Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9) Crystalheart válasza daenerys (#8) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Hát azért írtam egy kiló lisztre, mert abból le lehet osztani vagy fel lehet szorozni a szükséges mennyiségeket. (Tudom, hogy nem eszik mindenki annyit, mint én, sőt...) A múltkor csak 300 g lisztem volt, nem akartam már éjjel beindítani a hangos házi malmot, és 250 grammból csináltam egy darab lepényt (azt nem hagytam "érni", csak rögtön kisütöttem, két nap alatt megszáradt volna), mindent negyedelnem kellett. A víz pedig inkább amolyan minimum összeg a saját lisztemre; lehet hogy pár millilitert kell még bele önteni, hogy jó kenyértészta állagú legyen (ja, ezt kifelejtettem), mert a liszt fajtája és minősége, meg víztartalma nagyban befolyásolja ugyebár. Én a saját házi malmommal őrlöm a jól átválogatott zsákos tönkölybúzából, amit aztán még kiszitálok, ahhoz kb. ennyi kell.

Szerintem panelban is meg lehet csinálni, miért ne lehetne. Mindenütt vannak a levegőben meg magában a lisztben is olyan mikroorganizmusok, amiből lehet kovászt csinálni. Ezt a tésztát is ugyanazok kezdik erjeszteni, mint a kint hagyott kovásznak valót, csak nem várom meg, hogy valóban kovásszá váljon egy hét alatt.

A mechanizmusa is egyszerű. A sütőpor ugyebár szódabikarbóna és valami olyan anyag, ami vízzel összekeverve savas kémhatású: a szódabikarbóna hő vagy sav hatására képez gázt, ezért emeli meg a sütőpor úgy a tésztát. Itt sütőpor nem kell, csak szódabikarbóna, így amikor a tészta elkezd erjedni és tejsav meg ecetsav képződik, a keletkező gázok megemelik, és a laza tésztaanyag sokkal gyorsabban és jobban tud erjedni. Amikor újra összegyúrjuk az újabb adag szódabikarbónával - ami után gyorsan érdemes kisütni is, mert az az adag is elhasználódhat a benne lévő savak hatására -, egyszerre alkoholos és savanyú szaga is van, ettől nem kell megijedni, ez ilyen; sütve már nem lesz kellemetlen, sőt, már összegyúrás után sem nagyon. Túlérlelni (amikor már nagyon összeesik a megemelkedett anyag) nem érdemes, mert addigra nagyon átalakul a keményítő benne, és törősebb lesz, rossz állagú, amit már nem emel meg a szódabikarbóna - de ha mégis megesik, azért még az is elkészíthető. Ha nagyon túlérik, akkor esetleg lehet bele valamennyi (30-50%) friss lisztet gyúrni a szükséges só-szódabikarbóna-víz arányokkal, az feljavítja.

Erre az egészre amúgy úgy jöttem rá, hogy ottfelejtettem két napig a szódabikarbónás gyorskenyér tésztáját... Aztán azóta még párszor annál tovább is. :D

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.