 530-as.

(#36) skitzoo válasza bazsi83vp (#35) üzenetére


skitzoo
(senior tag)

Van integrált is meg az 530 külön. Az Ati driver fel is simeri mind a kettőt de csak a kissebiket használja. Játékon belül is csak 500mb Vram az elérhető és nem pedig az 530-as 4GB os memória.

"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"

(#37) talos86 válasza skitzoo (#36) üzenetére


talos86
(csendes tag)

Be kell állítani. A Radeon Settings-be van egy olyan menü, hogy Radeon Additional Settings. Azzal előhozol egy klassikus CCC ablakot, ahol a Power kategória alatt a Switchable Application Settings kell neked. Azon belül lehet az alkalmazásokat bepakolni(vagy már ott van a listában). Két opciód van: Power Saving vagy High Performance(értelem szerűen a HP a dedikált vga, míg a PS az igpu). Vannak olyan appok, ami le van zárva, így nem lehet állítani. Lenovo G505S A8-4500m + R5 200M-em volt, abban így működött.

[ Szerkesztve ]

(#38) skitzoo válasza talos86 (#37) üzenetére


skitzoo
(senior tag)

Probáltam. És nem működik. :(

"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"

(#39) balintdavid


balintdavid
(csendes tag)

Ennek mondjuk kifejezetten örülnék, mert jelenleg hiába van beállítva radeon driverben, hogy az AutoCAD csak a dedikált kártyát használja, készenléti állapotból visszakapcsolva rendszeresen megmihályik, és visszavált a használhatatlan inteles gyöszre.

kazuár

(#40) ZewaDeluxe


ZewaDeluxe
(tag)

Ez a nap is eljött! Istennek hála! A fent említett problémákon túl egyértelmű volt, hogy a tavalyi Fall Creators Update-tel valami összeakadt a Windows és az Optimus között. A Microsoft egyébként vette a lapot és a rengeteg felhasználói visszajelzést, ugyanis olyan problémák merültek fel, hogy standard asztali környezetben akadtak-akadoztak például az ablakok-megnyitás animációi, illetve jobb-klikk menük tököltek hosszú másodperceket, mire rászánták magukat a megjelenésre. Ilyenek nem voltak az őszi update előtt.

Nálam (i5-7300HQ + HD 630 + GTX 1050Ti laptop) minden ilyen jellegű probléma tökéletesen megszűnt, ha az eszközkezelőben letiltottam a GTX-et, és betonstabilan visszatért, ha újra engedélyeztem. Haladó felhasználók még jópofa kis értesítési ikont is gyártottak, amiből kényelmesen meg lehetett tenni ezt a disable/enable nVidia GPU című műveletet. A programot egyébként diszkréten BYEOPTIMUS-nak keresztelték el... :)

Fogtam a fejem egyébként, amikor rájöttem, hogy mi a probléma és hogy miként orvosolhatóak (tüneti kezelés szintjén) a fentiekhez hasonló, bosszantó akadozások: nem akartam elhinni, hogy 2017/2018-ban még mindig ilyenekkel kell sz@rakodni. Ehhez képest nagyon jó hír, hogy felismerték a problémát és (bízzunk benne, hogy) meg is oldják. Már alig várom... :)

[ Szerkesztve ]

(#41) Cadeon


Cadeon
(csendes újonc)

Ez a frissítés mikor jönn? A laptopomon én is ilyen problémával bajlódik

(#42) bazsi83vp válasza skitzoo (#36) üzenetére


bazsi83vp
(aktív tag)

Hmm.. megnéztem és jogos. R7 az integrált a Bristrolban.

A radeon settingsben a játék fülön szoktam hozzáadni a programot és az esetek túlnyomó részében átvált a dedikált kártyára. (De pl a Path of Exile csak pár hete hajlandó így működni, előtte mindig az intelesen ment tehát 1-2 kivétel még mindig lehet.)

Következő opcióként a Crimsonban itt is megpróbálhatod a nagy teljesítményre való állítással. Itt is hozzá lehet az exe-t adni manuálisan.
[kép]

[ Szerkesztve ]

(#43) skitzoo válasza bazsi83vp (#42) üzenetére


skitzoo
(senior tag)

Sajnos végig probáltam mindent. :(
Azért reménykedek ebben az updateban.

"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"

(#44) b. válasza morgyi (#19) üzenetére


b.
(nagyúr)

Már régóta nem így van :) Egyébként anno mindkét gyártó részéről volt ilyen, hogy ha érzékelte a másik driverét anomáliákat okozott.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#45) bazsi83vp válasza skitzoo (#43) üzenetére


bazsi83vp
(aktív tag)

Futtassál már le egy AIDA GPGPU tesztet, hogy a 2 chipre képes-e egyáltalán külön-külön mérést csinálni. Mert ha esetleg a rendszerben ment félre valahol valami, várhatod a frissítést.

(#46) Fecko_78 válasza talos86 (#33) üzenetére


Fecko_78
(csendes tag)

Nálam is végezte. Együtt a Defenderrel. Sokszor laggolt. Kikapcsoltam és elmúlott a gond.

(#47) skitzoo válasza bazsi83vp (#45) üzenetére


skitzoo
(senior tag)

Holnap csinálok. Csak most asszony nem enged oda. :DDD

"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"

(#48) bazsi83vp válasza skitzoo (#47) üzenetére


bazsi83vp
(aktív tag)

Jólvan, csak ezzel a géppel sem találtam fórumhegyeket a problémáról, ezért tippelek arra, hogy nálad lehet valami bibi, ami nem konstrukciós eredetű, hanem a szoftverkörnyezet meghülyült. :)

(#49) skitzoo válasza bazsi83vp (#48) üzenetére


skitzoo
(senior tag)

Nem tudod ez igy most pontosan mit is jelent. :F

"Tudod, mi a pokol? Nem tűz és ördögök... nem az, amit gyerekkorunkban tanultunk! Mi magunk építjük a magunk poklát... még életünkben... ahányszor fájdalmat okozunk... ahányszor szenvedést okozunk!"

(#50) bazsi83vp válasza skitzoo (#49) üzenetére


bazsi83vp
(aktív tag)

Erről nem szóltam: a legalsó (CPU) elől vedd ki a pipát és akkor fogja a 2 oszlopban a 2 GPU-t külön mérni. (Hát igen, érdekes a logikája.)

Nézd meg ezt, a 2 GPU más teljesítményt ad, tehát képes a rendszer egymástól függetlenül használni.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.